Dagens fråga (långt inlägg)

Vad är bra hästhållning för er?

Bra hästhållning för mig
är att ha det så naturligt för hästen som möjligt. Det absolut viktigaste är att sätta hästens hälsa i främsta rum. Ens eget nöje får aldrig ta över. Bra hästhållning för mig är när hästarna får vara ute länge, de har minst en hagkompis, de får tillräckligt med mat och vatten. De visiteras dagligen.

Är de skadade
elr att man misstänker en skada så åker man till veterinären. Visst, inte för småsår och bagateller.. men annars. Man rider på ett sunt och förnuftigt sätt som gynnar hästen.

Varför ser man då så många exempel på raka motsatsen här? Okunskap? Man bryr sig inte? En blandning av båda tror jag.

Vet hur många som helst som har sina hästar inne större delen av dygnet. Dom är totalt övertäckade med sina tjocka, dubbla täcken dygnet runt som många ggr bara är i onödan. Många gör med attityden att; Vi fryser ju? Vi tycker ju att det är skönt i en varm och go säng en kall vinterdag? Men sluta upp med att förmänskliga hästarna! De är utedjur, de tål hur mycket som helst, mycket mer än vad många tror. Men ändå är det som att dom har sköra porslinshästar.

Många rider utan något förnuft över huvudtaget. Det är galoppera, hoppa, galoppera, hoppa, galoppera och hoppa. Endast det som går i tankarna. Att få galoppera och att få hoppa. Att  tänka på att rida förnuftigt och på ett sätt som verkligen främjar hästen, hästens muskler och utveckling, nä det verkar många ggr bortglömt.

Samma sak om hästen är skadad. Många är för snål för att åka till veterinären. Visst, som sagt man behöver inte åka för bagateller. Men har man ett djur är det ens skyldighet att tillkalla vet. om något är fel. Jag vet ett antal människor med hästar som tydligt visar att det är något som är fel, till och med de som VET att det är fel på hästen, men ändå rider. De fortsätter att rida....? På hästens bekostnad. Allt för det egna nöjets skull. En häst är ju en maskin, nånting man har för att få rida. Om den är sjuk eller skadad det är skitsamma.... verkar det som.

Samma sak om hästen nyligen återhämtat sig från en skada. Fort fort fort! Skynda att sätta igång, man måste ju få galoppera snart. Och hoppa. Tävla. Viktigt! Sen om hästen får den tid den behöver, det är skitsamma. Huvudsaken är ju att man får göra annat än att bara skritta.

Ett annat exempel är dessa hästar som går i små små hagar, några timmar om dagen och aldrig med någon hästkompis vid sidan. Fy f*n alltså.. Vilket liv! Stackars era hästar.

Vart får dessa människor denhär synen på hästhållning?




Kommentarer
Postat av: Jennie

(Y) :)

2010-11-24 @ 16:13:22
Postat av: Tova

Håller med dig.

Gillar inte alls att Vera går ensam i hagen. Skulle vilja ha henne på lösdrift med en massa andra hästar.

Har tyvär ingen sån plats bara :(

Men väntar ju på stallplatser så hoppas ju på att få flytta sen :)

2010-11-24 @ 16:21:09
URL: http://kazince.blogg.se/
Postat av: Carro

Bra inlägg! :) Sen finns det även dom som inte har råd med veterinär. Jag tycker att har man ett djur så har man ju även ansvar för det, och ska då se till att alltid ha pengar till hands IFALL man nångång skulle behöva åka till veterinären.

2010-11-24 @ 16:31:47
URL: http://dressyrohoppryttarna.blogg.se/
Postat av: sara

Jag håller med dig.

Om man inte åker till vetrinären kan man i alla fall ta ut vetrinären i alla fall tycker jag! men om hästen är skadad så åker man till vätrinären.



Och jag förstår mig inte på människor som behåller hästar som är skadadee och sjuka och blivit utdömda och inte har något kvar jag förstår inte varför man inte gör det bästa för hästen!



Och dom som har täcken upp över öronen på hästarna förstår jag mig inte helelr på det är hästar vi pratar om inte porslinshästar!



Och jag tycker cokså hästarna ska få vara ute så mycket som möjligt dom mår bara bra av det!



Jag har min/mina hästar inne på nätterna för att vi inte ha någon lösdrift men jag tar in dom runt 7-8 någon gång för dom mår bra ut av att vara ute och sen tar vi ut som vid 6-8 på morron!

Och dom står ute hela sommar halvåret (om hästarna inte ska tävla)

2010-11-24 @ 16:42:29
URL: http://emelont.blogg.se/
Postat av: Emma

Håller med dig. Som jag har Missy nu känns inte idealiskt mtp de får gå ute så sällan men känns samtidigt dumt att flytta då vi ändå kommer flytta inom någr månader. Nu ska vi dock ha möte om de tidiga intagen.



Det är helt sjukt vad mycket folk det finns som inte tar djuren till veterinären, gäller inte bara hästar. Det gör mig jätteförbannad. Kan du inte se till att ditt djur får komma till veterinär när det är sjukt ska du inte ha djur, så enkelt tycker jag att det är. Men jag vet många som anser att man borde få åka gratis till veterinären..

2010-11-24 @ 16:52:18
URL: http://emma.stjernstedt.net/blogg
Postat av: Lina - Mitt liv med hästarna

Bra inlägg! Hästhållning för mig är att så gott det går kunna tillgodoses hästens naturliga behov.

2010-11-24 @ 17:28:06
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Camilla

Rocky står ute från 7 på morgonen till 7 på kvällen, nu under vintern går han i en ganska liten järnhage, men det beror på att vi inte har möjlighet att ha dem i sommarhagarna under vinterhalvåret.



Ingen av hästarna står tillsammans i hagarna, för tillfället skulle det aldrig gå med tanke på att hagarna är alldeles för små. Men i sommarhagarna kan dom gå tillsammans, dock är det inte många som vill ha det så i vårt stall. (jag skulle vilja ha sällskap i hagen åt Rocky)



Huvudsaken för mig är Rocky får vara ute HELA dagarna, oavsett väder. Jag täckar honom inte onödigt mycket,huvudsaken är att han inte blir kall och blöt, sedan är Rocky otroligt känslig och skulle aldrig kunna gå utan täcke, knappt på sommaren. Han får ont i ryggen av minsta lilla regn och blir jättelätt förkyld. Så för Rockys bästa så täckar jag honom alltid. Då mår hans kropp bäst.



Inga av hästarna i vårt stall går på fri tillgång på hö utan får mat 4 gånger om dagen, vilket jag tycker funka bra. Första utfodringen klockan 7 på morgonen, lunch mellan 10-12, eftermiddagsmat vid 3-4 och kvällsmaten när dom kommer in på kvällen vid 7. Alltså är målen väl utspridda under dagen.



Jag visiterar alltid Rocky när jag tar in honom och med tanke på att jag har ägt honom i snart 4 år så vet jag när något är på tok. Rider honom aldrig om han känns ofräsch.

Och rider aldrig för länge eller för hårt, och det för att jag vill få samma possetiva inställning varje gång jag rider och tränar.

Varierar alltid träningen, rider i ridhuset ca 2-3 dagar i veckan, resterande dagar är rids han ute i skogen, longeras och vilar han, aldrig samma arbete två dagar i rad. Variation är vbiktigt.



Så ser en bra hästhållning ut i mina ögon.

Tack och hej :)



2010-11-24 @ 17:37:56
URL: http://clofman.blogg.se/
Postat av: Lina Holmbom

Jag tycker vi har väldigt bra hästhållning! Hästarna går ut kl.5 och in vid 20.30 ( sommaren går alla ute)

Alla hästar kollas igenom dagligen och dom har fri tillgång på grovfoder och rent vatten.

Inne i stallet är det väldigt fräscht och vi är väldigt noga när det gäller sopning och mockning ;)Har varit in i allt för många stall där det är unket,skitit och instängt!



Mina hästar kollar jag igenom varje dag. Känner efter värme/förhöjd puls sår mm. Det är en självklarhet att man gör det och inget man behöver tänka på ;) man bara gör det.Böjer även igenom hästarna före och efter en tävlingssäsong.Behöver man ta ut veterinär så gör man det!



Angående träning så är varierad träning den bästa enligt mig.Tycker själv att jag lyckats bra med att få välmusklade och sunda hästar =) Jag tror aldrig jag haft en förslitningsskada på en häst iallafall.





2010-11-24 @ 21:26:04
URL: http://blog.skrotpilot.se
Postat av: lina

Jag håller med. Senast för några dagar sedan läste jag på facebook "shiiit vilket jävla snöoväder, hästarna får stå inne idag!" Och då snackar vi inte om något öväder i norrland, utan detta var södra sverige, okej visst det blåste som fasen ute, och var kanske 1 dm snö som yrde runt, ca -1 grader. Men hallåååååå, det är hästar för f*n, dom klarar sig nog med lite vind och snö...blir sur!

2010-11-24 @ 21:48:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0