Ang. vänsterfattningarna

Tänkte jag skulle ta och förklara läget ang. Bellans vänsterfattningar. Det rullar in jättegulliga tips osv, vilket som sagt är jättegulligt av er, men allt sitter i min fuxmärrs huvud.

Det som är problemet är att hon börjar tänka bakåt så fort jag ens tänker vänster galopp. Och en häst som tänker bakåt går inte att arbeta eller traggla med, därför är hon ingen häst man kan försöka och försöka med tills det går, som man oftast gör med 'normala' hästar. Det fungerar inte när hon tänker bakåt helt enkelt, hon måste bjuda framåt för att jag ska kunna "traggla" med henne.

Hon har alltid
haft svårare för vänstern, och tyckt att jag varit lite jobbigt. Det har blivit lite studs på stället innan vi kommit iväg och framåt. Sedan blev det värre och värre, säkert i kombination med att jag var sned i kroppen/bäckenet = satt jämt i högerfattning, samtidigt som jag kompenserar och ger för stora hjälper för att 'hjälpa henne' i vänsterfattningarna, vilket hon tycker blir jobbigt.

Detta höll på
i över 1 år. Hon blev tokstressad och alldeles galen bara jag antydde till vänster galopp. Men med min tränare går det så bra så, felfritt. Inget bakåttänkande eller något.

Hon har alltid tagit vänster galopp i rätt varv efter hinder, i hagen, vid longering etc. Men just när jag som ryttare gör fattningen, det är då det kör ihop sig i skallen på henne.

Det har blivit
en vana för henne att göra såhär, och hon är ju väldigt speciell oxå vilket gör det ännu svårare. Det har blivit ett mönster, att såhär beter man sig när matte ska fatta vänster galopp, det bara är så.

Så i somras fick jag nog och då började vi testa lite olika övningar, jag och Emma. Men gång på gång överlistade hon oss, och det som funkat ena ggn fungerade inte andra ggn eftersom hon då som sagt överlistat oss.

Nu har vi äntligen
hittat något som fungerar, som vi testade för några månader sedan. Longering, från första ggn och framåt har hon tagit vänsterfattningarna. Hon får sån otrolig framåtbjudning så hon hinner nästan inte tänka bakåt. Först på Emmas komando från backen, och tillslut fick jag lägga mig i. Tillslut tog vi bort linan, men Emma låtsades fortf. longera, och jag fick fatta vänstern. Tillslut slutade Emma lägga sig i över huvudtaget, och vips jag kunde sätta flertalet fattningar utan hennes hjälp, och utan att B började tänka bakåt.

Efter det ställdes
hon av på vila pga vi var oroliga över en eventuell hälta, precis när jag, utan hjälp av longering lyckats fatta flertalet fattningar utan bakåttänkande. Men när hon sattes igång var hon lika tjurig som innan, börjde tänka bakåt direkt vilket gjorde att jag som sagt inte ens kunde fortsätta försöka.

Hon har tagit
den enstaka ggr nu några ridpass, vilket är stora framsteg. Det "enda" som krävs är att hon behåller framåtbjudningen och inte får chansen att tänka på vad hon egentligen gör, vad jag ber om.

Hoppas ni hänger med lite bättre nu! :-) Får ju en del nya läsare, som förstås inte vet våran bakgrund.

Kommentarer
Postat av: Emelie

Rune var EXAKT likadan, på pricken!! Han överlistade, tänkte bakåt, surade, blev stressad osv. Det satt i hans huvud också, tyvärr är ju det psykiska svårare att få bort än något fysiskt. Men det där kommer ni kommer klara av! :)

2011-01-05 @ 01:45:59
URL: http://semlur.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0