Bett

Ett stort problem, tycker jag, är att många hästar går med för långa bett. Man ser alltför ofta att nästan halva bettet sticker ur munnen på hästen, även vid små tygeltag. Det beror nog till stor del på att många passar ut bett till hästen efter mjukdelarna. Alltså läpparna på hästen. Många tycker att det räcker med att bettet ser ut att passa bra när det bara ligger i munnen.

Jag har själv varit så, innan jag visste bättre. Min häst hade 12,5 nästan ett helt år innan jag bytte strl till 11,5 för att senare byta till 10,5. Hon gick bra på alla strl. Hästar är tåliga och vill vara en till lags, de gör inte ifrån sig så mycket oväsen om bettet är för långt eller för kort. Därför får man tänka till själv, och inte bara köra på att "hästen går bra på dethär långa bettet", eftersom de som sagt inte ofta säger ifrån för en sådan grej.

På bilden nedan är ett 3delat bett. Tänk er, det är alltså två skarvar på detta bett som far omkring från sida till sida på lanerna iom att det är på tok för långt och rör sig när jag tar i tygeln.


Såhär ska det INTE se ut. Du ska kunna leda tygeln och ta i munnen utan att bettet far ut.


Samma bett som bild 1, här ovan. Utan att jag tar i tygeln. Många luras av att bettet som sagt ser ut att passa efter mjukdelarna. Du ska kunna ta tag i ena ringen på bettet och sakta dra utåt, och i princip ingenting ska komma ut på den sidan du drar. Om det sticker ut 2cm när du drar i ringen så är bettet 2cm för stort.


Ett nästintill 100% korrekt anpassat bett. Tygeln kan sträckas och användas utan att bettet sticker ut något. (Sen går det nog aldrig att komma ifrån det helt. Behöver man ta lite hårdare i tygeln av någon anledning så kommer det alltid finnas tillfällen där bettet sticker ut en liten bit.)


Samma bett utan rörd tygel. (Bells skulle ev. egentligen behöva 10 istället, men det är ju inte så lätt att få tag på. Och det handlar om så få mm att det får vara som det är. Man vill ju inte ha för kort heller.
)

Vissa skyller på att om bettet är "för kort" så nyps hästen i mungiporna. Men nu finns som känt massvis av eggbett i alla möjliga modeller och varianter. Så man kan alltså ha ett välanpassat bett som inte nyper hästen i mungiporna. Istället för ett för långt som sladdrar omkring i hästmunnen.

Vad tycker ni? Har ni välanpassade bett till era hästar?



Kommentarer
Postat av: Malin

Jag har också lagt märke till att det är många som har för långa bett. =|

2010-11-25 @ 14:20:11
URL: http://malinottenback.blogg.se/
Postat av: Jennie

Usch, får långa bett är verkligen obehagligt för hästen! Hade också 12.5 på mina bett innan jag visste bättre, sen gick jag ner till 11.5 och nu har han 10.5 på alla bett, vilket passar honom perfekt! :)

2010-11-25 @ 15:30:31
Postat av: beatrice

Jag har ett bett som passar min häst eller ja en storlek på alla bett. Fick mycket hjälp av min stallkompis! (: Red med ett litet för långt bett förut dock :(



Har även lagt märke att folk kör den här "två väck vid mingipans reglen" som också är fel. om du har två väck bromsar du ju hästen redan från början och det ska man alltså inte göra. Jag har ridit min häst med två väck i mungipan och när jag fick reda på att det var fel så sänkte jag bettet ett hål så det stämmde och Zola vart en helt annan häst då, mycket mjukare och så! (:

2010-11-25 @ 15:32:19
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Erika

Jag tycker jag har ett lagom stort bett till min.

Har inte sett att de åkt ut genom munnen, och även tittar hur de ligger i munnen.



Och jag kör med fasta bettringar.

Då jag tycker hon gick bäst på de, än med rörlig bettringar. :)

2010-11-25 @ 16:04:27
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/
Postat av: Klara

Läsvärt inlägg, känns som att väldigt många borde ta åt sig av det! Tycker att man ser samma fenomen med täcken faktiskt, att folk har alldeles för stora!



Måste fråga också, vad har du för sitsstorlek på din tekna? :)

2010-11-25 @ 17:27:55
URL: http://klaraskrabater.blogg.se/
Postat av: Matilda&Vicky

Jag tycker jag har bra bett till mina =) Jag tror de passar och är inte för stora!

2010-11-25 @ 19:34:00
URL: http://vickysutbildning.blogg.se/
Postat av: Lina - Mitt liv med hästarna

Vi har en tandläkare här som är väldigt noga med det där, så här har vi inte det problemet direkt. Jag har 9,5 på Bellona, 10,5 på Aqua som har större huvud. Det tråkiga är att ringarna ofta blir väldigt små med kortare bett (ingen nackdel iofs, kanske mer estetiskt).

2010-11-25 @ 19:39:22
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Jossan

Usch ja, alldeles för många långa bett! Det finns även för få korta på marknaden i min mening.

När jag hämtade hem min fick jag med ett tvådelat tjockt bett på 14,5cm :O :O

Numera går hon på 10,5 vilket är perfekt för henne :) som du redan vet är hon ju närmare 176, folk idiotförklarar mig när jag köper så "små" bett.



Lite läskigt, jag hade planerat att göra ett bettinlägg också! :O Får komma när jag varit hos Torbjörn nästa gång, han är ju trots allt experten spännande att höra lite fakta om skador osv som uppstår.

2010-11-25 @ 21:58:52
URL: http://dressyrnissen.blogg.se/
Postat av: Louise-

Min ponny har 12,5 men det passar henne bra! ;) men jag förstår verkligen vad du menar!

2010-11-25 @ 23:56:29
URL: http://lwarvsten.blogg.se/
Postat av: Diana

Nu har jag bra tillpassade bett till Elma, hon har också 10,5. Dom första åren jag hade henne hade hon 13,5 :O:O

2010-11-27 @ 00:02:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0