Dagens fråga

Kör en liten dagens fråga. Blev lite nyfiken på en grej, kan vara kul att veta hur ni gör.

Hur gör ni när ni rider ut med era hästar? Vad är en uteritt för er och era hästar? Huvudet rakt upp, fullt ös medveteslös, kravlöst etc. eller rider ni riktig dressyr även när ni rider ut?

Spännande att veta hur andra gör.

Jag rider alltid dressyr när jag rider. Oavsett om det är på banan eller i skogen. Tycker att det är viktigt att hästen använder sin kropp på rätt sätt. Jag eftersträvar alltid en avslappnad häst och eftergift, och att hon är med på hjälperna. Varierar alltid träning, underlag och form beroende på hur hon känns för dagen.

Kommentarer
Postat av: Lisa (@lillabullen)

Kan väl lika gärna jag svara på:p



gör väl ungefär som dig... jobbar mycket med tempoväxlingar, galoppfattningar och ja allt möjligt även i skogen. Men ibland kan jag också rida helt kravlöst och bara njuta av turerna och självklart lite ökningar av galopp då och då!:)

däremot får han aldrig vara seg på hjälperna. Han ska vara framåt och lyssna hela tiden. Finns ju inget värre än en häst som är skänkeldöv och bara lufsar fram i 1 km/h!

2010-09-07 @ 12:08:28
Postat av: Lina Holmbom

Bara vanliga skrittrundor bli på långtygel. Annars ska dom gå i arbetsform. Tränar på att ställa igångsättningar rygga mm. Sen ifall det är galoppträning så ska mina hästar hålla ett jämt tempo i form ( lägre eller högre form) och kanske någon gång under det passet sträcka ut kroppen och i lite högre galopp.Busrida har jag förstora hästar för.

2010-09-07 @ 12:08:40
URL: http://skrotpilot.se
Postat av: Nadja

När jag bara skrittar få min ponny gå med huvudet löst. Om jag ska rida ett pass ute så börjar jag med att ta de första 20 minutrarna i skritt och trav på halvlång tygel. därefter börjar jag plocka upp tygeln och jobba. men sen har jag vägar runt mig, (bor i skogen) som är väldigt ojämna, backar upp och backar ned, så jag travar bara runt, när det kommer en uppförbacke galopperar jag upp för den, och skrittar ned, o travar resten, korta tyglar, men jag kräver inte att min ponnyn ska gå i form då, för då tränar jag bara konditionen.



Så jag varierar mig lite ;)

2010-09-07 @ 12:23:12
Postat av: Lina

Jag försöker jobba min häst i en avspänd form alla gånger jag rider. Ungponnyn kräver jag mer av ibland, men det tycker hon är ansträngande så vissa dagar får hon hålla huvudet i vilket läge hon vill och då jobbar vi mera framåt.

2010-09-07 @ 12:38:26
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Jossan

När jag rider ut får hon gå i den form hon vill, sålänge hon bär sig och går i eftergift. Sen om hon vill gå i låg eller hög beror helt på dagsformen. ;)

När vi galoppintervallar skiter jag fullständigt i huvudet bara bakben och rygg arbetar.

Rider gärna lite skänkelvikning osv över grusvägar, men tycker att någon gång ska hon få ha kul och inte behöva göra massa jobbiga saker. Hon måste få vara häst också! :D

2010-09-07 @ 14:43:29
URL: http://dressyrnissen.blogg.se/
Postat av: Johanna

Att en häst får komma ifrån arbetet är oerhört viktigt, för annars sätter dom sig lätt på tvären. Även om en häst är arbetsvillig så är det svårt att hålla en häst motiverad om den aldrig får slappna av och ha kul lite under ridningen. Jag tycker alla hästar ska ha MINST 2 dagar i veckan där man inte fokuserar på träning. Som människa vill man också ha en lugn dag emellanåt.

2010-09-07 @ 15:49:41
URL: http://rubinnovak.blogg.se/
Postat av: Johanna

Som svar på en av frågorna är är inte uteritt det ena eller det andra. Det beror ju på vad man gjort dagen/dagarna innan. Jag tränar mycket hellre i skogen är på ridbana :)

2010-09-07 @ 15:51:13
URL: http://rubinnovak.blogg.se/
Postat av: Lollo

Det beror lite på. När jag bara skrittar ut så får dom gå lite som dom vill så länga dom håller ett bra tempo. Sen brukar jag träna lydnad, kondition, styrka mm. Att klättre är dom som är riktigt bra och då får hästen ha hela tygeln och röra huvudet som den vill så länga den håller det tempot som jag vill. Men det finns ju även dom dagar som man enbart är ute för att hästen ska få "leka" och känna att det finns "frihet" i ridningen också:)

2010-09-07 @ 16:02:15
Postat av: Karin

När jag hade Corina (travaren) så tränade ja väldigt mycke med korta gallopper då hon fick en mycke bra eftergivning och gick på utan att lata ihop sig elelr tjura ihop och börja sparka osv. Jobbade även mycke sidvärtesrörelser som hon dock inte ville göra över huvetaget på banan :o! Mycke tempoväxlingar och så, om vi skulle skritta ut gjorde ja de med långa tyglar eller med en lång och låg form :) även samma gällande traven.

2010-09-07 @ 17:13:25
URL: http://skuttkneppis.bloggplatsen.se
Postat av: Ida

När jag väl rider ut så är det oftast på ridskolehästar och jag brukar inte kräva så mycket för vill gärna att de ska ha kul och tänka på annat. Dock så rider jag alltid hästarna i låg form.

2010-09-07 @ 17:17:51
URL: http://aijeriksson.zoomin.se/
Postat av: Erika

I bland blir de lite rejs i skogen, och bara bus.

Men försöker få in dressyr arbetet även i skogen, dock inte varje gång.

Utan ibland är de enbart mys i skogen i alla gångarter o strävar inte efter att arbeta varje gång.



Men försöker få in de också, så de blir dressyr o lite markarbete i skogen över bommar m.m. :)



Har dock inte egen ridbar häst ännu.

Men har foderhäst nu o haft över sommaren.

Dock ingen dressyr häst, men ibland sköter jag o rider kompisar,s hästar.

och försöker arbeta lättare dressyr då i bland. :)



Med min egna när hon är inriden, kommer de blir mycket skogen med inslag av dressyr.

Och inte så mycket på ridbanan, då jag vill få en naturlig o bra framåt bjudning. :) och inte nöta allt för mycket på ridbanan första tiden.

2010-09-07 @ 17:37:51
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/
Postat av: sss

jag rider med krav på att hon ska lyssna, Jag kanske arbetar henne någon stund i början men annars är vi båda för upptagna av o njuta än att arbeta hihi. Men vi rider rätt så snabbt i trav,övergångar oså.

2010-09-07 @ 17:40:12
Postat av: sara

Förut var det fullt ös medvetslös men nu.....

kan jag inte säga jag ställer krav på honom när jag rider ut han ska ¨hälst gå i from oavsätt om han kasnke inte alltid orkar det så vill jag helsta att han går i from och han ska flytta för skänkeln och jag brukar också jobba jätte mycket lösgörande. och sen på sensate tiden innan jag åkte jobbade jag jätte mycket galoppfattnigar för att stärka han glopp men också mycket klättring och intervaller

2010-09-07 @ 22:23:15
URL: http://emelont.blogg.se/
Postat av: Stina

Nja, deffinitionen för att rida dressyr är nog lite olika för oss alla. När jag "rider dressyr" arbetar jag ett pass på banan och tränar samling, gymnasiserar, finslipar takt, tempo, schwung. Detta gör jag inte i skogen (oftast inte) utan skogsturerna för mig och min häst innefattar ofta galopper i olika tempon, några små studs över diken och stockar och är helt enkelt till för att liva upp både mig och min häst. Så ser dock inte varje uteritt ut för mig. Jag kan också träna ute i skogen så ni kan lika gärna se mig susa fram i galopp på en skogsväg som att komma och träna skäänkelvikningar på samma väg. Men som sagt "dressyr" rider jag inte i skogen för där ska vi få upp frammåtbjudningen och bara ha KUL!

2010-09-08 @ 17:04:16
URL: http://santinaafsire.blogg.se/
Postat av: EmbLeM

När jag rider ut på Shakiro är jag noga med att han ska jobba i rätt form och trampa under sej, men att han får göra det avslappnat. Tappar han formen och konsentrationen sätter jag honom bara på rätt plats igen :P

2010-09-08 @ 18:12:11
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: Malin

Jag brukar inte göra någon skillnad så men däremot tänker jag så här: ska jag RIDA idag så jobbar jag Calle oavsett om det är bana eller ute som sagt. Ibland är jag dock "lat" och vill bara ÅKA häst. Vilket som, så låter jag honom aldrig att gå högt med huvudet och aldrig fullt ös medvetslös. Visst kan vi busa men han ska ändå jobba rätt med kroppen liksom, om du fattar vad jag menar. Det är ingen förtjänst att låta hästen jobba på ett felaktigt sätt med sin kropp!

=)

2010-09-09 @ 22:49:47
URL: http://www.minridtravare.zoomin.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0