Önskeinlägg

Hej! Jo jag undrar ifall du kan skriva ett inlägg om hur du började utbilda Bellie. Vilka övningar använde du dig av? t.ex hur började du med att lära henne galopp? :D uppskattar verkligen ifall du kan göra detta!älskar din blogg!

Självklart kan jag det!
Det var som så att redan när jag köpte henne hade jag kontaktat tränare som jag tänkte att jag skulle börja träna för. Att ha en bra tränare är oerhört viktigt vare sig man är nybörjare eller mer erfaren. Jag började träna för tränare redan första eller andra veckan, och sedan försökte jag rida lektion 1 gång i veckan därefter.
 
Detta hjälpte mig hur mycket som helst. Utan Emma då, skulle jag inte ha fixat detta i och med att jag endast ridit i 2 år innan, och inte hade någon särskild erfarenhet. Att lära sig jobba en häst korrekt är inget man kan läsa sig till, utan det är en känsla att lyckas göra det, som tar tid och tålamod att nå.
 
De övningar jag rider i dagens läge är inte alls annorlunda motför de övningar jag red i början med henne. Jag återgår hela tiden till grunderna med henne. Då pratar jag om halter, alltså att start och broms ska fungera, övergångar (främst mellan skritt och trav i början). Tempoväxlingar är också något som är väldigt bra och viktigt. Alla sådana övningar har jag hållit på med i dessa år jag haft henne.
 
För att lära galoppskänkeln fick jag använda mig av lite ful-knep. Jag fick ha henne på en lång raksträcka ute i skogen, sedan ställde jag henne på tvären. Sedan svängde jag henne rätt fort, samtidigt som jag la galoppskänkel och smackade - då kom hon ur balans och fattade galopp. Behövde bara göra så ett par ggr så förstod hon vinkeln.
 
Jag red nästan alltid i bara skritt och trav. Det är viktigt att de två gångarterna fungerar innan man beger sig vidare till galoppen. Många ggr har man för bråttom och många ggr orkar inte hästen bära sig i galopp ännu, utan springer för allt den är värd. Då är det bättre att gå tillbaka till traven och lugna sig med galoppen ett tag, tills man byggt upp hästen. Jag har klättrat mycket, ridit mycket dressyr i lång och låg form, intervaller, tempoväxlingar, övergångar, osv. för att stärka henne.
 
Det bästa råd jag har att ge är som sagt att leta en bra tränare som får en att utvecklas i princip varje ridpass, som ger en aha-upplevelser och lärdom hela tiden. Och det ska alltid kännas rätt. Alla tränare passar inte alla ekipage, och alla tränare har olika metoder att uppnå målen man har.
 
Lycka till!

Kommentarer
Postat av: Bea

Måste få inflika att det är inte super vikigt att ha en tränare när man rider om en travhäst. Har man inte ekonomi att regelbundet rida för tränare så klarar man det själv om man har god ridvana. Inget illa menat mot dig som skriver, ville bara få fram att en tränare inte behöver vara super viktigt. =)

2012-07-29 @ 22:38:34
URL: http://beabystrom.blogg.se
Postat av: Tina

Kan hålla med "bea" där jag också, tränare är avsolut inte de viktiaste och defenativt inte i grundarbetet utan isf senare när man ha kommit igång och är en bra bit påväg, men de beror väl som sagt på hur duktig man är sen innan. Men jag skulle aldrig blanda in en tränare i mitt grundarbete på min häst, jag känner hästen bäst, jag vet hur hästen snabbast lär sig, det är jag från hästryggen som känner när hästen är redo för att gå vidare osv. För mig skulle de bara ha blivit en stressande situation som slutar i kaos. Sen spelar det nog ingen roll om de är en travare eller en "vanlig ridhäst" som de handlar om.

2012-07-31 @ 00:04:41
URL: http://hoompa.devote.se
Postat av: Petrah

Kul att läsa hur du gjort! Kan du utveckla lite hur du gjorde med just galoppen? Fattade inte riktigt hur du menade med tvärningar och svängningar... =)

Svar: Hm.. Alltså, jag ställde henne på tvären av vägen, i en halt alltså. Sedan svängde jag henne alltså i rätt riktning mot banan och samtidigt smackade jag och gjorde galoppfattning. Förstår du då? :-)
Josefine Fred

2012-07-31 @ 20:07:19
Postat av: Petrah

Ah, då fattar jag! Trodde du gjorde allt i trav, så jag tyckte det lät lite... öh... vingligt...=D Det verkar finnas lite olika sätt att lära dom galoppera, det är så intressant att höra hur olika personer gjort. =)

Sen håller jag med dig om att rida för tränare, tycker det är viktigt att hitta en bra tränare för att utvecklas i rätt riktning. Men man måste givetvis inte göra det, det beror på hur mycket man redan kan och vad man har för ambitioner.

När jag i höstas började rida en travare, red jag för tränare första gången efter en månad. Nog för att jag ridit mycket tidigare, men jag har aldrig egentligen ridit en travare tidigare och jag är väldigt mån om att han ska utbildas korrekt, så han faktiskt bygger upp sin kropp och inte sliter ner den med felaktigt arbete. Till det har jag en riktigt bra tränare, som hjälper mig träna honom i rätt ordning. För det är stor skillnad att rida en 11-årig travare (som gått på banan) och en 11-årig ridhäst! Dom är på helt olika nivåer och har kroppar som faktiskt skiljer sig åt mycket p.g.a. att dom arbetat med kroppen på olika sätt.

Ja, ja, svammel, svammel, jag har faktiskt just stigit upp!! =D Lite flummigt, men nån kanske förstår...

Svar: Jahaaa :D Haha.
Jag tror det är superviktigt med tränare om man inte själv verkligen vet vad man sysslar med. Men gör man det så är det ju inget måste med tränare såklart. :-) Men alla gör ju som de själv känner. Men för mig är det väldigt viktigt med tränare iallafall.
Josefine Fred

2012-08-01 @ 08:37:44
Postat av: Frida O

Tack så mycket för tipsen! :D Är så nöjd å Glad att du skrev detta inlägg.


Svar: Kul att kunna vara till hjälp!:D
Josefine Fred

2012-08-01 @ 19:10:21
URL: http://trothorses.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0