Skavanker från ridningen

Har ni tänkt på hur mycket man riskerar när man rider och sysslar med hästar? Jag har massa små skavanker som jag känner av i vardagen, men som är så pass små att jag inte direkt lider utav dom. Jag menar man kan ha det så mycket värre.

Jag har ett brutet
sittben vilket medfört snett bäcken och helt felmusklad högersida på mig. Efter naprapat i 1,5 års tid börjar jag äntligen bli återställd.

Jag har en bruten
handled, höger. I perioder kan jag inte ens öppna dörrhandtag, borsta min häst riktigt eller ja såna enkla grejer, utan att det gör väldigt ont. Minsta lilla belastning gör jätteont. Nu i vinter har det inte gjort riktigt ont, men jag har aldrig kunnat ta i som vanligt t.ex vid massage, för jag känner att då kommer det göra ont. Förut kunde jag ta i som vanligt, men hade jätteont i perioder istället.

Jag har två
skavanker från hoppträningarna jag nyss börjat med, haha. Det är en tå.. jag landade rakt ner med stortån i ridhusbotten och den böjdes väl på något vis. Så den är inte lika böjbar, och gör ont i böjningen. Jag har även ryggont som dyker upp med jämna mellanrum sedan jag ramlade in i hindret.

Även min högertumme påverkas nu, dock är den skadan inte ridrelaterad. Vaknade upp för 1 mån sen och hade så ont i tum-knogen, och den är fortf. inte bättre. Böjer jag den framåt eller bakåt så får jag ont. T.ex när jag ska pressa citron, haha.

Så det är smågrejer
som inte gör sån stor skillnad men som ändå är där och gör ont.

Vad har ni för små men efter ridningen? :-)


Kommentarer
Postat av: Louise

Jag har ett x-antal blåmärken och ärr som aldrig kommer försvinna.. Och en stukad fot som inte har blivit helt ok på 6 månader som typ "fastnar" ibland i ett läge och då gör det riktigt ont..

2011-02-13 @ 20:43:26
URL: http://thehavremoppers.blogg.
Postat av: Erika

Japp.

Har en skadad rygg, som jag har problem med.

Men den hindrar mig ju inte i från ridning osv.



Kan rida o allt sånt, får stå ut med lite smärta bara ibland.



Men de är det värt: )

2011-02-13 @ 20:43:53
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/
Postat av: Felicia

Jag gick omkull med min klumpiga häst i en stenig nedförsbacke, så mitt knä blev lite omvridet, jag får ont i det så fort jag sätter mig på huk, det är alltså svårt att linda osv... Det var det knät som kom under han och jag vred mig automatiskt under han vilket inte mitt knä gjorde.

Sedan har jag även brutit min handled för ngt år sedan, jag kan inte bära hinkar eller liknande som "drar ner" handen, det gör riktigt ont :(

Fast jag har inget problem inom just ridningen, mest allt annat runt om.

2011-02-13 @ 20:47:05
URL: http://carrepip.blogg.se/
Postat av: Camilla

Bröt fotleden när jag ramlade av förra sommaren och den gör ofta väldigt ont fortfarande när jag gör olika saker. Ramlat av på fotlederna ett antal gånger och stukat dom mycket, väldigt instabila, svullna och vrickar lätt till dom efter det.



I övrigt har jag klarat mig rätt bra!

2011-02-13 @ 21:01:13
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Amanda

Jag ramlade av en häst på Nordvik där jag gick gymnasiet och landade på ryggen. Typ 2,5år senara fick jag äntligen komma på en magnetröntgen och där visade det sig att jag har flera utbuktningar på diskar i ryggraden, en disk som är försänkt (största problemet kommer därifrån) och sen har jag en kota som är förvriden.

Jag har än idag problem med ryggen. T.ex. när det är kallt kan jag inte rida. Då blir musklerna jätte spända och jag blir som en fiolsträng! Jag måste vara försiktig när jag mockar så jag inte vrider så mycket. Då blir det ett tryck på 500kg på varje ryggkota. Och det är inte alls bra!

Och jag kommer aldrig någonsin mer bli bra igen. Jag kommer få leva ett liv i smärtor, ibland nästan olidliga! Vissa dagar gör det mindre ont än andra. Men det finns alltid en smärta där.

MEN jag LEVER iallfall!! Och läkaren jag hade nu sist har sagt att jag INTE får sluta rida! Det är bara bra som muskel stärkande.

2011-02-13 @ 21:07:24
URL: http://passionpellini.blogg.se/
Postat av: theréshanning

Ouff.. här har du en som ramla av och landa väldigt snett på foten för snart 2 år sen. Jag har ingen känsel/rörelse i tår fortfarande och foten är svullen 24/7. Smärtan kommer i perioder. Ibland använder jag mig av kryckorna för att jag knappt kan stödja på foten.. på sjukhuset blev foten tillbaka vriden och ja, det var massa sjukhusbesök fram och tillbaka då jag vissa dagar grät som en 3åring av smärta. Jag bröt inget men alla mjukdelar är paj. I dagsläget vet man inte om jag någonsin kommer få tillbaka känsel och rörelse. Time will tell.. :)

2011-02-13 @ 21:20:10
URL: http://thereshanning.blogg.se/
Postat av: Melina

Bröt ju armen i december 2009.

har haft ont sedan dess och nu är det konstaterat att jag har fått artros ://

2011-02-13 @ 21:27:19
URL: http://ponnysmurfen.blogg.se/
Postat av: Fea

haha en bruten stortå från att ja gick omkull med en häst för flera år sedan, men när ja går i högklackat så låser sig tån så ja inte kan gå hah !

2011-02-13 @ 21:27:39
URL: http://feaftw.blogg.se/
Postat av: lina holmbom

Oj jag har hur mycket som helst kommer inte ihåg allt ;) Men bröt pekfingret i höstas! ( det enda jag har brutit) Fick en spark av Bruno för flera år sen när jag klippte han, har fortfarande broddhålen kvar ;) Har ett ärr på revbenen efter en bomhållare som jag ramlade på.Ont i en axel sen länge. Simon klämde en sena i lillfingret för 1,5 månad sen som fortfarande inte är bra.Gjort illa ryggen efter en avramling. Samt att jag har förfrusit tåna + fingrarna så jag har problem med dom på vintern ;) Fick en söm rakt igenom pekfingret när jag skulle slå på en sko! Många skador och man lär vara rejält sliten om några år ;)

2011-02-13 @ 21:30:57
URL: http://blog.skrotpilot.se
Postat av: Anonym

Har haft väldigt tur måste jag säga med tanke på allt du har varit med om. Mina små "men" är att jag blev trampad av en nordsvensk när jag bestämde mig för att gå en promenad med ballerina skor. Vilket resulterade i krossade tår. Får ont i tåna när det blit tempratur skillnader eller när jag går i högklackat.



Sen så när jag skulle gå bakom Zola en gång så satt en broms under magen så hon kickade med ena bakbenet, som tur var gick jag nära så jag fick hasen på knät, vilket gör att mitt knä då och då börjar "klicka" och gör ont.



Sen så har jag ju hälen med, jag gick framför Zola och hon hoppar till rakt fram smäller mig på hälen med ena framhoven. Nu gör det ont när jag har vissa skor på mig och när man slår i den. (:

2011-02-13 @ 21:35:52
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Felicia

Haha, glömde säga att jag har brutit långfingret, när jag hoppade med en häst och det blev missförstånd så jag knäckte fingret i mankamen, jag har också brutit min lilltå när jag gick in i ett bord, den tån är totalt borta, känner ingen beröring utan bara smärta, det var inte så längesedan så jag har svårt att sätta på mig ridskorna, fast det går ju att rida med sånt :P

2011-02-13 @ 21:40:52
URL: http://carrepip.blogg.se/
Postat av: Susanne

Långt ärr på vänster underarm på ovansidan efter avramling på en häst som stack från skritt på långa tyglar, ramlade av på grusväg under en vår och jag lyckades såklart träffa där det var upptinat och grusvägen låg blottad. Hade långärmat och jacka så kan faktiskt inte förstå hur jag skrapade armen så jäkla illa, ca 1 dm långt, syns faktiskt inte SÅ mycket längre, ramlade nog av 03/04 tror jag. På samma häst så åkte jag av i paddocken när han gjorde samma sak från ett hörn, satt på trekvart men när jag skulle dra stopp så tvärnitade han så jag ramlade med all kraft rakt ner i isen med höger axel före. Har problem med att axeln hugger till när jag har gjort mycket ansträngande, då har jag svårt att täcka och sadla då det är när jag ska lyfta högre som det riktigt hugger. Ganska otäckt mellanåt. Sedan har jag redan svaga axlar/rygg men det är inte ridrelaterat :) Har klarat mig riktigt bra ändå.

2011-02-13 @ 21:44:24
URL: http://tantgigant.bloggplatsen.se
Postat av: Elin

Jag har faktiskt klarat mig väldigt bra hittils peppar, peppar. Har inte fått några men efter att ha ridit eller hållit på med hästar. Får hoppas det fortsätter så bara :)

2011-02-13 @ 21:54:58
URL: http://elin.pamlin.se
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

sv: Jag personligen skulle inte dra ner fören gräset kommit upp och hästen börjat äta det mer.



ang inlägget här.Jag vet inte var jag ska börja.haha..

In klämning av nerver i höger axel .Kronisk inflamation i bröstryggen.Trångt mellan några ryggkotor dock är jag rak. Brutit revben höger sida(fick en häst över mig) och nyckelben vänster sida vid samma vurpa.Överrörliga leder över lag.Och så hjärnskadan då.

Man får vara glad när man fungerar helt enkelt.

Man lever ju ock det är viktigast.

mvh/Q

2011-02-13 @ 22:03:48
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se
Postat av: LINA

Jag har ju ett krossat ben/muskel, förslitningar i ena axeln, ärr på ryggen efter avfallning, en uttänjd fotled, ett mojsigt finger.

2011-02-13 @ 22:50:26
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Sisterhood

Har som inga "skavanker" som ajg märker av men har brytit anden en gång pga. av at jag bleb sparkad av en väldigt energisk unghäst. Men märker inte av detsom sagt.



Men däremot så har jag ramlat omkull när jag hoppat med hästen, 2X har det hänt för mig med 2 olika hästar att de missbedömt avståndet och hoppat av för tidgt och lanat rätt in i en oxer. Därefter ramlade jag och häst omkull. det har gjort att jag blivit lite hopprädd.. Annars inget. Trots det så ger jag inte upp hoppryttarlivet ;) så kul ;D

2011-02-13 @ 22:51:28
URL: http://www.siisterhood.blogspot.com
Postat av: Anette Nord

Brutit höger nyckelben i en krasch på en hopptäning 2008, har fortfarande ont än idag, vissa dagar är värre än andra, bär mkt inom jobbet (Servitris) & de hjälper ju inte direkt.



Kan inte rida min mammas häst pga det, han känner att jag är svagare där & spjärnar emot så jag får ont.

De är de ända som vart riktigt illa, så har man väl fått något skrapsår & så nån stukning. Har haft hjärnskakning en gång oxå , flög av kompisens ridtravare på en hoppträning för Stina Lilje okt 2007, Inget jag märker ngt av nu dock, vad jag vet :P

2011-02-13 @ 23:00:49
URL: http://anette-nord.blogspot.com
Postat av: Emelie

Först började det med att jag blev sparkad och bröt mitt ena lillfinger, en kort period senare trängde sig en häst ut genom boxdörren och jag bröt det andra lillfingret(!) då jag blev klämd. Båda lillfingrarna har "vuxit fast", de är liksom stela. Går inte att böja dom "ensamma" de andra fingrarna måste hänga på, och om det är lite kallt ute fryser fingrarna till is fast resten av handen och fingrarna är varma. Väldigt jobbigt då jag inte kan rida med lillfingrarna om du förstår vad jag menar, efter vissa ridpass har dessa två fingrar svullnat upp och är ömma om jag ridit en tjaffsig häst som t ex Chanel vissa dagar.



Jag har även brytit min fot, inte i ridningen men det påverkar. Jag har väldigt svårt att variera stigläder längd för om jag ridit med långa läder ett tag kan jag inte hur som helst korta upp läderna för då hakar min fot upp sig och jag får "knäcka" loss den. Får väldigt ofta inflammationer i den foten om jag ridit många hästar på en dag, har även rätt mycket knäinflammation på samma ben för att jag belastar foten fel för att jag vill slippa undan det onda.



Har också fått hjärnskakning när jag ramlat av en gång, men det det är inget som känns av nu. Det gick över efter ett tag.



Men vad står man inte ut med för de små liven? =)



Sen har jag en liten svullnad på ena kindbenet som förmodligen alltid kommer vara där, bröt nämligen det förut. + näsan i samma veva så den har en liten intryckt del. Syns om man granskar noga haha! Detta var dock inte hästrelaterat men ja, jag har/är väl en olycks människa =)

2011-02-13 @ 23:13:59
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Felicia & ridtravaren Stardom

Svimmade på hästryggen i full galopp när jag va yngre, ramlade av och känner fortfarande av ryggproblemen.



Mina leder i axlarna börjar spöka så fort jag rider mycket, det har kommit av överansträngning ett antal gånger och är alltså bestående nu. Ibland kan jag inte lyfta högerarmen alls utan den får bara hänga :P Läkaren rekomenderade mig att sälja hästen!



Har en fot med en större storlek än den andra.. Blev trampat av en 600kilos häst som vred runt hoven på foten på mig. Flera benbrott men inget läkarna gör nåt åt, så nu har de läkt helt fucked up. Halva min högerfot är blå hela tiden..



Ramlade av illa när jag va yngre så jag stukade höften och inte kunde gå ordentligt på ett år, känner av de än idag ibland!



Meeen, de är värt de eller hur? ;)

2011-02-13 @ 23:50:18
URL: http://lifeofstardom.blogg.se/
Postat av: Julia

Jag har ramlat av så många gånger på höften och svanskotan, och rätt som det är vissa dagar så kan jag knappt stödja på ena benet! Det gör så sjukt ont. Det har varit mer på sistonde, så om det fortsätter måste jag nog uppsöka en kiropraktor eller nått.. :S



För det är ibland helt utan förvarning så gör det jätte ont i höften, känner mig som en gammal tant när jag försöker ta mig fram då!

2011-02-14 @ 08:33:53
URL: http://broddnyckel.blogg.se/
Postat av: Camilla- Ridskola- Himmel eller Helvete?

Oj va du har brutit ben. Aj, har aldrig brutit nått som tur är men har tappat känseln i halva högerfoten (de tre sista tårna) pga för många trampningar. Ett uttöjt muskelfäste i höger ben, där rumpmuskeln blir till lår så att säga, som känns när jag går ifall jag ansträngt mig mycket.

Även lätt reumatism i mina fingrar.

2011-02-14 @ 12:22:14
URL: http://camillahastskotare.blogg.se/
Postat av: Ida

Jag har inte så många skavanker som du, men har dock ändå två. Båda från när jag ramlat av för att hästen bockade. Ena sitter i ryggen så när jag lyfter upp saker fel eller väger för mycket får jag ont. Har även problem med mitt vänstra skulderblad från 1,5 år sen då jag landade på den och har nu muskelspänningar som gör att jag inte kan slappna va riktigt. Det resulterar i att jag inte kan slappna av 100 % runt axlar och skulderblad.

2011-02-14 @ 13:37:05
URL: http://idaerikssonsfoto.blogg.se/
Postat av: Anna

Tja, efter 36 års hästägande med 8 olika hästar har jag nog fått min beskärda del i sjukhusvistelser och andra skador och krämpor;) Dock är Tabasco den hästen som jag har ramlat av och gjort mig illa på minst...trots att han var riktigt besvärlig och otroligt jobbig och farlig från början:)



Har problem med snedhet i bäckenet sedan jag var 15 år och min dåvarande häst stegrade omkull i tid och otid...och emellanåt hamnade jag UNDER henne:S Klart obra!!! Kan säga att jag har varit hos kotknackare, sjukgymnaster och osteopater under alla år och är fortfarande send i bäckenet...Har sedan 10 år tillbaka problem med "nacke & axlar". Men då ska man också tänka på att jag har jobbat inom vården med tunga lyft i snart 25 år. Så det ena ger också det andra så att säga...Jag har blivit sparkad i ansiktet, ryggen, har stegrat över otaliga ggr och fått hästen över mig, gått omkull över hinder och brytit revben, brytit ett finger i samband med att jag hoppat ett hinder, Blivit översprungen av hästar, ramlade av min unghäst och fick en rejäl hjärnskakning med minnesförlust som följd mm mm...tja, listan kan som sagt göras hur lång som helst efter så pass många år med hästar. Dock har jag otroligt nog klarat mig från att bryta en arm eller ett ben!!! Det är nog det enda som jag INTE har lyckats göra än....Peppar, peppar!!



Pga min krämpor med nacke & axlar har jag valt bort tävlandet sedan 2001 då jag tävlade senast. Kroppen orkar helt enkelt inte med träningar och tävlingar längre. Ska nu sätta igång igen och hoppträna igen efter 10 år!! Förhoppningen är att jag ska orka med kroppsmässigt att tävla någon klubbtävling/Lokaltävling per år men så mycket mer tävlande än så kommer det inte för mig.. som tidigare tävlat på 4 olika hästar med till segrar och placeringar i Nationell Msv B. Så visst har man krämpor efter alla år med hästarna. Annars skulle då allafall jag ljuga..



Dock försöker jag att ha bättre säkerhetstänk nu än jag hade i mina unga år. Tex så hoppar jag aldrig utan väst, har alltid hjälm när jag rider osv osv



Mvh Anna & Tabasco:)



2011-02-14 @ 19:40:34
URL: http://www.anaby.bloggplatsen.se
Postat av: STINA - RIDSKOLERYTTARE

Har inga såna där skador som gör sig påminda, ständig träningsvärk bara ;)

Dock har jag just nu en skada, blev sparkad i ansiktet för någon dag sen och min kind är... svullen. Det är när sånt här händer, som man är glad att man har "säkerhetsreglerna" hårt inbankade i skallen!

2011-02-14 @ 22:06:16
URL: http://dropthepilot.blogg.se/
Postat av: Tilda

Oj, vad många skavander/skador alla har!



Det värsta som har hänt för mig är då jag ramlade av under en hoppträning och landade så illa att jag fick en fraktur i ryggenraden. Ryggen kommer alltid vara sne efter det, men läkte bra och tackvare skyddsväst jag klarade mig så bra som jag klarade mig! Är förvånansvärt väldigt rak nu när jag rider, efter att ha varit medveten om sneheten i x antal år. Annars så är det ena foten som har blivit tillplattad efter att ha gått omkull med Lucky och fått hästen över benet/foten. Kan inte riktigt böja foten som förut och den är stel och jävlig. Annars hjärnskakningar, brutet nyckelben i somras och smått och gått :)



Farlig sport vi håller på med! Ibland undrar man ju om det är värt det, men skulle inte ha ridit i alla dessa år om det inte skulle vara så :)

2011-02-14 @ 22:42:15
URL: http://mildahilda.blogg.se/
Postat av: Rebecka

För ganska många år sedan skenade en häst med mig( eller han drog iväg och för mig, i dålgets kunnande, skenade han) Tvärnit, jag flög i backen och vips var ryggen skadad. Den blir sne all som oftast, pga. smågrejer osm andra inte behöver tänka på..

För snart ett år sedan blev jag avbockad, på en grusväg. Hästen stack hem och jag fick gå hem med två blödande knän. Det resulterade i fyra dagar på kryckor, nervskada och ärr.

Senaste var när jag blev avkastad, ryggen sne igen. När vi skulle ut ur ridhuset skallade hästen mig och jag fick en knöl på näsan.

Jag har även blivit avkastad rakt i ett hinderstöd, vilket gör att jag har ett ärr på ena skinkan, som även det drar kotorna snett i ryggen.



Hmm, listan skulle kunna göras lång inser jag. Men, trots alla skavanker njuter jag av hästlivet och skulle inte för allt i världen kunna sluta.

2011-02-19 @ 15:33:05
URL: http://evasjohus.blogg.se/
Postat av: Emeli

Innan var min rygg helt sned, så sned att det kändes när jag red, gick osv. efter en avramling. Dock har jag fått ryggen uträtad nu, tack och lov.

Har brutit foten, den krånglar fortfarande och låser sig till och från.

Och i och med att ridning sliter så på knäna antar jag att det bara är en tidsfråga tills de börjar krångla >:



Folk tänker så himla mycket på hållbar häst, men hållbar ryttare då? Har nog aldrig läst något om hur man skonar knäna bäst.

2011-02-23 @ 03:51:06
URL: http://solitarymoment.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0