Ridning på is

Rider ni på is? I annat fall än skritt alltså. Jag har länge funderat på dedär, eller haft det i bakhuvudet utan att plocka fram det riktigt.

Det som har varit hindret för mig att trava/galoppera på is har varit för att jag tänkt att det är för hårt. Medans alla jag nämnt is-problem för har tyckt att "Ja, det blir ju så halt". Men jag har aldrig brytt mig om att det är halt, eftersom B ändå alltid har brodd. Så jag har blivit lite såhär "Jaha? Så det är ok att rida ändå, fast det är hårt?".

Läste då ett bra inlägg idag tantgigants blogg om att is är utmärkt träningsunderlag för hästar, bara hästen är i balans. Det står även att is sviktar bra motför typ torra grusvägar/bilvägar på sommaren. Och det har jag hört förr oxå, att is sviktar så att det därför är ok att rida på det. Jag tänkte även på dethär med att det faktist finns något som kallas istrav, inom travet. Dom tävlingstravar på is. Då kan det ju inte vara så illa ändå.

Så, jag tänker börja motionera B lite mer nu och sluta upp med min is-noja. Det blir perfekt så att jag kan dryga ut veckans dagar emellan tränings-passen, för det har ju bara blivit skritt emellan passen nu och det gillar inte jag, vill rida på lite. Så jag kommer att ta mina älskade joggingpass efter träningsdagar när B får gå lungt, korta pass och bara sträcka ut i rätt friskt tempo men alltid i balans. Det är under joggingpassen hon är som trevligast nästan, har alltid varit så. Hon är otroligt trevlig då, lugn och fin, lyhörd och bär sig själv i bra balans. Och det är ju huvudsaken om man ska rida på is. Så det passar perfekt!

Rider ni på is och vad är era åsikter om det?

Kommentarer
Postat av: Moa

Jag har hört att man ska vara försiktig med att rida på is med brodd. Men som med allt så är det kanske bra i lagom mängd. När man travar eller galopperar på isen så blir det väldigt stumt när hästen sätter ner hoven, det tar ju som stopp när dom har brodd. Samma sak gäller i ridhuset om det är väldigt packat på spåret. Hoven behöver kunna glida framåt någon centimeter för att det inte ska slita så mycket på kotor och annat. Nu menar jag självklart inte att man ska rida utan brodd, men det kan vara en sak att tänka på i vintertider :)

2011-12-17 @ 21:48:16
URL: http://moaochgadd.blogg.se/
Postat av: Camilla

ridning på "riktig" is, dvs tjock is, inta bara någon millimeter på en grusväg, det kräver en längre brodd för att hästarna ska få grepp ordentligt. Så innan jag rider i galopp på is så skulle jag byta brodd. Men lugn trav ska gå bra, det är absolut inte för hårt.



många som håller på med trav plogar upp en slinga på en sjö = perfekt underlag med rätt brodd!

2011-12-17 @ 21:52:20
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: Emelie

Kan inte rida på is alls med min. Har haft han helbroddad på alla fötter och ändå halkar han som Bambi på hal is, haha. Så det blir lite småknepigt på vinterhalvåret.

2011-12-17 @ 22:22:52
URL: http://varmblod.devote.se
Postat av: Emblem

Is hindrar inte för mig. Is är ett utmärkt underlag, om man rider på rätt sätt dvs och att hästen bär sig själv. Is sviktar och de har på flera håll i sverige till och med istrav vintertid.

Jag både travar och galopperar på is, men i balans som sagt. Sen måste ju isen bara tillräckligt tjock för att inte brådden ska gå igenom den och att man då istället rider på det stenhårda underlaget under. Red på stigen från paddocken till kyrkan, runt och tillbaka idag. Utmärkt underlag! :)

2011-12-17 @ 22:32:32
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: Emblem

Sv: Ja svikten är inget problem, och jag har heller aldrig upplevt att det varit halt. Iaf inte då det är ren is. Ligger det ett lager snö över då kan det självklart bli halt. Så ut och kör på du :)

2011-12-17 @ 22:43:45
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: cazz

Har varit på istölt flera gånger riktigt häftigt att se!:).

Har även kollat på när dom körde järvsöfaks på isen:).

2011-12-17 @ 23:27:31
URL: http://teiti.blogg.se/
Postat av: Jossan

Is stoppar inte mig och Herkules, så länge den är slät och inte för tunn! :) Ett av de bästa underlagen kan jag tycka, i måttlig mängd såklart!

2011-12-18 @ 00:09:25
URL: http://isbitarna.se
Postat av: Lina

Is är ett utav dom bättre underlagen att rida på! Sviktar mycket och är skonsamt.Förr när vi hade travhästar i träning och det var kalla vintrar så skottade vi upp en rakbana på vattnet utanför ön =) Fanns ganska mycket istrav förut vet dock inte hur det är nu =)

2011-12-18 @ 07:12:50
URL: http://blog.skrotpilot.se
Postat av: Agneta

Jag rider inte på is (is som på en sjö t ex.) Jag är fullständigt livrädd för att gå igenom isen med hästen. Ska väl tillägga att jag inte gärna går ut på isen när jag bara går heller. men jag bor ju längre söderut än du och isen är ofta lite mer förrädisk här. Som ridunderlag med broddar på tror jag dock inte att det är ett så dumt underlag.

2011-12-18 @ 10:49:24
URL: http://agnetautanh.blogspot.com
Postat av: Marie

Lite både och där tycker jag. Det är ju ett bra och sviktande underlag men han man brodd i tar det ju tvärstopp för hoven naturliga rörelse när de sätter ner hoven så det känns inte så skonsamt ändå.

2011-12-18 @ 10:55:40
Postat av: Michelle

Håller faktiskt med Marie! har man brodd så blir isen även om den sviktar helt stum för hästen. dessutom har jag fått känslan att mina hästar spänner sig mer när dom går på is för att dom är "rädd"för att halka. och då är det ju givetvis inget bra att rida så heller. har man där emot en häst som går avslappnat på is och så, då bör man kunna rida som vanligt förmodligen. :)

2011-12-18 @ 11:58:40
URL: http://Myl0ve.devote.se
Postat av: fanny

Det går ju att rida på is, men då är det broddar på! Min skötponny är som bambi på is, dessutom är hon jätte rädd för att ramla så ja rider in på is, hur är det med din häst och is? :)

2011-12-18 @ 12:19:05
URL: http://hovskrape.blogg.se/
Postat av: Emma

Ja jag både rider och kör "obehindrat" på is.

Alltid gjort det med de egna djuren, och på jobbet gör vi likadant.

2011-12-18 @ 16:35:58
Postat av: Ingela

Det är inte ofta vi har is här, antingen är det asmycket snö eller så är det en massa slask. Däremellan kan det komma lite svart halka men den isen är så tunn så den rider jag helst inte på utan håller mig till ridbanan då.

2011-12-19 @ 08:51:22
URL: http://semperfidelisesto.blogg.se/
Postat av: Nelly

Jag tränar mina travhästar på is i alla gångarter. På vintern brykar de spola travbanan så det blir isbana i stället för grus eftersom det är svårt att hålla banan tillräckligt mjukt och bra.





2011-12-19 @ 14:08:12
URL: http://njidon.blogg.se/
Postat av: Sandra

Jag älskar att rida på is! =) Bästa underlaget och ger en ruskigt bra träning för hästen!

Vi brukade backträna med våra travhästar på is, och det var så himla härligt att känna kraften dom fick. Rider även fortfarande backträning på is på min B, i både trav och galopp. Så länge hon har sulor och brodd så klart. :) Våra hästar, rid som trav, har aldrig haft några skador.

2011-12-20 @ 10:54:13
Postat av: Nanna

Jag rider själv aldrig på is, Dynastie har specialanpassade skor så hon går inte att brodda, tyvärr.. Men det stämmer att is är det perfekta underlaget, det sviktar jämnt under hela hoven och ger inte bara med sig på ett ställe som tex sand, underlag är en stor del av min utbildning och is är det man lär sig att är bland det bästa! Men bäst av allt är ju helt klart att variera, ju mer man varierar ju mer tål hästen om man ser till marginaler i hästens rörelsemönster, det många överdriver är sandträning, och man glömmer att man aldrig ska träna hästen så att den får mjölksyra!

2011-12-22 @ 10:54:52
URL: http://teamoveson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0