Vänstergaloppen

Fick ett önskemål om att skriva om hur jag "fixade" vänstergaloppen på B. Självklart.

Jag och Bellan har som sagt haft problem med vänsterfattningarna i ungefär 1,5-2 år. Det viktigaste av allt att veta är att min tränare ALLTID ridit vänsterfattningar på henne UTAN problem. Hon har tagit dom klockrent, utan bakåttänk eller problem. Har satt upp andra ryttare som rider mer med ben och som jag gjorde, de har inte heller fått in v.galopp. Dock så har vänstergaloppen aldrig varit ett problem för oss, utan bara fattningarna. För galoppen tog hon efter hinder, byten, i hagen, vid markarbete m.m. Endast när JAG skulle FATTA den så tog hon den inte.

Från början när jag köpte henne gick det bra, men hon var liksom ändå lite irriterad och bakåttänkande i fattningarna. Samtidigt här så är jag toksned i mitt bäcken, jag satt alltid och red i en högerfattning med min höft. Ja, ni kan ju tänka er de förvirrande signalerna jag gav.

Till att börja med så var prio 1 att ta reda på varför, och snart kunde jag utesluta smärta då hon gick igenom vet.koller och ET/massörbesök. Det de kunde hitta var SI-ledslåsning vilket kan leda till problem med galopp, men så var inte fallet för oss. Som sagt, samtidigt hade jag min "låsning" oxå.

Tillslut började hon
sparka bakut i fattningarna, men landade i vänster galopp. Det gick ett tag och sedan slutade hon ta dom i princip helt. Hon fick 1 grads hälta h.bak och jag trodde allt berodde på den. Men så var ej heller fallet. Det gick bra att fatta galoppen när jag red för Emma, då fick vi in den. Men tillslut funkade inte det heller. Och då hade vi provat allt trodde vi.

Förra året, 2010 sommaren/hösten gav jag mig fan på att jag skulle få till det. Så jag och Emma tog till alla medel som gick, ungefär. Men varje sak vi testade som faktist fungerade, slutade att fungera passet efter. För då hade B överlistat oss, och visste vad vi tänkte be om.

Här börjar jag även hoppa lite mer seriöst, och vips bjöd damen på någon vänsterfattning hit och dit utan att vi själv fattade vad som hände. Jag började utnyttja hoppningen och be om fattningar men då blev det bara fel och jag fick som vanligt, ingen fattning. Det gällde att både hon och jag var lite omedvetna om att vi skulle ta en fattning.

Tillslut, som sista utväg
provade jag det som kändes drygast att testa. Nämligen uppsutten longering. Det visade sig vara det som var vinstlotten för vår del. Emma longerade oss ett pass, och från backen fatta Emma galopp på B. Första passet hängde jag bara med i vänstergaloppen och styrde lite bara. För varje pass fick jag lägga till mer och mer hjälper uppsuttet, och vips fick ju jag ta fattningarna oxå! Vi plockade bort mer och mer av Emmas hjälp, tillslut hade vi inte ens en longerlina. Emma "låtsades" longera oss. Tillslut behövde hon inte ens det.

Sedan fick hon en vila, och efter den så var det "kört" igen. Jag fick inte in någon fattning.

Efter ett tags tränande med longering igen så började hon fungera.

Och nu några månader
senare kan jag när jag vill, på bana/ridhus få en vänstergalopp om jag ger mig fan på det. Jag har börjat få dom på exakt komando nu oxå, men mer sällan dock. Blir ofta snabb trav innan, och det är först nu senaste veckan jag börjat icke tillåta det. Utan nu vet jag att jag kan få henne att ta dom från mer samlad trav.

Förut har jag aldrig
kunnat "ge mig fan på" att jag ska ta vänstergaloppen på henne, eftersom hon varit så pass blockerad i sitt huvud. Så fort jag gav antydan på att fatta v.galopp slog det slint och hästen tokstressade, blev extremt bakåttänkande och ingenting fungerade. Det vi fick fokusera på var att hon skulle FRAM. Och sen fick man testa igen, men vi kunde hålla i 2-3 timmar men det gav sig inte.

Så .. ja.. det beror till STOR del på varför hästen inte tar galoppen, och i vilka situationer etc. För vår del var det mentalt, det satt/sitter i huvudet. Och jag har en speciell dam som man verkligen måste tänka till vad man tar till för knep/metoder och hur man ska få henne att fungera. Sen KAN det ju ha varit mitt extremt sneda bäcken, hennes SI-ledslåsningar, hältan som kom, etc. som var anledningen till att det senare satte sig i hennes huvud, även när problemen var åtgärdade. Who knows.

Kommentarer
Postat av: Linda

Jag kollade inte på hela då det tydligen gick segt för min dator att ladda, men första delen där på traven. Jo jag tycker hon ser så upprätt och trevlig ut. Det händer ju verkligen grejer när man tränar för någon regelbundet, avundas dig som har den chansen!

2011-04-03 @ 20:50:29
URL: http://elmo.cybersite.nu/
Postat av: Emelie

Rune och Bellie verkar vara EXAKTA kopior när det gäller det där. Det låter som Rune på pricken i texten förutm att du skriver "hon, damen" osv då ;) Skönt att det löst sig för oss båda nu iallafall! :)



sv: Tack så mycket! :D Ja Rune är väldigt lätt att hoppa, bara att styra, gasa och bromsa så sköter han resten själv.

När det blir fel för oss, det är då jag är där och pillar på honom för mycket. T ex vill korta galoppen innan hinder för att komma rätt osv, han sköter sånt själv, han blir bara störd när jag vill rätta till felen.

2011-04-03 @ 20:56:19
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Malin

mycket bra skrivet! Penny börjar fatta högergalopp ute,dock bara om hon får busa då landar hon i den. Mycket som kan spela in i varför dom inte kan/vill gå i bägge galopperna!

2011-04-03 @ 22:07:33
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Julia

Sv: Okej, det var bara något jag tänkte :)

Men det här fixar ni nog, tålamod ;D

2011-04-07 @ 10:23:51
URL: http://zebracolours.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0