FILM (Hoppning)

Slänger in en liten film från idag. Här syns dock ingen stress förutom de trippiga innan hindren (fullt normalt om man heter Bellie). Men just travhoppning var inga problem, det var när jag galopphoppade. Skulle ha hållt mig till trav om det nu funkade.. Men lätt att vara efterklok.


Hoppning

Idag tänkte jag hoppa lite i paddan, så ställde upp 5,5an och ett enstaka framhoppningshinder. Kan säga att hela passet bara var ett fiasko. Gud så misslyckat. På framridningen var hon inte alls mjuk och följsam, så fick jobba med det, massa övergångar, volter m.m. men ne. Vart inge vidare. Och hoppningen gick bajs, hon bara ångar på utan någon som helst lydnad. Får inte tillbaka henne alls. Och hon springer på som en dåre... Nemen hua. Och en grej, hon blev så jäkla stressad idag när jag hoppade i galopp så hon bara toksamlar sig om hon inte får springa så fort som hon vill, och då gör hon domdär stegringshoppen och grejer. Hon var verkligen sjukt upprörd. Och jag tappade tålamodet lite och la till 3 rapp på sidan av na och det gjorde ju knappast saken bättre....

Så skrittade hem direkt för jag
kände att jag inte orkade hålla på nå mer, stubinen kändes alldeles för kort för de.

Så förhoppningsvis kommer vi satsa på dressyren nu kommande veckor. Det är varken kul för henne eller mig när hon beter sig såhär inför hoppning. Jag som redan är rädd/inte gillar hoppning vill ju knappast fortsätta hoppa om inte ens hon tycker det är kul. För då har jag ingen anledning att hoppa ens.

Mina teorier på hennes beteende är:
Bettet - Novabettet, det var även det vi hade när hon stegrade så värst på ängen, och det är rätt nytt för oss så jag vet inte ännu vad hon tycker
Att det var längesen vi hoppade - Att hon helt enkelt blir så övertaggad att får hon inte springa i sitt tempo ska hon inte springa alls, och så stressar hon därför upp sig och stegrar/hoppar framåt för att ta sig fram
Smärta - Att det finns något som stör henne. Dock tror jag minst på denna teori då hon sköter sig bättre än någonsn på marken, även i galopparbetet

Men ne, just nu känns det inte alls kul. Dressyr it is! För det gillar vi båda.

Fina tjejen :-)

Idag var det tänkt att bruden skulle vila, men eftersom snön håller på att smälta bort nu så passade jag på att rida på travbanan istället. Skritta och vila kan hon göra när det är hårt, vilket det nog (tyvärr) blir snart. Iallafall, red ett pass på 35 min och körde tempoväxlingar i skritt och trav, och gud vad hon var fin. Reagerade jättekvickt för både framåtdrivande och bromsande hjälper, hon börjar bli så himla fin nu. Så jäkla kul!

Tränset passade btw PERFEKT! Hade käkremmen varit längre hade det inte gått men nu var det precis på håret alltså. ;) Bilder kommer!

Läkarvården = ....?

Verkar som om Sveriges, eller iallafall Sundsvalls läkare inte riktigt har den kunskap de behöver. VILL dom inte hjälpa eller KAN dom inte? Och om dom inte kan, varför hitta på en massa som ska låta bra istället för att erkänna att dom inte kan? Gud man blir ju bara .... less? Vilket enormt förtroende dom giver en, eller inte.

Har precis varit hos naprapaten
och blivit plågad 45 min. Dock inte så illa som det brukar vara, men ändå. Iallafall, han är ju grym på idrottsskador och alla kroppens delar, muskler, ligament. Rubbet. Och ja... han sa direkt till mig vad som var fel på mitt knä som jag passade på att fråga om, (det är inte pga knäet jag går dit) och det var verkligen inte vad läkaren sa. Naprapaten förklarade även precis hur de funkade och låg till, och det lät ju mycket mer logiskt oxå än vad läkaren sa. Haha det är ju så himla pinsamt att en ORTOPED inte kan säga mig vad det är för fel på mitt knä, en j*kla LÄKARE... Men en naprapat kan? Som inte ens är specialiserad på just knän, som en ortoped är.

Jaja i vilket fall finns det ju inget att göra. Mitt yttre ledband är uttöjt och det kommer ju aldrig bli bra, men smärtan kommer att försvinna. Jag kommer ha en ostabilitet i knäet som gör att vid vissa rörelser kommer det att hugga till ordentligt. Vilket jag förövrigt upplevt på nätterna då jag vaknat av en jävla smärta och känt att jag gjort något galet med benet.

Kan även tillägga att mitt "hat"
mot läkarvården absolut inte endast grundar sig på mina egna erfarenheter. Utan detta fick bara bägaren att rinna över.

Rundsytt remontträns!

Det anlände hos mig idag. :-) Hihi! Fick tag på detdär underbara rundsydda remonttränset jag visade häromdagen. Men, jag tänker inte glädja mig ännu. För det ser nämligen gigantiskt ut... har jämfört med ett annat träns och käkremmen framförallt kommer TYVÄRR att vara för lång. Resten kanske går bra, men just käkremmen. Och hur snyggt är det men en dinglande käkrem? Jaja, man kanske inte kan få allt. ;-) Och jag ska väl inte säga alltför mycket innan jag ens testat det på damen ifråga.

Vill ut nuuuuu till stallet. Men jag mår verkligen inge bra alls. Plus att jag har insläpp ikväll så jag väntar nog några timmar innan jag tar mig ut. Annars hade jag varit himla sugen på en ridtur i ljuset, och prova nytränset. Men men.. mår man inge så är man ju inte spec. sugen på att rida.. Eller på något alls. Buhu, värsta deppinlägget. Sorry ska peppa skolarbete nu. :D :D::D :D :D (-.-)
Lång och låg

Fick ett önskemål om att skriva om hur jag får B så lång och låg efter ridpassen då det är dags för avtravning. Egentligen är det ett ganska enkelt och självklart svar; är hästen med dig och på hjälperna korrekt så kommer hästen att följa med ner när du för fram handen och länger tygeln.

Men, som i mitt fall då när B hellre springer på och spänner sig så finns det lite övningar jag gör för att få henne att komma tillbaka till mig för att jag så småningom ska kunna lägga fram handen och länga tygeln. Jag vill gärna ha nosen ända ner i backen på slutet så att hon verkligen får sträcka ut ryggmusklerna hon arbetat med. Jag brukar rida dom flesta hästar på det sättet när jag travar av, och alla verkar tycka det är väldigt skönt att stretcha sådär!

Iallafall, dom ggr inte B
är ärligt "på tygeln" så försöker jag rida lätt lungt själv, jag leder med innerhanden mycket, mycket volter/serpentiner. Tillslut brukar hon mer och mer komma tillbaka och anpassa sig efter min ridning och lyssna på små halvhalter, och då kommer även den ärliga sökningen framåt nedåt och jag kan lägga fram min hand och länga tygeln tills hon är så långt nere jag vill ha henne.

Hoppas du fick svar på din fundering!


Premiärtur i snön!

Idag var jag och Bells ute i mörkret i snön och skrittade en timme. :-) Red lite i skogen och sen i ett villaområde. Supermysigt var de! Dock var B myyycket töntig idag, haha. Allt såg väl nytt (och vitt) ut! ;) Så hon var riktigt tittig och spänd som en stålfjäder. :-P

Hon fick nya dojjer idag oxå, så nu slipper vi styltor och halka. :-D

TIPS!

Jag klickade på tradera hem en Bates Lädercreme som jag visade för någon vecka sedan här, och nu har jag testat den. Kan verkligen rekomendera den! Mina sadlar och stigläder samt gjordarna har blivit jätte, jättemjuka och smidiga i lädret utav den. Jag har tidigare haft något läderbalsam från Hööks, men det går verkligen inte att mäta sig med Bates lädercreme. Ska definitivt försöka få tag på denna även i fortsättningen.


Bates lädercreme, 225:- på MyOne.

Sadel till salu

En bekant säljer sin hoppsadel, en Albion Kontrol. Svart 18" och MW i bommen. Mer info samt bild på sadeln finns på annonsen HÄR!


Bild lånad av google

SNÖ!

Idag har vi det riktigt härligt här i Norrland. Vi har nämligen fått första snön!! Mycket äre oxå. :-) Bellis som skulle skos i fredags med snösulor och brodd går fortfarande utan, eftersom hovis fick fel på bilen. Men imorgon så blir vi rustade för snö och bus!! Blir dock lungt imorgon. Men får hoppas att snön kommit för att stanna för senare i veckan ska vi ut och ha roligt. ;)


Från i vintras

Dressyr i ridhuset

Gudars vilken häst jag hade idag! Jag är så himla stolt över fröken känslig. Hon börjar verkligen hitta rätt tänk nu, och även jag. Hon börjar verkligen bli stabil i huvudet nu oxå, vilket betyder att man kan begära lite mer än hon tidigare klarat.

Idag hittade vi dendär
underbart fina och avspända traven direkt, och jag sitter verkligen som gjutet på henne. Idag var hon så pass avspänd mentalt så att jag kunde leka runt i lite sidvärts, utan att tappa varken takt, bjudning eller att hon blir spänd. Hur ofta händer det? Vet inte om jag kunnat göra så någonsin. Jag bara svävade runt som på moln, så jädra fin var hon.

Tog lite galoppfattningar
oxå utan större bekymmer. Hon vart lite spänd efter galopperna så det kunde ta en stund innan jag fick henne i rätt tänk igen, men det gick! Och idag så har jag jobbat igenom henne i galopperna och verkligen tagit igenom båda sidorna. Det låter kanske skitknäppt men jag har aldrig jobbat igenom B riktigt i galopperna. Jag vet inte riktigt varför men det har liksom inte varit någon fokus på det. Idag höll jag mig på en volt och verkligen formade henne tills hon bar sig själv och gud vilken skillnad ändå alltså. Jag brukar ju låta henne springa på lite på långsidor och så, för hon är ju så spänd ibland och då får jag inte till det. Men som sagt idag bestämde jag mig verkligen och hon blev ju kalasfin! Hon fick kämpa på bra, spec. i vänstern för hon bytte 3-4 ggr till höger när det blev för jobbigt.

Travade sedan av med lååång
överlinje så hon fick sträcka ut ordentligt, tog dock ett tag innan hon kom tillbaka till mig och slappna av. :-) Men dit kom vi! Och herregud så fort det går att komma dit nu jämfört med förr, för då gick det knappt.

Kan knappt tro att det är vi
, haha. Jag och Bellie. Att det är vi som gör sådär..? Att det är vi som ser ut sådär. För några månader sedan var vi så långt ifrån detta som det bara går, och nu känner jag att vi verkligen är påväg!!

Utan hovar ingen häst

Ja, som rubriken lyder. Jag tycker valet av hovslagare e väldigt viktigt, och för min del så måste hovslagaren vara registrerad i Svenska hovslagarföreningen, annars vägrar jag. Hovarna är i princip det viktigaste att vårda på sin häst, så därför tycker jag att man ska lägga ner pengar på en bra hovslagare. Inte ta någon bara för att den är billigast.

En sak jag inte visste var att om hovslagaren inte är medlem i hovslagarföreningen så skor man sin häst på eget ansvar, dvs ingen försäkring går in och täcker. Men är hovslagaren medlem i föreningen så är denne ansvarsförsäkrad.

"Svenska Hovslagareföreningen försöker även öka kunskapsnivån hos hästägare
vad gäller en bra utförd skoning och vikten av att anlita en hovslagare som är
utbildad och medlem i Svenska Hovslagareföreningen, då hovslagaren bland
annat är ansvarsförsäkrad genom föreningen. Vissa hästägare är inte medvetna
om att hästen i annat fall skos på deras eget ansvar
."


Dissar/hissar

DISSAR:
Vitfodrad nosgrimma (och pannband) på hästar med bläs
.

Ser bara rörigt ut.

HISSAR:
Motsatsen. Nosgrimmor med foder på hästar utan mycket vitt i ansiktet (helst mörka hästar).


Sjukt snyggt!

Gymnastikhoppning

Idag stod "hoppning" på schemat för fröken B. Första ggn på 4 månader. :-) La upp 3 små sockerbitshinder med ett galoppsprång mellan varje, och ett likadant hinder snett igenom. Gick jättebra! I början så när jag red fram så fick jag dendär fina avslappnade traven, wiho. Den dyker upp oftare och oftare. Sedan tog jag galopp från trav, och det gick super. Nu skrivande stund fattar jag verkligen hur mycket vi utvecklats under vilan, helt galet.

Hoppade fram på hindret snett igenom och B var riktigt laddad och låg på. Fick göra mitt bästa. Men mestadels hade hon en riktigt fin galopp i båda varven och fattningarna var kanon. Hon blev stressad då och då, spände sig och väntade på fattning liksom. Lite upprörd blev hon. Men det gick över. Hon skötte sig fint över hindren, spec. i höger varv. I vänster varv tog hon dom två senare hindren som studs för hon orkade inte hålla ihop. Men kom jag i trav så gick det precis som det skulle. :-) Höger varv gick dock att komma i galopp och ändå hoppa med galoppsprång emellan. Men det är ju förståeligt, hon har inte hoppat på 4 månader så det är klart hon inte orkar hålla ihop.

Men roligt var de! Ska bli riktigt kul att komma igång i hoppningen ännu även om dressyr är mitt number one.

KÖPES!

Letar med ljus och lykta efter detta rundsydda remontträns som Hööks hade inne i somras. Tyvärr tillverkas det inte längre. Jag gör vad som helst för att hitta ett!!

Claridge House Colt Remontträns
Skam den som ger sig! ;)

I juni/juli nån gång så upptäckte jag att mina Tretorn Advance var skavda på insidan, alltså yttermaterialet har luckrats upp och mer och mer lossnar därifrån. Så jag tog in dom till butiken jag köpt dom på, och dom skulle föra ärendet vidare till  Equality Line som säljer dessa stövlar. Dom nekade mig att få nya stövlar, ok tänkte jag. Det är väl vanligt slitage då.

Men så tog jag dom till en skomakare, och han nästan skrattade för det var så korkat att ett par stövlar för 3000:- inte håller med än i ett år. Och det håller jag ju verkligen med om. Och han kunde inte laga dom utan att göra värsta ingreppet på stövlarna så då struntade jag i det.

Hur som så ringde jag upp butiken jag köpt stövlarna från igen och ville ha nya. Det gick ju inte eftersom jag redan blivit nekad så jag bad om numret till Equality Line själv. Så dit ringde jag och krävde nya, men icke sa nicke. Dom skulle inte ge mig några nya för dom ansåg det vara vanligt slitage.

Så när jag fått ett nekande
direkt från Eq. Line, så sa jag till ansvarig där att jag kommer ta ärendet vidare till Arn - allmänna reklamationsnämnden. Ok, fine för dom tyckte tjejen.

Ärendet hos Arn skulle ta
minst 6 månader enligt pappret jag har här hemma, men dom skickar alltid ut en kopia utav kundens anmälan till företaget det gäller.

Idag, ungefär 2 månader senare får jag ett samtal om att nekandet upphävts och jag ska få nya stövlar. Equality Line har dragit tillbaka sin nekan eftersom jag blandat in reklamationsnämnden. (Reklamationsnämnden har alltså inte ens tagit upp ärendet för prövning ännu) Är det inte härligt? Skam den som ger sig! (Så nu ska jag kontakta Arn och avbryta min anmälan)


Mina älsklingar. Kommer göra ont att skicka iväg dom, haha. Och jävligt ONT att rida in dom nya.

Remont

Jag provade Bellie på remont idag, och de gick jättebra. Hon verkade gilla den! Har haft det på henne tidigare men hon började ogilla den, jag tror det berodde på att modellen jag hade gick inte att få till bra på henne, den hamnade hur långt ner som helst och dinglade väl omkring där nere på nosryggen. Så troligtvis blev hon bara störd av den. Idag fick jag till de betydligt bättre. :-) Så jag tror B ska få ett remontträns/remontnosgrimma i julklapp.

Fina fina häst!

Idag gick det bara så himla bra att rida. Jag svävade på moln, och det verkade B oxå göra för fy vad fin hon var. Red ett litet lugnare pass på en raksträcka och tränade på övergångar mellan skritt och trav, och jag fokuserade på att rida lungt själv främst i skritten där vi annars ilar iväg. Men ne, hon var så himla fin. Gjorde jättefina igångsättningar och avsaktningar, herregud alltså. Hon reagerade direkt när jag ville sakta av, och hon bibehöll formen hela tiden och var bara så himla lyhörd för mig. Och traven var helt underbar, denhär avslappnade härliga traven med perfekt framåtbjudning.

Jag önskar verkligen att jag lyckades rida fram denhär traven oftare. Det är oftast på uteritterna som den tittar fram, och när vi kommer inom en paddock så blir hon genast lite mer bakåt. Men nu har jag ju insett att vi faktist kan även inom fyra "väggar", det gäller bara att knäcka koden. ;) Hon är inte lätt min tjej, så väldigt väldigt känslig.

Iallafall, på hemvägen blev hon (såklart) mer taggad, och då försökte hon släppa bettet och krulla ihop sig och tänka lite bakåt, för hon ville gärna ånga på, men jag sökte ärlig framåtbjudning och arbete genom kroppen. Så jag skrittjobbade ett tag istället, tills hon blev ärlig, och då red jag två travsträckor till och hon var så himla fin!

Hejhejhej

Är hemma från skolan idag oxå, mår sämre idag. Men får väl skylla mig själv som är ute och rider fast jag inte mår 100.. Men så äre att ha häst. Idag ska Bellsan får nya skor, så nu idag så är vi redo för SNÖ! Längtar skitmkt. :-D Idag blir det en joggingtur med skritt och trav ifall de finns nånstans att rida. Och om jag orkar..

Åh såg just att jag hade en supertrevlig besökssiffra igår! Hände ngt spec igår? Haha.

JAG SKÄMS!

Omg låt mig sjunka ner genom jorden sakta men säkert.. Jag dör. GUD vilken pinsam låt! Hahahahahahaha. Stackarn. Värsta jag hört. Till och med "look at my horse, my horse is amazing" är bättre.


BILDBOMB del 3

Mycket bilder nu. Men här kommer sista bilderna. Detta när jag bestämt mig för att gå till paddan och försöka tagga ner fröken B. Det är helt galet egentligen vad mycket ideér och fix hon har för sig..?


Jaja ni har ni sett bilder så ni är mätta en månad framöver!! ;)

BILDBOMB del 2

Började precis rida lite övergångar och det klarade hon inte av ALLS, så here we go:Sista bilden på ängen... vadå oskyldig? Haha. Ne men vad säger ni? Visst ser hon trevlig ut mitt fina lilla sto? Drömhästen kanske?

BILDBOMB del 1

Lugnet före stormen.


Othilia och Elisa

Här kommer lite smakprov, resten kanske kommer upp på Othilias blogg senare. :-)


Förstår inte varför dom ska bli antingen suddiga eller brusiga?? Fotar manuellt på dessa bilder. Suck.

GALEN häst!

Idag var det finväder, sol och massa plusgrader vilket gjorde att det var mjukt i backen igen. Så jag och Ottan drog iväg och red ut på hästarna, Ottan och Elisa var först ut. Fick till riktigt fina bilder på dom som jag tänkte visa senare.

När det var min och Bellas tur så hade solen gått ner och då blire inte lika bra, men de gör absolut ingenting, för Bellie gjorde sig inte direkt bra på bild idag. HERREGUD vilken taggad häst. Hon kunde verkligen inte hålla sig kvar i skinnet, kände som hon skulle krypa ur därifrån. Så otroligt laddad, explosiv liten bomb. Travade jag så gick de så otroligt trippigt och med total avsaknad av rygg- och bakbensverkan. Tillslut exploderade den lilla bomben i henne så det gick varken att rida framåt eller bakåt, hon bara stod och samlade sig eller tokbackade och lät jag henne gå fram så stegrar hon och hoppar framåt samtidigt = livsfarlig häst. Försökte kämpa på ett tag men tillslut gick jag till paddocken istället.

Körde lite skritt och travövergångar där, i extremt undertempo och ej heller någon rygg- eller bakbensaktivitet här heller. Hon var så sjukt spänd. Ju mer övergångar jag red ju bättre lyssnade hon och ju mindre hjälper behövde jag ge, skönt. En positiv sak med ridpasset. Sen la jag en v.galoppfattning från trav utan stress och upprördhet, wow, andra bra saken med ridpasset. Lät henne springa av sig i båda galopperna och det gick fort vill jag lova, laddad tjej. Och sen vill hon bara springa fortare och fortare för att det blir jobbigare och jobbigare. Galning.

B äntligen en i gänget?

Nu menar jag inte min B, utan en annan B. ;) Dom är 4 hästar i vår hage, och vi har en liten ponny där, Bamse. Han vill gärna vara elak med stona, dvs Bellie och Elisa. Han avskyr verkligen Bellie. Jag har aldrig sett dessa tillsammans utan sura miner, men idag!! Idag stod Bamse och båda stona och hade världens 3kant, som jag knappt fick på bild tyvärr... Men Elisa stod och lukta Bellie mellan benen, Bamse stod i Elisas röv och ben i svansrot + täcke, och Bellie stod och luktade på Bamse. HELSKUMT! :P

Sen kom Quantas med in i bilden oxå så alla 4 stod och umgicks lite. Kanon ju. Hoppas Bamse börjar bli lite shysstare mot brudarna och blir lite mer en i gänget snart. :-)


Utsläpp

Har precis gjort mig iordning för skolan, kom hem för en halvtimme sen. Haft utsläpp i stallet, hihi. Det är så mysigt! Alla var ute kl 7. Och Bellsan hade ätit upp ALL sin mat, hallelulja!! Hon är så himla kräsen. Eftersom hon får mineraler måste hon även få något att svälja dom med, så jag började först med betfor, som åt några dagar innan hon började lämna. Sedan la jag till fibergi någon näve tillsammans med betforn vilket funkade några dagar och sen lämnade hon. Så får ge henne när hon kommer in på dagen...

Iallafall, så har jag ju testat lucern nu med betforen, och det har funkat DÅLIGT. Varje morgon äre kvar en massa i krubban, elr en massa.. hon får ju bara ett par nävar men ändå. Hon får ju inte i sig mineralerna då. Men iallafall, hon har alltid varit så att hon HATAR grötmat. Så jag misstänkte att det var det som ställde till det och inte själva lucernet i sig. Så jag provade ha betfor i en burk, och allt de torra (lucern och mineraler) i en burk, och voila. Hon hade slukat ALLT. :-D Så nu hoppas jag hon inte får någon idé att vägra på detta... För snart är mina ideér iaf slut.

Hon ska förresten vila nu
några dagar tills snön kommer/tills det går att rida igen. Det är verkligen STENHÅRT nu, och då vill jag inte rida eftersom hon bara har traktbrodd.

Hagbilder

Här kommer lite hagbilder som jag fotade idag. :-)


Kliar det i baken?

Bellie och Elisa älskar att bli kliade i baken, främst Elisa. Dom kan komma och trycka upp arslet när man kommer i hagen för att dom vill bli kliade.

NU har dom äntligen hittat lösningen
: Att klia varandra. Samtidigt!


Hemma

Idag blev jag hemma från skolan. Kände mig verkligen hängig imorse och även febrig. Så det blev ingen ridning för mig idag. Har dock varit ute och fixat och myst med pärlan idag. Glömde säga att igår så kom hon i hagen till mig självmant, behövde inte ens hämta henne. Och idag så ville hon inte in, men det tog 2 min innan hon gav upp. Så jag tog in och pysslade, myste osv. Sedan var jag med henne i hagen ett tag och bara myste med henne och kliade henne. Haha hon är så söt, hon stannar upp i allt när hon blir kliad. Står hon och äter så slutar hon direkt att äta, och hon bara står och hänger.. Sötpuppa!

Har precis ätit lite lunch
, tänkte gå ner och baka knäck nu och gotta mig under täcket framför tvn. Sounds good?!!? :D OH YEAS.

Jag är med och tävlar...

...om en Kingslandsmössa. Tävlingen hittar ni HÄR eller klickar på bilden!....om ett shockemöhle ridtäcke!
Klicka HÄR eller på bilden för att komma till tävlingen...om ett rött fleecetäcke
från Hansbo! Klicka HÄR eller på bilden för att komma till tävlingen...om ett pannband med swarowski! Klicka HÄR eller tryck på bilden för att komma till tävlingen!...ridbyxor från John Whitaker!
Klicka HÄR eller tryck på bilden för att komma till tävlingen!...om ett schabrak från Rider by Horse! Klicka HÄR eller på bilden för att komma till tävlingen!


FILM

Här kommer filmen från dressyrpasset som ni kan läsa om HÄR samt om mitt samtal med vet. (HÄR) om ni undrar ang. rörelse"störningen" h.b.


Vad tycker ni?


Veterinär

Har preciiis pratat med vet. för jag har hakat upp mig rejält på att hon tar något kortare steg höger bak och att det inte känns men syns när jag rider. Men veterinären (som vi haft under hela skadeperioden) sa att jag skulle fortsätta rida på, och rida normalt i 5-6 veckor innan jag började "oroa" mig. Sen så sa hon att ibland får dom ärrvävnad som "stramar" (men inte gör ont), och som gör att dom får ett lite kortare steg. Hon trodde dock inte alls det skulle påverka henne, för jag blev då orolig för avlastningsskador (ledinflammationer) men det trodde hon inte vi skulle ha några bekymmer med. Så nu kommer jag att lita på det, och är hon inte något bättre efter 5-6 veckor så tar vi en liten titt hos vet. så får hon bedöma IRL.

Jag vet ju själv att strukturen är annorlunda på det skadade benet. Det är liksom "knöligt", och det har det varit under hela läkningsperioden. Men det var allra knöligast i början innan det var läkt, nu är det kanske ett par små knölar. Och i jämförelse så är det andra benet alltså helt slätt. Så det kan ju vara det som påverkar steget helt enkelt.

Jag känner ju själv att hon
är finare än någonsin och hon är inte en häst som går omkring med smärtor utan att visa det direkt. Dock så är hon ju en dam med ett jäkla humör så jag får hålla extra koll så att det verkligen är "samma gamla Bellie"-symtom hon visar och inte "jag har ont"-symtom. Men jag tycker inte det för som sagt överlag är hon finare än någonsin, och jag känner ingenting från ryggen som jag vanligtvis gör ang. hältor/rörelsestörningar. Förhoppningsvis är det bara en styrkefråga, och om inte annat så är det ett ärr hon kommer att få ha men förhoppningsvis inte störas utav.

Bildbomb

Här kommer lite bilder från dagens pass. Håll ut för sedan kommer film (som jag bjuder på;))


Lilla puppan!

Dressyr på brunstig häst

Blev dressyr idag. Jag var spänd inför passet redan innan vilket kan ha bidragit till hur det gick.. Jag fattar inte varför jag ska bli spänd och till och med nervös över att rida min egen häst? Jobbigt.

I början var B jättefin
, men hon brunstar så hon skulle kolla på Elisa hela tiden först, för hon stod i en hage bredvid. Dom var vrålsugna på varandra i stallet oxå, haha. Iallafall, hon travade på jättetrevligt i början. Sedan la jag en fattning från ett avbrott från trav, i skritt, och den var superfin! Men sen vart hon sur och spänd. Och ju längre jag red desto spändare blev hon.

Även i skritten, för jag la bort traven helt. Men ne, idag funkade inte skritt-fattningar tyvärr. Och hon blev rätt fyrtaktig i galoppen idag oxå, kändes som hon inte riktigt orkade hålla ihop. Men, jag tänker fokusera på det som är bra. :-) På slutet fick jag trava av henne lång och låg i fin och trevlig trav TACK O LOV. Det är superbra att jag får göra det trots att hon varit superarg och sur, bakåttänkande större delen av passet. Framsteg.

Älskade vän!

Var ut till lilla hjärtat en sväng till nyss, har precis kommit hem. Tänkte jag skulle vara med henne lite i hagen, blev så sugen. Vill ju liksom att hon ska tycka det är trevligare att komma till mig än att vara i hagen. Så gjorde lite sådant som hon gillar, dvs. jag tog bort massa skit mellan boobsen, sedan kliade jag henne under magen som hon ääälskar och även lite på rumpan. Då blev jag väldigt populär! Sen myste vi lite, och hon var så söt.. haha. Sniffa på min fot, upp till min vad, och lår.. Man vet aldrig när man ska få sig ett tjuvnyp så jag är lite orolig när hon gör så, haha. Men än så länge har hon inte nypt mig. ;) Hon tar gärna tag lite lätt i typ kragen på jackan eller dragkedjan. Fislisa.

Går inte att beskriva hur mkt denna fina tjej betyder för mig. Jag är glad över varje dag jag får chans att spendera med henne för man vet aldrig vad som händer. Jag vet ärligt inte vad jag ska göra den dagen hon inte finns hos mig mer, för hon är en på miljonen. Fina fina tjejen. Hon har liksom lärt mig så mycket, jag har utvecklats himla mycket som människa tack vare henne.


Produktutvärdering: Kingsland Bomber Jacket


Kingsland Bomber Jacket: Jag är fullkomligt såld på denhär jackan! Supersöt färg, och som alltid är kvalitén på Kingslands produkter kanon. Den känns verkligen bra i kvalitén hittils. Den är überskön att ha på sig, och att rida i var den helt gudomlig. Känns knappt som jag har något på mig. Den är lätt, mjuk och hur mysig som helst inuti. Och jag höll mig varm, frös ingenting alls. En ny favorit!

Lätt att få tag på,
bör nog finnas på de flesta ställen som säljer Kingslandprylar. Bomberjackan finns i massvis av olika färger så man behöver inte ta rosa om man inte vill, haha.


Nya favoriten! Så himla go och skön, riktigt nöjd med mitt köp

Igångsättningen

Det är en del som undrat ang. igångsättningen av Bellie jag håller på med just nu. Lite frågetecken om att det går fort fram osv. Så jag tänkte att jag skriver ett inlägg och förklarar läget så slipper man fundera! ;)

När det gäller en sånhär typ av skada när muskeln har slitits av, så rekomenderas man att sätta igång hästen på lika lång tid som en vilat. För våran del tog det 2 månader. Alltså räknar jag att ha henne igång 2 månader från att jag började skritta uppsuttet. Det man vill är att stärka denhär muskeln som varit av, bitvis och sakta men säkert. Alltså utsätta muskeln för större påfrestningar hela tiden, för att den ska hinna med och bli starkare.

Jag har delvis följt ett schema som heter "back to work in 60 days", som är inriktat till denhär typen av skada som en vägledning till hur man ska sätta igång. Och även min veterinär tyckte det lät bra när jag föreslog det.

Så jag har ett litet schema och små riktlinjer typ där jag skrivit "börja trava", "trav på böjt spår", "trav på djupt underlag", och likadant galopp. "Börja galoppera", "galoppera på böjt spår". osv. Utifrån detta schema. Egentligen är det varje dag i 60 dagar dom lagt schema på, men jag följer inte det utan jag följer bara domhär små punkterna jag antecknat som när jag ska börja trava, galoppera, hoppa. Underlaget är ju si och så och man måste kolla på de möjligheter och förutsättningar man har. Och såklart viktigast av allt lyssna och stämma av hästen.

Så den andra veckan i december
, datumen 5-11, så ska hon enligt schemat kunna ridas helt fullt ut. Och mellan 28 nov och 4 dec ska hon hoppas lätt, enligt schemat. Sen får vi se, jag följer som sagt inte schemat slaviskt utan mest de större förändringarna i igångsättningen.


Hoppas ni förstod! Jag skulle aldrig utsätta min häst för onödiga risker och aldrig utan noggrann rådfrågning av proffs och aldrig utan att kolla upp fakta själv innan

PMS-häst ;)

Idag var ytterligare en dag jag inte fick hämta fröken B från hagen. Haha herregud och vad förbannad hon var idag! :o Helt otroligt.. Tror nog aldrig jag sett henne sådär arg på mig som idag. Jag var en riktig pain in the ass enligt B... Gjorde som vanligt och gjorde "leken" till min egen, och det retar henne så in i bomben. Örona bakåt och hon hotar mig till och med den satmaran. Tillslut blev hon riktigt less och då mesade hon omkring i saaaakta skritt, tills jag fick komma till henne flertalet ggr, men hon fintade mig som vanligt. Haha. Tillslut gav hon upp och stod där med nosen i grimman. ;) Det är lite smått komiskt ändå, hur hon från början tkr det är kul, men ju längre det går ju fortare inser hon att det är jag som styr henne, och det gör henne såååå arg. :')

Tog in och pysslade lite, myste och masserade lite på framdelen. Alltså hals och så kände jag igenom bogarna. Det mysiga är att jag inte ens är less eller irriterad på henne när jag väl fått tag på na. Annars brukar jag typ känna för att hänga mig och strunta i att rida och så, men nu känner jag mig bara glad och hon är egentligen ganska söt. ;)

Hon brunstar just nu oxå
. Så tänkte jag skulle anteckna och iaktta vårat lilla problem här, om det har något samband med något. För föregående perioder när hon gjort såhär har jag aldrig hittat ngt samband. Men nu ska jag titta lite närmre på den saken.

Del 2

Här kommer resten av bilderna som M tog på oss häromdagen. :-)


Hyperaktiv häst?

Klättring x5

Hihi. Idag har Bells fått jobba. Helgen blev inte så lugn som planerat, tydligen så var det riktigt jobbigt att klättra enligt B. Äntligen har jag satt första svettdroppen på henne som inte kom utav stress. Klättrade 3 vändor uppåt, och jag tog faktist 2 vändor ner oxå. Vanligtvis rider jag runt. Nu blev det ganska intensivt och för varje klättring kände jag hur pulsen ökade på henne, och hon ville gärna klättra fortare och fortare. Hihi.

Hon jobbade på kalasbra i dag min prinsessa!

Hon har även börjat leka med mig i hagen igen, suck. Hon var sjukligt kul när hon springer ifrån mig och fintar mig gång på gång. Så har fått börja "göra leken till min egen" igen för att få in henne. Två ggr har det hänt nu.

Bells innan ridturen:


Bilder från vår klätterbacke:
Var vi inte söta i vår babyrosa,blå,marinblå outfit? Haha.


Del 1

Del 1 utav bilderna som M fotade häromdagen. :-) Kommer fler någon dag!


QuantasCountry

Nu har jag gjort en blogg åt Linnea med Quantas. :-) Så så fort hon kommit igång så kan ni börja följa henne och underbart fina Quantas.

Klicka HÄR för att komma till bloggen.


Nytt schabrak

Mm, jag som verkligen är i behov av schabrak. Eller inte, haha. MEN detta är inte köpt, utan Emelie ville ha ett träns som jag skulle sälja, och då bytköpte vi med varandra. Så jag fick detta underbara schabrak plus lite mellanskillnad. Bra deal tycker jag! ;) Då behöver jag inte ha dåligt samvete. Haha.


Älskar färgkombinationen marinblått och rosa!

Ny jacka

Idag kom en jacka som jag beställde i onsdags (snabb leverans elr vad, tack för de Charlies!). En väldigt fin, ROSA kingslandjacka. Haha jag som typ inte äger något rosa? Men jag kände att den skulle bli tuff ändå, och jag behövde en ny bomberjacka så, den var ju faktist nödvändig oxå. :-) Supergosig inuti.

Skulle nog kunnat ha en strl mindre oxå men då hade den nog blivit lite snäv nertill, i övrigt är den skitstor haha.


Hur mysig och skön som helst!!

Skrittur

Idag var jag och Bells ute på en skrittur på 1,5 timme. Trodde inte det tog så lång tid, men var noga med att vi skulle ta oss fram lungt idag, och inge ånga på som ett ånglok inte. Och de gick väldigt bra! :) Hon skötte sig super. Vi såg även ett dött rådjur, stackarn. Undra vad som dödat den? Lodjur kanske? Det var inte så mkt ätet från den, men det satt 4 kråkor och kalasade på bakdelen iaf.

Blir en lugn helg för Bellabus, klättring imorgon och vila på söndag.

Vem är du och vad har du gjort med min häst?

DET vill jag fråga Bellie. ;) Gudars vad vi svävar på moln nu, allt verkar släppa på en gång. Problem vi haft i åratal, börjar släppa efter 2-3 pass?

Iallafall så började jag med att titta när hon sprang och roade sig med Elisa i hagen, tittade på hur hon rörde sig osv. Klockrent, inge konstigheter i varken skritt eller trav, klev på precis lika mycket med båda bak. Sedan tog jag in och pysslade, för att sedan ta ut och longera i skritt, klockren även där. Klev på precis lika bra med båda bak i båda varven, travade lite på rakt spår, inge fel alls.

Red på travbanan och joggade lite. Hon är så fruktansvärt trevlig just nu! Jag bara svävar på moln. Vi tränade på att rida i vad jag tycker känns som undertempo, fast det är normaltempo. Är ju van att rida på lite friskare för annars brukar hon bli trippig och spänd om jag vill rida lugnare. Men inte nu! Hon kliver på hur bra som helst utan minsta spänning i överlinjen som hon tidigare haft.

Beslutade för att prova galopp oxå, v. varv. Men hon blev upprörd, dock milslång skillnad motför sist på travbanan då vi övade fattningar. Så hon vägrade ta den typ 6-7 ggr innan jag bestämde mig för att nu SKA vi ta den. Sagt och gjort, och vilken jädra galopp hon bjöd på. Hur lugn och fin som helst, bärig och hon försökte inte springa iväg över huvudtaget. Saktade av efter några språng och det gjorde hon så gärna!! Annars ångar hon ju på som ett ånglok, men inte idag. Travade lite till i höger varv och tog en fattning tillslut och gudars, vilken fattning jag fick till. Sån fin fattning har jag inte fått på länge!  Och galoppen var minst lika fin som i vänster varv, lugn, bärig och hon försökte inte springa ifrån mig alls. Avsaktningen tog hon så gärna oxå, helt otroligt.

Tittade även rörelsemönstret efter ridningen och hon är helt klockren. Spårar precis som hon ska. När hon blir spänd och trippig, det är då hon slutar spåra (givetvis).

Fina fina lilla häst! Börjar det äntligen släppa nu? Alla problem. Det roliga var att, ni vet ju att jag berättat om att hon inte ens går att trava när hon blir sådär upprörd, men som sagt det roliga var att det fanns inga tendenser till stress över huvudtaget när jag travade emellan försöken till galopp. Under själva fattningarna och skritten så var hon upprörd, men började jag trava var hon hur avslappnad som helst. De är underligt dedär, hur det kan ändras så fort?

FILM

Här kommer film från dagen. Var ju ett bra tag sen jag la ut någon film här så.. :-) Hoppas de uppskattas! Annars har jag börjat gilla bilder mest, haha.


Traven är alltså efter all galopp. Hallelulja sådär bra har det nog inte gått på myyycket länge! Och att sitta ner har bara varit att drömma om.

Dressyr på fantastisk häst!

Idag red jag dressyr, och redan innan hade jag ett önskemål om hur det skulle se ut. Det blev precis så!! Enda som kunde varit bättre var att jag kunde slappna av lite mer och tänka mer på ridningen än få prestationsångest för att en fotograf vs filmare står i mitten. Men med Bellie kunde jag inte bli mer nöjd!

Fortsatte på förra gångens arbete, dvs galoppfattningar från skritt. De två första (höger) fattningarna blev hon lite upprörd, men kom till ro fort. Sedan körde vi vänster och det gick sjukt bra. Idag tog hon inte höger en enda gång när jag bad om vänster. Och när jag ridit några fattningar från snäv sväng testade jag en sista, på nästan helt rakt spår, och WOW där satt den! :-D Ingen stress, inge spändhet, hon bara tog den som om hon alltid gjort det. Och för en väldigt liten hjälp. Hur kul som helst. Dock blev hon väääldigt stark i vänstergaloppen idag, spec. när jag sitter ner i sadeln. Dels så är hon ju lite otränad nu, och tycker faktist det blir jobbigt. Dels så springer hon ifrån arbetet lite för att hon måste komma ihop sig när jag sitter ner. För står jag upp så rinner hon inte iväg sådär, men jag ska nog få henne stark nog tillslut. Man känner främst att hon rinner iväg i avsaktningarna, de blir väldiga "slå-sig-fri" avsaktningar och sen rinna iväg i travartrav. Men det jobbas på. 

Vi har börjat med ganska mkt backa nu oxå vilket verkar funka väldigt lösgörande på henne och hon börjar mer och mer förstå mina kanske luddiga hjälper. Hon stressar inte så mkt nu utan tar det lungt. 

Sedan fick hon vilopaus några minuter. Efter det red jag lite travarbete, inget särskilt jag red mest runt på volter och stämde av att det ens gick att trava med bra steg på henne utan att hon blir kort, trippig och spänd. Och jag kände typ inga såna tendenser. Jag är så otroligt glad! Kunde till och med sitta ner på henne utan att hon blev kort och krullade ihop sig. Hon travade på jättefint tyckte jag. Kan inte kräva mycket mer i nuläget. Det var väl någon gång i någon sväng hon trodde vi skulle fatta galopp men hon visade ingen stress.

Förut har vi knappt kunnat fortsatt passet efter att vi galopperat en gång. Hon har varit sjöblö av svett pga stressen och hon har absolut inte kunnat jobba tillfredsställande. Det har inte hänt ofta iaf.

Äntligen börjar jag hitta rätt knappar!! Kommer en liten kortfilm. Bad M filma när jag inte visste om det, för då hinner jag inte börja spänna mig oså. Men när jag råkade se att hon filmade blev jag lite spänd, men inte så värst. Så jag kommer bjuda på den.. :-)

Klättring

Idag hade jag ingen aning om var jag skulle rida B, jag hade massa olika tänkbara rundor. Haha. Och sen vare dehär med broddar.. hon hade ju inga, och det var lite halt ute. Så visste inte riktigt hur jag skulle göra. Beslöt mig sen för att fixa broddarna först, men insåg fort att hålen blivit för slitna och därmed mindre och det gick inte. Sen kom stallägarn och donade på lite och då nämnde jag det med broddarna, och då kika han på sakerna jag hade och sedär.. var ju inga problem alls att gänga ur hålen. Hahahaha. Så äre när man aldrig gängat förr. Gängaren var ju mkt bredare än hålet (A). Så Bells fick brodd till slut, dock bara i trakterna (ÅNGEST!!). Men på 10 dgr dör hon väl inte hoppas jag. Får hålla mig borta från asfalten.

Red iaf och klättrade två rundor idag, gick super. Hon var väldigt tittig men bitvis var hon fin och medgörlig. Var två st som sågade träd med "elsåg" i klätterbacken så det var mest drf hon behövde titta lite extra. ;) Sen måste man ju få titta och vara på sin vakt när det är svart som natten ute. Men annars skötte hon sig super!

Shopping

Idag kom ett paket som jag beställt i typ början utav månaden. Från österbo-hästgård (dom har utförsäljning på Tradera). Dock var det som jag nästan sett mest fram emot (efter ridbrallorna) inte med, en jättefin lila grimma från Catago. Så har ringt om den nu och förhoppningsvis är den på G snart.

Ska ta och testa brallorna nu och se om jag får på mig dom. Det är två par helskodda, så jag har lite variation till dressyrsadeln (som jag endast kan rida med helskott i). :-)


Gallop schampoo 1l
Bates Läderkräm
5 stallkrokar
Gängtapp/broddnyckel och hovkrats i ett
Longerlina
Equi-theme ridbyxa
Carat ridbyxa

Travbanan

Idag hade jag egentligen tänkt mig galoppbacken, utan galopp då. Men jag var alldeles svimmig i stallet, jätteyr och kände att det nog var bäst att hålla sig i närheten om jag skulle svimma av. Så jag red runt travbanan idag. :-)

B var svinfin!
I början var hon inte så fin, hon tänkte nog mest på hur stressat det blev sist då vi övade galoppfattningar där. Men så testade jag en ny grej på henne, att backa henne lösgjord. Så jag gjorde halt, backade några steg, fram, halt, backa några steg osv. Och jag behövde inte alls upprepa mig länge förrän hon började bära sig själv och inte hänga i min hand. Superkul! Så där körde jag igång med tempoväxlingar i trav. Hon vart så jävla fin!! Lyssnade sjukt bra på sätet och bar sig verkligen kanonfint och var verkligen formbar. Jobbar mycket med att hon verkligen ska ta stöd på ytter och jag använder mig av små knep jag lär mig av att titta på ridlektioner m.m och det är så roligt att hitta nya knappar. :-)

I höger varv var det däremot jobbigare, det är i det varvet hon gärna lägger huvudet på sne och tar inte riktigt stödet på yttersidan. Men som sagt jag hittar fler och fler knappar så bitvis var hon riktigt trevlig! Dock tyckte hon det var väldans jobbigt för hon tyckte lite att jag skulle bära runt på henne i det varvet, så jag fick kämpa lite för att få henne att bära upp sig själv. Men jag avslutade när hon blev som finast!

Skitroligt att rida henne när hon är såhär. :-D

Dönice väder

GUD så härligt väder idag!! Underbart. Ingen frost, inge fruset. Toppen, för B har inga broddar än. Och snön får gärna vänta tills kring den 25. Då blir jag glad. :-)

Är så sjukligt pepp att åka till stallet. Har varit det i flera månader nu.. SJUKT KUL! Åka dit och mocka, pyssla, allt är så jävla KUL. Idag blir det nog en tur till galoppbacken, fast utan galopp. Hon kommer ju vara helt 100% på att vi ska galoppera, haha, men hon måste lära sig att inte förknippa ställen med vissa kommandon, spec. inte galopp där hon blir så himla stressad. :-) Så de blir massa skritt och trav idag.

Nu, skola.

Svar på frågorna från frågestunden

Här kommer frågor och svar på frågorna från frågestunden! Himla roligt att ni ställde så många trevliga och kreativa frågor. Gillas!! :-) Ni är bäst mina fina läsare.

Matilda
: Vad fick dig att börja rida?
Vad är din favorit färg på hästar?


En kompis som var medryttare på en basjkirhäst på en gård där de hade uppfödning av såna, frågade mig om jag ville bli medryttare där. Sagt och gjort!

Min favoritfärg på häst är fux (inte alls partisk haha) och isabellfärgad.

Marie: Har du klippt Bellie? Annars undrar jag hur du lyckats ha henne så kort i pälsen. Min ser ut som en björn fast hon haft täcke på sig sen en dryg månad tillbaka :P

Nej, Bellie är inte klippt. Hon får bara så lite päls oavsett täcke eller ej, på vintern. :-)

sara
: jag vill att du skriver ett inlägg om ridtravare.
Hur man kan träna upp och stärka galoppen på bästa sätt. Hur har du gjort med Bellie? :)

ps. bra blogg, läser den alltid!

Jag fixade det nyss, länk finns HÄR.

Tack! Kul att du gillar den. :-)

Julia
:
Hejhej! Otroligt fin blogg och du och bellie är såå fina :-)

Kan du skriva ett inlägg om hur du tränat upp bellie? Med traven och galoppen? Jag äger själv en ridtravare och de är så fantastiska hästar med ett hjärta av guld och ett bra sinne.

Skulle vilja veta vad Bellie får för mat och hur mycket hon får? :-)


Vad har du för hoppsadel? Märke/ modell? :-)

Kram Julia


Tackar så mycket! :-) Fixade ett sådant inlägg alldeles nyss, länk finns HÄR.

Bellie äter fri tillgång på hö som är analyserat, och utifrån den analysen samt hennes behov så äter hon endast tillskott av två mineraler. Selen och fosfor. Sedan får hon lite gott att blanda ner mineralerna med.

Jag hoppar i en Bates Momentum.

Kram!

sandra: Vart har dina tretorn stövlar tagit vägen?

Har du tänkt dig börja träna för tränare igen nu när B är igång?

Dom har varit hemma då jag är i en liten tvist om att få ett par nya då insidan av foten skavts sönder. Men fick reda på att det kan ta ungefär 6 månader så nu har jag börjat använda dom iallafall. Så får det bli som det blir.

Ja gud ja, tränare är prio 1 om man vill utvecklas! ;) Så ja, både i hoppning och dressyr kör vi igång för tränare när hon är helt igång igen.

Sandra: Har du någon gång stött på några fördommar mot dig och Bellie, just eftersom att hon är en travare? Nu menar inte jag på internet, utan på riktigt.

Man hör överallt om dessa "ridtravar hatare", men jag själv som har travare har aldrig stött på någon :P

Jag håller med dig, man hör överallt om dessa ridtravarhatare som tydligen existerar.. Jag undrar som dig, var finns dom? Jag har stött på kommentarer som menar på att B inte ser ut som en travare och att hon är väldigt välriden och ja, ser ut som en "vanlig" ridhäst. Fick även höra av en tränare att "Jag gillar egentligen inte travare, men hon är ju riktigt fin och ser inte alls ut som en travare". Men aldrig dessa fördomar som det pratas vilt om.

Den slutsats jag drar över såna kommentarer jag får är att dessa personer är vana att se travare som inte utbildas så väl, utan som det flängs runt med i obalanserad trav och något som ska likna galopp och som kastar sig över hinder och ja, som är helt utan grundridning helt enkelt. Då förstår jag att man blir paff när det kommer in en som "ser ut som vilken häst som helst".

Bettan
: Hej! Hur ser dina och Bellie´s mål ut inför tävlingssäsongen 2012?
Vi ses ute på tävlingsbanorna hoppas jag?! :-)

Kram/Bettan

Ja du, svår fråga. Jag har satt upp ett mål för mig själv, och det är att jag ska bli fri min hopprädsla nu. Jag ska börja RIDA mot hindren och ha ett bra självförtroende, tro på mig själv och framförallt VÅGA. När jag uppnått dehär, då vill jag tävla 90/1m. Så fixar jag det så kommer vi komma ut. Men i början kommer vi "bara" ligga på 80/90cm som förra året.

I dressyren så vill jag träna mer. Även här spelar det mentala in, främst på tävlingsplatser. Jag vill kunna slappna av mer och känna mig trygg med det jag ska utföra. Jag måste träna på mer nedsittning och jag måste lösa galopp-problemet och bakåttänkandet som uppstår. När detta är löst kommer jag kunna rida henne på ett mer rättvist sätt även på tävling.

Luddigt svar men, sammanfattat: Vi kommer börja på pay and jumps och clearround både i hopp och dressyr. Så att jag kan lära mig slappna av, känna att jag KAN komma runt en bana på 90cm utan problem, och känna att vi får bort problemen vi har med galoppfattningar och bakåttänkande i dressyren. Allt detta innan vi ger oss på lokalt igen.

Josefine L: Ohh, vill fråga lite om dina funderingar kring (skarpa) bett och hoppning. Vilket bett är enligt dig det mest optimala att hoppa med och skulle du använda det bettet direkt om du fick möjligheten att hoppa en stor och riktigt het och stark häst som med sin ägare reds på skarpt bett? Hur resonerar du, varför/varför inte?

Det mest optimala bettet att hoppa med är det bett hästen, individen föredrar att hoppas med. I mitt fall blir det rakt bett. Ska även testa novabettet som hon verkar gilla lika mycket. Jag tänker lite som så att i hoppning kan det råka bli att man får ta i hästen lite och då känns det bättre att det är rakt, än att det är delat. För då kan det nypas/klämmas och åka ur på sidorna så att det gör ont på lanerna osv. Så jag är rätt glad att det är rakt bett B gillar.

Jag är ju rätt osäker av mig i hoppningen så jag tror inte ens jag skulle få för mig att hoppa en riktigt het och stark häst som reds på skarpt bett. Visst studshoppning och gymnastikövningar, men inte gärna med det skarpa bettet. Dock så beror det på, alltså, om jag absolut inte kan kontrollera hästen så skulle jag nog välja det skarpare bettet för den gången och göra de bästa av situationen. Eftersom jag inte har någon möjlighet att påverka hur hästen rids och tränas i övrigt, och jag kan inte göra en häst lydig på en dag. Men då ska det vara ett hävstångsbett, och inte med för långa skänklar eller ett hissbett. För det skulle jag aldrig sätta mig och rida på.

Emma: Vad har du och Bellie hoppat som högst tillsammans? :)
Vad ger du henne för foder? Och vad är det för märke på din dressyr och hoppsadel? :D

Läser din blogg varje dag! Kanon bra blogg! :D

105cm.
Hon käkar fri tillgång på analyserat hösilage och äter två mineraler som tillskott, fosfor och selen.
Jag har en Bates Momentum och en Prestige Lucky Dressage.

Tack så mycket! Kul att du gillar den. :-)

C: vilka bett använder du på B ?
rider du aldrig barbacka?

Rakt eggbett och novabett. Jo, det gör jag. :-)

Sofie: Vad/vilka är din favorit...
...maträtt?
...godis?
...bok?
...film?
...blogg?

Vad har B för egenheter? :)

Kyckling Terriyaki
Raisin Crispers
Har ingen speciell men jag gillar deckare/rysare
Gillar det mesta, har ingen favvo
Hm... älskar Anni på Teamoveson.

Hela Bellsan är egen! Haha. Det går liksom inte att förklara, jag är ju så van med allt hon gör. Hon har otroligt mycket humör, ena dagen glad och gosig, andra är hon som ett monster. Alltså skitsur. Det rycker ofta i hennes läppar, hon måste liksom alltid ha något att naffsa/äta/tugga på typ (även om det är luft), och de kan man se när det rycker i hennes läppar. Haha. Hon är nyfiken som få, social, och helt galet smart (för smart för sitt eget bästa). På morgonen innan hon ska få gå ut tycker hon synd om sig själv som inte får någon morgonmat och står och skrapar med hoven på boxdörren och ser ALLMÄNT oskyldig ut när man tittar på henne elr säger åt henne. Och även om hon fått något att äta så ska hon ha mer enligt henne.  

Anonym: kan du skriva tips på hemsidor där man kan köpa utrustning?
Om B var omusklad och dålig kondition hur hade du då börjat med henne?
Rider du aldrig för din tränare Emma längre? Om inte, varför? :)

Du har en väldigt bra blogg :)

MyOne, RidsportOnline, Emmishopen, m.m. Jag brukar gå in på en sida där det finns samlat typ alla hästsidor (shopping), men nu har jag stort hjärnsläpp så jag vet inte alls vad den heter. :o

Bellie var väldigt omusklad (ur ridhästsyn) när hon kom. Vi började med klättring, mycket skritt, ridning offroad rakt ut i skogarna. Så småningom lärde jag mig rida henne lång och låg, osv.

Nej, därför att B stått skadad i 2-2,5 månad och är nu under igångsättning.

Tack så mycket!

Önskeinlägg

Två av "frågorna" i frågestunden innehöll en önskan om att jag skulle skriva ett inlägg om hur jag tränat upp Bellies trav och galopp. Så here we go.

Som med alla andra hästar så, massvis av stärkande övningar. Jag har sagt det många ggr men säger det igen, ut och klättra, träna galoppfattningar, övergångar, tempoväxlingar osv. så kommer hästen att stärka hela sin kropp och framförallt bakdel.

En häst med trav som lätt blir i otakt hade jag nog valt att träna mycket bommar med, och kanske tömköra rätt mycket för att hjälpa hästen mer utan ryttare.

Annars är det bara att träna på
, övningar som stärker hela hästen. Jag har inte gjort något spec. förutom att träna allsidigt, både träning och underlag. :-) Och en bra tränare är A och O!

Skrittur

Idag var jag och Bellfisen ute på en skrittur i rallyfart på 1 timme och 40 minuter. Vanligtvis skulle väl den rundan ta åtminstone 2 timmar. Men som sagt B pinnade på som om det inte fanns någon morgondag. Varför ta det lungt liksom?? Tokspänd oxå, fjollig och skvätten. Okej, jag är förskonad från en skvätten häst men hon hoppade väl till 2-3 ggr iaf. Och sket rännskita x2 gjorde hon oxå. Nervös tjej. :-) Haha.

Jaja, söt är hon iaf!
Får se hur jag lägger upp veckans schema.

You give me feeeeevaaahh

Godmorgon! :D Vad göres? Jag e SVINHUNGRIG. Ska gå och sluka kylskåpet och all dess innehåll snart. :-) Sen bär det av till stallet. Blir en lång och MYSIG skrittur med fröken B. Eller ja, vi får väl se, tänkte rida på lite gammelvägar som jag red mkt på förut då jag hade hästen på ön. Och det är en risk att dom grävt och förstört där, så vi får la se. Tänkte väl vara ute 1,5 timme åtminstone iaf. Ska bli sjukligt mysigt.

Får hoppas det inte är alltför mkt frost ute när jag ska ut, för B har inga broddar och då blir hon bambi på hal is. Jag väntar på ett stort paket ifrån Tradera där det bl.a finns en gängtapp och broddnyckel, så jag vill att det kmr imorgon så jag kan smälla på na broddarna.

Btw, någon som har tips
på hur jag på enklast sätt får i broddarna? För just nu äre ju liksom igentäppt med stenhård lera i broddhålen. :o Så hur får jag ut de enklast?????? HELP ME! :D

Kom ihåg frågestunden! Den avslutas ikväll redan då jag fått in kanonroliga frågor från massa av er, superkul!!

HISSAR/åsiktsinlägg

Nellie Berntsson!!

Har stött på otroligt många som verkar ha något starkt emot denna otroligt kloka och mogna tjej. Jag tycker att hon är grym! Jag tror att alla som säger något illa om henne, bakom hennes rygg och TILL henne, är otroligt avundsjuka på ett eller annat sätt. Jag tror inte dessa personer klarar av att en 11åring kan vara sådär klok och mogen, och kanske bete sig bättre än folk i 15-20års åldern.

Dessutom ser hon sjukt bra ut, och det tror jag stör många. Varför ska inte hon få sminka sig och ta fina "modell"bilder på sig själv utan att bli kallad en massa och bli dömd att "tro att hon är äldre än hon är"? Varför ska hon inte få skriva mogna och bra inlägg utan att klassas om "en 11-åring som tror att hon är mognare än hon är". Vadå tror? Så er uppfattning är då att hon verkar mogen, men ni verkar veta att hon inte är det? Att hon bara tror? Avundsjuka! Det finns absolut ingen anledning att klanka ner på henne, hon gör inte någon något ont, hon är allmänt ödmjuk och skriver kloka inlägg.

Ne, jag tycker hon gör det sjukt bra. Och att i 11-års åldern ha all denna press, stress och all negativ kritik från bloggläsare, fortfarande kämpa och köra järnet. DET är beundransvärt. Det är inte vilken 11åring som helst som klarar av att fortfarande stå upp för sig själv och stå på sina egna ben efter det som hon "utsätts" för utav folk som är tredubbelt och dubbelt så gammal som hon själv. DET är respekt!!

Hon har allt. Utseendet, förutsättningarna och hon klättrar fort framåt i klasserna och är på en nivå många önskar att dom vore, men inte är. Där tror jag skon klämmer för många, som sagt. A-v-u-n-d-s-j-u-k-a.


You go girl!!

Sprudlande lycka!!

Idag var ju som sagt tänkt att bli en lång skrittur för B, men planerna ändrades! ;) Skrittade med L och F från stallet, mot paddocken som dom skulle rida i, och jag skulle fortsätta skritta upp i skogen. Men jag blev så otroligt sugen på att stanna med dom i paddan, speciellt nu när det var superbra underlag osv. inge frost eller hårt. Så sagt och gjort.

Idag så testade jag
den nya metoden jag tänkt och den FUNKADE!! Jag är så jäkla glad just nu. (Så nu håller vi tummarna att B ej överlistar mig tills nästa gång haha).

Jag skrittade och galopperade idag, utförde inget travarbete what so ever. Jag har liksom inte så mycket att skriva, det gick bara så sjukt bra! Hon var hur trevlig som helst i galopperna med ett himla bra framåttänk och inga sura miner/bakåttänkande. I v.fattningarna som är vårat problem så blev hon inte alls sur, dock så blev hon stressad ett par ggr när hon tog fel, dvs höger. Men alltså, det är helt sjukt, det tog max några minuter att få henne lugn igen.

I skritten här så hann hon inte tänka så mycket på galopp, utan utförde snällt volter, serpentiner, skänkelvikningar osv. utan att stressa upp sig! Någon gång blev hon förutsägbar och trodde vi skulle galoppera men det var hur lätt som helst att få bort de förväntningarna från henne.

Jag har alltså fått lugna, trevliga vänsterfattningar (och såklart högerfattningar) idag, utan tokstressad och bakåtsträvande häst. De två sista fattningarna i varje varv blev hon lite sur, för hon blev trött av alla fattningar, så det fick hon lov att bli. Dock bjöd hon på fint väl inne i galoppen. Och avsaktningarna idag var inte alls lika drastiska som innan. Ofta tar jag tag i henne för mkt i munnen, men nu använde jag mig av mjuk hand och lugnande röst och hon var superfin.

GLAD TJEJ!!!!

Frågestund!

Kör en frågestund tills på söndagkväll, eller tills jag fått tillräckligt många frågor. Så kör på!! :-D Det går även bra att vara anonym på mina frågestunder.


LÄSVÄRT!!

Hittade detta inlägg hos kloka Q. Hon lyckas alltid få ner allt så bra!! Hon får fram det jag försöker få fram här.

Ren och skär logik ang. skarpa bett:


"varför kopplar inte folk logiken att om man betslar upp åstakommer man hästen mer tryck i dess mun.För hästens skull blir inte känslan mindre för att ryttaren behöver dra mindre i tyglarna. Det är liksom det som är hela grejen och varför det heter att man betslar upp till skarpare bett. Det heter SKAPARE av en anledning.Varför går det folk förbi? För vad i hela i hela grejen är det som gör att hästen känns behagligare att rida?Jo för den säger inte ifrån som den gjorde på det mildare bettet.

Och ännu "roligare" blir det när man kopplar detta med att ryttaren säger att hästen trivs på det uppbetslade valet.Vadå trivs? hur vet man det? För att den inte protesterar? och är "snäll"  

Jag blir så TRÖTT på mänskligheten i bland.SÅ TRÖTT!

Alltid genvägar..Allt ska gå fort och det får inte bli jobbigt ,och helst ska man inget eget ansvar ta.Utan putta över ansvaret på hästen bara."


Vilodag

Idag fick B vila. :-) Var ute och mockade och fixade så de blev mysigt och fräscht åt stumpan. Sen gick jag ut i hagen och satt där i ungefär 45 min, och bara studerade hästarna. :-) Det är väldigt intressant. Jag blir lite fundersam på ena hästen dock, han verkligen HATAR Bellie, och hon är inte den som bara går iväg utan "strid" så hon surar ju tillbaka vilket medför att han sparkar henne = BAD. Så jag skickade iväg honom och sen fick han vara själv under tiden jag var därinne med de andra hästarna. Jag förstår inte riktigt hästarna språk alltid.. För han är inte ens ledare i flocken, men stona har han minsann kontroll över den lille skrutten! ;)

Om ca 2-3 timmar
ska jag och min älskade E ut och äta go-mat, ska bli riktigt mysigt. Sedan blir det bowling för våran del ikväll, för att slutligen åka hem till honom och mysa med godis och film. Vi firar nämligen 6 år idag. HELT SJUKT! SEX år..? Det är galet de. :-D JUST LOOOOVE IT!6 år<3

Jag har så GALET fula bilder på oss så jag DÖR av skratt varje gång, önskar jag kunde lägga ut dom här men E skulle typ döda mig (for real) då.. Så.. Tyvärr :/ Ni får föreställa er. Hahahahaha... Kommer ihåg en gång, när jag var sur på honom, och jag satte inne i mitt rum här vid datorn. Oså kommer han in, och då har karln dragit på sig en blond långhårig peruk, och har hittat nåt jäkla troll-spö med fjädrar på oså ja... ni kan ju tänka er resten. Och det har jag förevigat på BILD. :-D Haha.. Finns så sjukt fula bilder på oss som sagt, hade verkligen velat lägga upp dom! ;) ;) ;)

Jaja, nu ska jag
försöka bli hungrig på 2 timmar. Har ätit 2 lussebullar, mjölk och lösviktsgodis. Och vi ska liksom ut och äta, så ja.. svältning två timmar framåt då.

Första lokala

Min och Bellas första lokala tävling. Jag var (är) så himla stolt! Min fina fina häst. Det enda som sätter stopp för oss det är jag. Men vi ska fixa det, tillsammans!Blir enormt peppad när jag tänker tillbaka. ÅH nästa år är året där ALLT händer! ;)

Checkar läget! ;) (TILL SALU)

Är det någon som är intresserad av att köpa mitt allra finaste träns m. tyglar till? Dressyrträns från Hubertus Classic, rundsytt, silverspännen. Strl Full. Hur snyggt och fint som helst, himla fint läder. Pullback-knäppning på nosgrimman. Ska ENDAST säljas pga min nya dressyrsadel är svart.

Vid intresse, lägg bud! Nypris 1695:-Insläpp

Ikväll har jag insläpp. Så jag tänkte åka ut till stallet igen om ett par timmar och då ska jag hjälpa en tjej att testa en sadel, och efter det har jag planerat att ta in B och ge henne lite massage ifall jag hinner. Sedan ska jag gå till ridhuset och kika på hoppträning ikväll, ska filma L och F. Kommer bli kul! :-) Får dock se hur länge jag blir.

Längtar som attan till imorgon!! Hihi. Mer info kmr. Bellie kommer få vila imorgon, skrittas på lördag och tömköras på söndag. För att ta det lite lungt nu i skritt och trav när vi galopperat 3 dgr i rad. Och det går ju inte riktigt så lungt som jag vill liksom. Då får man kompensera! ;)


Galopp på stressad dam

Red på travbanan idag, alla gångarter. Tanken var en 20-30min lungt pass där nere, och ett par fattningar i varje galopp. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. :-) Hon var helt ok i skritten och traven, och efter något trav-varv så tänkte jag fatta vänster galopp. Men då stressar hon upp sig, precis som hon brukar göra när hon blir sådär. Hon blir helt blockerad, tycker verkligen synd om henne. Försöker göra allt för att lugna henne, och tillslut fick jag vänster galopp. Hon försöker smygöka hela tiden men överlag gick det bra, får hänga lite för mkt i hennes mun bara.

Sedan var det ju som vanligt ganska kört att få något vettigt gjort. Det enda hon gjorde var att gå och vänta på galoppsignal, och det gör hon genom att vara spänd, och tänka uppåt/bakåt. Absolut inte framåt. Hon blir hemsk i traven, antingen samlar ihop sig tills hon står på stället eller så om man väl får bjudning så far hon iväg som skjuten ur en kanon och inte alls med på hjälperna.

Konsekvent och lugn
som jag var även idag så fortsatte jag traggla på och prata lungt med henne. Det som funkar är att verkligen överdriva och smeka med innerhand, krama på ytter och typ gullegulla x1000. DÅ slappnar hon av något. Fick ett par v.fattningar till, och det som fungerade var att skritta och komma in på en pytteliten volt tillbaka, och ur den volten lägga fattning + smacka precis innan det blev raksträcka. Sista fattningen var riktigt fin och hon kändes inte särskilt spänd elr stressad.

Gick över i höger varv
och hon var som sagt inte rolig här heller. Tokspänd och bakåttänkande. Men tillslut fick jag henne någorlunda lugn, för det är jag noga med nu, att hon ska vara hyffsat lugn innan ny galoppfattning ges. Högern är som vanligt inte jobbig mentalt för henne att ta, så den var ganska trevlig. Tog någon fattning från skritt oxå och hon hinner inte med att stressa på samma sätt som om jag tar fattningen från trav.

Denna gång gjorde jag ngt
annorlunda. Istället för att skritta av efter sista lugna fattningen/galoppen, så bestämde jag mig för att trava, trava och trava tills hon själv lugnade ner sig så pass att hon själv saktar av till skritt. Annars ilar hon på som en galning i skritten och jag vill inte avsluta så. Så jag travade varv på varv på varv och lugnade, pratade, smekte, ställde henne. Det gick väldigt bra, men bitvis stressar hon upp sig. I slutet fick jag ner nosen hennes väldigt nära backen och hon sträckte ut superfint + lyssnade på MIN lättridning och inte hennes egna takt. Och tillslut var hon så lugn och tillfreds att hon saktade av av sig själv. Då hoppade jag av och gick med henne längs vägarna som avskrittning. Suuuuperlugn.

Någon som har någon mirakelmetod att tipsa mig om?? Jag fortsätter vara lugn och konsekvent samt hoppas på det bästa, men man blir himla frustrerad på sig själv ibland som inte kan rida sin egna häst. Men jag tror och vet att vi kommer fixa detta på ett eller annat sätt. Eftersom jag idag upptäckte att v.fattning gick bra från volt i skritt, så funderar jag på att nästa gång endast fatta galopperna från skritten. Som läget är nu så hinner hon inte alls bli stressad på samma sätt i skritten som i traven, för i traven går hon endast och väntar på signal. Så jag borde kanske testa att fatta från skritt. Så kanske hon inte förknippar trav = galopp.

GALOPP!

Idag har jag och Bellsan galopperat ute för första ggn på 3 månader då. Skrittade bort till "galoppbacken", och dit så kändes hon fin. När det var dags för galopp så bad jag om vänster och DÄR startade bomben att ticka. Hon blev riktigt upprörd, stod och hoppade på stället i höger galopp och var allmänt blockerad. Jag vände tillbaka och provade igen, samma visa, fast ännu mer upprörd häst. Hon blir så otroligt explosiv, hon stannar upp och samlar sig så mkt hon bara kan så det känns som hon ska explodera! Hon vill gärna försöka resa sig men hon lyckas inte.

Jag hade bestämt mig redan innan att absolut inte tappa tålamodet, sagt och gjort. Jag var hur lugn som helst och tog henne för vad hon var. Så jag pratade lungt och började rida lätt trots att hon inte ens gick fram, men tillslut så började hon trava lite framåt och tillslut slappnade hon av lite. Varpå jag la en högerfattning, och blev stressad och jag fick sakta av direkt.

Efter lite tragglande och lugnande så får jag både vänster och höger galopp. Vänster dock bara något språng, och bara två fattningar. Men jag nöjer mig där. Högergaloppen får jag henne riktigt rund och trevlig i, sådär rund brukar jag inte få henne i högern då den lätt blir fyrtaktig när hon tar tillfället i akt att stressa upp sig och tappa takt. Så jag kunde inverka riktigt bra i sadeln kände jag, och B vart riktigt lugn och fin. Arbetade trevligt i en arbetsgalopp.

Så i och med att jag
inte stressade upp mig, vilket jag kan ha lätt att göra när hon beter sig såhär, så kände hon tillslut att hon behövde ju inte alls bli sådär upprörd. Det blev ju mycket trevligare att slappna av. Så efter galoppen tog det inte alls lång tid innan hon kom till ro även i skritten. Tog några travsträckor till, små korta, och det gick väldigt bra med tanke på hur hon varit innan.

Så jag är jättenöjd
med våran ridtur. Kan ju säga att man alltid får sig ett äventyr med B i farten, inte en lugn stund. ;)

Imorgon blir det ridning på travbanan i alla gångarter.

Bildbomb

Här kommer en bildbomb från gårdagens dressyr! ;D


Smakprov

Såg att käraste M skickat bilderna redan inatt, så här slänger jag snabbt upp ett smakprov. Sitter ej på min dator så resten får jag ta hem och ladda upp hemma! ;)
Dressyr + galopp

Idag stod dressyr på schemat. Gulliga M frågade häromdagen om hon skulle komma och fota ngt, och det tackar jag absolut inte nej till! ;) B hade en liten svullnad på frambenet idag, och då hittade jag ett sår där, troligtvis efter en brodd. Men hon var varken halt i skritt elr trav så jag red bort mot paddan ändå.

Redan i skritten var B lite jobbig, ofokuserad och ville inte riktigt följa mina hjälper. Jag är HELT säker på att hon läste mitt blogginlägg igår om att jag ville ha en häst som sa vad den tyckte. Hahaha. För det gjorde hon minsann idag. Tränade på nedsittning och i v. varv var hon kalasfin, i höger varv lite motsträvig. Men det beror säkert på mig. Sedan blev hon allt mer sur, som bara B kan bli. Så lite bakåtsträvande blev hon, och rätt vad det är så tänker jag att äh, vi tar en galopp så blir hon kanske lite gladare. Sagt och gjort, jag la en rätt enkel och liten v.fattning och hon tog den direkt!! Utan sura miner. Förstå, vi har haft världens problem med den, och innan vilan var hon riktigt sur i själva v.fattningen, men inte nu. Och hon galopperade på hur fint och fräscht som helst.

Red sedan en stund i trav och då blir hon ju som en stålfjäder att rida, för hon väntar endast på ny signal till galopp. När hon taggat ner lite la jag en högerfattning och den var oxå som vanligt. :-) Hon var glad över att få galoppera lillfisen.

Hon blev sur och spänd och väntade på ny signal efteråt, igen. Men det tog inte alls så lång tid att få henne att tänka på annat denna gång. Vanligtvis går det aldrig ur henne, utan nästan hela passet blir förstört då. Så jag får försöka se de små framstegen. :-) Travade av och skrittade av när hon slutat spänna sig så värst.

Kommer bildbomb imorgon

Bellas och min första tävling


Markbom x2, vi vägrade ut oss första rundan så vi tog revansch och körde en felfri runda oxå! ;) Haha

PAMBO

Har fått ett supersnyggt smycke från Pambo idag. Dom har superläckra smycken såsom dubbel-ringar, halsband, armband och örhängen. Ni bara måste kolla in dubbel-ringarna, hur läckra som helst! Så klicka er in och ta en titt på PAMBO.


MYS!

Skola idag, första dagen efter lovet. Gick bra, förutom att jag led av världens huvudvärk. Hade utsläpp imorse så tog en promenad ut kvart över 6. Sen höll jag på somna påväg till skolan och ja, som sagt hade grymmaste huvudvärken. Så sista lektionen for jag hem. Sov några timmar för jag var svintrött.

Hade först fixat bort B
idag, mockning och allt sånt. Men när jag sedan vaknade var jag otroligt sugen på en ridtur i mörkret, så jag for ut. Har precis kommit hem. Var ute 45 min och skrittade runt, var så himla mysigt. Skulle lätt kunna skritta flera timmar. Och B sköter sig exemplariskt. Vi hade lång tygel bra länge, och det är inte vanligt, särskilt inte i mörker sådär. Sen spände hon upp sig lite och gick i rallyfart men det krävdes inte mycket för att få henne att komma tillbaka. Det är så roligt att hon är så pass lyhörd ändå liksom, fast hon är spänd och har mkt att titta på. Vi hade månen på besök oxå som lyste upp vägarna perfekt!

Ne hon är verkligen galet trevlig just nu. Det tänker jag ta vara på för man vet aldrig när hon vänder. ;) Man känner sig nästan DUM att rida/jobba med henne när hon är såhär "snäll". De blir liksom "Hallå???! Säg nånting då B! Säg vad DU tycker." Haha. Jag blir sådär. När hästen gör allt man säger och inte protesterar så känner jag mig dum. Som att den är min slav, haha. Ne, jag tror nog B är den bästa häst jag kan ha. :-) Hon passar mig som handen i handsken, (nästan alltid haha).

Att visa Hicksteads död i tv

Såg på facebook i "Hästsport i Media"-gruppen att det pågår en HET debatt ang. att dom visar hästens död i tv/svt-play/youtube.

Själv ser jag inget fel alls i det. Folk är nyfikna och folk kommer vilja veta vad som hänt, och inte bara genom att läsa det från en text eller höra det på nyheterna. Att se vad som hände skapar mer förståelse och medlidande och man får en insikt på hur snabbt det verkligen kan gå. Det är ingen som är respektlös mot Eric genom att visa/kolla på detta, utan jag tror nog vi alla hästmänniskor sörjer med honom och stöttar honom på vårat egna sätt.

Någon jämförde det med
att visa när en människa dör. Men jag tycker inte ens det är jämförbart. En människa har troligen familj, släkt och vänner som tittar och som berörs. En häst har sin ägare. Och det är som sagt en häst, dom tänker inte som vi.

Vad tycker ni? Är det fel att visa när Hickstead dör, på nätet?

FILM (tömkörning)

Några såg kanske att jag la upp en film förut, men raderade den ganska fort. Klarar inte av mitt movie maker på min dator, för de är de gamla och Bellie blir helt jäkla ihoptryckt av det, ser askort ut i kroppen och supertrippig. Så jag har fixat det på en annan dator nu. Så här kommer film från tömkörningen imorse:


Vad tycker ni?

2010

Här kommer en liten utvecklingsbomb från 2010 oxå. :-)
Tömkörning

Blev riktigt tidigt för mig imorse. Blev upphämtad kl 7 ungefär, och sedan hjälpte jag till att ta ut hästarna i stallet. Efter det åt jag lite frukost för att sedan ta in Bellisbus från hagen och fixa henne. :-) Tömkörde i paddocken idag, och L följde med på Quantas.

Gick skitbra rent ut sagt!
Gud vad jag är nöjd och stolt. :-) Hihi. Idag lyssnade hon 10ggr bättre på hjälperna mina, främst avsaktningarna då jag kunde använda mig av proande. Förra ggn fick jag ta rätt mkt i henne. Höll mig på lite större yta idag och försökte svänga runt och använda mig av lite raka spår osv, och det gick skitbra. Bellie är verkligen fin och samarbetsvillig nu, även med en helt oerfaren tömkörare bakom sig.

Tömkörde mest på volt, lite övergångar. Men jag har betydligt svårare att tömköra henne i höger varv, för jag kan inte inverka så bra med yttertömmen. Så det blir att hon faller inåt, och jag hamnar i fel position osv. Men när det blir rätt (vad jag tror är rätt) så känns det verkligen. Så jag tror det har mycket med mina hjälper att göra, att det blir luddigt för henne. Och volterna blir som äggformade istället för runda, haha. Men vi kämpar på. Har lite film på det oxå som jag tänkte hänga ut mig med lite senare. Hehe. Kan bli kul. ;)

Har precis kommit hem
från Timrå efter att ha kollat på storhästhoppning med kära M. Suuuperkul!

2009

Fortsätter med lite bilder från 2009 oxå. ;)Det hände med andra ord väldigt mycket under 2009. Vill ni se fler? Från 2010?

2008

Här har jag valt ut lite bilder från bildarkivet från 2008, augusti-december. :-)


Fullspäckad dag

Idag har jag kollat på ponnyhoppning med bästa M. Supertrevligt, var ett tag sedan vi umgicks nämligen. Sen älskar jag att kolla på tävlingar oxå, så himla peppande. :-D Så vi satt där bra många timmar ändå. Sedan for jag till Bellibus, men hon vilar idag så jag pysslade och masserade. Sedan hjälpte jag en i stallet att testa lite sadlar osv. :-) Samt rengjorde rören till Bellies gamla sjukhage..

Nu sitter jag hemma, har köpt hem gotta och väntar på SVINGOD mat. :-) Så.. blir nog en trevlig kväll! ;)

Besviken?

Det finns nog banne mig inge mer störande än att läsa om folk som är BESVIKNA på sina hästar. För mig är det ordet helt oacceptabelt att använda om sin häst. Hur kan man vara besviken på en häst?? Som att hästar ens kan göra något för att vara elak, jävlig eller för att svika människan? De fungerar inte så. Blir allvarligt talat ledsen om att läsa/höra folk säga så. Jag tycker inte dom förtjänar att ha sin häst. Alla hästar förtjänar att bli respekterade som den individ de är, och har man inte tid, kunskap och tålamod att lägga ner på sin häst för att forma den efter hur man vill ha den så får man kanske söka sig efter en ny häst. Ingen häst gör NÅGOT för att vara dum. I nästan alla fall så är det vi människor själva som misslyckas, och det är inte hästens fel.

Ne fy... Uppskatta er häst och tänk på allt som dom gör för oss. Allt dom ställer upp på, utan att kräva något tillbaka.

Att bli besviken på en häst finns inte i min värld.

DISS!


Denna hemska och avskyvärda sadel skulle jag ALDRIG lägga på någon stackars hästs rygg. Är den ens utformad till att ligga på en hästrygg? Kanske en trähäst isåfall. Hur liten anläggningsyta som helst jämfört med resten av sadeln och kan OMÖJLIGT ligga i balans, och särskilt inte med ryttare i. Helt oproportionerlig sadel som hör hemma på (som sagt) trähästar och inte levande varelser. :-)

TILL SALU

Denna otroligt fina travartjej är till salu. Peasant Elisa, född -02. Tävlingsklar i både hoppning och dressyr på lätt nivå.

Är ni intresserade så klicka
HÄR för att komma till annonsen.

Klättring + massage

Idag drog jag och B iväg i dimman/duggregnet och klättrade en vända. Första klättringen på typ 4 månader. Bellie hade väldigt bråttom idag och det var mycket hon behövde titta på, haha. Men hon var ändå medgörlig tack o lov. Det är en helt annan häst nu än sist vi stod på Alnö. Då blev det inte mycket arbete på uteritterna. Hon har utvecklats hur mycket som helst. Hon var iaf helt ok trevlig idag, och som sagt hon tar liksom inga kamper direkt även om hon blev ganska hård idag bitvis. Men jag begär inte att hon ska gå som en dröm varje dag. :-)

Efter så kände jag igenom
musklerna som var finfina, och så gjorde jag en back-övning som hjälper till vid låsning av SI-lederna, och jag tror nog minsann det satt lite fast där för enligt B så vare något som släppte iallafall. Skönt!

Tog in Elisa och pysslade
om henne och gav henne en massageomgång oxå. :-)


Mer bilder

Mer bilder från gårdagen kommer här.


Ridbilder från dagen

Här kommer ridbilderna från idag! :-D Fotade av Emmy Eriksson.


Laddar upp fler imorgon, hinner endast dessa nu. :-)

Smakprov

Emmy skickade just ett smakprov på en bild från dagen.. Mums säger jag bara!


Dressyr + fotografering

Idag har jag och B blivit fotade av en riktigt duktig tjej. Jag red dressyr och sedan tog vi lite finbilder på en äng, och porträttbilder på B. Längtar som en galning tills bilderna trillar in ikväll! ;)

Dagens dressyrpass gick jättebra. Vi är verkligen i vårt esse just nu jag och Bellie, hon är på så himla bra humör och samarbetsvillig som tusan. Idag har jag suttit ner, hela passet. Det gick skitbra!! Fattar inte, ena dagen kan jag inte alls, ena dagen äre som om jag sitter som gjutet. Iallafall så blev B lite spänd emellanåt som hon blir utav min nedsittning ibland när det blir obalans, men hon var riktigt riktigt trevlig idag överlag.

Sedan hjälpte E oss med
lite skänkelvikningar, hon gav mig lite tips om hur jag skulle använda mina hjälper bättre och jesus jag fick en annan häst!! Gud så roligt det var att få till en riktig skänkelvikning i trav, jag verkligen kände hur vi dansade fram där vissa steg. Skitkul! :-) Och även min sits överlag fick jag tips om, och vips så gick hästen 10ggr bättre.

Är alltså som ni kanske
förstår väldigt nöjd med dagen. :-D Kommer bildbomb ikväll troligast!

Nya ridskor + chaps

Har ju under en rätt lång tid nu lånat Ottos underbara chaps, under tiden mina stövlar är "uppe i ett ärende". Men nu så har jag äntligen köpt mig ett par egna såna chaps, av en bekant. :-) Köpte i samma veva ett par Mountain Horse ridskor med SCS3-sula. Dom var hur sköna som helst, och snyggt vare tillsammans med chapsen. :-)


Tömkörning

Idag har jag TÖMKÖRT!! Hihi. Det händer inte alltför ofta.. Jag har väl tömkört sisådär 3-4 ggr i hela mitt liv? Något sånt. Det brukar alltid gå åt skogen och jag får inte B i någon balans över huvudtaget. Men idag vettni, gick det x100 över förväntningarna!!! B var ju superfin. Hon sökte sig neråt i en lång och låg form både i skritten och traven i princip hela passet. Hur lycklig var jag inte?! :D

I höger varv sköt hon dock in högerbog och kändes obalanserad, men kan nog bero på att jag har lättare att ge stöd med höger hand än vänster hand (och v. hand var ju yttertygel i detta fall). Men i slutet där så fick vi till två riktigt fina igångsättningar i trav med bibehållen balans och form. Superfin!! Avsaktningarna ska vi inte prata om, haha.. Dom är typ lika illa som uppsuttet. Men kan ju vara jag som gör helt koko oxå. Men på slutet fick jag två hyffsade avsaktningar och då gav jag mig. :-)

Ska väl ta och försöka tömköra
lite oftare nu när jag insett att jag faktist inte är helt jävla värdelös bakom häst. ;) Jag tror tömmarna gjorde en hel del oxå, jag har lädertömmar men förut har jag kört med vävribb el. longeringslinor, HUA. Lädertömmarna var helt underbara! Tror de är en stor fördel att ha det när man är ovan oxå.

Hur ofta tömkör ni?Bellisbus, en nöjd tjej efter tömkörningen :-)

Fler saker till salu


Reflex till träns/grimma 10:-, reflexbrösta strl F 40:-, Benreflexer strl F två st 40:-
Nosremmar 10:-/st, senskydd Cob 60:-, sporrar dam 30:-, stigbyglar dam 50:- Kandar 14cm 50:-Gummityglar Herve Godignon (HG) strl Full, använda 2 ggr, nyskick. 200:-, Pullarnosgrimma Full, 40:-, Hackamore m huvudlag 150:-, bara hackamoret 100:-


Bättre bild på tyglarna


Glöm inte Bates-gjorden som är luftstoppad och formar sig maximalt efter hästens rörelser, nypris 3500:- Använd 1 endaste gång. För bred för min hästs taskiga sadelgjordsläge, annars hade jag ALDRIG sålt. LÄGG BUD!

Även min Otto Shumacher dressyrgjord som är till salu, nypris 1700:-, men lägg ett bud. Den är UNDERBAR.

Mysiga tjejen :-)

Hihi. Bellis och jag har en väldigt bra period just nu, hon är så samarbetsvillig och lyhörd för mig. Red ut i det underbara vädret idag, red längs en avlägsen väg och där tränade vi på olika sidvärts. Jag varierade mellan att ha henne rak i kroppen men ställd åt båda hållen i olika grader, att göra öppnor åt båda hållen och att göra skänkelvikningar åt båda hållen.

Hon var jättefin
! Hon var lite tittig men hon lyssnade så himla bra ändå, jobbade när jag bad henne istället för att kämpa emot och titta på allt intressant. Jag börjar även få koll på mina hjälper bättre och hålla isär dom, samt förstå vad som händer när jag gör si elr så. Jag provar mig fram lite då jag inte gjort sånahär rörelser förut på nån annan häst. Och då pratar jag om öppna och sluta. Jag tycker öppna är enklare så just nu kör vi på det, och det känns som att det blir rätt. Men jag vet ju inte. B lyssnar iaf kanonbra och skiljer på mina ibland luddiga hjälper åt väldigt bra ändå. Och skänkelvikningarna var fantastiska vissa utav dom. Särskilt på hemvägen (har nån bytt ut min häst??).

Hon blev något hård i munnen och övertaggad nån gång men det var liksom överkomligt, det blev ingen grej av det. På slutet gick hon på hellång tygel, sista biten hem.. åter igen, har någon bytt ut min häst? Haha. Det är inte ofta jag kan rida henne på lång tygel påväg hem.Bellas vackra sår hon fick igår.. såg ju gräsligt ut igår men hade liksom dragit ihop sig lite idag. ;)

RSS 2.0