Dressyr

Har idag ridit dressyr på världens finaste lilla häst! Jag var redigt peppad! :-D Igår satt jag ju som sagt och pratade massa tips å trix från S, och sedan googlade jag lite och hittade en massa smarta uttryck som jag bar med mig. Idag läste jag även ett helt sjukt bra och välbehövligt inlägg som bästa Q skrivit, om att sitta och nagga hästen i innertygeln. Sedan har jag haft i fokus något som M lärde mig på en av de första träningarna, nämligen att rida hästen utifrån och in.
 
Så jag har haft fyra personers kloka ord och råd i huvudet under hela ridpasset, och vilken dröm Bellie blev att rida, och vad bra jag red! Så himla roligt. Jag raddar upp lite av det jag tänkt på:
 
* Aldrig, under INGA omständigheter ta innertygeln bakåt eller bli hängandes i den
 
* Sitt alltid korrekt, särskilt när hästen gör "fel"
 
* Det finns inget som tar bort energin hos en häst mer än en dragande innertygel och knipande knän
 
* Mjuka och avslappnade händer/armar
 
* Gunga med och RID med sätet

Till ridpasset då
. Jag började i skritt, och red en massa halter, kände av henne i lite svängar osv. Hon var med på noterna redan från början, enkel att ställa och böja. Fortsatte sedan med skritt- och travövergångar vid ungefär varje bokstav, med fokus på mjuk hand och inte bromsa i igångsättningen. Var riktigt noga med att rida ut henne i hörnen oxå, och det gick riktigt bra. Hon ställde igenom fint, mkt bättre än vanligt.
 
Övergick till galopp efter ett tag, och red då inåt- och utåtställning. Jag har problem med att få med Bellas ytter bakben i höger varv, då hon blir väldigt rak och kantig i högergalopp på volt. Men idag sket jag i formen, annars sitter jag bara och drar i innertygeln, trycker med innerskänkel och korvar ihop hela mig i allt kämpande med att få ut henne. Men idag sket jag i allt sånt och bara red henne utifrån och in. Jag red henne utåtställd halva volten, och inåtställd andra halvan. Hon svarade, som vanligt, grymt bra på detta och jag behövde inte göra mycket för att hon skulle ställa sig inåt. Hon blev bara mjukare och mjukare.
 
Efter en skrittpaus så körde vi mer galopparbete, i form av övergångar. Red på en stor åtta över hela ridbanan, och började då i höger galopp, red halva 8an, saktade av till skritt och fattade direkt ny galopp (vänster då), och så höll vi på ett bra tag. Superfina fattningar för de mesta, och det var ett riktigt trevligt tempo och takt. Kom på mig själv med att berömma alldeles för lite, och så fort jag började berömma och gullegulla med rödingen så började hon ju slappna av i skritten efter galoppen t.o.m. Så efter att jag ridit några varv på det sättet så var hon så himla himla fin! Mjuk som smör nästan. Har aldrig lyckats rida sådär bra tror jag. :-)
 
Sen skrittade vi hemåt, och skippade travarbetet som vi planerat. Det gick ju så himla bra, och vi hade nött på ett tag där när jag kände att det var läge att avsluta.

Jättejättenöjd!! :)
 
 

Kommentarer
Postat av: Gisela stawbrink

Hej!
Hittat din blogg via Anni och måste bara säga att den är en glädje att läsa. Fina bilder och sunt och vettigt hästtänk. Du har en jättefin liten häst.

Med vänlig hälsning, Gisela

Svar: Hej! Tusen tack snälla du :) Sånthär blir jag superglad av :D
Josefine Fred

2013-06-11 @ 19:27:17
URL: http://leighaleigh.blogspot.se/
Postat av: Q ord & inga visor!

sv:Vad roligt att du hittade nytta i inlägget :D
Jag var lite tveksam till om jag fick ner det i ord det jag ville beskriva.Men det verkar ju gått bra för dig i alla fall vilket är jätte roligt att höra.

Just det där med att bli hängande i innerhanden är ett jätte vanligt, och det är nästan så jag tror att det ligger lite i människans natur att bli kvar där hållande i innertygeln trots att det motarbetar hästen på många sätt.Vi gör gärna tvärt imot vad hästen egentligen behöver.
mvh//Q

2013-06-11 @ 20:07:02
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: My

Å andra sidan är innerhanden ett verktyg som är nog så nödvändig för att forma sin häst i insidan. Men bara för att du tar ett ledande eller ett understödjande tygeltag så betyder inte det att du hindrar hästen på något sätt. Problemen uppstår dock när ryttaren fastna i innerhanden och antingen aldrig tar igenom sitt tygeltag och bara släpper utan att fått igenom vad som var tanken med tygeltaget eller att man får igenom vad man tänkt sig men inte kommer till eftergift.

Att kategoriskt säga att man inte ska rida med innerhand blir för mig väldigt konstigt. Den ska bara (som allt annat) användas på ett korrekt sätt.

Svar: Håller helt och hållet med! ;)
Josefine Fred

2013-06-12 @ 12:17:01
URL: http://mjeppan.bloggplatsen.se
Postat av: Anni

Himla bra dom där 5 punkterna! Att såna små saker kan vara en så jäkla bra påminnelse! :) Och svar från din kommentar på mitt inlägg: Tack! :))

Svar: Verkligen!! Just dedär med innerhanden är typ mitt största problem, så nu har jag verkligen fått en tankeställare :)
Josefine Fred

2013-06-12 @ 14:24:50
URL: http://anniis.blogg.se
Postat av: Jessica

Åh, sjukt fin blogg och jättebra tips! Ska verkligen ta till mig utav dom! :D

Allt bra? :)

/Jessica

2013-06-12 @ 21:00:40
URL: http://ponnybiten.horseworld.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0