Höjden spelar ingen roll?

Varför är det sånt hyschande med höjder när det gäller hoppning? Har alltid funderat på det. Så fort någon skrivit att höjden inte spelar någon roll har jag alltid tänkt att, jo.. Den spelar mycket roll. Iallafall för mig.

Så, varför spelar inte höjden
någon roll? :o Jag brukar ofta undra/ställa en fråga om hur högt ett hinder är på en bild, för jag tycker det är roligt och intressant att veta det. Någon kan då ha skrivit "höjden spelar ingen roll!".. Varför får man inte bry sig om höjden? :P Självklart ska hästen vara välriden på backen innan man ger sig på att hoppa över huvudtaget, och självklart ska hästen vara så pass musklad nog att klara av att hoppa höjder med den styrka som krävs. Och självklart är det allra viktigaste HUR hästen tar sig över ett hinder och inte ATT den gör det. För som jag sagt tidigare kan en älg hoppa. Så låt oss utgå från att hästen gör det på ett bra sätt.

De är bara något jag
gått och funderat på.. Själv blir jag skitstolt så fort jag hoppat 80-1m. Jag kan gå och mäta hindren på slutet och inse att wow jag har hoppat 90cm, ascoolt tycker jag! ;-)

Så.. hade vart intressant att få veta varför det är så förbjudet att vara intresserad av hur högt hindren är :D



Kommentarer
Postat av: Anni

Teamoveson.blogg.se

2012-03-28 @ 15:46:58
Postat av: Anni

Jag tycker bara att det är synd att det är en sån höjd-hysteri. Många verkar mäta kunskap/erfarenhet/rutin på hur högt man har hoppat, och det är ju bara helt åt skogen. Jag har vid ett flertal gånger hoppat 1.50 med ravelli, men det betyder absolut inte att vi har på de höjderna att göra. Vi hade aldrig klarat att ta oss runt en hel bana, utan det handlar om enstaka språng där vi haft ett litet hinder innan som hjälpt oss få perfekt avstånd. Visst är det en häftig känsla när man tagit sig över ett hinder som känns ungefär som att rida emot en vägg, men egentligen, helt meningslöst för vår del. Sen kan jag reta ihjäl mig på folk som tävlar på 1 meters nivå men som hävdar att deras häst minsan skulle kunna tävla 1.40 imorgon eftersom att de faktiskt tagit sig över ETT hinder på 1.40..... Men jag förstår vad du menar, ibland är det roligt att veta höjden även om det egentligen inte spelar någon roll :) som min tränare brukar säga " kan man inte hoppa små hinder på ett korrekt sätt så ska man heller inte hoppa höga"..

2012-03-28 @ 15:55:41
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Erica

Jag tycker som du att det är kul och intressant att fråga om höjden. Om det är man själv som hoppat ett högt hinder blir man ju stolt över sig själv. Alla har ju också olika skicklighet och 140 för mig är kanske som 60cm för en annan. Det beror ju helt på vilken nivå man är. Men att det blir sådan hysteri runt att höjden inte spelar någon roll tror jag har att göra med att det blir så många som inte har den blekaste aning om vad de igentligen gör utan bara rider mot hindret för att hoppa högt. Hur fel det än blir. De har ändå hoppat högt och tror att det blir mycket bättre för det. Då kanske man säger att höjden inte spelar någon roll för att dämpa dem eller för att man själv är avundsjuk. Men jag tror att höjden inte spelar någon roll. Vi är som sagt alla på olika nivåer och håller oss till det. Att hoppa 120cm och vara hopprädd är en bra mycket bättre merit än att ha tävlat 140 klasser, kanske någon 150 och sedan hoppa ett enkelhinder på 160cm.

2012-03-28 @ 17:21:59
URL: http://tillhast.wordpress.com
Postat av: Jennie

För mig är höjden rätt viktig för att mäta hur långt vi är på väg i utbildningen. Det är inte siffrorna i sig som är måttet vart vi är, utan när jag är van att vi tar en perfekt bana i teknik, styrka och när det känns BRA där är höjden lagom för oss. När vi sedan lyckas hoppa bana på en ny höjd med precis samma känsla och resultat, ja då blir höjden väldigt viktig då det blir lite det nya trappsteget man tagit sig till. Sen om det är 60 eller en meter spelar ingen roll för mig. Utan det beror på vart formen ligger för dagen. Sedan är jag själv väldigt hopprädd och då vet jag att det kan spela väldigt mycket roll för mitt och andras självförtroende att få veta att jag har faktiskt tagit mig över en meter på ett bra sätt. Det får MIG att må bra.

Sen har jag aldrig haft så mycket övers för folk som stoltserar och skryter att de minsann hoppat 150 med deras outbildade häst som aldrig tränat. Och när man får se dem på film eller irl så är det fan med hjärtat i halsgropen man ser de tar sig över. Då är inte inte okej! Då är det bara för sakens skull man promt ska hoppa en viss siffra och det är inte sjysst mot hästen.

2012-03-28 @ 18:09:34
Postat av: Camilla

för att avvika från ämnet lite så är ett annat uttryck jag HATAR är "det är inte höjden som är problemet". Det kan komma från ett ekipage som hoppar en bana på 90 cm felfritt och det blir kaos om banan blir 1 m, alltid. men det är inte höjden som är problemet... (det är så sjukt vanligt att folk säger så. :P )

2012-03-28 @ 18:24:31
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hmm, jadu. Jag har varit med om att folk liksom inte "vill skryta över hur högt det är" det är det dom säger i alla fall...



Men jag har inget problem att säga hur högt hindret är när jag hoppar, jag är stolt över att jag och Zola liskom kommer över 50cm då både hon och jag är vääldigt ringrostiga!



Om jag hoppar på ett träning (tidigare i mina dagar hehe) så ville JAG inte veta hur högt det var för då hade jag ballat ut totalt och vägrat att hoppa. Jag blir väldigt nojjig efter 60cm, och det känns liksom som om man aldrig ska komma över men sån är jag! ;)



Men som sagt jag har fkt inte mött så många som säger att "det inte spelar någon roll" (:

2012-03-28 @ 19:09:15
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Emilia

Jag tycker att det ä roligt att veta hur högt man har hoppat eller hoppar. Man ska ha en välriden häst på marken för att sen kunna hoppa högre höjder men det är ändå roligt att veta hur högt det är för att se framsteg. Jag är glad för att veta hur högt jag har hoppat för att det är jag stolt över och jag vill utvecklas ännu mer, både mig själv och hästen och då kan det vara bra att veta hur högt det är ;)

2012-03-28 @ 19:09:42
URL: http://islandstravare.blogg.se/
Postat av: Emelie Löfström

Självklart får man vara jättestolt över den höjd man hoppat. Som filmen från den senaste hoppträningen då jag och Shakiro hoppar 130 cm, det är jag jätte jätte glad och stolt över! :D Har du sett den? :)

2012-03-28 @ 19:40:01
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: Carro

Jag håller med dig jag..tycker det är roligt att få veta höjden och känna sig bra för att ha klarat det liksom :) i vissa fall kanske det kan vara bra att inte tänka på höjden då (som i mitt fall) då min hjärna börjar tänka så fort det blir högre :P hihi, men det är kul att veta efteråt. :D

2012-03-28 @ 21:31:28
URL: http://www.stallpäärni.se
Postat av: Frida

Jag är hopprädd, rädslan minskar ju mer jag hoppar däremot, och självklart är det häftigt att efteråt inse att man kommit över en meter när man tycker att 60cm är alldeles för högt ibland. Samtidigt så tycker jag att enstaka hinder av en viss höjd inte spelar så stor roll, däremot så blir jag impad om man tar sig runt en hel bana på ett snyggt sätt, och då är jag mer impad om hindren ligger på 80-90 än om man hoppat ett hinder på 130.

2012-03-28 @ 21:58:10
URL: http://standardbred.bloggplatsen.se/
Postat av: Tilda

Jag gick faktiskt och tänkte på det där för bara några dagar sedan. Fast på ett litet annat sätt..



Jag tycker verkligen man ska få veta höjden och så. För jag skulle verkligen bli stolt/glad över att mig och Kimberley om vi hoppar över 1 m. M



Men det jag känner att så fort man har hoppat frågar alla, vilket höjd osv. Som att de säger hur bra man är och på vilket nivå man ligger på. Vilket jag tycker är helt fel.



En annan sak jag inte heller gillar, är att många ryttare är för fokuserad på höjden, då de hela tiden ska hoppa runt 1m. För att de verkar tro att om man hoppar lägre än man sämre.



Detta är i alla fall en känsla jag får av olika ekipage. :)

2012-03-28 @ 22:15:23
URL: http://goldenhorses.blogg.se/
Postat av: Tova

Håller med Tilda en aning.



Har jag en häst som är duktig på att hoppa och har musklerna så självklart, ställ upp en hinder på 150cm så hoppar vi. Inga problem.



Men man kan mena mycket olika med "höjden spelar ingen roll" och det kan vara som du skriver varför det ska vara så tyst angående höjder man hoppat på t.ex en bild/ film.



Sen kan man säga att "höjden inte spelar någon roll" när man ska träna markarbete och de flesta vill hoppa högt. De flesta som har hästar som de hoppar med vill endast hoppa högt. De vet att hästarna kan hoppa högt coh därav blir dte ett bristande intresse att hoppa lågt. Då kan den frasen komma fram och att hoppa lågt kan vara mer givande än att hoppa högt. :)

2012-03-29 @ 07:47:54
URL: http://kazince.blogg.se/
Postat av: Anna

Tycker inte det spelar så stor roll, det är ju upp till var och en om man vill berätta det eller inte.

Det som däremot stör mig är när folk är superfokuserade på höjden och inte har fått upp ögonen för det som faktiskt är viktigare :)

2012-03-29 @ 10:27:51
URL: http://withcrazyhorse.blogg.se/
Postat av: Elin

Jag tycker att det är lite fel att vara så höjdfixerade med tanke på barn som håller på med samma idrott. Iallafall på vår klubb ser man att småflickorna som nyss börjat galoppera ständigt frågar vem som hoppat vad. Vi borde ju egentligen lära dem att det inte är den som hoppar högst som är häftigast, duktigast eller liknande. Fast sen förstår jag ju ditt argument, det är klart att höjden är intressant men inte förrän man själv vet vad som är viktigare än just höjden. ;)

2012-03-30 @ 13:04:02
Postat av: Malin

jag brukar säga att höjden spelar ingen större roll, på träning. det är tyvärr många som bara hopptränar på höjden. och ingen träning alls på jobbet mellan hindrena. det är ju minst lika viktigt att ha en kontrollerad häst! :) bra flyt, jag brukar tänka på att jag vill ha ett bra sista galoppsprång.

2012-04-05 @ 22:10:35
URL: http://systrarnawester.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0