Bett jag aldrig skulle sätta i en hästmun

Här är några bett jag aldrig skulle sätta i en hästs mun, inte ens om jag fick betalt.


Waterfordbett - pga det är omöjligt att inte klämma hästens laner med detta bett. Råkar det dessutom vara något långt, att det tillåts glida något i sidled blir det ännu värre.



Pessoabett - pga de många signaler detta bett ger hästen, på en och samma gång. Samt att det inte går att ge eftergift såvida man inte länger ut hela tygeln, dvs hästen känner de många olika signalerna konstant. Oftast knäpper hästen av i nacken och ger upp.


Westernbett m. rulle - Jag ryser av att bara tänka tanken. Hästens gom är inte ens i närheten av att vara så hög som dendär porten är på bettet. Minsta lilla man tar i tygeln här, i den extrema hävstången, så far porten rakt upp i gommen på hästen. Fy fan vad ont...! Även här har jag sett tydligt exemplar på häst som ger upp och knäpper av i nacken totalt.

Kan tillägga att jag inte skulle sätta in något gag-bett eller ett bett med port i Bellas mun. Tillägger även att jag alltid förutsätter att man rider med mjuk hand, på alla bett. Så att handen avgör bettets skarphet är inte en godtagbar ursäkt att rida på dessa bett, eftersom man alltid ska rida med mjuk hand i den mån det går.



Kommentarer
Postat av: nina

En del hästar har ju hög gom medan andra hästar har väldigt låg gom, och självklart så ska man utgå i från hur hästen ser ut i munnen och se hur den reagerar inför olika bett. Jag skulle inte heller rida med pessoa, westernbettet (knas att det inte är kedja) eller tvådelat. waterford har jag testat och det fungerade bra på ena hästen medan den andra inte alls trivdes. Sedan så måste jag tillägga att rider man western så rider man ju i princip bara på långa tyglar och med hjälp av tryck på halsen så jag tror inte alls det är ett dåligt bett då, bättre än ett vanligt bett som folk drar som dårar i ;)



Måste även skriva, shit vad fin din häst har blibvit på före och efter bilderna! Jätetfin!

2011-02-05 @ 12:52:41
URL: http://brahastfakta.blogg.se.se
Postat av: Emma

Usch Waterfordbett har jag alltid tyckt att det ser mer ut som ett tortyr redskap än ett bett :S

2011-02-05 @ 13:17:08
URL: http://emma.stjernstedt.net/blogg
Postat av: Emelie

Det där westernbettet hade jag aldrig sett förut, hur tänkte tillverkarna...?



sv: Nej tyvärr tror jag vissa tänker ju högre hinder desto bättre, men de glömmer bort allt runt omkring som t ex muskler osv. Måste vart en snäll ponny.

2011-02-05 @ 13:29:32
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Camilla

Ett sånt där westernbett är faktiskt lite intressant.

Per Larsson, kände westerinstruktör, har skrivit en bok om bett. Där beskriver han en massa olika sorters bett, hur de verkar och varför man använder dom och en massa sånt.



Om höga portar, som på det där bettet, så skriver han att de stimulerar en nerv som sitter i gomtaket. När den nerven blir stimulerad så skickar kroppen ut lugnande hormoner så hästen blir avslappnad och därmed sänker huvudet. När en häst har huvudet lågt så skickas endorfiner ut i kroppen, så ett lågt huvudet är lugnande för hästen.



Är vad han skriver iaf, jag vet inte om det är rätt eller fel. Men tycker det är en intressant synvinkel på det i alla fall. För är det sant, så kanske det är bra med ett sånt bett? Jag vet inte alls.



Däremot så får inget bett plats i en hästmun egentligen, när munnen är stängd så finns det ingen plats mellan tunga och gom ändå. Men det beror ju på hur hög gom hästen har om man behöver ha hög tungfrihet eller inte. Min häst har en väldigt trång mun, korta laner (rejäla hingstbetar både uppe och nere) och låg gom. Han trivs bäst på ett rakt bett som är lite svängt. Varierar med tredelat också.

Men jag rider alltid med repgrimma, kör med bett dom.

Nåt jag aldrig skulle stoppa in i hans mun är ett tvådelat bett.

2011-02-05 @ 14:11:25
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Anonym

Det där första bettet vad är det för något? (eller ja fattade att det var ett bett) men va ska man ha det till?



Tänkte fall det var någon typ av körbett/ridbett/ bett till heta hästar?

För det ser verkligen hemskt ut!



Pessoabettet där emot tycker jag är ett snyggt bett utseendemässigt, men rider inte med det!



Och det sista bettet, What is that?

Det där som är längst ner vad ska man med det till? :o



2011-02-05 @ 14:15:25
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Camilla

Jag har egentligen ingen åsikt om det, ville väl mest berätta om varför endel använder det. :)



Jag skulle aldrig stoppa in ett sånt i Dackes mun, inte en chans. Men å andra sidan så är det inte direkt ett bett man kan köra på heller.



Jag använder mig av att sänka Dackes huvud för att få honom avslappnad när han är spänd. Men jag knackar med handen nån stans på hans kropp och då sänker han huvudet. Kör jag så kan kan dutta lite med pisken i svansroten, då sänker han huvudet. Ett sätt för att avbryta hans stress och få honom att tänka istället.

Klickade in det, så behöver varken hävstångsbett eller snodd. ;)

2011-02-05 @ 14:27:26
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: LINA

säger inte så mkt mer än att så milt som möjligt på alla hästar! dvs typ samma på alla

2011-02-05 @ 14:33:41
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Emelie

Du har gjort ett fantastiskt jobb med din häst men en sak förstår jag inte. Du har ridit och hållit på med hästar i 4 år har du sagt right? Då tycker jag att det är lite underligt att du kan sitta en sån här oändlig kunskap om hästhantering/utrustning på "bara" dina 4 år inom hästbranschen! Har du tänkt på att det som du tror är kunskap egentligen är okunskap? Du har ju självlärt dig att prova ut sadel osv. Så vad har du fått alla annan "kunskap" ifrån? Är den också självlärd?

2011-02-05 @ 16:34:10
URL: http://theicelandichorse.blogg.se/
Postat av: Frida

Sv; Jaa, jag börjar gilla mina blåa ögon mer och mer faktiskt :)

2011-02-05 @ 17:23:42
URL: http://litenryttare.blogg.se/
Postat av: Emma

När man rider på en westernstång är det inte meningen att man ska behöva ta i tyglarna. När man utbildar en westernhäst börjar man med bettlöst, sidepull, går vidare på tränsbett tills den kan bära sig själv och hjälperna. SEN kan man ha en stång för eftersom hästen i princip endast styrs av vikthjälper och skänklar och då behöver man inte ta i stången alls.

Nina; Man måste ha kedja (curbstrap) på stångarna, men det följer inte med bettet, det får man köpa själv precis som på "engelska sidan". :)

Beeatrice; "grejen" där nere är till för att stabilisera skänklarna på bettet så de inte vrider sig.

2011-02-05 @ 18:40:02
URL: http://heavenlypsycho.blogg.se/
Postat av: ellen

Vad bra med ett sånt här inlägg. Har alltid trott och hört att Waterfood bett tydligen ska vara jättebra, men nu lärde du mig att dom inte alls är det, så det var verkligen jättebra, tack :D

2011-02-05 @ 19:17:18
URL: http://jagellens.blogg.se/
Postat av: mileycutenoah

fiin blogg ;)

Btw: älskar designen ! <3

2011-02-05 @ 19:18:53
URL: http://mileycutenoah.blogg.se/
Postat av: nina

SVAR TILL EMELIE:

Hon är väl vetgirig och läser varje bok hon kommer över, ser filmer, frågar, googlar och söker kunskap, ser, lyssnar och lär. Man kommer långt med det, jag är likadan, har läst varje hästfakta bok på biblioteket tre gånger från pärm till pärm, haha fast det är ju nästan sjukt! XP



Att prova ut en sadel ska man nog inte lära sig själv, alla borde kunna se och känna om sadeln ligger helt bananas men man ska alltid anlita en utprovare!

2011-02-05 @ 19:23:48
URL: http://brahastfakta.blogg.se.se
Postat av: Jennie

sv: Ja, det är superskönt att få veta VAD det är! :) Är otroligt lättad faktiskt! Ja, det får vi hoppas på! :D

2011-02-05 @ 20:07:53
URL: http://jeila.blogg.se/
Postat av: Vendela

usch ingen vacker syn ngn av dem... men vilka bett använder du på bellan? :) eller asså vilka har du använt och vilka använder du nu ;)

2011-02-05 @ 21:34:46
URL: http://febby.blogg.se/
Postat av: Ellinor

westenbettet ligger ju längsmed tungan, porten ska inte upp i gommen i och med de små signalerna man använder tyglarna till. westernhästar rids med vikt, tycker åtminstone jag är mildare än alla strama tyglar och aachenremmar.

2011-02-05 @ 22:32:05
Postat av: Sandra ^^

Pessoabett har funkat bra för mig. Men det beror ju helt på hästen.

2011-02-06 @ 11:48:01
URL: http://fourb.blogg.se/
Postat av: ellisnår ;)

usch, äckliga bett:(

2011-02-06 @ 15:06:33
URL: http://ellinorelindell.blogg.se/
Postat av: josefine

Vill bara berätta att pessoa bettet är ett väldigt populärt bett bland många elitryttare och går alldeles utmärkt att ge eftergift med precis som vilket bett som helst. Har använt många olika bett i mina dagar men många hästar trivs väldigt bra med pessoa.

2011-12-06 @ 13:08:33
URL: http://cookiescloset.blogg.se/
Postat av: Anna

Vet att det är ett gammalt inlägg, men jag måste kommentera.

Westernbettet ser jag inte som ett tortyrredskap.

De rids med helt lösa tyglar och med en curb strap som håller det still i munnen. Värre tycker jag nästan med "vanliga" bett med en människa som snurrat åt truten på pållen med diverse nosgrimmor,och hårt hålla tyglar. Det är hästplågeri tycker jag...

2012-03-30 @ 23:31:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0