Funderingar...pessoa

Sitter och funderar såhär på lördagskvällen.. har läst igenom lite bloggar osv. och jag blir så irriterad ibland på vissa uttalanden. Som dehär med pessoabett, den diskussionen är verkligen ändlös. Man kan inte förändra på folk hur mycket man än vill, endast dom själva kan det.

Jag blir så irriterad på ursäkter till att använda skarpa bett, som "bettet är inte skarpare än handen som håller i det". BULLSHIT, jag köper det inte. Bettet upplevs kanske som snällare för ryttaren eftersom den behöver ta så pass lite för få så pass mycket effekt. För det blir mycket. För hästen.

Och för att ta ett bra exempel. Pessoa. Pessoa spelar det ingen roll alls hur mycket eller lite du tar i det, det ger ändå samma dubbla effekt. Bettet ger två signaler till hästen. Den ena är att den ska sänka huvudet, den andra är att den ska höja huvudet. Så logiskt som det kan bli om man tänker efter hur det faktist verkar. Varför inte välja ett bett med hävstång om man nu måste rida på ett skarpt bett ibland? Som ger tydliga hjälper så att hästen förstår.

Ibland kan jag se travare på annonser som skrivs vara välridna på marken, och så är det bilder när hästen har pessoa. Då undrar man ju hur välriden hästen är? 

Det jag blir fundersam
på är.. vill dessa personer verkligen inte kunna rida sina hästar med finare hjälper? Och då menar jag inte finare hjälper för ryttaren, utan hästen oxå. Vill dessa människor inte ha en välriden och ärligt genomriden häst?

Vill även poängtera att jag är inte emot skarpa bett. Om man har ett vettigt syfte med bettet och har det som en tillfällig lösning tills man löst problemet och inte symtomen så tycker jag att det kan vara mer än OK att använda det. (Dock är aldrig pessoa OK i mina ögon) För det är just vad man gör annars, man tar bort symtomen (hästen rusar, blir stark, sticker) men problemet (dressyren) kvarstår.


Kommentarer
Postat av: Anonym

(Y)(Y)(Y)

2010-10-23 @ 20:54:53
Postat av: sara

Jag gillar inte heller pessoa om man nu måste ha ett skarpt bett som jag va tvungen och ha på varga annars var det hej då hästen så kunde man lika hjärna ha ett rakt bett...

och jag måste erkönna att jag ridit på pessoa men om man inte har vett i skallen så har man inte...

Men jag skulle aldrig sätta på en häst som redan är fin i munnen ett skarpt bett!

2010-10-23 @ 20:58:59
URL: http://emelont.blogg.se/
Postat av: Duffe

Visst pessoabett är inte ett bra alternativ på skarpare bett. Men samtidigt tycker jag att gramantygel inte heller är särskilt ok för hästens del. Detta verkligen inte i en relativ nybörjares hand. Du har ridit med gramantygel på din häst och vad jag har förstått genom din bdb så har inte du ridit särskilt länge. Detta är i mina ögon lika fel som att stoppa ett pessoabett i en hästs mun. Graman är den svåraste hjälptyglen och det krävs lång rutin innan man borde använda den.

2010-10-23 @ 21:04:43
Postat av: Lina - Vinn Kingslandmössa ifrån Hippoteket!

jag skrev ang. pessoa i de inlägget jag tror du med läst att som med allt annat handlar mycket om kunskap, och de som rider med sådana bett är ofta de som just saknar denna. tycker man ska rida alla hästar på vanliga bett så långt det går!

2010-10-23 @ 22:51:36
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: anna

skulle aldrig sätta ett pessoa i en hästs mun, och inte bara det att bettet ger dubbla signaler, hästen får aldrig heller någon total eftergift om man inte släpper tygeln helt.

2010-10-24 @ 00:44:24
URL: http://vadtusan.blogg.se/
Postat av: Beatrice

Ville bara inflika en liten sak, om man ska dra allt till sin spets så ska man inte rida alls med bett, det är ett onaturligt sätt att få hästen dit man vill. Vill bara säga att jag rider med BETT så jag försöker inte var den perfekta i det hela, men som sagt har läst väldigt många inlägg/bloggar osv om just bett, och det är alltid en diskution om vilket bett man just ska rida på. Men som sagt om man ska dra det till sin spets ska man inte rida med bett. Själv rider jag med tredelat eller rakt bett då hästtandläkaren rekomenderar att man ska rida med deladebett/odeladebett/bettlöst och så ska man variera nosgrimman så det inte blir några förslitningskador osv. Ville bara infilka det (:



(om ni vill veta vart jag har hittat det om att man inte ska rida med bett så finns det att läsa om man söker på Horsmanship, om ni tycker den teorin är nice) (:

2010-10-24 @ 11:06:58
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Jeanette

Sv Äntligen någon som förstår det där med att handen inte spelar någon roll på detta bett! :D

2012-01-14 @ 22:01:48
URL: http://jeeanette.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0