Funderar

Jag funderar på en sak, eftersom jag är så grymt nojig vad gäller ALLT.

När tycker ni, alltså vid vilken höjd tycker ni att hoppningen börjar "slita" på hästen?
Givetvis beror det ju på hur musklad hästen är och i vilken kondition den är i, samt hur den rids i övrigt med träning och underlag. MEN - utgå från en välmusklad häst i kod kondition som rids varierat både underlag och träning både i dressyr och hoppning. När börjar hoppningen slita liksom? Vid vilka klasser?

Jag är ju supernojig och får för mig att Bellan ska få förslitningsskador av 80/90cm, 1m. Men jag vet massvis av friska hästar som tävlar högre än så och som aldrig haft någon ledinflammation. Så jag kanske nojar i onödan?

Kommentarer
Postat av: Linneafalk - häst och varddag

SV: vad bra! Jorå vi är grymma ihop!

HAn ska INTE säljas , var bara en sån dag just då.

Han blir kvar!:* min fina boyzon!

2011-07-20 @ 18:18:47
URL: http://linneafalks.blogg.se/
Postat av: Linneafalk

SV: haha neee ;) vf undra du ? :*

2011-07-20 @ 19:03:34
URL: http://linneafalks.blogg.se/
Postat av: Linneafalk

sv: hihhi de är hemligt!!! ;)

2011-07-20 @ 19:09:07
URL: http://linneafalks.blogg.se/
Postat av: Alice

Det beror ju lite på hur ofta man hoppar. Men 120cm i gång i veckan, då börjar de slita lite :) Men jag tror inte att Bellan kommer slitas ut så fort :)

2011-07-20 @ 19:14:02
URL: http://alicefabienne.blogg.se/
Postat av: Jennie

Tror absolut inte du behöver oroa dig för de höjderna!! Framförallt är det på vilket sätt hästen hoppar höjderna. Och B tycker jag hoppar 80-90 på bra sätt. Så du har absolut inget att oroa dig över! :) Så länge du känner att hon har ryggen med sig och hoppar igenom kroppen så är det ingen fara. Men sedan när man börjar komma uppemot 130 så är det klart att det sliter om man hoppar väldigt mycket. Samma sak om man hoppar höjder som hästen inte är redo för. Men det tycker jag absolut inte att du gör. Man måste börja lägga in lite högre hinder för att intruducera och få dem att tänja lite på gränserna så träningen går framåt. Men det göt man ju med vett och förstånd. Då skadar det inte.



Men på de nivåerna du och jag håller oss så kommer det aldrig bli slitande för hästen på så sätt du är rädd så länge man rider med förstånd och hästen är redo för uppgiften och man inte rider den för trött. Hoppa på du. :)

2011-07-20 @ 19:21:18
Postat av: Jennie

Jag skulle ju helt klart säga att det är upp till hästen, hur lätt den har för att hoppa, hur bra teknik den har osv.. En del hästar klarar av att hoppa 120 hur lätt som helst, med god teknik och rätt jobb genom kroppen så är det ju inga problem. Medan en del hästar som har svårare för sig och sämre teknik kan hoppa ett 50 cm hinder och tycka det är jobbigt.



Har hästen svårt för att hoppa ett 90 cm hinder och verkligen får ta i för att komma över så är det ju såklart en risk för förslitningar. Då får man nog hålla sig runt 70-80 cm ett tag tills hästen är mer redo.

2011-07-20 @ 19:24:11
URL: http://nobleride.blogg.se/
Postat av: Anni Oveson

Håller med föregående talare, det beror väldigt mycket på HUR hästen hoppar. En häst som hoppar "korrekt" samt rids på rätt sätt sliter minimalt på kroppen när handlar om så pass låga höjder. Sen handlar det självklart om att använda sunt förnuft, INGEN häst mår bra av att hoppa 2 timmar om dage, 7 dagar i veckan.. Men som du skriver, en häst i bra kodition och form ska inte ta skada av att hoppa på en relativt låg höjd 1 gång i veckan, och antagligen inte 2 gånger heller. Ska man däremot upp på höjder 1.10-1-20 (och högre) så bör man som ryttare vara hyfsat säker på sin sak, dvs inte lägga hästen i skiten och på så sätt ge den de där "helikopter-hoppen", rakt upp & rakt ner. Såna språng är inte bra för ngn häst och har man otur kan man t o m hoppa sönder senor, ligament m.m. F.ö tror jag bara att det handlar om att använda sunt förnuft :) Jag hoppar i stort sett aldrig mer än 1 gång i veckan, och jag har ALDRIG haft en häst med varken kot eller hovledsinfl. Nu rider jag ju iofs inte på elitnivå utan tävlar bara lokalt/regionalt, men det är iaf min åsikt :)

Och jag är säker på att du INTE berhöver vara minsta orolig för Bellan :)

2011-07-20 @ 19:34:15
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Anna

Så länge hästen hoppar rakt över hindren så sliter det inte. Om den däremot börjar lägga sig åt nått håll över hindret så är det ett tecken på att den egentligen inte klarar av höjden. Hästen ser nästan ut som en höjdhoppare alltså börjar vrida kroppen när den är högst över. Så ja, så länge hon hoppar " som vanligt " rakt över så är det ingen fara :)

2011-07-20 @ 20:15:50
URL: http://cobol.blogg.se/
Postat av: Frida

SV: Hihi, tack så mkt!

2011-07-20 @ 20:55:54
URL: http://litenryttare.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett Crown View-schabrak med valfri färg på strassen

är nog mycket individuellt, men tror absolut inte det är ngn fara för dig

2011-07-20 @ 21:04:51
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: vendela

bellie har ju inte hoppat så mkt än i sitt liv ändå för sin ålder asså eftersom hon blev ridhäst vid 8 år (tror jag det va eller?) och liksom de klasserna eller vardagshoppningen ni gör lär verkligen inte slita på henne :) när det börjar slita är väl om ryttaren blir lite beroende av adrenalinet man får när man hoppar högt gör det några gånger i veckan :P hehe :P

2011-07-20 @ 21:08:40
URL: http://wendings.blogg.se/
Postat av: vendela

bellie har ju inte hoppat så mkt än i sitt liv ändå för sin ålder asså eftersom hon blev ridhäst vid 8 år (tror jag det va eller?) och liksom de klasserna eller vardagshoppningen ni gör lär verkligen inte slita på henne :) när det börjar slita är väl om ryttaren blir lite beroende av adrenalinet man får när man hoppar högt gör det några gånger i veckan :P hehe :P

2011-07-20 @ 21:09:16
URL: http://wendings.blogg.se/
Postat av: Camilla

Beror väl på i vilket skick hästens ben är från början, om de är på väg att få förslitningsskador ifrån tidigare träning och sånt.

Just travare brukar ju få problem med benen om de blivit hårt körda innan, om träningen varit för krävande för dom.



Sedan beror det ju också på hästens benställning, är de rak och fin i benen så är det en bättre grund än om hästen har en sämre benställning.



Så mycket som spelar in, så det är omöjligt att säga om hoppningen sliter på din häst eller inte.

2011-07-20 @ 21:22:37
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Hanna

Det sägs att om man har en fullt frisk häst i både ben och har muskler ska man kunna hoppa så högt som benen är (ungefär) utan att det ska slitas någonting. :)

2011-07-20 @ 21:26:26
URL: http://swedenequestrian.blogg.se/
Postat av: Camilla

SV: Fast du skrev en välmusklad häst i god kondition, det är många såna som har fel benställning och en bakgrund av hård travträning. Kände väl mest att det kan vara nåt du borde ta in i beräkningen när du funderar över sånt ang. din häst.



Men visst, fel av mig som tog upp det.

2011-07-20 @ 21:33:25
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Jennie

sv: Ja, skitkul! :D Ja, dem bits som fan :(

2011-07-20 @ 21:39:50
URL: http://nobleride.blogg.se/
Postat av: Caroline

Tror inte du behöver oroa dig för slitningsskador på dom där höjderna. Det är när du börjar hoppa högre typ 110 och högre som det ofta sliter på främst bakknän. Du kan ju tex. hoppa 2 ggr i veckan, men att du ena dagen hoppar lägre och har mer gymnastik typ studs, eller tränar svängar och tempo. Och en gång i veckan kan du hoppa på lite mer höjd :)

2011-07-20 @ 21:45:02
URL: http://myvilbur.blogg.se/
Postat av: Anni Oveson

sv: Tack så väldigt väldigt mycket! betyder mycket att du säger det :)

2011-07-20 @ 21:46:39
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Melina

sv: aw tack! :D

Jo jag vet, det är en dålig vana jag har :/ Försöker verkligen träna bort det, men brukar inte heller så ofta behöva "ta" i tyglarna :)

2011-07-20 @ 21:52:44
URL: http://humlidumli.blogg.se/
Postat av: Jessica Pira

SV tack så mycket!" :)

Håller med dig, ska försöka få någon att filma mig någon gång. Men åker oftast till stallet själv, är ju mkt fiolk i stallet, men får flörta in mig hos ngn nån gång och fråga om de kan filma XD

2011-07-20 @ 21:54:47
URL: http://www.jessicapira.blogspot.com
Postat av: Camilla

SV: Men frågar man nåt får man nog räkna med andra svar än de man tänkt sig också.



Jag var inte ute efter att predika, utan delge mitt perspektiv på det.



Tycker faktiskt du beter dig rätt otrevligt nu.

2011-07-20 @ 22:08:05
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Sofie Brorsson

Min 20åriga valack på +180 klassades allt under 1,10 som gymnastikhoppning på utan att slita. (Inte mina ord utan min tränares).

Sålänge allt sker under kontrollerade former och med god uppsyn för hästen så kan man säkerligen hoppa en hel del så länge hästen tycker det är kul. Men man behöver ju inte hoppa högt alla gånger. Malin B. sa i senaste nummeret av Hippson att hon innan hon startar en unghäst i 1,20 bara tar några få språng på "fullhöjd" och sedan bara småhinder för att få upp smidigheten hos hästen (ofta där problemen sitter, det är sällan höjden). Men olika hästar håller ju olika bra, så det bästa man kan göra är väl att testa sig fram, "vara på den säkra sidan" och FRAMFÖR ALLT: vara uppmärksam på de signaler hästen sänder :)

2011-07-20 @ 22:52:25
URL: http://countmeamongyoursaints.blogg.se/
Postat av: Mikaela

Något jag bara hört är att när hästan hoppar högre än 1m blir belastningen på frambenen i landningen ca 1ton. Men vet inte om det stämmer :)

2011-07-20 @ 22:53:54
URL: http://wherethesidewalkcracks.blogg.se/
Postat av: Melina

sv: ja precis :)

Men jag menar mer att jag brukar inte behöva korrigera honom med tyglarna någonting :P

2011-07-20 @ 23:08:18
URL: http://humlidumli.blogg.se/
Postat av: Dressyrteamet

Så länge som den rids allsidigt och hoppas balanserat så tror jag inte hoppning sliter så mkt. Min ridtravare hopptävlade ju tom 130 och var alltid fräsh. Han tävlas ännu i 15 års ålder (dock i sitt nya hem) Lycka till med din fina fux.

2011-07-21 @ 00:33:46
URL: http://dressyrteamet.se
Postat av: Amanda

Jag hoppar inte alls högt med Perssan. Drog vår gräns vid 70cm. FÖr hon gick ganska länge på travet, och tävlade bra och en hel del. Så då får man räkna med att redandå är det förslitningsskador. Och ska man få tag i en f.d. travhäst som är helt felfri så kan man nog få leta jätte länge.

Men grejen är att om man tränar allsidigt så tror jag inte att det är någon fara. Men jag personligen tar det lugnt med hoppningen på Perssan p.g.a. hennes tidigare liv. Och hennes tidigare skador.

2011-07-21 @ 05:31:28
URL: http://passionpellini.blogg.se/
Postat av: EmbLeM

Hehe du det är ingen fara du nojar i onödan :P Hade det varit farligt för topphästarna i världscupen värda flera flera miljoner att hoppa så skulle de aldrig göra det

2011-07-21 @ 17:44:11
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: Jennifer Larsson

Ganska intressant det där med förslitningar och påfrestningar vid hoppning. Först och främst så sliter det olika mycket beroende på hur hästen rids och hur den tar sina språng - om den hoppar runda språng igenom kroppen osv. Och skillnaden mellan språng som hoppas på styrka och de som hoppas av fart måste man skilja på.



Men dom hade gjort någon undersökning om det där med påfrestning och för en häst som hoppar på ett önskvärt sätt är 80cm lika mycket påfrestning som ett galoppsprång - det är värt att tänka på..? Och jag tror att det var vid 110-120 som det började bli slitage. Men sedan så är alla hästar olika slittålig och beroende på hur vi människor bygger upp dom (muskler, leder & ligament)så klarar dom av belastning i olika grader. Men bara man har en sund inställning och rider varierande och "bra" i övriga fall så är det ingen fara att höja hindren. Hästarna som går bland eliten håller och många hobbyhästar går 130 utan att bli skadad. Det handlar till största del om hur man rider hästen i övrigt också och att man inte ger den uppgifter som den inte är redo för. Att hoppa några språng på högre hinder en gång i veckan är inte något farligt, man måste se till helheten.



Viktigt är framför allt hur man lägger upp ett hopp-pas. Tex så hoppar man alla övningar lite lägre(80cm kanske) och skolar hästen och på slutet höjer man upp hindren för allt känna på något större språng, alltså behöver man inte nöta på de högre höjderna :)



2011-07-29 @ 19:56:40
URL: http://jmlryttaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0