FILM (Hoppträning)

Här kommer en film från en del av ridpasset då vi hoppade lite bana :-)
 
Vad tycks?

Kommentarer
Postat av: Camilla Robertsson

Jag får helt ärligt ont i magen. det är inget större fel på din ridning, men det ser totalt livsfarligt ut när hon kastar sig över hindren. Det känns som att hon kan krascha rejält till slut. På den hästen skulle jag nog hålla mig till dressyr och markarbete. Jag säger det inte för att vara taskig, utan för att jag helt enkelt tycker att det ser farligt ut. Jag förstår inte hur du vågar!

2013-03-01 @ 19:47:37
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: travare

Jag tycker att du hoppar för högt och för svårt utifrån din häst. Man ser att hon blir stressad av att hon inte vet vad hon ska göra. Hon kan inte hoppa av ordentligt för att hon är spänd och inte på bakbenen. Om jag var du skulle jag bara rida massa markarbete med bommar och gymnastikhoppning innan jag ens gav mig på att hoppa en bana. Tills hon är lugnare och du får tillbaka henne enkelt på distanser. Jag förstår om du blir nervös av att hoppa henne det känns som att hon gör allt i lite panik.

2013-03-01 @ 19:47:40
Postat av: Sofia Spelkvist

Det verkar vara lite problem med avståndsbedömningen denna gång, vad tror du det kommer sig?

Svar: Hm jaså? Tycker den funkade för de mesta utom den vita oxern som krånglade exakt hela passet. I övrigt funkade inte bromsen emot hindren öht och då är det bara att göra göra de bästa av situationen. :)
Josefine Fred

2013-03-01 @ 20:32:00
URL: http://sofiaspelkvist.blogg.se/
Postat av: Sofia

Nu tyckte jag att du väntade ut henne mycket bättre!
Sen håller jag med vad de andra skriver ovan. Hon verkar bli spänd och hoppar med spänd rygg. Undrar varför?

Svar: Ja jag jobbar på ;-) Hon var svintaggad då hon stått två dagar o låg på som attan så.vi kom inte till någon ridning förrän på slutet. Men jag e nöjd :-)
Josefine Fred

2013-03-01 @ 20:58:34
URL: http://sofiastotto.bloggplatsen.se
Postat av: Sofia Spelkvist

Det kanske var det jag stirrade mig blind på, men sen som du säger, bromsen finns inte riktigt. Kanske bättre att låta henne gå dagarna innan så hon inte har så mycket överskottsenergi? :)

Svar: Jo absolut :-) Men som jag uppdaterat så har jag inte haft möjlighet att rida henne dessa två dagar innan.
Josefine Fred

2013-03-01 @ 21:07:18
URL: http://sofiaspelkvist.blogg.se/
Postat av: jennie

jag tycker inte det ser livsfarligt ut alls! det här är en häst som behöver få rutin, och för att få det måste man träna. träna träna träna.. de hoppar inte högt alls! 80 kan vilken häst som helst kliva över. jag hade förstått ett oro om hon styrde på 1.10, men inte på 80. jag tycker b har blivit bra mycket bättre i språngkurva och teknik. hon är spänd ja, men det har blivit mycket bättre och man måste träna på för att få spänningen att släppa. jag tycker inte ni ska glömma att b är en väldigt svår och komplicerad häst!! så länge de gör framsteg så är träningen rätt, för jag tycker hon blir bättre och bättre!

Men visst är det långt kvar men innan man når målet måste man träna. och det är inte vackert hela vägen heller, för någon.

Josefine rider henne väldigt bra som bara guidar och väntar ut henne. sen är det b's jobb att lära sig hoppa. jag tycker de gött efter väldigt bra jobb! visst att b har svårt för taxeringen, men krascha känns som att ta i. Hade det varit min häst hade jag bara jobbat på, precis som Josefine gör. tillsammans med sin duktiga tränare.

Svar: Tusen tack Jennie :-) Dehär är bara små steg på vägen mot vårt mål och de kommer inte alltid vara vackert. Så länge det går framåt så ser jag inget problem. Men alla uppfattar ju saker o ting olika med olika erfarenheter i bagaget vilket jag har full förståelse för. Du har dock alltid prickat rätt till 110% vare sig du gett positiv eller negativ respons. Känns som du förstår oss väldigt väl o förstår dig på vadför typ av ekipage vi är. Du är grym!
Josefine Fred

2013-03-01 @ 21:33:09
Postat av: Anonym

Är det bara jag som ser en häst med spänst och energi som med framåtvikta öron jobbar mot nästa hinder? Det är väll bara positivt att hästen är glad och sprallig under ridpasset till en viss gräns såklart. Ni är bäst!

Svar: Vad gullig du är! Vem du än är. :-) Förövrigt håller jag med. ;-)
Josefine Fred

2013-03-02 @ 10:39:52
Postat av: Lisa

Meh! Vilka tråkiga kommentarer! De hade passat in på ponnyn jag hade som rejsade runt helt blint och kastade sig över varenda hinder som kom ivägen, oavsett höjd.
Visst missbedömmer B lite ibland men hon löser det ju! Och 80 cm är en bra höjd att träna på, tillräckligt för att hon ändå måste tänka på att komma rätt och hitta tekniken. På lägre hinder skulle hon ju kunna dra på utan att det gjorde något.
Kör hårt J, det går framåt! Och bry dig inte om hatarna ;)

2013-03-02 @ 11:28:40
Postat av: travare

Vadå hatare? Jag reagerar på att J skriver att hon blir nervös av att hoppa henne. Alla som tävlar hoppning och kan se att B är spänd, kastar sig över och stark. Det är för svårt helt enkelt. En häst ska hoppa avspänt och med spänst samt känna att den klarar av situationen. Då blir det dessutom säkert och tryggt för ryttaren! Kommenterar detta för hästen skull och för att J inte ska få en rädd häst som stoppar på vartannat hinder alt krashar.

2013-03-02 @ 13:21:25
Postat av: travare

Sen ang taxering så är det inget som hästen lär sig det kommer i och med att hästen får styrka och rytm i sin galopp vilket gör att ryttaren kan bedöma avståndet!

2013-03-02 @ 13:25:26
Postat av: Jennie

Nej verkligen inte!!! En häst ska lära sig taxera själv! En ryttare ska inte sitta och måtta allt åt hästen. Absolut inte. Nu har du fått något om bakfoten! Det är stor skillnad på att måtta in hästen i en bestämd takt in i tex en kombination så hästen hamnar på rätt antal galoppsprång. Men hästen ska kunna hoppa själv. Måttar ryttaren allt åt hästen får man en osjälvständig häst som måste få allt serverat av ryttaren, de slutar tänka själv. En bra häst måste kunna skapa förmågan att lösa en situation själv, det är dom som ska hoppa in vi.

Jämför bara med fälttävlan som jag tränar en del. Där är det BIG NO att sitta och måtta hästarna. Där står man i fältsits intill hindren och låter hästen sköta jobbet.

Riktigt duktiga ryttare som rider på toppen kan måtta hästarna till punkt och pricka hela tiden om de väljer att rida på det viset. Men de hästarna (alltså de som rids så, långt ifrån alla) märker man väldigt väl på att de blir osäkra med annan ryttare som inte måttar åt dem. De har aldrig fått lära sig hur de ska sköta sitt jobb.

Taxering kommer med hästens rutin, de lär sig det. Vissa hästar har väldigt lätt för det och vissa lär sig aldrig. B är ett tydligt exempel på en häst som har svårt för det. Men J gör henne ingen tjänst alls att sitta och måtta henne på varje hinder. Då lär sig B aldrig att hoppa själv. J gör helt rätt som hon gör nu. Med styrka och rytm kommer språngkurvan (och bra mycket mer). Men det är nåt helt annat än taxeringen!!

2013-03-02 @ 20:43:59
Postat av: travare

Jaha men vad ska ryttaren göra då? Haha det är väl ändå ryttaren som ska rida hästen till hindret. Vem har sagt några om att sitta och "måtta"? Enligt dig kan ju hästen hoppa själv då, så kan man åka häst. En bra stadig galopp med rytm och spänst där ryttaren kan reglera hästen både fram och tillbaka gör att ryttaren kan rida in på hinder olika beroende på vilken hinder typ det är och hur pass svår linje man rider. Men sitt inte och skriv att det är bra att låta en häst slänga sig över hinder och se panikslagen ut!

2013-03-02 @ 22:29:55
Postat av: Jennie

Vad ryttaren ska göra? Guida hästen och ge den en optimal chans att utföra sitt jobb. Men knappast hoppa åt den. :) Ditt resonemang visar väldigt stort på att du är väldigt ung och oerfaren och med den attityden vill man inte lära sig mer. Tyvärr. Världen är inte allt eller inget, svart eller vit. Som tur är.

Självklart ska ryttaren kunna reglera galoppen fram och bak, hästen ska ha en bra rytm och spänst. Det har ingen sagt något om. Men för det ska inte ryttaren hoppa åt hästen. Vi ska ge hästen bästa förutsättning fram till hindret, men sedan är det vårat jobba att INTE lägga oss i, vi ska inte störa hästen, vi ska bara finnas till och stötta och hästen ska få sköta sitt jobb. Nämligen att hoppa.

Tycker du överdriver oerhört mycket när du skriver att B ser panikslagen ut. Jag ser en jättetaggad häst som älskar att hoppa och bjuder väldigt mycket på hinder. Hon gör så gott hon kan och måste få träna för att bli duktig på det. Jag tror inte du lärde dig läsa innan du fick träna heller. :) Och innan man kan läsa prickfritt blir det lite uttalningsfel. Man får inte vara rädd att låta hästarna göra fel. Det är då man lär sig. Och inget som J har lagt upp ser vårdslöst ut eller en häst som far illa. Så tagga ner.

2013-03-03 @ 00:44:58
Postat av: Jennie

Vill inte medverka till någon dålig stämning här, så vill du fortsätta diskutera får du gärna maila så an vi ta det privat. :)

[email protected]

2013-03-03 @ 02:13:34
Postat av: Marie

Löshoppar du henne regelbundet? Tror det kan vara nyttigt för henne (nyttigt för alla) :)

Svar: Hej! Tyvärr funkar hon inte att löshoppa. Hon tappar allt o vill inte vara med. Men tack för tipset! :-)
Josefine Fred

2013-03-04 @ 04:58:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0