FILM

Ja här kommer då dagens film...
 
Någon som kan hjälpa mig att förstå varför min häst får ta i så jäkulskt på 90-1m? De känns som om hon inte orkar. Och ändå är hon hur välmusklad som helst, så jag fattar inte var problemet sitter? Äre bara o lägga hoppningen på hyllan eller vad? Och tekniken sen.. de är nog den fulaste hoppteknik jag nånsin skådat, även efter 4 år. Så träning tror jag inte avhjälper det problemet i vårat fall, haha.
 
 

Kommentarer
Postat av: Lina

Så illa som du beskrev i andra inlägget tycker jag inte att det var. Du kom fel in några gånger annars så såg det ju bra ut! =)
Sen att hon får ta i är förmodligen för att hon inte har kapaciteten och kombinerat med hennes språngkurva så blir det jobbigt. Vissa hästar/ponnys tar 1m hinder som att det vore ett galoppsprång och vissa tar i som att det vore 150cm. Det beror helt och hållet på vad man har för typ av häst och vad man är för ryttare.

Svar: Tack för ditt svar!! Vi får leka runt på 70-80cm istället.. Måste bara komma över dehär med att jag jämför mig själv med andra hela tiden och att jag bara måste höja ribban och höja mer än jag vill egentligen, bara för att pressa mig själv.
Josefine Fred

2012-08-09 @ 21:28:34
URL: http://skrotpilot.blogg.se
Postat av: Anonym

Hej tycker inte det ser illa ut men som sagt du har en häst som är ämnad för trav å inte hoppning så jag tycker du ska vara glad att det ändå fungerar

Svar: Fast det är ju inte det som är problemet, då alla ekipage jag faktiskt jämför mig har just travare. Finns hur många som helst, i princip alla faktiskt, som hoppar 1m-110cm utan några som helst problem, med en fin språngkurva och med lätthet.
Jag är glad att det fungerar för hon är en riktigt trevlig häst. Jag undrar vad det är som gör att det är som det är, och det svaret finner man inte i vilken ras hon är, då det är extremt individuellt.
Josefine Fred

2012-08-09 @ 21:41:53
Postat av: Malin

Jag tror absolut att hon kan hoppa bättre. Jag tycker hon ser ut att behöva kämpa för att hon inte har tillräckligt med bakbens krafft. Om du tänker på hur en duktig hopphäst tex på högre nivå hoppar så kan dom komma jätte lugnt mot hindret och hoppar spänstigt över. Har inte hästen tillräckligt med bakbens muskulatur så den kan hoppa upp i språnget så blir det svårt inte bara med anridningen utan även själv språnget blir flackt.

Testa rid B på små hinder där du sitter tillbaka ordentligt i sadeln. Sätt ett tryck i henne genom att skänkla och ta förhållningar,tänk att hon ska "sitta" på bakbenen. Ett par galopp språng innan hindret så mjuknar du i handen och va noga med att hon väntar på dig. Hon ska inte dra i väg! Det ska inte gå fort! Och våga inverka mer på henne. Hon hoppar ju med en super inställning till hinder! Det enda jag kan se är att hon hoppar inte med bakbenen och då bli hennes anridning orytmiskt och hon bli osäker.

Svar: Tack så hemskt mkt! Uppskattar verkligen alla svar och synpunkter jag får.
De är just de vi gjort senaste månaderna, tränat på lägre höjder och på att jag ska sitta kvar och rida henne fram till hindret, vilket gått jättebra. Har känt att vi gått från klarhet till klarhet. Vet inte om du sett dom filmerna, men vi börjar mer och mer hitta rätt. Men de är alltid på låga höjder som allt funkar..

Ja visst har hon en fantastisk inställning till hinder! Okej, ja de är kanske där problemet sitter då? Att hon inte hoppar med bakbenen? Men då är ju frågan varför hon inte gör det... Vet ju betydligt fler hästar som är mkt mindre välridna och på bakdelen som likt förbenat hoppar klockrent. Och där började vi jämföra igen. ;)...
Josefine Fred

2012-08-09 @ 21:49:10
URL: http://mallanord.blogg.se
Postat av: Lina

När du är tillräckligt säker så hoppar ni nog 1 m banor felfritt. Kanske hon tom kan gå 110cm Men då är det du som måste våga det. Och det gör du inte nu, det är bättre att då hoppa på en bekväm nivå så att ni utvecklas istället för att få bakslag gång på gång så att man känner sig värdelös.
Jag tex tävlar bara runt 1m -110cm på Bruno fast att han har kapacitet för svår hoppning. Med någon annan ryttare skulle han förmodligen gå dom högre klasserna men jag nöjer mig med lätta klasser, då jag lätt blir feg på högre höjder och hur högt Bruno än kan hoppa så kan VI inte prestera högre än lätta klasser som ett ekipage.=)

Svar: Ja de är så jag känt och trott, att hon säkert kan gå 110cm.. Hade ju vart skitskoj, en kul tanke att leka med. Men jag måste sluta sätta ribban för högt och inse att jag behöver extremt mkt tid för att våga och känna att jag fixar hoppningen.
Tack för ännu ett svar :)
Josefine Fred

2012-08-09 @ 22:00:00
URL: http://skrotpilot.blogg.se
Postat av: Camilla

Jag har två hemskt olika varmblod. Lukas hoppar 1 m som ingenting och iris får ge allt för att ta sig över. Hon är dessutom större än din(tror jag, hon är 165 i manke). Med iris har jag insett att vi håller oss på 70-80 och är nöjda där, hon har inte teknik alla och är inte reglerbar i galoppen och det är där det brister. Trots det har vi tagit oss runt 90cn felfritt och startat 1m. :)

2012-08-09 @ 22:02:49
URL: http://Unafraid.blogg.se
Postat av: Camilla

Jag har två hemskt olika varmblod. Lukas hoppar 1 m som ingenting och iris får ge allt för att ta sig över. Hon är dessutom större än din(tror jag, hon är 165 i manke). Med iris har jag insett att vi håller oss på 70-80 och är nöjda där, hon har inte teknik alla och är inte reglerbar i galoppen och det är där det brister. Trots det har vi tagit oss runt 90cn felfritt och startat 1m. :)

Svar: Tack för ditt svar!! :) Jag kanske får inse samma. Hoppning har ju aldrig legat mig närmst om hjärtat om man säger så, utan dressyren.. Och det kan ju vara där hon platsar bäst. Men känns ändå liiiiite tärt, vill ju ändå kunna hoppa 90-1m på ett bra sätt liksom, utan att hon får kämpa för kung och fosterland.
Josefine Fred

2012-08-09 @ 22:02:52
URL: http://Unafraid.blogg.se
Postat av: Julia m. ridtravaren Lelle

Jag tycker ni är duktiga ändå, du var väl rätt höjdrädd tidigare och styr utan tvekan mot högre hinder nu! Jag har inte kommit över min rädsla riktigt och stannar oftast kvar vid 70 cm när jag och Lelle hoppar. Men jag tycker inte att problemet är så stort för er, det där kommer ni kunna jobba bort utan problem tror jag! Men som sagt om man är osäker själv känns det ju bättre med vägledning och stöd från tränare :)

Svar: Tack för svar!! :) Ja jag har ju varit extremt hopprädd och ibland kommer det fram. Och i samband med detta har jag faktiskt ingen erfarenhet sen tidigare, utan allt jag och B lär oss är vad vi lär oss tillsammans och ingen av oss har gjort detta tidigare. Det gör det svårt för mig att veta hur jag ska rida henne.
Ja jag borde kanske ta upp träningen igen.. på nåt sätt.
Josefine Fred

2012-08-09 @ 22:07:34
URL: http://enligtjulia.webblogg.se/
Postat av: Malin

Ja hon hoppar ju mkt bättre nu än förut. :) jag har ju hoppat lillan i ca ett år nu och vad jag lärt mig av det är att travare måste man rida otroligt mkt stärkande markarbete på för att dom ska kunna hoppa med en bra språngkurva. Jag menar att B inte hoppar med bakbenen är bara en tränings fråga. När jag red på lillan som mest så tränade jag i princip bara massa galoppfattning och strålande markarbete. För att få en travare att hoppa bra så måste man hjälpa dom att sätta kanske mer muskler i
bakkärran än vad ett halvblod med bättre exteriör behöver. På Lillan måste jag dessutom underhålla markarbetet ständigt annars klarar hon inte en bana på 1m. Om jag ska ge dig ett tips efter att ha sett filmen så tycker jag du ska dra ner på farten ungf till ungf det halva. Låt henne stampa av lite. :) små galoppsteg och lägg på skänkeln vid avsprånget.

Svar: Tack så mycket!! :) Ska tänka på de du sagt
Josefine Fred

2012-08-09 @ 22:19:17
URL: http://mallanord.blogg.se
Postat av: L

Jag har väldigt liknande problem med Siren. Han är FÖR rädd om sina ben samtidigt som han har hängande framben, vilket gör att han tar i för kung och fosterland över ett hinder som ligger på max 60cm. Så vi gör som du & Bellie har gjort tidigare haha, hoppar låga hinder för att han ska bli säker och starkare.

Nu till videon! Tycker som de andra att det inte alls ser så farligt ut och tror absolut att det går att förbättra genom träning! Ni har ju kommit så långt nu så det vore ju synd att lägga hoppningen på hyllan. Jag är verkligen ingen expert så kan tyvärr inte ge några bra tips haha, men tränare tror jag är ett väldigt bra alternativ! Bara att kämpa på, jag vet att ni klarar det :-)

Svar: Tack för svar söta du!! :)
Josefine Fred

2012-08-09 @ 22:25:42
URL: http://worldisfullofmagic.blogg.se/
Postat av: Beatrice

Jag tror att det största problemet är att hon inte kan bedömma avståndet eller så tycker hon att det är trångt mellan hinder À och B så hoppar därför av tidigare på À för att ha mer utrymme till B.
Jag har också en travare(hatar uttrycket) och tycker faktiskt att en komentar ovan var riktigt diskriminerande, då min kille löshoppar 140 utan problem och hittills har jag hoppat 110 utan problem, han har också gått LA dressyr MED vinster och placeringar(detta är då på "vanliga" tävlingar och inte tävlingar för bara travare) så att man ska "vara glad för att en häst som är ämnad för trav faktiskt hoppar" är väldigt illa skrivet för jag hör ingen säga något när ett fullblod som är ämnad för galopp har lite problem med hoppningen. DESSA STEROTYPER!

Men nog om det!
Min blixt hade jätte problem att bedöma avstånd så han hoppade av snett, för tidigt, för sent osv, då började jag ha kombinationer med längre avstånd så jag kunde reglera tempot så han kom rätt mot hindrena, sedan är det viktigt att du gör förhållningar innan hindret och inte riktigt "låter" henne hoppa av förens du kramar lite med skänkeln eller släpper förhållningen. Det fick min att börja vänta på min signal, sp nu stannar han hellre om jag inte är noga med att "tala om vad jag vill" än att hoppa av knasigt och riskera att krascha eller liknande :)

Svar: Tack för tips!! :)
Josefine Fred

Postat av: Rebecca

Tycker inte alls det såg så dåligt ut som du skrev i inlägget. I så fall borde jag skämmas över hur Viking hoppar. Travare är inga hopphästar, jag tror man får inse det, men! det går om man kämpar på, det finns många som har bevisat det. Dock kommer det alltid finnas begränsningar där eftersom de inte är en ridhäst i grund och botten. Fortsätter man kämpa så kommer också det visa resultat :)

Svar: Hennes teknik är hemsk och som sagt tidigare har det inget med hennes ras att göra. Tvärtom tycker jag travare överlag har fina framben och hoppar de mesta med lätthet. Tack för upplysningen men jag är väl medveten om att jag inte sitter på en hopphäst. Det hela handlar om den extremt dåliga tekniken och svårigheten att hoppa ett enkelt hinder på en simpel höjd av 90-100cm vilket vilken häst som helst bör klara.
Josefine Fred

2012-08-10 @ 10:05:20
URL: http://www.zkold.devote.se/
Postat av: Siri

Tycker ni är super duktiga! När hon är redo och hittar en bra teknik så kommer hon kunna hoppa högre och att du också vågar!Testa löshoppa henne och så får hon reglera avstånden själv och kanske hittar tekniken om ni höjer upp lite? Så länge hon tycker det är kul vill säga? :)

Svar: Tack!! Löshoppa funkar inte tyvärr, hon blir jättefeg och vill inte alls. Man får kämpa allt man kan för o få henne att hoppa och de finns ingen bjudning över huvudtaget. Så den biten har vi gett upp, efter att ha testat senast nu i somras för tränare. Men de är samma visa nu som för 4 år sen tyvärr.
Tekniken har tyvärr alltid blivit sämre ju högre de blir. :-/ Men skitsamma, jag gillar dressyren bäst som ligger mig varmt om hjärtat, så de är ingenting jag ska gå runt och deppa över direkt. :-) Får träna på lägre höjder där jag känner mig säker och där jag kan erbjuda henne en shysst ridning och inte sätta henne i skiten för att jag blir nervös och flippar ur inverkningsmässigt.
Josefine Fred

2012-08-10 @ 13:56:03
URL: http://sirieinarsson.blogg.se
Postat av: Emelie

Hej, lite tips på vägen såg inte hela filmen men det ser inte alls så dumt ut som du tror.

Men till din fråga, löshoppa för att få hästen att få lite bättre språng och träna även studs vilket oxå hjälper med styrka men inte för många språng :D det som man får tänka på med travade är att man får tänka lite unghäst hoppning alltså länga lite på avståndet så blir det lättretlig och ju bättre det blir kan man sakta gå tillbaka till normala avstånd. Tyckte det såg ut som om den inte riktigt räckte till men har bara tittat på mobilen men första tanken var att det är lite kort, min travare fick man korta ganska mkt på eller rida på rätt bra framåt. Kan skriva igen när jag är hemma och kan titta på filmen bättre om du vill ha tips

Svar: Tack så mkt! :) Löshoppning funkar inte tyvärr, och studshoppning/gymnastikhoppning har vi ridit i 4 år nu, haha. :-P Tycker de borde inte vara de som är problemet..
Men snällt att du försöker hjälpa :)
Josefine Fred

2012-08-10 @ 17:48:58
Postat av: Anni Oveson

För det första så känns det som att vissa som kommenterat är lite halvförvirrad. Det är inte HÄSTEN som ska se till att avstånden fram till hindren stämmer så att det blir ett bra språng, utan RYTTAREN. Visst finns det hästar som taxerar själva, men det är inte speciellt vanlig och spec inte när det kommer till så pass "gröna" hästar som B. Men nog om det :)

Jag tycker verkligen inte att det ser så illa ut som du beskriver det! I början ser hon JÄTTEFIN ut.
Håller heller inte med om att hon har en värdelös teknik - jag har sett MÅNGA "hoppavlade" hästar där det sett mycket mycket värre ut.

Anledningen till varför JAG tror att du får känslan av att hon får ta i så mycket är för att hon ofta vill gå av väldigt tidigt, och dessutom hoppar med ganska hängande framben. Sånt går ju dock att träna bort och kommer med all säkerhet att bli bättre och bättre med tiden :) Man ser på henne att hon blir lite osäker när hindret kommer upp mot 1 meter, och det ser ut som att hon liksom stressar över för att få det överstökat så snabbt som möjligt :)

Jag tycker inte att du ska vara missnöjd med varken din eller hennes insats. Ni är så himla duktiga och det kommer bara att bli bättre och bättre ju mer rutin ni får! Strunta i att hoppa högre än vad som känns bekvämt. Hon verkar så otroligt känslig, och jag är säker på att hon känner minsta lilla osäkerhet från din sida :) Hon är fantastiskt fin!

Svar: Tack Anni, jag hade nästan hoppats på att du skulle svara.. :)
Har du några tips till mig? Hur jag ska få detta att bli bättre då? Med frambenen och med att hon blir osäker på högre höjder? De sistnämnda har jag ju iofs svar på själv eftersom det är jag som ballar ur på högre höjder, blir nervös och tappar ridning. Jag känner det så väl. Och såklart att det överförs på henne.

Skönt o höra att DU inte tkr tekniken suger, haha. :-D

Tack återigen!! :)
Josefine Fred

2012-08-10 @ 20:57:24
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Susanne

Fast hon hoppar ju inte illa när ni kommer rätt på de högre höjderna :-) Hon hoppar av lite tidigt och hoppar då inte på styrka utan på skjutkraft

Svar: Kom vi rätt på någon högre höjd på filmen menar du elr tänker du på gamla filmer? :-)
Tips till hur jag ska få henne hoppa på styrka??
Josefine Fred

2012-08-10 @ 22:22:18
URL: http://tantgigant.bloggplatsen.se
Postat av: Frida

Jag tycker det ser jättebra ut! Poppe är faktist lite likadan, när det blir runt 90 känner jag att han verkligen måste ta i, och det är därför han hoppar med rygg. Min hopptränare säger att om hästen hoppar mycket med ryggen och sedan kommer upp i högre höjder kan det bli lite svårt. Men hästen kan inse det efter ett tag och hitta en lösning genom att vänja sig att hoppa högre höjder med rygg, eller utan. Det är iallafall vad jag fått höra, sedan kan det såklart bero på andra saker också, men som sagt Jag tycker det ser hur bra ut som helst, hoppas verkligen inte att du ger upp hoppningen! :)

Svar: Tack så mkt!! :) I ditt fall är ju svaret i mina ögon ganska enkelt, poppe är inte riden länge, och har en hel del kvar att jobbas med i grundridningen innan han jobbar korrekt. Så där skulle jag bara fortsätta med dressyren och själva grundridningen, och jobba honom mycket i gymnastikhoppningar. Inte höja hindren. :-)
I mitt fall kan jag tycka de är lite svårare då vi som sagt tränat i 4 år. Men vi ska inte ge upp :-)
Josefine Fred

2012-08-11 @ 00:17:01
URL: http://frifal.blogg.se
Postat av: Frida

sv: Jo, har ju jobbat mycket dressyr sedan jag började rida honom i okt, mycket uteritter och olika övningar :) men nu har jag smått börjat hoppa lite då jag faktist tycker han känns redo, men vi tar det i hans takt huvudsaken han tycker det är roligt :D

2012-08-11 @ 14:29:17
URL: http://frifal.blogg.se
Postat av: Ellen

Hej, hade precis samma problem med min travare förr. Men för oss hjälpte det att hoppa ofta, men inte så mycket. Vi hoppade nästan varje dag, ett språng som avslut när vi ridit på ridbanan osv. Då hoppade vi också hela tiden på ca 90 cm. Efter ett par veckor så tyckte varken jag eller min häst att det var sån big deal längre och det mesta lättade. Det blir liksom att när man hoppar hela tiden på sin "säkerhetsnivå", eller endast pressar sig när det går superbra så blir man för van. Man måste pressa lite hela tiden. :) Lycka till!

2012-08-11 @ 21:22:36
Postat av: Ellen

Kan även tillägga det som min tränare brukar säga "En kossa kan hoppa upp till 1 meter, alltså kan alla fullstora hästar det, oavsett teknik." :)

2012-08-11 @ 21:25:25
Postat av: Erika

Herregud, hon hoppar inte alls så illa, tror det handlar lite om att hon inte har styrkan eller spänsten ännu, det tar lång tid att bygga upp. Om du vill förbättra hennes teknik kan du försöka att alltid hoppa övningar som får henne att tänka. Studs är jättenyttigt, men spetsar hjälper till att forma språngkurvan, travhoppning bygger styrka. Galoppbom före och efter ett hinder hjälper hästen att få en rundare språngkurva. Breda(dock ej nödvändigtvis höga) oxrar utvecklar hennes bakbensteknik. Om du verkligen vill finns det mycket att utveckla! Tänk bara på att hästar måste få använda sin nacke i sprången, så det är otroligt viktig att du blir klar med handen innan hon ska hoppa av. Det är en jättefin polle du har och ni kommer lösa detta tillsammans! :)

Svar: Tack så hemskt mkt för tipsen! Vad menar du med spetsar? Ska rida mer travhoppning och testa bommar före och efter hinder. :-)
Josefine Fred

2012-08-12 @ 08:55:51
URL: http://ettahnia.blogg.se
Postat av: Erika

En spets är ett hinder där du lägger upp två bommar som en spets på översta bommen.

http://www.google.se/imgres?um=1&hl=sv&tbm=isch&tbnid=U4tsms573astwM:&imgrefurl=http://kristinawarg.se/category/ovningar.html&docid=vnTppf7RMWCZYM&imgurl=http://kristinawarg.blogg.se/images/2010/dsc_0026_96424465.jpg&w=600&h=402&ei=E7knUL_RKqri4QSZ14CABw&zoom=1&biw=1280&bih=846

2012-08-12 @ 16:09:52
URL: http://ettahnia.blogg.se
Postat av: Erika

Sedan har jag precis som du varit höjdrädd, och mitt tips är att du MÅSTE ta det i din takt. Höj bara enstaka hinder som du vet är lätta att komma sätt på (i serier tex) över din smärtgräns. Du måste känna dig trygg och då kommer din häst också göra det och på så sätt hoppa med ännu bättre självförtroende ;)

2012-08-12 @ 16:13:32
URL: http://ettahnia.blogg.se
Postat av: Bonnie

Jag skulle testa med att lägga ut några galoppbommar före hindret som hjälper er komma rätt och få en bra avsprångspunkt, helt enkelt få det jämnt och hjälpa er att komma rätt utan omtramp eller att hon går av för tidigt. Har man varit skraj så är det ju lätt att man sitter och tjuvbromsar eller trycker av för tidigt och då blir det lätt dåliga språng.
För att hjälpa henne komma upp sig lite så kan du rida mycket serier och studsar, och travhoppa även på lite höjd då hon måste sätta sig lite och skjuta av med bakbenen, 5.5:an är också en bra övning för att hoppa upp sig lite och få med alla benen och ryttaren kan följa med utan att jiddra med avstånd.

Jag har ridit hästar med betydligt sämre teknik än B och de har alla lyckats ta sig runt 1.10, de har hoppat mer på vilja än teknik och då känns det ju som om hästen får ta i mer än en häst som hoppar lätt med en normal teknik, vissa hästar känns 1.20 som att hoppa 90 och andra är ju tvärtom helt enkelt .

Svar: Tack så hemskt mkt för tipsen!! :)
Josefine Fred

2012-08-13 @ 09:13:14
URL: http://teamkarlsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0