Hoppning

Idag tänkte jag hoppa lite i paddan, så ställde upp 5,5an och ett enstaka framhoppningshinder. Kan säga att hela passet bara var ett fiasko. Gud så misslyckat. På framridningen var hon inte alls mjuk och följsam, så fick jobba med det, massa övergångar, volter m.m. men ne. Vart inge vidare. Och hoppningen gick bajs, hon bara ångar på utan någon som helst lydnad. Får inte tillbaka henne alls. Och hon springer på som en dåre... Nemen hua. Och en grej, hon blev så jäkla stressad idag när jag hoppade i galopp så hon bara toksamlar sig om hon inte får springa så fort som hon vill, och då gör hon domdär stegringshoppen och grejer. Hon var verkligen sjukt upprörd. Och jag tappade tålamodet lite och la till 3 rapp på sidan av na och det gjorde ju knappast saken bättre....

Så skrittade hem direkt för jag
kände att jag inte orkade hålla på nå mer, stubinen kändes alldeles för kort för de.

Så förhoppningsvis kommer vi satsa på dressyren nu kommande veckor. Det är varken kul för henne eller mig när hon beter sig såhär inför hoppning. Jag som redan är rädd/inte gillar hoppning vill ju knappast fortsätta hoppa om inte ens hon tycker det är kul. För då har jag ingen anledning att hoppa ens.

Mina teorier på hennes beteende är:
Bettet - Novabettet, det var även det vi hade när hon stegrade så värst på ängen, och det är rätt nytt för oss så jag vet inte ännu vad hon tycker
Att det var längesen vi hoppade - Att hon helt enkelt blir så övertaggad att får hon inte springa i sitt tempo ska hon inte springa alls, och så stressar hon därför upp sig och stegrar/hoppar framåt för att ta sig fram
Smärta - Att det finns något som stör henne. Dock tror jag minst på denna teori då hon sköter sig bättre än någonsn på marken, även i galopparbetet

Men ne, just nu känns det inte alls kul. Dressyr it is! För det gillar vi båda.

Kommentarer
Postat av: Bonnie

Om du har så kort stubin så kanske du inte ska ha spö när du rider B för att undvika att humöret går ut över hästen. Jag antar att du egentligen inte vill rappa till henne och som du själv skriver så gör det inte saken bättre.

2011-11-30 @ 16:00:26
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/
Postat av: Camilla- Tävla om trimmer!

Om ni bara jobbar bommar, blir hon likadan? Tänkte att det kanske är ett sätt att smyga igång hoppningen utan att hon ballar ur?

2011-11-30 @ 16:01:26
URL: http://camillahastskotare.blogg.se/
Postat av: Ellinor

Rider du fortfarande hoppträning på näset? Tror att alla gör saker de ångrar och att tålamodet tryter ibland, så håller inte med om att du ska sluta med spö. Annars hade jag bara lagt ut bommar och uppmuntrat som sjutton!

2011-11-30 @ 16:37:25
URL: http://felfri.net
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Du får INTE bli arg på henne.:(

Jag vet att du är medveten om detta men du MÅSTE lära dig att kontrollera ditt humör.Hon är fortfarande i igångsättningsfasen utmana inte ödet när det blir så här lägg det på en nivå ni båda klarar av.Båda två psykiskt.Gå aldrig vidare i en uppgift när det slår slint så där.Det tjänar ingen av er på.i sådana här lägen måste du ha hennes skada med i beräkningen det är inte bra att hon blir så där spänd.Det är betydligt bättre om du avbryter och pysslar med lösgörande övningar i stället och ger dig på hoppningen när hon är lugn och mjuk. Ta inte detta på fel sätt nu du borde veta vid det här laget att jag vill er båda väl.

kram på dig.

mvh/Q

2011-11-30 @ 20:22:06
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: IDA

Precis som oss människor har även djuren, och i det här fallet hästen olika dagar. Ibland kan hästen vara en helt annan att rida än den var dagen innan. Känner jag att min häst inte alls känns bra och att hon bara är vrång osv så skrittar jag ut eller liknande istället för att kämpa med något som man känner ändå inte kommer att funka JUST DÅ. Att slå hästen/ dra i munnen/sparka osv kommer aldrig att göra något gott! Känner du att humöret håller på att svika så skritta ut istället eller rid hem igen. Aldrig okej att piska hästen för att man som ryttare inte kan kontrollera sitt humör, ALDRIG!



Jag känner min häst så pass bra att jag vet på framskrittningen om det kommer bli ett dåligt eller bra ridpass, och stämmer det sen att hästen inte alls är med och att hon bara surar ut så skrittar jag ut en långvända istället.

2011-11-30 @ 22:18:22
URL: http://idrus.blogg.se/
Postat av: Carro

Så som du beskriver känns det som om du tvingat dej själv att hoppa, man ska hoppa när man känner för det och tycka det är roligt. Annars blir man bara arg och tar med sig det negativa till nästa hoppträning. Kanske inte var så smart att ställa upp 5,5an när man ska hoppa för första gången heller.;) Ställ upp nått kryss och låt henne leka över det och springa av sig lite. Hon vill ju, annars skulle hon inte bli så taggad och bjuda så bra på hindrena =) Så nu ska du bara skratta bort det här passet, wtf, en dålig dag har alla! Nästa gång kommer det gå så jääävla mycket bättre!:D

2011-12-01 @ 08:32:31
URL: http://silverbern.bloggagratis.se
Postat av: Emma

Tycker att Carro sa det så jäkla bäst, så håller helt och fullt med henne! ;D Kramisar <3

2011-12-02 @ 09:51:31
URL: http://sundsvallsryttarna.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vad konstigt att det inte gjorde saken bättre när du rappade till henne 3ggr, för jag menar spöet är ju verkligen till för bestraffning. Jag tycker inte att människor som du ska ha häst om man inte lärt sig att kontrollera sitt humör. Din häst kommer aldrig glömma de gånger du "spöat" upp henne. Det kanske är du som är problemet för hästen.

2011-12-02 @ 10:41:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0