Svammel

Vem är jag? Varför är jag såhär? Varför blir jag så lätt irriterad, varför blir jag så lätt arg och frustrerad så fort jag inte lyckas med något? Varför blir jag så frustrerad att jag skulle kunna börja gråta vilken sekund som helst? Och varför kan jag på 1 sekund, om någon säger rätt/fel grej växla om och bli superglad, alt. ännu mer frustrerad och arg? Varför blir jag totalt blockerad och en helt annan person, vilket leder till att jag blir konstig och nästan otrevlig? Och när jag väl lugnat ner mig kommer ångesten som ett brev på posten.
 
Jag blir så less. Vilka krav ska man ha på kommunikationen mellan sig och hästen sin? Vissa struntar totalt i det och fokuserar bara, bara på ridningen och resten är som det är. Vissa har sina hästar lösa ute i naturen och hästen väljer att vara med dom. Vissa får sina hästar att utföra stora fysiska moment med bara en handvink. Så hur stora krav ska man ha utan att ha ångest? Hur dålig kontakt får man ha mellan sig och sin häst utan att man ska känna världens ångest och lust att sälja hästen till någon som kan mer? Till någon lugnare och mer tålmodiga människa som kan få hästen att vilja umgås, att vilja komma i hagen varenda dag, att gilla att bli sadlad utan att käftarna smäller i luften mot en.
 
Jag är en sån otroligt stressad människa. Även om jag inte är stressad fysiskt så är jag det inombords. Spänd, orolig, har alltid ångest över något. Lättirriterad. Kan växla i humöret på två röda. Hur fan kan jag tro att jag ska få en bra relation med min häst på det viset? Eller räcker det att ha det som vi har det nu? Hon följer mig, hon respekterar den som leder henne, stannar man så stannar hon, backar man så backar hon. Hon flyttar sig lätt för tryck, är lyhörd och försöker. Men hon är dominant. Upprepa upprepa upprepa. Det är mina nyckelord för att få pli på henne. Räcker det? Oftast så blir hon glatt fångad i hagen, och alltid på betet. Hemma så spelar hon mig spratt ibland genom att inte komma, och leka runt. Jag vill ju att hon ska vilja vara med mig? Vad gör jag för fel? Tycker min häst inte om mig? Tycker hon inte att det är roligt elr givande att vara med mig? Har hon ont? Är sadlarna obekväma trots alla tecken på att allt är frid och fröjd på den fronten? Har hon dolda fel som inte syns utifrån, som inte massör/ET kan känna och/elr som inte känns när man rider?
 
Men ridningen då. Hon är trevligare än någonsin och tycker att det är roligt. Hon är en positiv häst. Vad vi än hittar på så är det roligt. Förutom när hon sätter in sina egna åsikter ibland, men det får man såklart ta.
 
Svammel svammel.. 

Kommentarer
Postat av: charlotte

Fattar att det är jobbigt stakars dig klart hon älskar dig du är ju hennes lilla mamma <3 ;)

2012-07-24 @ 23:19:33
Postat av: Bea

Hej, jag anser att det kan räcka med.det man har om du nu inte vill träna sånt mer så tycker inte din häst att det är kul så då kan man lika gärna skita i det och köra på det som funkar. Jag vet själv hur uppgiven jag blev då man så fort man satte en fot i hagen så kutade hon åt motsatt håll, min häst hade då väldigt ont men det viste jag inte, hade jag vetat då så hade jag nog förståt. Min väns ridtravare gjorde allt för henne och gick tom dressyrtävling med 4 kotor sne i ryggen, vissa hästar visar ju ingenting då de tror att de ska bli bortvalda då om de visar att det är fel på dem. Jag tipsar om kiropraktiker som kan kolla ryggen:-)

Svar: Tack för ditt svar!
Ja tyvärr är det ju väldigt klurigt ibland att veta, eftersom överlevnadsinstinkten sätter in vid smärta, varför de inte gärna visar att de har ont.

Det är därför jag alltid åkt in direkt till klinik så fort jag känt att något är fel. Även om det visat sig ett par ggr nu att det inte är något fel alls. Har haft ute equiterapet och massör i de 4 år jag haft henne oxå, för att vara säker på att hon inte har fysiska problem. Men som jag uttryckte mig i texten.. Det kan ju vara sådant som inte kan märkas av, eller kännas av. Som kanske kräver röntgen elr annat. Äh jag vet inte.
Josefine Fred

2012-07-24 @ 23:28:53
URL: http://beabystrom.blogg.se
Postat av: Julia m. ridtravaren Lelle

Jag tycker att du och Bellie är ett riktigt radarpar, men precis som att du har dina dagar verkar Bellie kunna ha sina :) Hästar kan ju också vara väldigt olika som individer, endel är väldigt neutrala medans andra är mer färgstarka. Som Bellie kanske har mycket i huvudet hon också och vissa dagar inte är på humör, men när ni båda är på humör går ni ju ihop hur bra som helst! Jag tror inte att Bellie skulle kunna ha en bättre matte, det märks att du bryr dig om henne med hela ditt hjärta. Sen är inte alla hästar supersociala alla dagar, det är inte Lelle heller. Men bara utifrån din blogg ser jag att Bellie är en mycket välmående häst som verkar trivas med livet! Och att du oroar dig är bara ett tecken på hur mycket du bryr dig tror jag.

Svar: Tusen tack för svaret! :-)
Josefine Fred

2012-07-24 @ 23:46:14
URL: http://enligtjulia.webblogg.se/
Postat av: Carro

Skönt att svammla av sig och avreagera sig via bloggen. Ibland tycker jag att det hjälper när man delar sina tankar via texter till annat folk, så att man får höra/läsa om deras livserfarenheter. Kram!

Svar: Verkligen!
Vet du, jag tänkte just på er. Dig och Lisen. Ni är ju mina förebilder.. Och bland de finaste och mest harmoniska ekipage jag vet. Synd att du ska lämna iväg henne, men jag tycker det är kung att du följer dina drömmar!
Josefine Fred

2012-07-24 @ 23:54:11
URL: http://silverbern.bloggplatsen.se
Postat av: Malin

Men varför måste du ha sån press? Vad vill du få ut av ridningen? Du måste tänka på att hästar är individer också och jag är rätt så säker på att ingen annan skulle få bättre "kontakt" med B än du får. Hästar har också mer eller mindre humör och vissa är mer tillgivna än andra. Precis som vi människor.
Min nikke vill inte heller komma i hagen, snarare tvärt om, han drar gärnet när han ser mig. Men det är inte för att han hatar mig utan för att han är rädd för att han ska få stå själv i stallet.
Men när man väl rider tycker han om det.
Lillan är annorlunda hon är mer motsträvig och har sitt humör. Men det är så hon är och jag accepterar det. Man måste inte ha kontakt så man är redo att uppträda i Globen. Hästar vill egentligen bara ha en ledare som är sjysst

2012-07-25 @ 00:48:56
URL: http://mallanord.blogg.se
Postat av: Malin

Men varför måste du ha sån press? Vad vill du få ut av ridningen? Du måste tänka på att hästar är individer också och jag är rätt så säker på att ingen annan skulle få bättre "kontakt" med B än du får. Hästar har också mer eller mindre humör och vissa är mer tillgivna än andra. Precis som vi människor.
Min nikke vill inte heller komma i hagen, snarare tvärt om, han drar gärnet när han ser mig. Men det är inte för att han hatar mig utan för att han är rädd för att han ska få stå själv i stallet.
Men när man väl rider tycker han om det. Hästar har "kedjeminne" och kommer ihåg saker endast pga vad dom ser och vilken känsla dom förknippat den med och i flera led. Går jag ut till nikke med en hink godis så är det helt annat då kommer han direkt.
Lillan är annorlunda hon är mer motsträvig och har sitt humör. Men det är så hon är och jag accepterar det. Hon är häst och lever alltid i nuet, därför surar hon ALLTID nör man sadlar och det går inte att få bort. Men när väl sadeln är på så har hon glömt det! Man måste inte ha kontakt så man är redo att uppträda i Globen. Hästar vill egentligen bara ha en ledare som är sjysst, ger dom mat typ. Sen kan dom vara lata (lillan) eller super ambitiösa (nikke:)

Svar: Tusen tack! :)
Josefine Fred

2012-07-25 @ 01:00:04
URL: http://mallanord.blogg.se
Postat av: Malin

<3

Svar: <3
Josefine Fred

2012-07-25 @ 01:02:43
URL: http://rajala.blogg.se
Postat av: Ellen

Oj vad jag känner igen det här! Min häst är också väldigt dominant. Jag tror inte att det ligger för alla hästar att vara sådär tillgivna helt enkelt, och det behöver inte bero på dig som ryttare. När jag hade min hästs mamma var hon otroligt tillgiven mot mig, ändå var jag mycket sämre och mer okunnig gällande hantering osv än vad jag är mot min nuvarande häst. Men det är också en styrka att hästen är självständig! Igår blev min häst lämnad ensam i hagen där hon inte ens kunde se andra hästar. Jag blev jätteorolig när jag kom ut till stallet och hörde att hon stod själv i sommarhagen, men när jag väl kom dit stod hon lugnt och betade. Så inre styrka är svårt att tampas med som ryttare, men det är i många fall bra för hästen själv, som då kanske är mer trygg i sin egen person. Eller vad det heter när det är en häst :)

Svar: Tack snälla :)
Josefine Fred

2012-07-25 @ 09:08:55
URL: http://imsobumbled.blogspot.com
Postat av: Q Ord och inga visor!

Jag hade tänkt svara på detta tidigare men sen kom farbror knas minst sagt i mellan.

Mycket av de tankar du delar med dig om här är du långt ifrån ensam om att ha.Jag halkar in på den banan jag också titt som tätt och det är nog mycket för att vi verkligen vill våra hästar det bästa och vi skulle gå över lik för att de ska ha det så bra som möjligt.

Kärleken till ett djur kan på sätt och vis gå lite över styr eftersom de inte tänker som vi gör och vi har en förmåga de inte har när det kommer till att tänka och agera på olika sätt.Vi blir känslomässigt involverade på ett sätt de inte ens har förmåga att komma i närheten av och jag tror det är där vi i bland hamnar i konflikt både med hästen och oss själva.

Min och knas resa har inte varit någon dans på rosor och varje sak du beskriver ovan går även vi igenom och jag försöker verkligen inte överanalysera allt den hästen tar sig till.

Han har humör och han har ju faktiskt tidigare faktiskt regelrätt attackerat mig och även han varit svårfångad i hagen minst sagt och det tog många många år att få bukt på.och det har varit svårt periodvis att öht att han tyckt om mig ens minsta lilla men det gör han vilket jag insett med åren dock kan man väl tycka att han har ett knepigt sätt att visa det på när han likt en krokodil hugger efter mig och min man med för den delen när man lägger på täcke eller spänner sadelgjorden.

i knas fall är det mer ett invant mönster .Han har alltid gjort så och hållit låda i olika lägen och jag har genom åren accepterat att det är så han är.Och det betyder inte att han inte tycker om mig eller inte gillar att arbeta osv för han kan inte lägga in sådana värderingar alls.Och jag vet dessutom att han är frisk och inte har ont .i bland får man helt enkelt ta att hästen kanske inte reagerar som andra hästar och är de kärvänligaste gulliplutt hästen hela tiden och så får man vara vaksam i stället på om det sker förändringar i humöret åt andra hållet i stället.

Om min häst skulle vara from som ett lam hela tiden skulle jag snarare i dagsläget tro han var sjuk.
Knas är vilket jag också tror Bellie är en mycket känslig individ och dessa typer av hästar är de bästa enligt min mening även om de är lite egna och vi i bland inte alls förstår allt det gör.
Och de är också noga med sina människor och jag tycker inte det finns någon tvekan om att just du är Bellies speciella människa.Den människan hon vill ha i sitt liv.Och precis som i alla förhållanden går det lite upp och ner och är inte alltid en dans på rosor men det går så länge man respekterar varandra.

Jag personligen tycker att resan du och Bellie gjort det senaste året är ett bevis på att eran relation växt sig starkare och jag tror också att banden mellan er kommer utvecklas mer med tiden som går.

Glöm inte bort att du är mänsklig och hon är häst.Och framför allt sänk kraven på dig själv i den mån du kan för jag är helt övertygad om att din häst tycker om dig ofantligt mycket och jag tror du förstår henne betydligt bättre nu än du gjort tidigare och hon förstår även dig bättre.Och glöm inte bort att hästar är otroligt förlåtande.Lång mer förlåtande än vad många människor är.Och de är framförallt mer förlåtande än vad vi är mot oss själva.En klok man sa till mig för länge sen.
Allt måste få gå fel minst en gång för att vi ska lära oss vad som är rätt sen.
Kram på dig. // Q

Svar: Tusen tack för ditt svar Q! Uppskattas verkligen.
Josefine Fred

2012-07-26 @ 08:49:15
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: Jenny

Känner mig precis som dig. Har ångest över att min häst hela tiden, har han ont, är han skadad, kommer han inte klara sig (han är skadad just nu) det är så fruktansvärt jobbigt att känna så, man blir så psykisky utröttad i hjärnan så det är inte klokt. Usch! Men jag tycker iallafall att du och Bellie är jättefina tillsammans och eran resa är helt outstandig bra! Alla som klagar på travare kan ju bara slänga sig i väggen ;)

Svar: Inte kul! :-/ Särskilt när dom är skadade oxå blir man ju ännu värre.
Tack så mycket!! :)
Josefine Fred

2012-07-27 @ 17:45:13
URL: http://guldponier.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0