Varmblod

(Blev inspirerad av Anna med Crazzen att skriva lite om detta)

Varför envisas folk med att säga att de har ett varmblod? Speciellt de med travare. Varmblod är så många olika raser. Jag blir bara förvirrad om någon säger att den äger ett varmblod. Då blir man liksom, jaha? Du har en travare som du kallar varmblod? Eller någon annan ras? Varför inte säga rasen direkt...?

Vet vissa som vägrar kalla sin häst travare för att den inte går på travet. Men rasen är ju travare, så varför försöka slingra sig ifrån det? Visst, jag kallar inte Bellie för travhäst, för DET tolkar jag som en häst som springer på  travet. Men travare det är hon allt, och kommer alltid att vara. Oavsett vilken gren hon används till. Sen hör hennes ras till varmblod, självklart. Men som sagt, varmblod innehåller massvis av raser så det blir väldigt förvirrande att säga att man har ett varmblod.

Samma med kallblod egentligen. Många säger att de har ett kallblod när de har en nordsvensk, men kallblod innefattar hur många raser som helst, så det kan likagärna vara en shirehäst de har, eller en fjording.

Vet inte om det är så, men verkar som att väldigt många missat att halvblodens korrekta benämning är "svenskt varmblod". Vet även folk som benämner sina travare som SVENSKT VARMBLOD. What??

<- svensk varmblodig travhäst
svensk varmblodig ridhäst, svenskt varmblod ->
Båda varmblod

Kommentarer
Postat av: LINA

SV: Okej. Jag ger b-vid pälssättning och -fällning och e vid perioder med mycket muskelbyggande och vila. Gav både extra b och biotin till Aqua när hon kom och hade så dåliga hovar

2011-02-05 @ 09:47:07
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: LINA

varmblodig travare heter det väl ändå i så fall. :P svenskt halvblod däremot.

2011-02-05 @ 10:29:53
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Anna

När andra frågar vad Tabasco är för ras brukar jag säga "ridtravare" och det svaret brukar de bli nöjda med:)Även om det blir förvånade över svaret trots att han är frysmärkt;) Tolkar inte heller att min häst är en "travhäst" numera...då han inte ens har startat på trav och knappt gick att köra...Men en "travare" kommer han alltid att vara pga sin ras.



Mvh Anna & Tabasco:)

2011-02-05 @ 10:49:41
URL: http://www.anaby.bloggplatsen.se
Postat av: L



Jag säger att Boyzon är ett varmblod iallafall jag.(;

2011-02-05 @ 11:06:29
URL: http://boyzonsign.bloggplatsen.se
Postat av: LINA

SV: mkt enklare att säga halvblod, fullblod eller travare så förstår folk vad man menar

2011-02-05 @ 11:14:01
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Jessica josefsson

bra skrivit där!! :)

2011-02-05 @ 12:09:35
URL: http://jessicajosefsson.blogg.se/
Postat av: angelica klockar

bra skrivet! en häst med "trav stam" är ju "varmblodig travare" eller "kallblodig travare" och kommer alltid att vara, hur mycket man än vill säga något annat! så kommer det alltid stå i hästens papper att dom är "travare" eller det dom i alla fall är fram födda till :)

du kämpar på riktigt bra med din häst! :)

2011-02-05 @ 13:34:15
URL: http://angelicaklockar.blogg.se/
Postat av: Camilla

Tycker det är irriterande när folk säger att de har en nordsvensk när de har en kallblodstravare. Stamböckerna delades för typ 60 år sedan, olika raser och ser väldigt olika ut även om båda raserna är rätt grova.

Irriterande när man läser annonser, står nordsvensk men kan lika gärna vara en kallblodstravare de menar. Eller när folk säger nordsvensk travare, en aning fel kanske..



Men pratar folk om travare så blir jag ofta tvungen och fråga om det är varm- eller kallblod de syftar på.



Men jag har faktiskt aldrig hört någon säga att de har ett kallblod när de har en nordsvensk, bara hört nordsvensk då. Däremot säger jag att jag har ett kallblod, kallblodstravare är lite långt när folk ändå förstår att det är det man har.



Jag säger "kallblod" och kallblodstravare och "blodingar" och varmblodstravare.

2011-02-05 @ 14:02:36
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Fanny

Väldigt irriterande när man tittar på hästannonser på ex. hästnet, för tittar man då under fliken "varmblod" så finns där nästan bara varmblodiga travare men under enbart benämningen "varmblod".

2011-02-05 @ 14:34:52
URL: http://lindelou.blogg.se/
Postat av: Anna

varmblodig travare tycker jag låter bättre isf. för travare kan ju vara shettis, russ, varmblod eller kallblod. (:

dom flesta svenskar tolkat tyvärr "varmblod" som travhäst. när jag säger att min häst är Danskt Varmblod får jag OFTA reaktionen "VARFÖR har du köpt en travare från danmark!? :S" suck... :D

2011-02-05 @ 15:10:44
Postat av: Malin

Prinsen är inte en nordsvensk, han är en kallblodstravare men många verkar ha väldigt svårt att förstå skillnaden...

Angående varmblod, så säger jag oftast varmblodstravare och Svenskt varmblod säger jag halvblod om =)

2011-02-05 @ 16:22:38
URL: http://marineprinsen.devote.se
Postat av: Emelie

Jag kör mer på ridtravare när folk frågar vad Rune är. Då vet de att de är en travare som rids. Kort och enkelt att säga =) hehe.

2011-02-05 @ 20:32:07
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: linn

Håller med dig man blir ju bara förvirrad om nån säger att dom har ett varmblod. När någon frågar mig vad jag har för ras så svarar jag alltid varmblodig travare så slipper man lixom fundera :D



ps. Din blogg är super bra :) keep up the good work ;)

2011-02-05 @ 21:30:16
Postat av: Louise

Jag har fått lärt mig att det finns svensk varmblod, franska varmblod och amerikanskt varmblod (sedan finns det nog några till) rasen heter så sedan finns det en benämning av av varmblodiga raser, det är skillanden ^^

2011-02-06 @ 16:48:52
URL: http://thehavremoppers.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0