Igångsättningen

Det är en del som undrat ang. igångsättningen av Bellie jag håller på med just nu. Lite frågetecken om att det går fort fram osv. Så jag tänkte att jag skriver ett inlägg och förklarar läget så slipper man fundera! ;)

När det gäller en sånhär typ av skada när muskeln har slitits av, så rekomenderas man att sätta igång hästen på lika lång tid som en vilat. För våran del tog det 2 månader. Alltså räknar jag att ha henne igång 2 månader från att jag började skritta uppsuttet. Det man vill är att stärka denhär muskeln som varit av, bitvis och sakta men säkert. Alltså utsätta muskeln för större påfrestningar hela tiden, för att den ska hinna med och bli starkare.

Jag har delvis följt ett schema som heter "back to work in 60 days", som är inriktat till denhär typen av skada som en vägledning till hur man ska sätta igång. Och även min veterinär tyckte det lät bra när jag föreslog det.

Så jag har ett litet schema och små riktlinjer typ där jag skrivit "börja trava", "trav på böjt spår", "trav på djupt underlag", och likadant galopp. "Börja galoppera", "galoppera på böjt spår". osv. Utifrån detta schema. Egentligen är det varje dag i 60 dagar dom lagt schema på, men jag följer inte det utan jag följer bara domhär små punkterna jag antecknat som när jag ska börja trava, galoppera, hoppa. Underlaget är ju si och så och man måste kolla på de möjligheter och förutsättningar man har. Och såklart viktigast av allt lyssna och stämma av hästen.

Så den andra veckan i december
, datumen 5-11, så ska hon enligt schemat kunna ridas helt fullt ut. Och mellan 28 nov och 4 dec ska hon hoppas lätt, enligt schemat. Sen får vi se, jag följer som sagt inte schemat slaviskt utan mest de större förändringarna i igångsättningen.


Hoppas ni förstod! Jag skulle aldrig utsätta min häst för onödiga risker och aldrig utan noggrann rådfrågning av proffs och aldrig utan att kolla upp fakta själv innan

Kommentarer
Postat av: Matilda

Gud jag älskar den outfitten =D

2011-11-20 @ 13:30:35
URL: http://vickysutbildning.blogg.se/
Postat av: Anonym

Kanske låter dumt, men ska bellie hållas igång 2 månader utan vila, eller kan man låta henne vila någon dag då och då?

Är bara nyfiken, och håller med ovan älska outfiten! :D

2011-11-20 @ 15:53:22
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Dressyrteamet

Tror du får räkna med lite mer än 2 månader. Jag har själv slitit av muskel i mitt ben och det var för snart 2 års sen, och senaste häromdagen var jag till sjukhuset för uppföljning och ska nu ev. in på en eller två operationer. Även om jag kan gå o dylikt som vanligt så stramar det väldigt mycket och gör ont i rörelse. iochmed att man haft ont i det området så snedbelastar man sig även. Vet inte hurvida en häst känner utav det men jag kan tänka mig att muskler är ju muskler så jag tror ändå det kommer sitta i längre än 2 månader. Håller dock tummarna för snabb läkning!

2011-11-20 @ 15:57:52
URL: http://dressyrteamet.se
Postat av: elin

de finns inte en chans att hon kmr va återställd på bara 2 månader av en avsliten muskel..

ja skulle rekommendera mkt mkt skritt istället.... det stärker hästen.

tkr du går på för hårt.

2011-11-22 @ 23:29:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0