Dagens fråga

Har ni lastningsproblem? Isf, hur löser ni det? Hur gör ni för att det ska bli bättre? Vad får ni ta till för hjälpmedel? Försöker ni använda er av en långsiktig lösning?

Själv har jag haft
stora lastningsproblem till och från med Bellan. När hon kom till mig så gick hon på transporten utan problem flera veckor. Men så en gång så störde vi hennes morgonrutin, vilken var att komma ut på morgonen till vännerna i hagen och käka hö. Men vi lastade direkt från nattens vila. Sen dess har hon krånglat till och från.

Och jag med mitt humör. Det har inte funkat bra alls. Vi har använt linor, flera människor, osv. men hon ville ändå inte kliva på. Och vi blev bara mer och mer ovänner. Sen fick vi hjälp av Emma och då blev de mycket bättre! Men hon pendlar från att låta mig lasta henne helt själv, till att behöva använda linor, kapson och hjälp av andra personer.

Nu tycks vi dock
ha hittat ett sätt som fungerar perfekt. Emma lärde mig ett nytt sätt (lite långt o förklara i text), så nu lastar jag henne helt själv på ett par minuter max. Går dock ut igen och gör om ända tills hon följer med mig in utan tvekan. Det går bara bättre och bättre! Äntligen något som fungerar. :-)

Kommentarer
Postat av: Josefine

Hej =) jätte fin häst du har :) Ja är cecilias häst Mendez förra ägare. Ja tänkte fråga dig hur man kan få en sådan snygg blogg design?? Min e så ful o ja vet inte hur man gör :( du vet ingen som kan hjälpa mig?? Mvh Josefine

2011-03-01 @ 08:02:39
URL: http://yummudummy.blogg.se/
Postat av: anna

Inga problem här, händer ibland att han stannar på rampen men då är det bara att göra om så funkar det snart (:

2011-03-01 @ 09:26:52
URL: http://withcrazyhorse.blogg.se/
Postat av: Mikaela

Min häst har varit jätterädd för transporter! Hon fick panik bara man mötte en när man red. Förra ägaren berättade att hon blev det när hon lånade ut henne på foder en gång, hon blev även rädd för lastbilar där. Men för ca 1 år sen så köpte vi en egen transport. (hade lånat förut) Sen dess är hon inte alls lika rädd för transporter. Dels för att den står ju på gården så hon ser den ju varje dag, och dels för att jag har lasttränat endel. Har kollat på filmer osv hur man ska göra. Tog det väldigt lugnt. Nu går hon in nästan utan några problem alls.

2011-03-01 @ 09:48:45
URL: http://engvallmikaela.blogg.se/
Postat av: Camilla

När Dacke kom till mig vägrade han gå in utan att man mutade honom med en havrehink framför hans näsa, förra ägaren hade gjort så i alla tider med honom.

Han är lite spänd i transporten under färd också.



Lastningen är inga problem längre, han går på själv vare sig man ber om det eller inte.. Backade lugnt in igår dessutom.



För Dacke handlade det inte om rädsla, utan motivation och tydlighet så han vet vad han ska göra.

2011-03-01 @ 10:25:47
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Céline

I början gick Wille före mig in i transporten typ, men efter alla turer till veterinären med kameror i halsen, sprutade ben, bortskurna hudbitar och massa prover så började han förknippa transporten med veterinärbesök och då började han tveka.



Har dock alltid fått in honom på typ max 3 minuter, men eftersom han var så himla duktig från början ville jag stoppa det innan det blev ett verkligt problem.



Då körde jag Monty Roberts och Tobbe Larssons lastningstekniker och då passade det plötsligt att kliva på, stanna, backa och allt möjligt igen, utan problem. Jag vill ju att han går in självmant, inte för att man mer eller mindre tvingar in honom :)

2011-03-01 @ 10:36:27
URL: http://celinsaan.blogg.se/
Postat av: Lovis

Jag har nog lite lastningsproblem med Tibbe.



Han är inte rädd eller så, men han tycker inte det är kul att åka transport. Vi har testat att använda linor, lirka med honom, väntat ut honom osv.



sist jag skulle lasta kom jag på att jag kunde ha ett dressyrspö och driva på honom själv. Den tekniken använde jag mig av när jag nyss hade fått honom och tibbe vägrade följa med mig nån stans, han bara frös i marken. Då hade jag ett dresyrspö så jag kunde driva på honom bakifrån själv. Nu för tiden lutar jag mig bara bakåt så har han lärt sig att det betyder frammåt.



Iaf, så gjorde jag samma sak när jag skulle lasta och då gick han bara på, så det verkar funka peppar peppar. Det är också viktigt att jag är lugn och att man inte blir arg eller uppjagad för då blir han bara vrång. Jag tycker samma sak som céline, att hästen ska kliva på självmant, inte på tvång.



När han väl gått på lämmen går han alltid resten av vägen, han har aldrig kastat sig ut eller så, och han står snällt hela resan ink när vi är framme :) Så bara man får på honom är han en ängel sedan.



2011-03-01 @ 11:10:02
URL: http://knappskallar.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett flätat pannband från Hannas Häst & Foto!

orkar inte skriva ner hela vår historia. tror du läst om den innan

2011-03-01 @ 11:23:30
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Sisterhood

Jag har INGA problem med att lasta.

Jag brukar själv hjälpa hästmänniskor som har hästar som är så kallat "svårlastade". Jag har fåt extremt svårlastade hästar, "lätt lastade" på 15 min. Dock är det värre med hästar som är lättlastade och blir orolig i transporten när man kör. Då måste man tänka lite annoslunda.



Men jag tänker inte berätta så här över internet just nu hur jag gör. Men kör som en NH metod. Finns massa metoder som funkar. Men det månag glömmer det är att man även skall träna på att lasta ut sin häst. Ett steg i taget. Du ska kunna stanna efter halva vägen coh gå in igen. För även det har med ditt ledarskap att göra, vill inte ha hästar som rusar ut.



Tyckr detta med lastning är otroligt intrssant oh det är något jag älskar att jobba med, och har fått många att stå med munnen öppen och bara gapat och inte förstått hur jag bär mig åt. Men då när deras "svårlastade" häst gått in me mig, måste den ju även tränas med ägaren. Jag visar då ägaren hur personen skall göra och brukar få väldigt nöjda hästägare!



För lastningen är en viktig del av en relation mellan häst och ryttare. En dålig latningsdag kan göra att en lyckad tävlingsdag blir förstörd för vissa. Lastningen är super viktig!

2011-03-01 @ 11:32:29
URL: http://www.siisterhood.blogspot.com
Postat av: Sisterhood

Sedan jag använder ALDRIG linor!

Jag ansr att hästar oftast bar blir stressade. Man aknskeinte märker det men jag vet attde blir stressade.



Jag hade en häst förut som ägarna tog på sig 2-3 timmar att lasta. En dponny ed extremt mycket vilja och humör. Han tog varje iten chans han fick att ta över taget. Detta gjorde han med b.la dessa ägare. Jag blev så ledsen när jag såg hur man kan lyckas få en ponny så här svårlastad.



knappt 30min lastträning hemma så kunde jag sedan lata denna ponny själv på på 5 sekunder.

2011-03-01 @ 11:36:28
URL: http://www.siisterhood.blogspot.com
Postat av: Malin

Inga problem här inte. Lastar sig själv och kliver Av själv :)

2011-03-01 @ 11:58:32
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Hanna

Har en häst som är lite krånglig. Men på honom fungerar det jättebra med linor. Om han krånglar det minsta är det bara att lägga fram linorna så går han in på en gång. :)

2011-03-01 @ 12:07:10
URL: http://hannnss.blogg.se/
Postat av: Tova

Nja, lasttningsproblem vet jag inte. Går lite upp och ner på den frotnen. Brkar ta nån minut men sen går hon på.



Hon får alltid nånting gott när hon väl står inne i transporten. Så det brukar för det mesta gå bra :)

2011-03-01 @ 12:15:19
URL: http://kazince.blogg.se/
Postat av: Emelie

Jag har turen att båda mina hästar är lättlastade. Men när jag köpte Rune var han svårlastad, då tränade vi bara lite då och då med linor, som dock aldrig användes och avslutade alltid med en massa godis när han var inne i transporten. Nu är det inga problem alls =)

2011-03-01 @ 12:33:29
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Inga problem med någon av våra.De lastar på sig själva och även även ur.Knas Har krånglat ett par ggr när vi åkte ofta till kliniken var ju inte direkt några roliga resor om man säger så.Så det kan jag förstå.Tog dock max 5 min att få in honom och det kan man väl egentligen inte kalla krångel heller.

När vi ska åka och träna springer han in så man nästan får passa sig så man inte blir över sprungen haha.

Mellis är likadan det enda med honom är att han behöver plats och det löste vi med att skaffa en nya bredare och högre och längre transport.Nu går det hur bra som helst.

mvh/Q

2011-03-01 @ 12:54:42
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se
Postat av: Felicia & ridtravaren Stardom

Det är nog snarare jag som har problem med att lasta :P Boffe är inte rädd men ibland stannar han bara för att jag blir osäker. Rädd att han ska skada sig osv. Vet egentligen inte varför... Så jag måste träna :P =)



Rent allmänt så tycker jag inte att man ska "tvinga" in hästen, utan som du skrev, den ska gå in utan att tveka =)

2011-03-01 @ 13:42:24
URL: http://lifeofstardom.blogg.se/
Postat av: Sofie - Ejan

Ejan går på av sig själv, tack och lov.

Har däremot vart med och lastat svårlastade hästar där man fått hålla på i 2-3 timmar, och det biter verkligen på tålamodet. Jag skulle aldrig orka ha en häst som var svårlastad.

2011-03-01 @ 13:47:36
URL: http://ejankolifejan.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hej, jag vill berömma dig för ditt arbete med din häst! Inte bara som du skrev i det här inlägget, att du verkligen lägger ner tid och energi på att få lastningen att fungera, att du vågar inse problemet och be någon om hjälp, för din och hästens skull. Utan för ditt jobb med din travare, inte många duktiga ryttare köper en travare, de flesta som köper travare gör det för priset, och när de väl har fått en häst som de längtat så länge efter, så skiter de i hästen, de kommer ingen vart. Det är den synen jag har fått av travryttare, och det här säger jag med egen erfarenhet, alltså vad jag själv har sett. Men du har jobbat med din häst, travare har svårt för den högre formen, de brukar även ha riktit svårt för antingen höger eller vänster sida, oftast höger, om jag inte minns helt fel. De brukar lägga sig på bettet, lägga huvudet på sne, och bara gå på frambenen. Jag vill vrekligen berömma dig för ditt jobb med din häst, jag tycker det är riktigt skönt att se att en ryttare verkligen tar vara på "den här typen av häst", för det är du en av få som gör! Att du hoppar, tränar, verkligen vill få fram galoppen, rider dressyr, har en väldigt fin grund form och en häst men bra koll på bakkärran (vad man kan bedömma av filmer och bilder. Super brajobbat :)!

2011-03-01 @ 14:40:50
Postat av: victoria

Gör som på ponnyakuten x) Ta alltid ett spö med! :)och ge godis för varje steg hon tar..

2011-03-01 @ 15:49:55
URL: http://iwillalwaysloveyou.bloggplatsen.se
Postat av: lovisa

Är allt bra idaG?:)

Är du intresserad av smink?:) kika min blogg då, har en tävling nu där du kan vinna ett läppkit från sminkprinsessan!:)

2011-03-01 @ 16:03:52
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: B Y J E N N I E

Var gärna med i min Dagens blogg tävling ! (Anmäl dig i senaste inlägget i bloggen) ^^



Hoppas jag inte störde !

2011-03-01 @ 16:24:53
URL: http://byjennie.webblogg.se/
Postat av: Jessica

Min häst var sjukt svårlastad efter en olycka, men jag byggde om transporten så jag har en hel bom bakom och han åker brett (utan någon mellanvägg).

Sen använder jag alltid en lastsele, vilket fungerar perfekt! Sen tar jag av den när vi har stängt och så.

Nu tar det oftast bara 10 minuter att lasta!

2011-03-01 @ 19:32:18
URL: http://caspiantage.blogg.se/
Postat av: Felicia

Killen min springer på :P

Men tjejen, hon är svår. Tänkte söka till ponnyakuten i somras, men för långt för att åka till skåne med henne :(

Iallafall så är transporten ett läskigt spöke, vrf vill hon ens in dit då lixom? x)

Hon går några steg, kan hända att hon går upp på rampen, sedan FLYGER hon bak, och verkligen springer iväg, jag har inget att säga om då...

Sedan andra gången går hon lite längre men sedan samma sak. Jag får ta fram linor, men lilla flickan blir så stressad av sånt, så vi får muta in henne. Vi behöver vara 5 stycken med linor, 4 utan. En inne i transporten och skakar havren. Jag leder, två andra med lina och en eller två utanför och puttar på rumpan och stänger snabbt. Det funkar efter ett tag om man tar det lilla lugna och mutar in henne. Hon är en sån känslig typ som förstörs för dagen om man stressar upp henne, och det vill man ju inte på en tävling, så planera att gå upp tidigt för att ge henne hennes tid att lastas :P

2011-03-01 @ 19:50:26
URL: http://carrepip.blogg.se/
Postat av: Hanna

Jag skickar in mina hästar lugnt och fint och dom står där tills jag ber dom backa ut genom att ta tag i svansen. Ingen av dom var så lättlastade tidigare. Vet av riktiga rikspuckon som RIDIT in hästarna i transporten, förstår verkligen inte hur man är funtad då, den människan bor i samma by och har ett väldigt otrevligt rykte om sig...

2011-03-02 @ 06:36:30
URL: http://Hannaforsberg.blogspot.com
Postat av: Anna

Min häst har varit svårlastad tidigare. Han har ett ganska brokigt förflutet sedan tidigare.



Jag upplever att han är lugnast när det "bara" är jag och min man som ska last...kommer fler blir han stressad. Man får helt enkelt ta det ganska lugnt och gilla läget.



Har senaste tiden lasttränat själv och även med min man och då har hästen gått rakt in. Jag väntade i flera år innan jag började lastträna honom. Han har behövt LÅNG TID på sig för att bli häst igen:) I dagsläget tycker jag själv att han är "normal";)



Mvh Anna & Tabasco:)

2011-03-02 @ 19:29:11
URL: http://www.anaby.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0