Svar på tal

Frågestunden är avslutad, men jag gör ett undantag och svarar iallafall:

Elli: vad tycker du om att man rider med Jaktkandar/kimblewick bett. är det bettet jätte skarpt så man inte borde rida på det hela tiden eller kan man rida på det 9 gånger av 10 liksom? jag har en häst som går som en klocka med det bettet, hon är varken stark eller speciellt het, bara frammåt. men jag vet inte hur ofta jag vågar rida på det för jag är rädd att förstöra hennes mun/göra henne okänslig i munnen haha :(

Svar:
Jag är ju av den åsikten att klarar man inte av att rida sin häst med vanligt rakt, tvådelat eller tredelat så behöver man definitivt börja jobba med dressyren och kommunikationen till sin häst. Jag vet att många säger att deras häst går bäst med hävstång, men jag tycker personligen att det säger sig självt att hästen blir lydigare med ett bett som känns betydligt hårdare för hästen än vanligt tränsbett. Och JAG vill inte att min häst lyssnar för att bettet känns mycket i hennes mun, utan att hon lyssnar på mig för att hon är välskolad och lyhörd för mig och mina hjälper.

Och det med att "handen bestämmer hur skarpt bettet är" är bara bullshit i mina ögon. För då kan man lika gärna rida med ett tränsbett, om nu handen bestämmer att bettet ska vara milt. Ett skarpt bett är alltid ett skarpt bett, och givetvis känner RYTTAREN av att den behöver ta mindre i bettet = mindre hjälper, men hästen känner ju fortfarande betydligt hårdare tag.


Kommentarer
Postat av: Team Norrlandsryttarna | Jessica & Linn

Frågestund på bloggen!

http://teamnorrlandsryttarna.blogg.se/2011/april/fragestund-med-videoinlagg.html#comment



Kika gärna in! :)

2011-04-17 @ 15:04:55
URL: http://teamnorrlandsryttarna.blogg.se/
Postat av: Josse

sv: Tack :D Du och B är jätte fina också :)

2011-04-17 @ 15:31:50
URL: http://ridtravarenamadeus.blogg.se/
Postat av: Mli

Sv: Tack :D

Du har gjort ett väldigt bra jobb med din fux, hon har blivit jättefin ! :)

2011-04-17 @ 16:14:18
URL: http://mlishastblogg.blogg.se/
Postat av: Josse

:D

2011-04-17 @ 18:30:55
URL: http://ridtravarenamadeus.blogg.se/
Postat av: Emma

Sv.Nej, nej det är jag som fotat med vår skräpkamera! ;)

2011-04-17 @ 20:07:33
URL: http://sundsvallsryttarna.blogg.se/
Postat av: Linda

Jag anser att man skall sträva (behöver inte nå ända dit) men iaf ha som mål att kunna rida sin häst utan utrustning överhuvud taget, det mest naturliga och fria.



På så sätt skall man börja med vanligt milt bett och aldrig behöva byta upp till ett starkare. Då har man bara backat i lydnaden och kommunikationen + kunskapen.



Jag är inte emot de kunnigare ryttarna med skarpare bett, de har en anledning, men om anledningen vore att hästen var het och stark skulle jag sätta händerna för öronen.

2011-04-17 @ 21:57:27
URL: http://elmo.cybersite.nu/
Postat av: Malin

Håller med till 100% !! Jag blir mörkrädd över hur folk behandlar sina hästar!

2011-04-17 @ 22:50:52
URL: http://kyro.blogg.se/
Postat av: Anna

I hoppning förstår jag att ,man i bland på vissa hästar använder ett något skarpare bett.Finns inget värre än när man är träning eller framhoppning och man har en häst flåsandes i rumpan för att ryttaren inte får stopp på hästen.Noll kontroll är lika med fara för andra också.Sen har jag slutat för länge sen att dra alla över en kam som använder skarpare bett.Ser hästen tillfredställd ut och harmonsik så är det bra :).Sen så ser det lika illa ut när den som sitter och drar med ett mildt bett också.

2011-04-18 @ 13:51:01
Postat av: elli

a fast nu är det ju inte så att jag inte kan rida min häst på mildare bett, rider med både hack, rakt bett och 2/3 delat men hon verkar trivas bäst på jaktkandar så det jag undrade var ju om man kan rida på det utan att förstöra hästens mun för det är ju inget jag vill. så det är ju min häst som verkar trivas med bettet, och det jag undrade var om man kunde rida på det utan att sabba käften på henne. så du svarade ju inte riktigt på frågan men aja allt tolkas väl olika

2011-04-18 @ 19:50:02
Postat av: Anonym

det är väl självklart att handen mer eller mindre bestämmer hur skarpt bettet är. att sitta och slita i ett tredelat eller att bara behöva ta lite i ett skarpare gör ju självklart skillnad för hästen. sen är det ju helt sant att vissa borde lära sig rida istället för att slänga på ett skarpare bett, men ändå. bettet blir ju inte skarpt/farligt bara av att sitta i hästens mun, utan när ryttaren drar i tyglarna. :)

2011-04-19 @ 12:29:33
Postat av: Carro

Min häst har varit väldigt stark sen jag fick henne och har testat ridit henne på både tredelat, tvådelat, rakt, pelham, kimblewick osv. Ingenting har riktigt funkat så jag började jobba mycket lydnad med henne, och jag red henne på kimblewick ett bra tag för det var det bettet som hon faktiskt gick bäst på, efter mycket jobb på det bettet så har jag nu köpt ett tredelat eggbett, hon hon går som en klocka på det! och bara för att man har ett skarpt bett, så betyder inte det att man behöver vara hård i handen. En hård hand på tvådelat kan ju definitivt vara värre för hästen en om man har en mjuk hand och rider på tex. Pelham. Så min häst har blivit bättre pga. att jag just betslade upp! För att kunna komma åt henne och jobba henne riktigt. Så det är nog olika från häst till häst. Bra jobb med Bellie föresten! Hon ser ju riktigt fin ut! :)

2011-04-19 @ 21:47:47
URL: http://myvilbur.blogg.se/
Postat av: Frida

Hej!:)

Du har tidigare i din blogg sagt att du tycker att man ska betala hästen själv..jag undrar från typ vilken ålder du tycker man ska göra det ?:)

2011-06-16 @ 11:10:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0