Mina nojor

Ja, Bellson är inte den enda med fixideér av oss två. Jag har väldigt mycket såna. För annars blir jag nojig. Här är några av dom:
 
* Vad gäller träns måste sidostyckena vara i "perfekt" höjd. Kan stå och vela en massa och höja upp/ner tills de känns bra i magen.
 
* Benskydd med kardborre kan jag spänna om och om igen, därför att jag går efter hur sömmarna är, jag spänner med sömmarna efter en viss riktlinje på skydden, så att de ska bli så jämnt tryck som möjligt. Och blir de då något snett eller vint på andra benet så måste jag gå tillbaka och spänna om det andra skyddet tills båda känns bra. Samma med lindor, jag kan linda om och gå tillbaka till de ben jag lindade först bara för att de "känns" som att de andra blev hårdare elr nåt sånt.
 
* Sadeln får aldrig ligga ovanpå en passpoal, fatta vad obekvämt. Har lite ångest över schabrak som inte har en öppning för passpoalen där sadelgjorden ska ligga, men de funkar.
 
* Benen. Benen ska alla kännas bra. Jag har dock börjat ha ganska mycket is i magen och stressar inte upp mig på sättet jag gjorde förut. Efter x antal vet.koller där hon varit klockren, där jag känt varje i ben el. liknande så har jag nu insett att jag har en frisk häst och hon behöver inte vara dödssjuk för att hon är varm i ett ben.
 
* Täcken ska sitta så bra som möjligt. Jag kan absolut inte använda ett täcke som inte sitter bra på henne, som halkar omkring eller stramar åt. Alla hästar är olika byggda och så även alla täcken olika utformade, så det gäller att hitta de täcken som passar just den individen. Kryssgjordarna får aldrig hänga ner mer än en kort bit under magen. Benspännen ska ALLTID korsas i varandra och fästas på samma sida de hänger ifrån.
 
* Betten får absolut inte vara för långa. Jag ska med lätthet kunna ta ett ledande tygeltag utan att bettet sticker ut på sidan av. Får rysningar av tanken på delade bett som är för långa, hur de måste fara omkring från sida till sida inne i munnen.
 
* Borstning. Jag kan nästan aldrig nöja mig med att bara dra av hästen med en vanlig borste och sen sadla. Jag måste göra allt i en viss ordning. Borsta med lite grövre borste, rykta, ta fejjan med en mjuk borste, hovarna ska kratsas och sen sprayas med äppelcidervinäger osv.
 
* Sadling. Jag sadlar alltid om flera ggr, eller drar den hit eller drar den dit. Går alltid bakom henne och tittar om sadeln ligger centrerad bakifrån, gör den inte de så petar jag på den hit och dit tills den ligger helt rakt.
 
* Sadlar. Extremt viktiga (vanligt sunt förnuft). Jag skulle aldrig kunna svälja blindt att "sadeln är utprovad", och därför ligger den bra. För så enkelt är det tyvärr inte. Det gäller att vara kritisk och våga ifrågasätta. Lära sig lite själv så att man inte är helt lost och sväljer allt en utprovare säger. Jag provar ju ut mina själv, men det beror på att jag sökt intresse om sadlar och utprovning och sugit åt mig, analyserat och erfarat en hel del ända sen jag började rida för 6 år sedan. Men iallafall... min noja är att helt plötsligt kan jag få för mig massa saker som gör att jag får världens klump i magen och tror att jag bör sälja sadlarna, trots att det inte blivit någon förändring elr så, utan de funkar och hästen rör sig bra samt gillar dom. Och jag älskar dom!
 
* Boxen. De måste vara mycket, mycket spån. Om B börjar få dåligt med spån får jag ont i magen, och då har hon ändå mer spån än vad många andra hästar har när de har "fullt". Om jag vägde 500kg skulle inte jag vilja ligga på ett tunt lager spån så att jag nästan låg på betonggolvet. :-)
 
* Foder. Det ska vara analyserat och uträknat, annars får jag väldigt ont i magen. Vet jag inte att hon får i sig samtliga näringsämnen och mineraler så kan jag aldrig slappna av heller. Min häst ska må bra även på insidan. Och en extremt viktig grej, ALDRIG ska en häst stå utan mat i över 4-6 timmar. Jag skulle må konstant dåligt över det. Hästen har ingen galla som tar hand om magsyran, utan när hästens magsyra inte har något foder att bearbeta rinner magsyran ut DIREKT i magsäcken = frätskador = magsår. Jag får ångest så fort jag vet att de har lite hö kvar i hagen.
 
* Vatten. Aldrig ska en häst behöva stå utan vatten. Vinter som sommar. Alltid fri tillgång på vatten. Får världens ångest om jag vet att de haft slut på vatten ett tag t.ex.
 
* Ridningen. Extremt mycket nojor. Rider jag för hårt? Kan hon verkligen skrittas en dag och stå nästa? Kan jag verkligen rida på bana si och så mycket? Rider jag för mycket på ett visst underlag? Kan hon verkligen gå två skogsturer på raken utan att ha fokus och träna på nåt särskilt? Blir variationen för dålig? Oj shit, nu har vi inte fått in klättring denna vecka - katastrof. Elr, kan jag verkligen rida i paddock efter en vilodag? Blablabla.
 
Egentligen hade de varit riktigt skönt med en mer avslappnad inställning. Men samtidigt, jag är ett sånt extremt kontrollfreak att jag aldrig hade klarat av att "inte bry mig" så mycket om allt dehär. Det är ju faktorer som påverkar min häst, min ögonsten, min stjärna. Därför måste allt vara bra. Men några av kraven skulle jag behöva tona ner lite. Mycket av detta är ju bara sunt förnuft, och något som alla borde ha.
 
Någon som känner igen sig? ;)

Kommentarer
Postat av: Lina

Å jag känner verkligen igen mig, därför var det på ett sätt en lättnad när jag slutade rida. Slapp den konstanta oron och ångesten. Idag är jag medryttare och det kan vara riktigt jobbigt ibland eftersom jag inte kan påverka och bestämma allt exakt som jag skulle vilja ha det, hua ;)

Svar: Jag förstår det! När jag har viloperioder på B, som jag haft nu, så känner jag en sån otrolig lättnad. Slippa alla krav och slippa all oro/ångest. Men nu är vi igång igen, haha. Bara till att jobba på att släppa lite på kraven..
Josefine Fred

2012-11-12 @ 20:48:17
Postat av: Erica

Haha nää inte riktigt. Förlåt men det måste vara sjukt jobbig att vara så nojjig som du :p egentligen behöver de ju inte så mycket spån, även om jag också har ganska mycket till mina, de ligger ju trots allt ute på hårda marken :)

Du kan få lite av mitt lugn när det gäller hästar. Självklart bryr jag mig också om mina två älsklingar, men de är ju hästar. Stora och starka djur som tål stryk. Vi glömmer ibland att de tål mycket mer än oss och inte tänker lika mycket på om det är mycket eller lite spån i boxen. Och oftast kan man som uppmärksam ägare märka om något är fel med utrustningen genom att hästen börjar ömma eller krångla. Sen såklart är det ju bra om man har bra grejer så man slipper få krångel och kan vara säker på att hästen mår bra. Vi har ju faktiskt "förslavat" den och måste göra vårt bästa för att ta hand om dem :)

Svar: Ja de är riktigt jobbigt! Ang. spån så gillar jag att ha tjockt. Jag tycker att ute på torr gräsmark blir ju bättre än ett hårt betonggolv liksom. Men jag förstår din poäng.
Ja det hade som sagt varit jäkligt skönt att kunna slappna av lite. Inte "bry mig" lika extremt om allt. Jag känner ju henne och hennes kropp och skulle garanterat upptäcka om något är fel, så varför noja över utrustningen då kan man tycka.

Tack för svar!
Josefine Fred

2012-11-12 @ 21:12:15
URL: http://kickarn.wordpress.com
Postat av: Sofia Spelkvist

känner igen mig på allt men tusen gånger mildare ;D

2012-11-12 @ 21:48:02
URL: http://sofiaspelkvist.blogg.se/
Postat av: Anonym

väldigt överdrivet o kanske spelar detta in i att din häst har som du säger humör då du gör om samma moment gång på gång... otroligt irriterande för hästen om du sadlar om gång på gång o håller på med sidostyckena. jag menar sidostickena ställer du ju in första gången du provar tränset o om du sen byter bett lr smörjer så räkna till vilket hål du hade på. samma sak med benskydd. att dra av o på för minsta millimetern. tagga ner o sluta överföra stress på din häst.

Svar: Tack för svar! Värt o tänka på.
Jag ställer givetvis inte in/om sidostyckena mer än en gång, dvs när jag provar ut tränset första ggn. :-)
Josefine Fred

2012-11-13 @ 07:56:03
Postat av: Caroline

Haha, ja man känner igen sig ganska väl..

2012-11-13 @ 11:14:29
URL: http://skimmelsto.blogg.se
Postat av: Malin

känner igen en del men är absolut inte så nojig som du verkar ;) men visst bryr man sig om sig älskade häst. Men ett råd o slappna av lite. ;) dom är inte gjorda av glas ;) inget elakt menat givetvis

Svar: Ja jag ska verkligen ta och slappna av lite! :)
Josefine Fred

2012-11-13 @ 22:26:49
URL: http://systrarnawester.blogg.se
Postat av: Sofie

Känner igen mig i en del, men är inte lika nojjig som du ;)
Jag har varit väldigt nojig angående ben och hovar, men till slut fick en av mina tränare nog och sa till mig att : Tänk på dig själv, är du alltid helt "felfri"? 100% smärtfri, utan stelhet och dåliga dagar? Nope, det är du inte - så varför tror du att din häst ska vara det?
Nu menar hon inte att man ska rida och hålla på om hästen är tjock och jättevarm. Hon menade mer att det kan finnas en liten temperaturförhöjning eller en liten galla just för dagen utan att det nödvändigtvis behöver vara något. Hästen kommer inte under sin livstid vara helt "perfekt" i benen varenda dag. När det väl "är" något så kommer man ändå att märka det, förutsatt att man känner sin häst, men man ska inte haka upp sig för mycket på små detaljer. Och "det här" har funkat bra för mig :)

2012-11-14 @ 20:19:22
URL: http://countmeamongyoursaints.blogg.se
Postat av: Caroline

Tycker alla borde ha lika sunt förnuft som du verkar ha, jag tycker inte att man kan vara för "pedantisk" när det gäller hästarnas välmående :)

Svar: Tack för de! :-)
Josefine Fred

2012-11-17 @ 18:56:14
Postat av: Tova

Jag är väldigt nojig när det gäller ridningen pga hennes skada. Väldigt jobbigt då jag inte riktigt kan slappna av under ridturerna utan jämt sitter och funderar över hur hon rör sig, kändes det inte lite konstigt där? Ska hon verkligen få trava mer osv.

2012-11-18 @ 07:54:54
URL: http://kazince.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0