Min och Bellas resa :-)

Tänkte sammanfatta min och Bellies resa tillsammans, från 2008 då jag köpte henne tills nu 2011.


2008

Bellie och jag började träna för vår dåvarande tränare Emma, redan inom ett par veckor efter ankomsten till mig. Redan från början tycker jag det är viktigt att lägga en bra grund för hästen. Bellie kom ju som i princip startklar travare och då måste man låta det ta tid för hästen att bygga om hela sin kropp och sätta ridmuskler istället. Även alla hästens förväntningar blir annorlunda då man helt plötsligt kräver helt andra saker och uppifrån ryggen istället för bakom vagnen/på ryggen i monté.

Det var när jag började rida för Emma som jag började utvecklas och gå framåt i mitt ridsätt. Nästan varenda lektion gav mig aha-upplevelse på aha-upplevelse. Äntligen! Redan då sa jag att en lektion för Emma gav mig mer än mina tidigare två år på hästryggen.

Även om jag fick många aha-upplevelser och utvecklades själv så gick det väldigt trögt framåt med B. Vi båda var ju helt gröna och ingen av oss kunde ju i princip nånting alls. Så vi har ju fått lära oss tillsammans vilket försvårar allt otroligt mycket.

2008 och hela 2009 var väldigt kämpigt för mig. Jag minns så himla väl att jag suttit hemma och grinat för att det går så dåligt, grinat av ångest, dåligt samvete och att jag bara velat lägga ner. Sälja henne. Skicka iväg henne. Allt för att inte behöva sätta mig i dessa situationer. I perioder fungerade absolut ingenting för oss. Självklart gick det bra vissa dagar oxå men jag tror nog att dom sämre dagarna var betydligt fler.

Under hela 2009 så kunde jag i princip bara skritta på uteritterna. Det gick verkligen inte att trava, för hon for iväg som en skjuten kanon så jag sket helt enkelt i att trava. Galopp var det ju inte på tal om för det var ju ännu värre, såklart.

April 2009 slutade hon ta vänster galopp för mig. Det gick ibland, men då i form av bakut-sparkar och diverse sura miner. Tillslut slutade hon ta den ALLS för mig. Så fort jag ens tänkte v.fattning slog det slint i huvudet. Finns en hel del teorier om varför det blev såhär men det är rätt mycket så det behöver jag inte gå in på mer. Kort sagt det satte sig i frökens huvud.


Det började dock gå desto bättre på dressyrlektionerna och de ggr jag red själv i paddocken. Efter 8 månader efter inköpet trillade poletten ner och jag började kunna jobba henne i form bitvis, dock endast i paddock för tillfället.


Vår tränare Emma red Bellie 1 gång i veckan, och då red dom ut. Det hjälpte mig otroligt mycket, då jag hittade fler knappar på B. Dagen efter Emma ridit så hade Bellie kvar det tänket som Emma gett henne, och då blev det givetvis enklare för mig att hitta rätt känsla. Det underlättade som sagt väldigt mycket eftersom uteritterna gick som pesten mestadels.


2010 började jag kunna rida henne korrekt även på uteritterna, men långt ifrån alltid.


Våren 2010 flyttade jag Bellie till min tränare Emma, vilket gav oss stora utvecklingsmöjligheter. Emma ställde upp i vått och torrt, och det är jag evigt tacksam över. Här kom träningarna igång bra, då vi åkte till ridhus någon gång i veckan och tränade. Här utvecklades jag och B massor, men såklart har vi haft stora bakslag. Under vissa perioder, dagar eller veckor så fick jag ta en paus från Bellie. Emma red under dessa pauser och det behövde både jag och B. När jag fått min paus så kände jag ett sug igen att försöka på nytt, och då var ju Bellie riden av en mycket duktig ryttare vilket gjorde det enklare för mig att hitta motivation och att komma framåt i utvecklingen.

Detta år kunde jag börja galoppera på henne ute utan att hon drog iväg. Äntligen började allt slit löna sig. Och det gick att jobba henne på dom flesta uteritter!

Det var även här någon gång som vi tog tag i vänstergaloppen, vi testade alla möjliga metoder, men smart som hon är B så överlistade hon mig och Emma varje gång. Men den kom mer och mer, tillslut. Hoppningen hjälpte mycket, för då glömde hon bort att jag bad om vänstern, hon "bara gjorde". I dressyren fick jag dock inte ta den.


Emma körde oss även till tävlingar vilket gav oss ännu större möjligheter att utvecklas. Här på bilden är vår dressyrdebut. Fortfarande utan vänstergalopp.


Oktober 2010 börjar jag och B att träna för tränare i hoppning. Marianne Bäckström var den som fick bort 95% av min hopprädsla och mitt stora kontrollbehov. Det går inte att beskriva hur väl vi behövde henne och hur mycket bra hon gjort för oss. Guld värt!! I somras var min sista hoppträning för henne. Vad skulle vi gjort utan henne och det hon gjorde för oss? Vi skulle fortf. vara på botten.


Maj 2011 är vi ute på vår första lokala hopptävling. Dock är det våran andra på bilden ovan, en 90cm. Mina tävlingsnerver är inget att hurra för så dessvärre stannade vi ut oss men jag är mer än nöjd med Bs insats för hon gör bara det jag säger (mitt kroppsspråk). Men jag VÅGADE!

Under våren någon gång i samband med allt tjat om vänsterfattningar så börjar hon tänka otroligt mycket bakåt, vilket gjorde att dom flesta pass gick åt skogen i paddocken. Paddocken var nämligen extremt liten så hon kände att hon inte fick något utrymme. Hon har lätt att hitta på ideér och tok, och hon har svårt för att släppa saker. Så i samband med surandet vid galoppfattningarna och den extremt lilla paddocken började hon därför tänka bakåt och hela tiden vänta på fattningar, vilket gjorde det svårt att få något vettigt gjort. Hon travade kort och trippigt och som sagt det blev svårt att få ärlig bjudning i henne.

De gånger vi for till ridhus/ridbana och tränade gick det däremot mycket bättre och lättare att få henne i en bra bjudning.


Vänstergaloppen kom mer och mer. Och sommaren 2011 så gav jag mig fasen på att jag SKULLE ha den. Så efter varje uteritt gick jag in i paddocken och fattade v.galopp flertalet ggr tills hon tog den utan större tjaffs. På så vis befäste jag det och hon började mer och mer acceptera att jag bad om v.galopp oxå. Det tog mig alltså över 2 år att få fatta vänster galopp på fröken B. Bakåttänkandet var tyvärr fortf. kvar.


4 augusti. Sista hoppningen innan hon blev skadad den 18 augusti. Nu sitter v.galopp finfint!!

27 augusti flyttade vi till ett stall vi stått i tidigare. 4 mil från Emma, 4 mil närmare mitt eget hem. Jag visste att jag skulle få nya utvecklingsmöjligheter och jag fick det även bekvämare själv då jag numera har gångväg till stallet. Jag har fått en ny syn på saker och ting och jag är inte lika fäst vid ett och samma ridsätt om man säger så. När jag hittat någon bra så vill jag gärna hålla fast i den personen men ibland måste man prova sina vingar som jag sagt tidigare.

Jag är evigt tacksam för den hjälp som Emma
givit mig i form av träningar, medryttarskap, jag har fått ridit hennes hästar och på så vis utveckla mig själv, hon har kört oss fram- och tillbaka på träningar och tävlingar. Utan henne hade det inte varit möjligt för mig att komma så långt som jag gjort idag på den korta tiden jag ridit. Hon är även en nära vän till mig som hjälpt mig när jag haft det jobbigt eller haft problem många ggr.

Jag är även evigt tacksam Marianne Bäckström som hjälpte mig extremt mycket med mina mentala spärrar och fick igång ett helt nytt tankesätt och hjälpte mig att börja tänka positivt. Tack vare det så gick jag från livrädd för 50cm-kryss till att faktist ta mig ut och våga tävla 90cm trots att jag var långt ifrån helt fri min rädsla. Hon lärde mig även rida B på ett mycket bättre sätt i hoppningen då jag haft extremt kontrollbehov. Hon lärde mig att lära mig att lite på B och tro på att hon faktist kunde sköta sig själv och lösa övningar bra utan att jag skulle lägga mig i. Detta gav mig mycket självförtroende.


Något hände under denna 2 månaders vila, för både mig och B. Jag har lärt mig att rida på ett helt annat sätt, trots att jag inte lärt mig något nytt eller ridit för någon över huvudtaget. Bellie känns oxå finare och fräschare än någonsin och även hon har utvecklats enormt under vilan. Så nu är vi redo för nya tag och nya utmaningar i form av ny hjälp och nya möjligheter.


Övertaggade hästen på första riktiga hoppträningen sedan vilan. Denna tränare är en som passar oss mycket bra i nuläget och hon är precis vad vi behöver just nu i både hoppning och dressyr. Vi har stött på nya problem jag och B och hon hjälper mig att lösa dessa problem mycket bra. Är otroligt glad för det, ska bli spännande att se hur långt vi kommit nästa år. Skulle gärna vilja att både Bellie och jag hade taggat ner lite mentalt då. Jag med min rädsla och Bellie med sin snurriga skalle, haha. Ne då, men jag vill att vi lyckas lösa situationer bättre och att vi inte stressar upp oss eller blir upprörd. Jag vill ha mer självförtroende och självkänsla helt enkelt.

Detta kommer bli super!

Kommentarer
Postat av: therese :)

SV; Åh, vad roligt att du gör det! :D

2011-12-13 @ 17:44:52
URL: http://wwhispering.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ni är finast!

2011-12-13 @ 17:50:57
Postat av: Linda

En spännande resa med mycket utveckling och upplevelser!!

2011-12-13 @ 17:56:53
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: My

Kul att läsa! Hade själv en ridtravare som min första häst. Lärde mig massor utav det faktiskt! Tråkigt att så många är emot det bara. Som säger att man inte kan använda dom till hoppning eler dressyr. Vilket här är tydligt att man kan!

2011-12-13 @ 18:13:15
URL: http://imysan.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Ska bli så spännande att få följa er under 2012.=)



sv:Jag började ju blogga för min egen skull mest för att jag skulle kunna gå tillbaka och se vad vi faktiskt gjort.Men sen ändrades det pga att jag vill på något sätt dela med mig av den ringa kunskap jag har men gensvaret är lite större än jag tänkt =O

Så det blir helt enkelt för mycket i bland .Jag ska nog ta en liten paus ett tag och försöka hitta tillbaka till känslan jag hade tidigare där det faktiskt var både roligt och givande att skriva.

mvh/Q

2011-12-13 @ 18:41:06
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: natalja och hillbilly (:

man blir ju helt rörd utav texten xd HELT OTROLIGT vilken resa. Och ni bevisar verkligen att inget är omöjligt :)

2011-12-13 @ 18:52:12
URL: http://ltotheove.blogg.se/
Postat av: Pia

Måste bara säga att ni är grymt duktiga. Svårt att tro att det är samma häst på bilderna :) Ska bli intressant att följa er i fortsättningen också.

2011-12-13 @ 19:30:07
URL: http://minlivsstil.blogg.se/
Postat av: Emma

Fina, fina Bellie och Josse, som jag har älskat att följa och stötta er, jag finns här för alltid för er! <3 Och jag tycker att det är så kul att den ofrivilliga vilan ni fick gjorde att ni mognade och kom till ro ytterligare, både som ryttare och häst, men även som ekipage. Nu ser jag fram emot att fortsätta följa er på eran resa och nästa spännande äventyr på vägen! :D

2011-12-13 @ 20:08:57
URL: http://sundsvallsryttarna.blogg.se/
Postat av: Emma

Sv.Ja jag hoppas verkligen att det inte kommer tillbaka! :S Är lite läskigt att inte veta vad det är och om det kommer att återkomma... Men, men bara ytterligare en sak som läggs till min redan tjocka journal med konstiga åkommor... :P

2011-12-13 @ 20:10:37
URL: http://sundsvallsryttarna.blogg.se/
Postat av: Emma

Sv.Jaså du! ;P Men blir den riktigt genomkokt då? :O Gjorde en sats ikväll men vågade inte testa att kräma på som du... :D

2011-12-13 @ 20:14:47
URL: http://sundsvallsryttarna.blogg.se/
Postat av: Anni Oveson

sv. HAHA, eller hur. finns en hel del smarta människor..



Åh, hur lång är den? Har varit på g att köpa en länge, men nu när jag har bates sadeln så MÅSTE jag ha en!

2011-12-13 @ 21:55:28
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Anni Oveson

sv: Haha, ja, fuxtjej ut i hovarna! envis som en liten åsna..



Jag ska se om jag kan klämma på honom en 1.20 gjord imorgon. Funkar det så köper jag den! Ja det blev det :D

2011-12-13 @ 22:00:29
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Anni Oveson

Sv: Det är en helt sjuk historia egentligen. Hon heter Aurora och hon är född i samma stall som vi hyr nu. Jag red in henne och jag har aldrig kommit en häst så nära i mitt liv. Hon vägrade göra nånting om inte jag var där. Sen ville ägaren helt plötsligt sälja, och jag hade ingen möjlighet att köpa så hon såldes och försvann. Var helt nere i flera månader, kändes som att jag förlorat halva mig. Sen nu, 7 år senare ringer hennes nya ägare och berättar att hästen är totalt knäpp i huvudet och att hon ska avlivas om inte jag vill ha henne. Så jag tackade såklart ja, fick henne gratis, och nu står hon här igen. i samma box som hon föddes i för 12 år sen :) Släpper henne aldrig igen. Kommer nog att låna ut henne framåt våren, eller så betäcker jag henne.

2011-12-13 @ 22:06:15
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Tilda

Helt sjukt vad ni har utvecklats!! :D

2011-12-13 @ 22:41:21
URL: http://goldenhorses.blogg.se/
Postat av: Lina

sv: åh tack så mycket! :D

2011-12-13 @ 22:41:49
URL: http://supertravarna.blogg.se/
Postat av: Caroline

Tycker du har varit väldigt stark som orkat trots att du många gånger haft jobbiga perioder, bra jobbat :)

2011-12-13 @ 23:26:23
URL: http://sundsvallsryttarna.blogg.se/
Postat av: Anonym

2011-12-14 @ 01:45:36
Postat av: Matilda

Vilket jobb du gjort. Hon har blivit så himla vacker och du har lyckats så himla bra..

2011-12-14 @ 01:46:23
URL: http://vickysutbildning.blogg.se/
Postat av: Sandra

Sv: Tack så mycket! :D



Ni är så himla duktiga! Jag har följt er två bra många år nu, och jag kommer ihåg vad kämpigt du hadde det i början. Måste säga att du gjort ett riktigt bra jobb med bellie! :D

2011-12-14 @ 09:45:10
URL: http://slizer.blogg.se/
Postat av: Emma

Hej ! Ett tips :)



Hos members.com så finns det ursnygga skor just nu för 99 kr paret från Nelly, ordinarie pris ca 400 kr styck.



Passa på, men först måste ni bli medlem och jag kan skicka er en inbjudan, det går snabbare annars måste ni vänta 3-4 dagar. Plus att ni får 50 kr rabatt :)



Skriv din mail i ett svar så skickar jag en inbjudan :) GALET SNYGGA SKOR.



Kramar Emma

2011-12-14 @ 11:27:17
URL: http://crazygirlinthisworld.blogg.se/
Postat av: Sara

Tycker du har gjort ett super jobb med Bellis, himla fin! :) Hur gjorde du för att få till v. galopp ? Min kille vill inte ta höger, ibland gör han det nu efter vi tagit en "höger galopp paus" då han totalt flippade ut bara jag ställde honom till höger då han stanna, ryggade tills han gick in i staketet och snurrade runtor och va totalt uppstirrad. I longering går det som en klocka utan problem, känns som han mest retas och bestämt sig för att inte ta galoppen då han vet vad jag ber honom om.. Nu har jag bestämt mig igen för att ta upp höger galoppen så uppskattar tips så det blir bra från början :)



Sara och Kronis.

2011-12-14 @ 18:59:22
Postat av: fia

Grymt fin, trodde inte det var en travare då jag såg hästen fören du skrivit d =) riktigt fin!

2011-12-15 @ 14:05:54
URL: http://fia-alltintressant.blogspot.com
Postat av: camilla

Kul att läsa om, du har gjort ett bra jobb.

-läs gärna mitt inlägg http://millas.blogg.se/2011/december/varfor.html



2011-12-16 @ 22:30:23
URL: http://millas.blogg.se/
Postat av: Danielle

Vilken fin resa ni har haft <3

2011-12-20 @ 19:38:33
URL: http://frysmarkt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0