Intressant

Det var väldigt många som tog åt sig av min diss idag. Såg att några skrivit att de absolut inte trodde det var vanligt att travare hamnade i fel händer, och att de allra flesta säljare kollar upp sin hästs blivande ägare.

Då undrar jag
, vilken drömvärld lever ni i? Vad underbart det hade varit om det hade varit så. :-) Då hade ju ingen häst behövt haft det dåligt.

Får upp en liten fundering då, varför tror ni travare fått det rykte de har inom "ridvärlden"? Varför tror ni att folk fortfarande blir helt chockade för att dom ser en travare som rids som INTE har avlånga travarmuskler? För att de hamnar i så bra och välmående hem och blir så väl omskötta och omskolade? Nja..

Jag är dundersäker
på att travarna fått alla sina rykten och fördomar tack vare folk som tar sig vatten över huvudet, dvs tar sig an en travhäst och sen har dom absolut ingen aning om hur de ska gå tillväga för att skola om den till en ridhäst. De tar inte hjälp, de tar till en massa dåliga hjälpmedel. Ämnet har varit uppe förut. De slänger på pessoabett och snoddar hit och dit för att på snabbast sätt få hästen att kröka på nacken.

Hur ofta är
det inte man ser en 12åring som fått sig en travare för att föräldrarna tyckte att "men oj vilken billig häst! den köper vi arne"..?

Hur ofta klickar
man inte in sig på en blogg och ser en stackare som fortf. har kvar alla travarmuskler och rids på diverse taskiga hjälpmedel på ett ofördelaktigt vis, trots att den varit så kallad ridtravare i flera år?? Väldigt ofta!

Jag kan själv
säga att jag varit en utav dessa som tagit mig vatten över huvudet, då jag inte visste bättre. Men hade nog förstånd att lämna tillbaka hästarna till ägaren (foderhästar), och inse att jag inte kunde lösa problemet. Fast jag kanske skulle ha satt på en snodd och slängt på ett pessoa? ;-) 

Dessutom blir
travarna tyvärr ofta vandringspokaler eftersom folk helt enkelt inte kan, har tid, eller lust med allt det krävs för att skola om hästen. Jag tycker avlivning är mycket bättre.


Kommentarer
Postat av: Erika

sv: Nej de gjorde du väl inte direkt så.

Men de jag menade var att alla hästar som säljs för "lågt pris" inte hamnar i dåliga händer.



Raski såldes lågt pga av att dom hade 42 hästar.

Uppföddning osv av halvblod & fullblod.

Och då kunde dom inte behålla alla, och Raski var en ponny som inte riktigt hörde in där bland halvbloden.



Då dottern importerade från estland.

Men hon fick de jätte bra hos mig. :)



Men jag kan tänka mig att många reagerade på de du skrivit.

Jag tänkte inte så mycket på de.

Man tänkte lite tillbaka på när jag köpte raski.. att hon var så billig.

fick nämligen många erbjudanden hade satt 12.000 kr max just då för mer hade jag inte o lägga på en häst.



Och skulle jag hitta en för mer..skulle jag fått låna ihop pengar.

men Raski föll mig i smaken direkt.



Ta de inte fel nu, vill inte tjafsa eller så.

2011-01-15 @ 18:18:32
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/
Postat av: Mikaela

Har själv sett och hört om oerhört många travare som fått vandra mellan olika människor och hela tiden minskat i priset. Då de som köpt hästen inte förstått vad de gett sig in på. Billig häst tänker många och köper en. Grejen med travare är att de ofta är väldigt svåra hästar att skola om och få dem att tagga ned och bli bra ridhästar...

2011-01-15 @ 18:24:00
URL: http://wherethesidewalkcracks.blogg.se/
Postat av: Anonym

Bra inlägg!



håller med fullt ut i det du skrev om att travarna har fått fel ryckte. Har pratat med en travtränare som jag känner, och han säger samma sak, men han ser det på detta vis, helldre att man säljer hästen billigt än att den kommer avlivas (tror dock på att det handlar om pengar där, helldre att man får ex5000:- än att betala för att slaktbilen ska komma och hämta hästen) Han har inte uttryckt sig så men jag tror många tänker så inom trav (sen finns det ju undantag där med!)

2011-01-15 @ 18:49:21
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Jag tog inte alls illa vid mig.Vilket jag hoppas att du förstod ;-) Den andra bruna vi har hemma var det nära tror jag om inte vi tog den att den blivit en sån där vandring häst. 5 ggr har han bytt ägare sen november 07 vi de sista av de fem. Ett jäkla hattifnattande för hans del fram och tillbaka och hit och dit till olika fodervärdar om jag förstått det det hela rätt.

Jag kommer inte släppa iväg någon av våra hästar till någon annan.De har varit med om tillräckligt redan anser jag.



Hur som helst vill jag väl sammanfatta det hela med att du har helt rätt i det du skriver. Folk ser allt för lätt på att ansvara för ett djur helt enkelt och just när det kommer till billiga hästar så inpulsköps de gärna och sen kommer ägaren på att "OJ" det var visst jobbigare än jag trodde..

No Shit Sherlock ??!! Ren idioti tycker jag att det är.Kan man inte trygga hästens framtid längre fram än ett par månader så ska man heller ingen häst ha!

2011-01-15 @ 19:10:05
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se
Postat av: Agneta

Det är ett intressant ämne det här tycker jag. Alltför många är ute efter en billig häst, och förstår inte att det i de allra flesta fall behöver lägga ner oerhört mycket jobb för att få ordning på den (alternativt kunna börja tävla dressyr eller så om det är en travare). Jag träffar ofta på dessa människor i samband med omhändertaganden av vanvårdade hästar. Folk tror då att de kan göra ett riktigt klipp och komma ut och tävla nästa vecka. Ingen tanke på att dessa hästar under ofta lång tid inte har fått tillräckligt med mat, blivit avmaskade, verkade, ibland nästan helt ohanterade. Att det kostar både blod svett och tårar att ta hand om en sån häst tänker de inte på.



Detsamma gäller travare många gånger. Dessa underbara väluppfostrade, arbetsvilliga, vackra hästar kan inte gå i form ordentligt innan de är ordentligt upptränade för det. Och det är ofta svårt för många att förstå. Sedan ska väl sanningen fram också... Det är väldigt många vanliga ridhästar och ponnys som snällt kröker på nacken men har bakbenen på andra sidan ridbanan.



Jag köpte min travare för några år sedan av en travtränare i norr. Osedd och med hotet "annars slakt". Jag hade förvisso letat häst ett tag och sneglat på travare lite sådär, så jag tyckte... Fine! Jag ger henne en chans :-) Nu är jag sån som aldrig säljer mina djur när jag väl köpt dem så min travare blir aldrig någon vandringspokal, men det kunde ju inte säljaren veta.



Även om hästen snabbt skulle bort så blev jag ordentligt utfrågad och förra ägaren kom faktiskt även och levererade hästen, egentligen för att hon ändå skulle till min stad, men det var ju naturligtvis skönt för henne att få se hur hästen skulle bo :-)



Tyvärr kan säljaren aldrig vara säker på att hästen får det bra. För i köparens huvud är han/hon världens bästa djurhållare och visar bara de bra sidorna för säljaren. jag tror att alla inbitna travarälskare måste informera andra bättre än vi gör. Travaren är en fantastisk häst men den behöver tid och kunskap om den ska bli en bra ridhäst (för tävlingsbanorna menar jag då) Där måste de blivande inte så erfarna travarryttarna vara beredda på att lägga pengarna. På tränare, kanske en stallplats med bra träningsmöjligheter osv.



Sedan måste jag berömma dig för din talang :-) Att känna hästens form som du beskriver (bra, dålig, det bättre varvet etc) är väldigt bra för någon som bara har ridit i 4 år. Jag har ridit aktivt i kanske 15 år och det var inte många år sedan jag fick den aha-upplevelsen :-)

2011-01-15 @ 19:11:39
URL: http://agnetautanh.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Ja många tog sig nog illa vid din kommentar Jossan. Blev själv ganska förvånad då du nästan blev upprörd varför vi skulle sälja gunsan för 1500:- nu kanske du förstår varför? Inte för att hon var någon ''pengakälla'' utan för att av någon anledning känns det ibland lättare att sälja en häst till en människa man vet har ekonomi. Om det är en dum tanke, ja förmodligen. Men tyvärr är det många många fler som tänker desamma. Jag övertalade ju min kära mor att sälja din nuvarande stjärna till dig för att jag visste/vet att hästen som kommer till dej alltid får ett kärleksfullt hem. Men hade det inte varit så att du tidigare hade haft en av våra andra hästar under ditt ansvar kanske det sätt annorlunda ut idag.

Vad jag ville komma fram till var väll att detta går att diskutera till månen och tillbaks men något rätt eller fel kommer man nog aldrig fram till. Att en människa som inte har tillräckligt med pengar en dag får köpa sin drömhäst för billiga pengar är väll en underbar saga, samtidigt som billiga hästar kan ses som ''objekt'' nånting att använda tills det går sönder. I grund och botten har det inte med pris eller pengar att göra, personer som behandlar hästar och djur övertaget illa kommer alltid att finnas och tyvärr kommer dem alltid få tag på nya hästar/djur om dem nu så vill.

2011-01-15 @ 19:50:32
Postat av: Malin

Du har så rätt! Travare hamnar i jävligt många fall i okunniga händer. Människor som tror att de ger de här hästarna en chans till ett bättre liv, men det går alltsom oftast åt helt fel håll och i slutändan äe hästen totalt förstörd. Hatar verkligen sånt!



Att folk ska ha så jävla svårt att fatta

orutinerad ryttare + rutinerad häst = BRA kombination!

Rutinerad ryttare + orutinerad häst = BRA kombination!

Det är det enda rätta både mot hästen och mot sig själv. Man ska aldrig behöva gå till stallet och känna att något är fel.

2011-01-15 @ 20:33:05
URL: http://marineprinsen.devote.se
Postat av: Céline

Håller med dig helt och fullt! Och som sagt, en häst blir vad man gör den till. Man kan inte säga att travhästar är dåliga ridhästar. Visst att man kanske utgår från ett lite tuffare läge än de som köper en "färdig" häst, men å andra sidan, den dagen man tänker tillbaka på allt man har lärt sin häst förstår man att man har jobbat på rätt bra ändå. Då kan man verkligen vara stolt! Min häst gick från att man inte ens kunde leda honom (han gick på bakbenen), sprang åt andra hållet i hagen när det kom en människa och han var totalt oinriden som 9åring. Man fick inte ens klappa honom på halsen utan att han flög i luften. Idag kommer han till och med springande i hagen, är världens bästa ridhäst och galopperar hellre än travar. Allt går bara man vill. Önskar att fler travare kunde få den chansen... Tyvärr hade väl inte jag tillräcklig erfarenhet när jag skaffade häst kanske egentligen, men när man får veta att sommarhästen ska slaktas om man inte tar över honom, så vad gör man? Det går det med med kunnigt folk runt omkring sig, och framförallt att jag läste massa böcker och internetsidor. Jag var i alla fall tillräckligt smart för att förstå att snoddar och skarpa bett oftast bara stället till det ännu mer. Önskar alla kunde komma på det, och det gäller alla raser.

2011-01-15 @ 22:25:52
URL: http://celinsaan.blogg.se/
Postat av: EmbLeM

Ord och inga visor med den sista meningen, men alla har olika syn på döden

2011-01-15 @ 22:56:31
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: Lina - Vinn ett John Whitaker-schabrak!

okunskap alla gånger..

2011-01-16 @ 10:26:13
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Hanna

Håller med, man ser ofta personer som köper en travare också har de ingen aning om vad då håller på med. De tror att de är precis som andra vanliga ridhästar. Detta gäller ju såklart inte alla, de som vet vad de har att göra med klarar ju det oftast. Det är dock synd om de som kommer till någon okunnig ryttare, situationen blir nog oftast stressig och det är som du säger, de slänger på hästen alla möjliga saker för att kunna klara av den bättre.



Jag har också haft en travare som foderhäst men jag lämnade tillbaka den ganska snabbt då jag insåg att jag inte var tillräckligt duktig för att kunna hantera den.

2011-01-16 @ 18:10:53
URL: http://hannamellberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0