Allmänt/hjälptyglar

Ligger i sängen och tar det lungt, har huvudvärk och är allmänt hängig. Som alltid på hösten!?... Erik och jag såg på "Toy story 3" nyss, elr ja, jag såg den.. han somnade. Jag tyckte den var superbra, haha, så den rekomenderas faktist! ;)

Läser runt på lite bloggar och jag kan inte låta bli att bli irriterad när man ser att folk snörar ihop huvudena på hästarna i hopp om att dom ska gå "i form". Det enda dom får är en häst som knäpper av i nacken och inte jobbar med kroppen. Men det är ju nacken som betyder mest för vissa, så äre det dom är ute efter- grattis! Får man väl säga då.

Om det är nånting jag inte lyckas med, då tar jag hjälp. Jag fipplar inte på med massa remmar och snören eller satsar på skarpa bett... Jag vill lära mig rida, inte åka.

Och nej, jag är inte alltid emot hjälptyglar. Men allvarligt, hur ofta används dom rätt? .....

Kommentarer
Postat av: Lina - Vinn Kingslandmössa ifrån Hippoteket!

bra där! min tjej knäpper lätt av ändå, och då har jag milt bett och inte mer hjälpmedel än en martingal som hänger bara när hon inte galopperar o blir för het. speciellt folk som sätter på en hjälptygel fel är irriterande, ex. mellan frambenen!!! ta hjälp av tränare istället tycker jag. skarpa bett, usch och fy! ett vanligt "milt" bett är nog så skarpt

2010-10-19 @ 11:26:57
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Fia

Det här är ju ett ämne som skulle kunna diskuteras till dödagar. Jag tycker inte heller om att se hjälptyglar användas för mycket och framförallt på fel sätt. Men jag använder själv hjälptyglar när jag jobbar mi nhäst i linan tex. Har en gammal bloding som utan hjälp från tex, chambon , inet skulle hitta formen i linan, med hjälp av den söker han sig nedåt framåt och knäpper inte av i nacken, det handlar ju om att man som tränare/ryttare/longör ska kunna se när hästen jobbar rätt oxå, det handlar inte om att bara dra ihop hästen. Många tränare förespråkar ju ändå att ta hjälp av tex thideman. Jag har tränat för många många tränare kända som mindre kända från både utlandet och svenska och hur gärna man än vill kunna rida sin häst på det mildaste bettet i korrekt form , lyhörd och känslig för hand och skänkel så fungerar det inte på alla hästar hur jäkla duktig du än är som ryttare och hur jäkla bra tränare du än har. Jag varvar bett på min häst och har gjort det på alla mina hästar, mildaste bettet till lite skarpare till bettlöst och alla mina hästar har varit ridna så mycket som möjligt från säte och så lite som möjligt för hand men återigen vissa hästar funkar inte på vanligt tredelat inte om man vill komma hem med livet i behåll ;)



Så jag tycker man inte ska klanka ner på dom som nu väljer hjälptyglar eller skarpare bett till sina hästar, så länge man vet hur dom fungerar.



Det heter ju ju just hjälptyglar av en anledning, dom är till för att hjälpa hästen att hitta rätt form.



Kan även meddela att när jag jobbade i Italien som beridare så på varenda tävling satt dom flesta vc ryttarna och trimmade på sina hästar med graman och många rider sina hästar på riktigt slkarpa bett och alla dessa ryttare som tävlat både vm och os är ju både tränare själva och tränar för andra så jag köper inte riktigt argumentet med att man bara ska börja träna för någon å börja rida istället för att åka.



Det är min åsikt i alla fall.

2010-10-19 @ 22:59:49
Postat av: Mickaela Jansson

Jag håller helt med dig! Genvägar är senvägar!

2010-10-19 @ 23:32:26
URL: http://stallortagarden.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0