Dagens fråga

Tar ni ut kiropraktor/equiterapeut till era hästar? Ni som inte gör det, varför gör ni inte det?

Jag har haft ute ET
och massör sedan jag köpte B. Det har varit en hel del strul, som INTE märkts av i ridningen. Men jag ville ändå kolla upp, för hon var lite högre på ena korshalvan. Visade sig vara bra mkt mer än så. Men iallafall, jag vill verkligen försäkra mig om att hästen är i perfekt skick, och att hästen har fysisk möjlighet att utföra det jag ber om. Tar alltid ut dom regelbundet, men ju fräschare hon blir i kroppen ju mer sällan behövs det. Eftersom jag underhåller mkt själv då jag lärt mig en hel del under åren dom varit hos oss.

Även om det inte märks något i ridningen kan det finnas låsningar/spänningar som iallafall försvårar vissa moment för hästen att utföra. Jag tycker inte det är shysst att kräva massa utav hästen och sen inte veta om den har problem i kroppen, som döljs eller kommer komma fram senare för att den gått med problemen länge.

Kommentarer
Postat av: Linda

Jag har låtit kollat igenom Bitter flera gånger och skall även låta Fifa kollas.



Däremot kan jag inte påstå att det är fel att INTE göra detta, det är nyttigt men känner man att hästen inte har några problem alls så tycker jag man inte skall banna denna person som inte gör det.



Har hästen däremot problem eller beter sig inte som den skall tycker jag såklart man skall gå igenom den.



Nyttigt men inte fel att ej göra det enligt mig.

2011-04-07 @ 14:35:24
URL: http://elmo.cybersite.nu/
Postat av: Malin

Snygg header! Fin häst, vilken ras?

2011-04-07 @ 14:50:59
URL: http://malinottenback.blogg.se/
Postat av: Camilla

Nix. Men var till PH Vet med honom för nån månad sedan få han kändes obalanserad och visade sig vara en rörelsestörning pga. gammal skada. Frågade då om det var nån mening att ta ut en ET till honom, om det skulle göra nån skillnad.

Men veterinären ansåg att han var så rak och jämnt musklad överallt så att det var onödigt att ta ut en ET i nuläget.



Massör har jag inte haft ute och kommer heller inte ta ut någon om det nu inte skulle vara nåt speciellt och jag redan haft ute en ET pga. han blivit sne av någon anledning. Då kan nog en massör vara till hjälp, om snedheten i skelettet fixas först och sedan en massör för att mjuka upp musklerna så kroppen kan återgå till att vara rak igen.



Ser ingen anledning till att ta ut en massör bara för att, jag är skeptisk till hur mycket massage och framförallt stretching gör nån skillnad på en häst. Avslappning gör skillnad, men avslappnad kan jag få hästen ändå.

Och tvingar jag inte hästen till saker den inte är redo för eller kan utföra avslappnat, då får den heller inte spänningar så lätt.

2011-04-07 @ 14:55:05
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Felicia & Ridtravaren stardom

Sv; ibland undrar man om folk inte har ögon att se med xD

2011-04-07 @ 14:56:11
URL: http://[email protected]
Postat av: Felicia & Ridtravaren stardom

Sv; han är kollad... Problemet sitter i huvudet tror jag... Han blev ju vanvårdad hos fodervärden! Men vi ska till vet om ett tag igen så! =)

2011-04-07 @ 14:58:03
URL: http://[email protected]
Postat av: Lollo

Ja ganska regelbundet brukar jag ta ut en massör! Håller

Med! Mjukdelar som

Muskler och sånt ser inte en veterinär direkt heller. Så

Man kan hitta fel veterinärer ser då massören går så noga igenom hela hästen! Dessutom tycker hästarna att det är superskönt!

2011-04-07 @ 14:59:04
URL: http://Http://www.lbrantsberg.blogg.se
Postat av: Camilla

SV: Å andra sidan litar jag mer på en erfaren veterinär med lång och bra utbildning som dessutom jobbat just rörelsestörningar i många år, än en ET som inte jobbat speciellt många år och heller inte är så erfaren och i många fall en rätt tvivelaktig utbildning. Visst finns det ET's som är erfarna och kan sin sak, men skulle jag känna att något var fel på hästen skulle jag inte vilja att nån knäckte till den utan att innan behandling röntgat eller kollat efter inflammationer.



Och har jag inga problem med hästen, den är rak och jämnt musklad och rör sig bra, då har den i mina ögon heller inget fel. Onödigt att leta fel på en frisk häst.



Grejen är väl också att en ET kan säga lite vad den vill åt dig om din häst utan att du kan veta om den har rätt eller inte. Att den säger att din häst har lite spänningar i bogen och de är lättade nu, så behöver det inte vara sanningen.

ET är inget legitimerat yrke, det är ingen som säkerhetsställer kvalitetet på yrkesutövarna, likt jordbruksverket gör med veterinärer.

Att en person gått en ET-utbildning i tre terminer + lärarledd praktik i två, betyder inte att personen är duktig på det den gör. Då det inte är något som säkerhetsställer kvaliteten..



En ET löser inga problem, en ET tar bort symptomen på ett problem. Visst, har häslten gått omkull och blivit sned är det en sak, men har den ingen skada så kommer problemet ändå tillbaka. Hästar med spänningar och snedheter bör man istället se över träningen och hur man rider hästen på. Framförallt bör man verkligen reflektera över sig själv om hästen får tillbaka spänningar som en ET redan fixat en gång..

2011-04-07 @ 15:26:12
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett Glen Gordon-pannband från Hippoteket!

SV: tack!



SV2: du kanske kan prova med att ta bort din blogg och lägga till den igen?

2011-04-07 @ 15:50:04
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Emilie

Bus träffar et regelbundet. Närmast blir det nu på onsdag i och med att han med all sannolikhet snedbelastade sig under hältan så jag vill få honom kollad innan vi sätter igång. Givetvis tar jag bara ut henne nu om veterinären anser Bus vara färdigbehandlad nu dock annars tar jag det längre fram.

2011-04-07 @ 16:17:57
URL: http://barabus.bloggplatsen.se
Postat av: Johanna Brogård

SVAR: Jag har ingen aning tyvärr då jag vann det i en bloggtävling! Ha det bra!

2011-04-07 @ 16:18:53
URL: http://johannabrogard.blogg.se/
Postat av: Louise

Yes :)

2011-04-07 @ 16:19:40
URL: http://louiseoden.devote.se
Postat av: alice

SV: tack så mycket :)



Jag brukar ha massör ute varannan månad då min ponny tidigare haft låsningar i ryggen och bogarna som jag behöver hjälp med att få bort! Det har fungerat super och han har fått jätte mycket större gångarter :)



2011-04-07 @ 16:34:12
URL: http://binnastoy.blogg.se/
Postat av: Rebecca

jag brukar ta ut min mammas kusin som är massör och är duktig på att känna efter om det finns spänningar o.s.v fast imon ska vi ta ut en equiterapeut just för att få specialhjälp. Inte för att han känns oren, men precis som du skriver kan det vara bra att ta ut någon regelbundet för att kolla igenom hästen :)

2011-04-07 @ 16:59:25
URL: http://www.zkold.devote.se
Postat av: Jossan

Jag har haft ute ET en gång, och hon kommer snart igen - har hjälpt MASSOR på Reas jä'ttespända hals efter alla penicillinsprutor hon fick. Plus att hon hade en jättestor låsning i höger höftled som måste korrigeras igen. :)

2011-04-07 @ 17:17:44
URL: http://dressyrnissen.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett Glen Gordon-pannband från Hippoteket!

SV: kolla under konto-min blogg :)

2011-04-07 @ 17:23:10
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Caroline - Frågestund på bloggen

SV: Jo, men jag menar från allra första början :) sen har man ju mycket till att lära sig^^

2011-04-07 @ 17:25:04
URL: http://sundsvallsryttarna.blogg.se/
Postat av: Camilla

SV: Men du är ju vettig, du ifrågasätter ju saker och tror inte på allt som sägs.



Men trots allt så gör de flesta det, de tror på vad en person säger bara för att de verkar förtroendeingivande och proffisionella. Jag vet att de flesta inte går till botten med saker, jag vet att de flesta tror att allt är löst för att de tagit ut en ET/massör.



Och de flesta tar inte hästen till en klinik innan de tar ut en ET, utan många tar ut en ET i första hand, och i andra hand en veterinär. Tyvärr. Eller så har jag bara träffat på ovanliga människor..



Om det vore så att man kunde vara säger på att inget var fel för att en ET sagt det, eller att en ET säger att nåt är fel och fixar det, då vore jag såklart glad.



Ska jag vara ärlig så har jag en stenhård tro på vilken stor verkar placeboeffekten har, även när det handlar om djur och djurägare.

Och även placeboeffekten ger effekt, så egentligen har det ingen betydelse om det är massören eller hästägarens inställning och ändrande av sig själv efteråt som gett effekt..

2011-04-07 @ 17:33:19
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett Glen Gordon-pannband från Hippoteket!

SV: haha vad bra. :) kunde du ändra nu också?

2011-04-07 @ 17:41:55
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Camilla

Menar inte att spända muskler skulle vara inbillning, däremot så får ju inte människor spända muskler utan anledning. Vi får det av en anledning, som man måste förändra.



Men det jag menar är att jag är skeptisk till hur mycket massage kan hjälpa i långa loppet, för stunden, såklart. Hästen blir avslappnad av massage vilket löser spända muskler. Men att det skulle göra stor skillnad med massage och stretching på en häst, nja. Lite väl stora och kraftiga muskler.



Och jag menar inte att allt är placeboeffekt, där missförstod du nog mig, eller att jag skrev lite otydligt.

Men allt handlar inte bara om SI-leden, vilket verkar vara en trend att tro i ET-kretsar. Utan säger de att hästen är spänd i nacken, eller är spänd på ena sidan. Då kommer du antagligen göra en förändring i din ridning och träning av hästen. Du kommer slappna av runt hästen och när du rider, eftersom du tror att nu är spänningen löst, nu kan du vara lugn. Det tror jag medför förändring i längden, inet massörens eller ET's fysiska jobb.

2011-04-07 @ 18:11:22
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag har alltid haft massör/kiropraktiker/ET till mina hästar, ända sedan den första hästen jag köpte. Det är en naturlig del av mitt hästägande helt enkelt och många gånger har de inte behövt göra någonting alls när de varit hit, men då vet man att allting är grönt! :)

2011-04-07 @ 18:33:13
URL: http://sundsvallsryttarna.blogg.se/
Postat av: Elenor

Har aldrig haft ute nån massör eller ET innan, men jag kommer nog göra det snart. Min häst har inte tränats regelbundet på 1,5 år och är nu snett musklad och väldigt stel i ena sidan. MEN ska åka till klinik först. Vill göra en grundlig kontroll med veterinär först. Dessutom, på den närmaste kliniken, gör dom kiropraktiska behandlingar. Rätt gött om det vore så att hon skulle ha en låsning.



Det är bara den ekonomiska biten som trilskas.....

2011-04-07 @ 18:55:52
URL: http://iamunreal.blogg.se/
Postat av: Malin

Jag har haft massör till min häst ett antal gånger regelbundet under en tid men märkte inte direkt någon skillnad. En stallkompis hade en kiropraktor hos sin häst som hade en låsning i ryggen och det märktes positivt resultat direkt! :)

2011-04-07 @ 19:54:00
URL: http://kyro.blogg.se/
Postat av: Erika

Tar ut massör till min, som inte ens är inriden ännu.

Utan nu på G att ridas in.

Och hon hade en hel del spänningar, som vi nu jobbat med för att få loss innan inridningen. :)



Och jag märkte stor skilland på henne så.

Mycket trevliga, mjukare o allt.



Så tycker absolut man ska kosta på att se över sin häst. :)

2011-04-07 @ 20:03:23
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/
Postat av: Anonym

Både och, förut när vi fick henne, så hade vi två ET massörer i stallet (eller ja under utbildning) så dem fick klämma och känna, och köra akepunktur (stavning?)



nu på det senaste året har det inte blivit så mycket av det, har ju lärt mig lite av dem och dig så klart (älskar massage videorna du la/lägger upp) ;) Men självklart om det är något jag inte kan hjälpa så ringer jag ut en massör! (:

2011-04-07 @ 20:10:18
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Felicia & Ridtravaren stardom

Sv; Aa, jag tänkte på de också ;P 3 hästar hinner jag nog med, men inte 8.... ^^

2011-04-07 @ 20:24:07
URL: http://[email protected]
Postat av: Carolina

Menar du hästen när du skriver "B"? :)

2011-04-07 @ 21:08:14
URL: http://asslatjejerna.blogg.se/
Postat av: Jenny Norrgård

Jag tar ofta! Så fort en av hästarna kanske går lite snett när jag rider eller lite stela, drar något ben efter sig när dom går osv. Har så bra så att min chef som jag jobbade i travstall hos är utbildad inom det området så när någon häst är sjuk som jag vet att går att få bra utan veterinär så ringer jag honom på direkten så är han hos mej inom 20min:) och jag har varit i hans stall i snart 4 år och jag har mina hästar hos honom på bete på sommaren så jag kan göra mycket själv med laser TNS infraröd och massage, men har förståss honom att kolla först;) Han är också utbildad naprapath (stavas?) så han kollar mig också såfort jag har sjukt eller har fallit av nån häst osv, för han tycker att om ryttaren har ont eller någon kota är fel osv :D

2011-04-07 @ 21:15:37
URL: http://kallblodochvarmblod.bloggplatsen.se
Postat av: Jossan

Har gjort det förr, inte just nu.



Anledning: Man ska inte behandla dräktiga ston. (Visserligen kan det ske i nödfall, men inget som man gör bara för att mitt under dräktigheten, om stoet verkar må bra.)

2011-04-07 @ 21:17:43
URL: http://himmelskadrommar.bloggplatsen.se
Postat av: Sisterhood

Jag ahr också ut ET! :)

Varför ska man inte ta ut det lixom?

Bra hälsokoll också =)

2011-04-07 @ 22:08:22
URL: http://www.siisterhood.blogspot.com
Postat av: Eleonor - Vinn smycke värde 395kr

Missa du chansen att vinna en goodiebag?

Nu kan du vara med o tävla om ett designat läderarmband från LUC of Sweden värt 395kr! Tävlingen hittar du genom länken:

http://hastoridverksamhet.blogg.se/2011/april/utkast-april-6-2011.html#comment

2011-04-08 @ 12:18:13
URL: http://hastoridverksamhet.blogg.se/
Postat av: Ebba

yes, tar regelbundet ut ET för att kolla igenom Brian även om han inte visar något! Det blir ungefär var 3:e månad. För mig känns det mycket bättre i själen att veta att han inte har en massa små spänningar :)

2011-04-09 @ 00:02:23
URL: http://stalljalsta.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0