Önskeinlägg

Kan inte du göra ett inlägg om hoppning där du skriver vad som är bra att tänka på, massor med tips och speciellt för oss som inte är så kunnig i hoppning men har intresset?

Tipsa på hur man kan få en bra hopphäst/ponny, vad det viktigaste är att tänka på, små tips att göra under hoppning o.s.v

Aaah flummigt men du förstår nog, ett inlägg om hopp-tips helt enkelt.

Jag hoppar ju lite mer nu med min lilla och det är askul men jag är skit dålig haha. Hur funkar studs?
När är hästen redo för det? Hur långt avstånd bör man ha mellan varje hinder? Hur många hinder?



Jag är ju själv ganska
så outbildad inom hoppning, men jag gör mitt bästa för att utvecklas hela tiden. Det allra bästa när man ska börja hoppa en häst som inte är riktigt rutinerad, särskilt om man själv inte är rutinerad inom hoppning, är att ha en bra tränare. Har man inte möjlighet till det får man göra det bästa av situationen.
 
Något man ALLTID ska sträva efter är att det ska vara roligt, och det ska vara enkelt. Då går det mesta bra. Börjar hästen tycka att det är svårt så blir det inte kul, och det blir en dålig erfarenhet av hoppning. Det bästa är att lägga det på en väldigt låg nivå, inte stressa fram utan ta det lungt och känna sig fram hur hästen hanterar situationerna. Alla hästar är ju väldigt olika. Vissa blir heta, vissa blir tittiga, fega, har inge självförtroende, vissa behöver väldigt mycket ridning, andra tar det med lätthet osv. En bra grej innan man börjar hoppa uppsuttet kan vara att löshoppa lite och se vad hästen tycker om det då. Själv har jag en häst som inte alls tycker om att löshoppa, över huvudtaget, men älskar det när man sitter på.
 
Prova dig fram! Sätt upp små enkelhinder först och rulla på. Sedan kan man lägga upp studs, och börja med typ max 3-4 st så att hästen får känna på övningen. Och man kan gärna ha galoppbommar som man sedan lägger upp till studs när man rullat på övningen ett par ggr och hästen tar det med ro. Man kan lägga upp en liten kombination, eller en linje med ett antal galoppsprång emellan. Läs på om avstånd och prova dig lite fram vad just din häst går bra på. Det finns massor av lathundar på nätet om man googlar.
 
Lek fram hoppningen :-) Ha kul. Lägg det på en LÅG nivå först bara och känn efter hur hästen är.
 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0