Galopp på stressad dam

Red på travbanan idag, alla gångarter. Tanken var en 20-30min lungt pass där nere, och ett par fattningar i varje galopp. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. :-) Hon var helt ok i skritten och traven, och efter något trav-varv så tänkte jag fatta vänster galopp. Men då stressar hon upp sig, precis som hon brukar göra när hon blir sådär. Hon blir helt blockerad, tycker verkligen synd om henne. Försöker göra allt för att lugna henne, och tillslut fick jag vänster galopp. Hon försöker smygöka hela tiden men överlag gick det bra, får hänga lite för mkt i hennes mun bara.

Sedan var det ju som vanligt ganska kört att få något vettigt gjort. Det enda hon gjorde var att gå och vänta på galoppsignal, och det gör hon genom att vara spänd, och tänka uppåt/bakåt. Absolut inte framåt. Hon blir hemsk i traven, antingen samlar ihop sig tills hon står på stället eller så om man väl får bjudning så far hon iväg som skjuten ur en kanon och inte alls med på hjälperna.

Konsekvent och lugn
som jag var även idag så fortsatte jag traggla på och prata lungt med henne. Det som funkar är att verkligen överdriva och smeka med innerhand, krama på ytter och typ gullegulla x1000. DÅ slappnar hon av något. Fick ett par v.fattningar till, och det som fungerade var att skritta och komma in på en pytteliten volt tillbaka, och ur den volten lägga fattning + smacka precis innan det blev raksträcka. Sista fattningen var riktigt fin och hon kändes inte särskilt spänd elr stressad.

Gick över i höger varv
och hon var som sagt inte rolig här heller. Tokspänd och bakåttänkande. Men tillslut fick jag henne någorlunda lugn, för det är jag noga med nu, att hon ska vara hyffsat lugn innan ny galoppfattning ges. Högern är som vanligt inte jobbig mentalt för henne att ta, så den var ganska trevlig. Tog någon fattning från skritt oxå och hon hinner inte med att stressa på samma sätt som om jag tar fattningen från trav.

Denna gång gjorde jag ngt
annorlunda. Istället för att skritta av efter sista lugna fattningen/galoppen, så bestämde jag mig för att trava, trava och trava tills hon själv lugnade ner sig så pass att hon själv saktar av till skritt. Annars ilar hon på som en galning i skritten och jag vill inte avsluta så. Så jag travade varv på varv på varv och lugnade, pratade, smekte, ställde henne. Det gick väldigt bra, men bitvis stressar hon upp sig. I slutet fick jag ner nosen hennes väldigt nära backen och hon sträckte ut superfint + lyssnade på MIN lättridning och inte hennes egna takt. Och tillslut var hon så lugn och tillfreds att hon saktade av av sig själv. Då hoppade jag av och gick med henne längs vägarna som avskrittning. Suuuuperlugn.

Någon som har någon mirakelmetod att tipsa mig om?? Jag fortsätter vara lugn och konsekvent samt hoppas på det bästa, men man blir himla frustrerad på sig själv ibland som inte kan rida sin egna häst. Men jag tror och vet att vi kommer fixa detta på ett eller annat sätt. Eftersom jag idag upptäckte att v.fattning gick bra från volt i skritt, så funderar jag på att nästa gång endast fatta galopperna från skritten. Som läget är nu så hinner hon inte alls bli stressad på samma sätt i skritten som i traven, för i traven går hon endast och väntar på signal. Så jag borde kanske testa att fatta från skritt. Så kanske hon inte förknippar trav = galopp.

Kommentarer
Postat av: Natalie

Magnesium är mirakelmetoden. Påriktigt. Det har en väldigt lugnande effekt på stressade hästar då stress ibland kan orsakas av en brist på magnesium :) Du kan maila mig om du vill veta mera :)

2011-11-10 @ 18:43:25
Postat av: sandra

När Isola stressar upp sig brukar jag "börja om" om vi tex galoppar och hon blir stressad, då bryter jag av och jobbar henne låg och lugn i skritten, och sen försöker jag igen, för mig och Isola funkar det :')

2011-11-10 @ 19:10:08
URL: http://grande.blogg.se/
Postat av: Jenny

Gå ifrån fattningarna ett tag under passet om hon stressar upp sig. Tingeling är likadan men jag brukar lägga in skänkelvikningar eller något annat efter avbrottet för att hon ska tänka på något annat. Tingeling får absolut inte fatta galopp om hon inte är avspänd i hela kroppen... Ibland kanske det bara blir en fattning men då får man nöja sig med det!

2011-11-10 @ 22:04:15
URL: http://lilatiger.blogg.se/
Postat av: Annelie

Det där med skritten funkade på Caesar med när han var som värst i fattningarna! Det körde vi på ett tag och det hjälpte...! Han blev bättre.... så testa att köra på den metoden lite. :) + att han fick en bättre galopp av det med.

2011-11-10 @ 22:46:33
URL: http://riderdressyr.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Mycket handlar om rutin.Och detta kommer med tiden.När det gäller att bryta mönstret så kan man lägga in ett helt annat jobb i mellan just för att sänka förväntningarna hos hästen.På knas kan man när han sätter igång bryta mönstret genom att gå ner i skritt och rida 10 m volter.det blir så pass trångt för hononom då att han måste sansa sig .Alternativ två efter galopp är att trava under lättridning och för att hjälpa till med takten flytta på honom på böjt spår.Magnesium behöver du inte ens testa eftersom Bellie ligger en bra bit över sitt behov enligt hennes foderstat redan som det är. magnesium hjälper bara om det verkligen är en brist på det. Vilket Bellie inte har utan hon har tom ett överskott.Behov 9,9 och hon får nästan 14.Så att hon ska ha magnesiumbrist och därför vara stissig kan du utesluta :)

mvh/Q

2011-11-11 @ 07:18:14
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: Ingela

Sådär stissig blir Sonic bara när jag rider ute så i paddocken har jag faktiskt inga tips att ge =( Men ute brukar jag göra så här; ofta galopperar man ju på samma ställe, så hur lugn och go Sonic än var innan man svängde in på det stället så blir han som ett höghus och backar av och galopperar nästan på stället. Förr tappade jag tålamodet där men som tur är har jag blivit äldre och klokare =) Så en stor portion tålamod där jag ibland fortsätter att rida lätt, fungerar kanske 8 av 10 gånger. När det inte fungerar så brukar jag göra sidvärtsrörelser, öppnor, slutor, bak- och framdelsvändningar så han får tänka lite. Andra gånger fokuserar jag mycket på skritt-trav-skritt övergångar nedsuttet så att han inte lär sig att så fort man sätter sig i traven = galopp (vilket han gjorde ett tag). Andra dagar är det bara att släppa honom en gång så han får springa så är han lugn sen. Det beror helt på hur han är och är vi med andra hästar är han ännu stissigare får då ska han vara först till varje pris. Jag provade ett tag med att fatta från skritt men då slutade han trava och trodde hela tiden att så fort jag bad om ökning från skritt så var det galopp som gällde. Helt individuellt såklart, det kanske fungerar på Bellie. Först nu på sista tiden när vi känner varandra ännu bättre kan jag fatta galopp direkt från skritt, iaf i paddock eftersom han är lugnare där. Det är ju faktiskt stärkande ;)

2011-11-11 @ 10:00:46
URL: http://semperfidelisesto.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0