Barfota?

Någon här som har en barfotahäst som vill berätta lite? Jag har börjat klura lite på att testa ha B barfota. Men jag är kluven. På ön där vi står är det praktiskt taget bara sten i skogarna och längs vägarna. Så det skulle bli mycket asfaltsridande och ridande på stora och små stenar samt grus. Fast smågrus då. Hur funkar det?? Funkar det ens?

In med åsikter samt för- och nackdelar! Bellies bakhovar håller på att trasa sönder där sömmarna sitter, och såhär illa brukar dom INTE vara. Vet inte vad som hänt? Tips? Och sen i och med att jag rider på mycket hårt mark så slits skorna extremt fort, tåkappan lossnar och sömmarna slits så pass att de fastnar i skon och gör att skon lossnar tillslut. Så finns det en möjlighet att det kan funka att ha henne barfota kanske jag är beredd att testa. Dock har vi ju väldigt isiga vintrar här ibland, i norrland. Vet att det finns boots.. men ändå? Hur funkar bootsen?

Och hur hittar jag någon som kan hjälpa mig med denna bit, att få hoven bra? Har läst massor om att man måste underhålla mycket själv första tiden, med hjälp av någon kunnig osv. Jag kommer knappast kunna fixa detta själv för jag har inte kunskap till de.

ALLA åsikter är välkomna!

Kommentarer
Postat av: Camilla

Tänk all slitning som skorna utsätts för, det kommer du istället utsätta hovarna för. Ge enzion(Börjes) och få bättre hovar! Den fungerar, äter den skälv och har fått bättre nagelkvalite.

2012-05-31 @ 10:09:38
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: Erica

Håller hovarna på att trasas sönder med skor tror jag inte det är bra att ta av dem. Då är risken större för att de ska fläka sig när hon går barfota. Men Grålles hovar har också varit lite extra dåliga en tid, med sprickor och sådant. Jag har penslat på rejält med hovolja och det börjar faktsit se lite bättre ut :)



Men om du nu tar av skorna, risken är ju att hon blir väldigt ömfotad om hon är van att gå med skor på. Sedan är det ju klart att vissa hästar är olika känsliga.



Louviere i stallet har gått utan skor nästan hela sitt liv, men när han kom till vårat stall fick han på sig skor. Just för att han verkade ömma lite extra när han kom ut på grusvägarna och stenigare vägar. Men också när han fick på sig skor blev han luftigare i fram, som om han klarade sträcka ut steget mera.



Vet inte om detta är till så stor hjälp, men tänkte jag kunde dela med mig av det ändå :)

2012-05-31 @ 10:16:00
URL: http://tillhast.wordpress.com
Postat av: Gabriella

Du ska absolut testa att ha henne barfota! Vi måste tänka på att hästarnas hovar e egentligen skapta för det. Jag har min häst barfota då och då för att det gör otrolig skillnad på hoven. Egentligen gör en sko mer skada än man tror, fast det inte märks, det stoppar hovmekanismen. Dock har jag nog skodd min häst oftast, men inte för tillfället. Vår andra häst som vi har har inte haft skor i hela sitt liv (nu 12 år) och hennes hovar e fullt friska.

B kommer högst troligen att halta och ömma första tiden, men det e ingen fara. Det handlar bara om att låta henne vänja sig, för en häst som gått med skor har troligen känsligare stråle, men hon kommer vänja sig och då slutar det ömma :) Så om hon haltar lite i början e det normalt. Du ska vara försiktig med stora stenar och asfalt men tror att efter en tid så börjar det också gå. Ang på vintern. När hästens hovar varit utan skor ett tag funkar de som sugkoppar på is. Man ska vara lite försiktig men sättet de funkar på e otroligt!



Egentligen ska en häst inte alls behöva ha skor, det är bara vi människor som tror att det behövs eller som en gång har gjort så att det har blivit ett måste. Hästen vår som aldrig haft skor på sig så hennes hovar behöver vi verka ungefär var 3dje månad! kanppt ens det om det är bra mark. Men e det blötare så växer hovarna mycket snabbare.



Läs gärna Olivias blogg (vivanolivia.blogg.se) Den bloggen har fått mig att tänka om ang. hästens hovar. Det e ju egentligen hela hoven som ska bära hästens vikt (strålen SKA ta i marken) inte bara hovväggarna som då den har skor. Lite basfakta bara, som du kanske redan visste ;) Men klokt beslut att fundera på det, du kan fast börja med att ha henne barfota på somrarna när det e torrt, så får hovarna tid att vänja sig. Om det e blöt e det ganska problematiskt om de förr gått med skor. Lycka till vidare! :)



TIPS! en väldigt intressant video som förklarar hovmekanismen och vad som händer när vi skor hästarna: http://www.youtube.com/watch?v=OZITkl_8qHQ

2012-05-31 @ 10:34:03
URL: http://gabbi-l.blogspot.com
Postat av: Jessica

Hej!

Min treåring går barfota och har alltid gjort.. ganska självklart men iaf.. nu har jag kommit ut i skog och mark med han, grusvägar är inga problem alls han ömmar inte..dock har jag HÖRT bara att har man en häst med skor och gör de barfota får de ont och ömmar..

strålen stimuleras mer nnär de går barfota än med skor enligt mig.. jag ska försöka ha han barfota hela tiden och inte förstöra hovarna:)

jag tror att hästen bara behöver vänja sig vid att vara utan skor ett tag, det är ifall man går med den på grusvägar och skog.. men jag skulle säga att du borde testa dig fram, har hästen bra hovar borde de funka!

Hoppas du lyckas ha en bra dag! Kram

2012-05-31 @ 11:49:27
URL: http://litemeromoss.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hästens stråle ska gå i marken som kommentaren ovan säger. Min mamma är hovspecialist. Tycker också den filmen är bra att se. Alla hästar är skapta att gå utan skor vilket gör att nästan alla hästar klarar det. Jag tycker absolut du ska prova utan. Hon kan ömma några dagar efteråt men hon kommer vänja sig. Hovolja osv fixar inte hovarna, det täcker bara över felen. Hoppas det går bra med henne hur du än gör!:)

2012-05-31 @ 12:36:00
Postat av: Bonnie

Jag har haft Musse barfota helt och nu går han barfota bak och skor fram vilket funkar super. Använder easyboots om jag ska ut på grusvägarna och de har aldrig ramlat av(jag har forcerat träsk med dom...) och han har aldrig fått skav, de kräver lite teknik innan man får snits på på och avtagning men när man väl har fått in tekniken så är det enkelt! De bootsen jag köpte förra sommaren är knappt slitna nu efter ett år men då skor jag runt om med brodd och snösulor på vintern för annars står han på öronen när glansisen kommer.



Finns ju många typer av boots och det kommer fler och fler, på distanssidan så börjar det bli fler som rider och tävlar sina hästar barfota med boots, upp till 16 mil och vissa går även utan boots. Bl.a Aces Comett som var en av de svenska hästarna i VM sist gick helt barfota i 16 mil, finns bilder på hans hovar efter ritten i barfota och boots tråden på bukes distanssida:)



Du kan ju alltid testa och sko av, funkar det inte efter en försöksperiod så är det ju bara att slå på skor igen:)

2012-05-31 @ 13:12:50
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/
Postat av: Hanna

Hästen är född att gå barfota så det tycker jag absolut att du ska göra! MEN du ska veta vad du ger dig in på och att bara sko av en häst och verka den betyder inte att du får en väl fungerande barfotahäst. Kontakta de här tjejerna http://barfotahovar.wordpress.com/ som har hur mycket kunskap och erfarenhet som helst. Gå dessutom in på http://www.sanhcp.org/ och kika under fliken examinerade om du har en barfotaspecialist nära dig. Eventuellt har någon av dem annars folk de kan rekommendera.

2012-05-31 @ 13:46:59
URL: http://irmelin.bloggagratis.se
Postat av: Anonym

Prata fört och främst med din hovslagare om han tror att B hovar håller för att gå barfota. Han kan också verka hovarna riktigt. Jag har unghästarna oskodda, men tex avelsstoet jag hade fick bara gå barfota under fölningen sen fick hon på sig skor igen då hennes fötter inte klarade av all sten och berg som vi bor på.Jag tycker det är helt sjukt att tycka det är okej att låta hästarna ömma flera veckor när man tagit av skor. Och ärligt talat skulle jag ALDRIG låta någon som gått några 2 dagars verkningskurs röra mina hästar.

2012-05-31 @ 14:25:44
Postat av: Malin

Skulle säkert gå. Frågade min hovslagare om jag kunde ta bort skorna bak på min vallack. Men han sa att man får räkna med att inte rida på minst 6 månader och hästen måste gå i gräshage. Efter det kan man inte rida så mkt på grusväg/hårt underlag heller.Så du får nog räkna med en lång tid av uppbyggnad innan du kan rida och hon har fått starka hovar. (beroende på hovkvalité) Det är nog skillnad på om hästen aldrig har haft skor och går barfota eller om den haft skor hela livet och sen tar av dom. Jag skulle nog akta mig för att lyssna för mkt på "barfota entusiaster" vet att en här i uppsala blev dömd för djurplågeri pga av att hon använde sig av "barfota metoden".

En häst är född barfota ja, men eftersom den inte lever på stäppen i det vilda längre och strövar utan går varje dag året om på slitande/hårt underlag så krävs det att den har skor. Sen ang sånna skor man tar på vid ridning så har jag hört att dom slits ungf lika mkt som vanliga skor så det blir inte så mkt billigare än vanliga skor.

2012-05-31 @ 14:28:51
URL: http://mallanord.blogg.se/
Postat av: Linda

Kolla med hovslagaren som skor henne vad den tycker, dom vet bäst skulle jag säga. (inget illa ment mot er andra såklart) :)

2012-05-31 @ 15:35:05
Postat av: Anna

Jag hade Emmet barfota under tiden jag hade honom och det funkade jätte bra. Han hovar hade gått sönder massor där skorna hade suttit så då plocvkade jag av dom och hans hovar blev mycket mycket bättre.

En grej att tänka på att i början kan dom ömma mycket men efter en period så stärks hoven och strålen så att ömmheten sedan försvinner. Vissa gånger kan ömheten komma tillbaks i små perioder och sedan försvinna. Jag rekomenderar starkt att ha hästen barfota. Börja annars med att ha henne barfota bak o se om hon ömmar massor. Jag har min nya Ellie barfota bak just nu.

2012-05-31 @ 16:22:43
URL: http://equemylife.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Ärligt så kan jag inte hålla med ovanstående.. Hovslagaren vet inte alltid bäst! Och hoven anpassar tillväxten efter slitage så det där att "så mycket som järnskor sliter, så mycket slits hovarna" är en myt!



http://www.sanhcp.org - Vildhästmodellen.

Vägen till barfota är tidskrävande och man måste ha tålamod! Hästar som är hovslagar verkad är oftast förtunnad i sulan eftersom hovlagaren verkar hoven efter skon inte tvärt om.. Vilket gör att hästen blir öm i hovarna!

Finns mycket argumentera om när det gäller skor vs barfota. Ska man ha barfota ska man inte lyssna på det "tradionella" hästmänniskor/hovslagare för dem har ingen kunskap för det!



Har tre hästar som verkas enligt sanhcp metod. Kan även säga att jag haft skodd häst för flera år sedan innan jag upptäckte att skor och hovslagare inte är rätt.



Mitt tips är att kontakta någon inom Sanhcp.

Sök på Svenska hovskolan på FB eller http://www.sundhast.se/ för mer kunskap.



Ann-Sofie Winkler verkar enligt sanhcp i Sunsvall

070-7777471

www.winklershovvard.se

[email protected]

2012-05-31 @ 16:36:13
Postat av: Helena

En bra hovslagare kan ge dig en uppfattning om hästens sulor och hur tunna / starka se är vilket kan ge en hint om huruvida barfota skulle funka . Jag är skeptisk eftersom du beskrivit underlaget och intensiteten i ridningen och du skulle nog mkt troligt få ställa in dig på en stor nedtrappning under en lång period för att vänja in hästen / se om den går att vänja .

Ang hovkvaliteten om hon är torr och sprucken kan man med mkt enkla medel fixa sånt och förbättra . Den här tiden på året dvs den torra tiden spola hovarna med vatten och pensla vegetabilisk olja ( vanlig oliv eller rapsolja tex) på hoven . Då bevaras fukten längre och utan att torka ur hoven . Otroligt bra och ger effekt snabbt .

2012-05-31 @ 18:30:28
Postat av: Hanna

Att prova - i alla fall på bakhovarna - kan ju inte skada. Jag har mina hästar skodda endast fram och tycker att det fungerar utmärkt. Har inte upplevt att dom halkar på vintern även om dom då är utan broddar bak. Dom får bra fäste utan skor.



Dock kan det ju vara lite krångligt att ta av skorna på en häst som har gått skodd väldigt länge.

2012-06-01 @ 00:03:42
URL: http://hannnss.blogg.se/
Postat av: Anna ericsson

Cobbe går barfota nu när han blivit behandlad och bara skrittade, men han har bra hovar. Ömmar dock lite på större stenar, dessutom var han rätt nyverkad när jag tog av dom men har tillgång till mycket mjuka vägar.



Ett tips.är att du tar av skorna när hon inte är så nyverkad och samtidigt hon går.på bete. Gärna om hon ska ha nån vill vecka.



Sprickorna i makthavarna har att göra med att hon är snodd då hojen inte kan pumpa tillräckligt med blod

2012-06-01 @ 06:43:43
Postat av: anna ericsson

Haha oj. Menar sprickorna i bakhovarna. Men hoven tar ju också in lite fukt via kronranden så.prova köpa ett par ullboots. Finns på dillen i brista, du blötlägger och sen fäster som ett par vanliga boots så tar boven in fukten.

2012-06-01 @ 06:47:53
Postat av: Olivia

Mycket härliga och hjälpsamma människor det finns som har kommenterat! Vilken tur du har!



Jag håller med många som redan lagt en kommentar. Däremot att man inte kan rida hästen på 6 månader och att det skulle vara plågsamt för hästen o.s.v kan jag inte riktigt hålla med. Det är nog någon som haft dåliga erfarenheter som antytt det!



Klart hon kommer att ömma, det är ju helt logiskt och du måste vara försiktig i början och inte rida på jättegrusiga vägar. Och att du rider mycket är ett måste för att förbättra hoven! MEN att hennes fötter inte skulle hålla för att gå barfota låter så knäppt i mina öron - hur många hästar håller inte för att gå med skor men ändå så envisas man med att sko sin häst?! Bellies hovar kommer ju att bli starkare om det görs på rätt sätt och då menar jag starkare, mycket starkare än med skor. Däremot så bör du inte ge upp för fort, för det kan vara kruxigt i början då hoven inte är "fullt frisk" än. Ha tålamod med hovväggen tills sömhålen är borta och hovväggen får bli hel och intakt, och om det flikar upp något så raspar du och mjukar till kanterna å att det inte främjer att spricka högre.



LYCKA TILL! :D

2012-06-01 @ 07:26:55
URL: http://vivanolivia.blogg.se/
Postat av: Olivia

Och boots - det verkar verkligen superbra och spännande. Jag kommer att beställa easyboots till min dam i vinter för halkan under "norrlandshalkan". Madde har inga problem att gå på grus och då har hon bara varit heltidsbarfota i drygt 1 år.

2012-06-01 @ 07:29:52
URL: http://vivanolivia.blogg.se/
Postat av: Camilla- Äntligen tillbaka i bloggvärlden

Nja... med tanke på vad du beskriver så skulle jag nog låta skorna vara kvar på. Ser inte varför hästen ska få lida i veckor pga att man vill ha den barfota, en annan sak om man rider på mjuk underlag hela tiden. Jag vet att det finns många fördelar med barfota men saken är ju den att aveln har avlat bort de superstarka hovarna som fanns förr men visst vissa klarar sig och det är bara bra.



Ska hon ha någon längre sommarvila? Då kanske du kan låta henne gå utan på betet och låta hovarna vila då.

Annars låter det som om fröken B kanske behövs skos oftare eller med annan slitstarkare sko.

2012-06-01 @ 10:41:46
URL: http://camillahastskotare.blogg.se/
Postat av: Sussit

Om inte annat så kan du prova att kombinera. Har min helskodd vintertid med snösulor och 4 brodd i varje sko för skulle i ärlighetens namn aldrig våga chansa med något annat med de isiga vintrar vi kan ha ibland här i mellanområdet av sverige. Har delat stall med en barfotahäst som helt enkelt inte kunde ha skor, hon drog av sig varenda en och drog i samma veva sönder hovarna konstant (fullblod), hon fick ha barfotaboots men tyckte att det för henne inte var någon bra lösning. Sen vår, sommar och in på november nånting har jag min skodd fram och barfota bak, nu har hon superkvalité på sin fossingar och har aldrig reagerat för något underlag, det man får tänka på är vilket underlag man rider på och får försöka hålla sig ute på kanterna på eventuella mjuka kanter/gräs så man inte sliter ut hoven.



Hur ofta skos din? Låter onekligen som om hon skulle behövas skos oftare.

2012-06-01 @ 17:16:23
URL: http://tantgigant.bloggplatsen.se
Postat av: matilda

Jag här lite samma problem :) min häst har börjar kliva av sig skorna å hon gick ju då barfota ett tag men ömma för minsta lilla. Å då tänker ja så här, hästens fötter mår bra av att gå utan skor men samtidigt klarar inte all de. Så ja använde barfota boots när vi red å de gick jätte bra :) hon fick inga skav som ja var rädd för. De man måste göra är ju att runda av kanterna ordentligt så inte fötterna fransas upp :)

2012-06-01 @ 18:50:53
URL: http://mmatildanordstrom.blogg.se/
Postat av: Linda

Det finns ju både för och nackdelar med barfota. Vore jag du skulle jag lyssna till en som är neutral till detta, alltså inte till någon som är helt anti eller helt för det.



Det sägs att det tar upp till 3 år innan hoven är så pass van att kunna gå barfota på grus. En hovslagare berättade för mig att många gör det misstaget att man testar ha hästen barfota ett tag men märker att den ömmar alldeles för länge och slår då sedan tillbaka skorna.



Han jämförde det samma som hos oss människor, våra fötter ska få en förhårdnad innan vi riktigt kan vänja oss att gå barfota i grus. Så har man tålamod så.



En nackdel jag kan tycka är att rider man hårt/regelbundet finns risk att fötterna slits ner för mycket, det finns ju alltid en orsak till att vi skor hästarna :)



En häst som har lätt att få flisor/trasa sönder fötterna kanske inte ska gå barfota.



Men barfota är ju det mest naturligaste och bra för blodflödet. Hästen får heller ingen onödig tyngd. Så slipper man tappskor ;)

2012-06-01 @ 21:47:26
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Agneta

Det är lite lustigt det här. Hästar är inte gjorda för att ha skor säger många. Nej, det är de inte, men de är inte gjorda för att ridas heller, så det argumentet håller inte. Jag tycker att du kan testa med boots ett tag och se om ni trivs med det. Med tanke på att skorna slits så som de gör kommer B:s hovar bli nedslitna och börja ömma blixtsnabbt, så boots är säkerligen ett måste. Sedan får du vara mycket observant på hur hon rör sig i hagen. Om hon ömmar en aning i ett par dagar må vara hänt, men inte längre än så. Om du måste ha boots både i hagen och när du rider så är det bäst att sko henne igen tycker jag. Då är det ingen vits med att ha henne barfota.

2012-06-02 @ 11:01:38
URL: http://www.sodertorparn.blogspot.se/
Postat av: Marie

Herregud nej, ta inte av din häst skorna om det är sådan terräng du ska rida i, det kommer aldrig gå. Alla som skriver kommentarer om att hästar är födda för att gå barfota vet inte vad de pratar om. Hästar är inte födda för att ridas, de är inte födda för att gå i så små hagar som vi ställer dem i och de är inte födda till att gå på den typen av underlag som vi tvingar dem till.



Vi har tämjt de vilda hästarna och kan inte förvänta oss att våra tama hästar fungerar likadant som vildhästar.



Om du har sådana problem med Bellies hovar nu bör du nog sko oftare, alternativt byta hovslagare. Fråga honom eller henne om tips! Din hovslagare vet förmodligen bäst vad som fungerar bäst för just din häst, inte random folk på internet.



Och om du ändå tänker ha din häst barfota, anlita för allt i världen inte en barfotaverkare av något slag, låt din hovslagare sköta det. Barfotaverkare av alla typer är bluff.

2012-06-02 @ 18:45:18
Postat av: Olivia

Blir nyfiken, hur gick det med barfotatankarna? Svaret finns ju inte förrän man testat trots alla dessa olika kommentarer! :)

Mvh

2012-06-12 @ 22:26:30
URL: http://vivanolivia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0