Tandraspning - hur gör ni?

Ligger hemma och är sjuk idag så jag passar på att blogga lite istället i den mån jag pallar. :-)
 
Läste en artikel, som handlar om att man inte ska raspa tänderna på hästar. Jag vet att det alltid pågått två olika sidor av detta. Vissa raspar, en självklarhet, medans vissa inte gör det. Jag har alltid gjort det, men jag börjar bli väldigt skeptisk. Jag vet att jag frågat Bellas tandraspare om dehär förr, och att jag var nöjd med svaret. Men jag är skeptisk ändå. Klart att alla pratar för sin grej liksom.
 
I artikeln förklarar Ove Wattle att tänderna är ca 10 cm långa från start, och när hästen är ca 20 år är det 3cm kvar av tänderna. Om man raspar hästens tänder blir dom kortare och kortare, och livslängden på tänderna minskar.
 
HÄR är artikeln.
 
Hur gör ni med hästens tänder? Hur ofta och vad?
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Q ord & inga visor!

Jag har gjort så att tänderna kollas över årligen en till 2 ggr det kan jag låta vilken veterinär som helst göra.Om det finns något som behöver åtgärdas så har jag åkt iväg med hästarna till veterinär som är specialiserad på hästens tänder.(hästodontolog 3-årig extra utbildning för veterinärer)Så med andra ord koll årligen men inget raspande om det inte behövs.Och det har hänt flera ggr att inget behövts göra utan de sköter nötningen väldigt jämt och jag själv tror på att det beror på att de får möjlighet att tugga grovfoder i stor utsträckning dygnet runt vilket ger en mer naturlig slitning av tänderna.Annat var det nog förr när man begränsade givorna grovfoder mer och hästarna fick inte den naturliga nötningen på samma sätt och då tror jag det nästan var nödvändigt att gå på med raspen årligen eftersom de inte fick tuggbehovet tillgodosett och därav mer ojämn nötning.
mvh/Q

Svar: Okejokej. Jag har alltid fått känna på tänderna innan han börjat raspa, och det är RIKTIGT vasst på kanten mot kinden. Efter bara 1 års mellanrum..
Men den veterinären RASPAR alltså med en rasp? För det är användandet av den jag hört att folk sätter sig emot nämligen.
Josefine Fred

2013-11-25 @ 16:46:40
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: Sofia

Jag blev väldigt skeptisk mot "hästtandläkare" när en (vet inte om jag ska lämna namn) kikade Tottos tänder. Totto va 3år och han sa att han hade superfina tänder och att han knappt hade sett såna fina tänder någon gång, ÄNDÅ va han på och raspade!!? Förmodligen för att han sa att han inte tog betalt om han inte behövde åtgärda något.
Men visst finns det kanske andra som gör annorlunda, men den som jag använde är väldigt känd. :(

2013-11-25 @ 17:01:18
URL: http://sofiastotto.bloggplatsen.se
Postat av: Linda

En veterinär utbildad på hästenständer tittar över tänderna en gång per år och raspar det som behövs. Eller gör andra åtgärder. Mina två gamlingar kan behöva en del tandvård utöver raspandet.
Absolut inte raspa bara för att raspa. Aldrig.
Det vore så tragiskt om tänderna skulle ta slut innan hästen är slut så att säja.

Svar: Nej jag pratar inte om att raspa bara för att raspa. ;-) Utan själva grejen att använda rasp. Men veterinärer, använder dom verkligen rasp? Hade för mig dom hade en slip dom använde.
Josefine Fred

2013-11-25 @ 17:26:47
URL: http://stjarnstralar.blogg.se
Postat av: Lina

Jag var ju iväg med Siren ganska nyligen, valde att åka till hästkliniken i Norrköping. De fick fixa till lite vassa kanter långt bak och använde då rasp, men tycker inte att de raspade speciellt mycket alls faktiskt - bara det som verkligen behövdes. Det var ju en veterinär jag var hos då :) Eller det var en veterinär med och en annan som skötte själva raspningen.

Svar: Ah okej! Ja, jag tkr detta e skitsvårt.. Har liksom läst om dehär mkt förr, att vissa aldrig nånsin skulle vilja ha en rasp på sin häst. Utan använder sig av veterinär med nån slags utbildning som tar en slip av nå slag. Man vill ju inte att tänderna ska bli nerslitna för tidigt liksom. :o :/
Josefine Fred

2013-11-25 @ 19:40:41
URL: http://sirblacksmith.blogg.se/
Postat av: Emma

Behövs det pga vassa kanter osv så visst, men aldrig annars!

Svar: Med rasp? För vassa kanter får de ju i regel efter 1 år
Josefine Fred

2013-11-25 @ 19:46:13
Postat av: lina holmbom

Det är viktigt att kolla tänderna regelbundet.vissa hästar funkar det med 1 gång per år och vissa 2 gånger per år. Prisse hade dom inte gjort något på tänderna på 8 år.så när ondrasek kom fick han slipa ner framtänderna på han 2, 5cm innan han kunde stoppa in munstegen..jag tycker det är superviktigt att kolla tänderna och då speciellt på unga och äldre som tappar sina tänder. Det kan lätt bli inflammation i en tand som är lös :)
Det raspas och används maskin på dom hästar som behöver det.

Svar: Ja absolut ska tänderna kollas, de var inte så jag menade! :-) Jag kanske var otydlig i texten...

De jag menar är att de som inte vill ha en rasp i närheten av sin häst söker inte upp hästtandläkare (som ondrasek), utan går till en veterinär. Och det är där jag undrar om man kanske ska börja vända sig till veterinären (med tillräcklig utbildning för tänder ofc) istället för att få tänderna raspade.
Josefine Fred

2013-11-25 @ 19:52:44
URL: http://skrotpiloten.blogg.se
Postat av: Linda

Jaha. Ja den veterinär som sköter mina hästars tänder har en liten nätt rasp. Hon är utbildad hos personen som skrivit artikeln.
Tror inte det spelar nån roll så länge dom bara tar det som behövs och inte raspar överallt.
Vad är det för slip då och varför skulle det vara bättre?

2013-11-25 @ 20:09:22
URL: http://stjarnstralar.blogg.se
Postat av: Linda

Ja veterinären som kollar mina hästar har en liten nätt rasp. Hon är utbildad hos han som skrivit artikeln.
Men hon raspar ju bara bort de vassa kanter som blir, inte överallt.

Vad är det för slip och varför skulle den vara bättre?

Nu när jag börjar googla så läser jag dock om de som tycker att man inte alls ska ta bort vassa kanter.
Exempelvis skriver veterinär studenter på hippson:

"
De nya rönen (som vi får lära oss) är att man inte längre ska raspa hästens tänder, endast om man har ett problem som inte går att åtgärda på annat sätt. Med annat sätt menar jag till exempel: Häst som har sår små sår i munslemhinnan pga att den är vass i kindtänderna precis där tränset/nosgrimman sitter. Denna häst ska ej raspas utan man ska flytta/ändra på utrustningen. Man ska heller inte dra åt nosgrimman eftersom den kommer att göra att en häst som är vass i munnen får sår. Att vara vass är alltså helt naturligt och enligt ny forskning är det snarare fel bett och utrustning som bäddar för problemen. Hästar som går på stäppen har inte sår i munslemhinnan trots att de är vassa i munnen. Det här med att raspa hästen en gång/år eller raspa den för att den är "lite vass" är alltså HELT ute enligt vad vi får lära oss. Skolan har nu slutat helt med att lära ut tandraspning till studenterna!"

Intressant

Svar: Mm.. inte konstigt man blir förvirrad! :P Finns verkligen inget rätt och fel i denna tand-fråga... allt verkar så luddigt och oklart.
Josefine Fred

2013-11-25 @ 20:24:00
URL: http://stjarnstralar.blogg.se
Postat av: linnea

De gånger jag kollat tänderna på min häst har vi åkt till en "hästtandläkare" , där har de enbart slipat lite. Jag använder typ aldrig bett, så det finns inte så mycket att ändra på vad gäller utrustning.
Nackdelen med rasp är vad jag förstått att den tar en större yta och nöter även där tänderna är bra. Medan slipen bara tar precis där man vill åt. Det vill säga inget onödigt slitage på tänderna.

2013-11-26 @ 09:22:34
URL: http://iwantout.blogg.se
Postat av: Anonym

Hade tandutbildad veterinär till min häst i aug som kollade och RASPADE. Sedan blev han dålig och vi kollade tänderna igen när jag ändå hade en annan veterinär där, då hittade hon centimeterhöga hakar i hans mun. DÅ blir man lite fundersam över vad den första eg gjorde. Den andra använde ett fint verktyg och tog tand för tand + tog även bort tandsten vilket jag aldrig sett ngn annan göra förut.

2013-11-26 @ 09:23:49
Postat av: Viveca

Jag använder mig av en hästtandläkare som använder en slip istället för rasp. Som andra har skrivit, slipen tar bara där det behövs. Jag har bekanta som fått sina hästars tänder förstörda av raspar. Skräckexemplet är en häst vars tänder splittrades och i slutändan var tvungen att avlivas efter lång tid av behandling (blev infekterat och varigt och läkte aldrig)

Svar: Ja det är en sån jag är nyfiken på! :-) Ska ta och forska lite i vad vi har för utbud här... ingen mer rasp i Bellas mun iaf :)
Josefine Fred

2013-11-26 @ 14:11:38
URL: http://norderiet.blogg.se
Postat av: Jennifer

Jag läste också den där artikeln, det är riktigt intressant! Ska nog åka ner till honom nästa gång det är dags för tandkoll, nu hade jag ut en lokal vet bara för rutinkoll och hon raspade ytterst lite där det fanns lite vasst. Kan också säga att det kan bli förfärliga konsekvenser av att inte sköta hästens tänder alls så som vissa som motsäger sig raspning verkar göra. Min var inte kollad i munnen på minst fyra år när jag köpte henne (förra gången)och såg förjävlig ut i munnen med sår och infektioner överallt. :( Men ska nog som sagt åka ner till Ove nästa gång, till våren/sommaren nästa år kanske.

Svar: Ja verkligen intressant! :) Skönt att ha så pass nära så man kan åka till honom :D Eller du kanske inte har nära?
Josefine Fred

2013-11-26 @ 18:38:46
URL: http://www.jenniferdressage.se
Postat av: Beatrice

Tidigare har jag haft ute en veterinär som kollar tänderna samt raspar, dock behöves det inte dem sista åren med Zola då hennes tänder va fina. Nu har vi turen att ha en klinik 2mil från stallet som tar emot tandläkarbesök. Och det skulle kännas mer säkert för min del om man misstänker tänderna.
Tyvärr har jag märkt att distrikts veterinärerna inte har så bra koll på saker och ting i varje fall inte dem som finns i mitt område!! :(

Men som sagt funderar på om det verkligen behövs raspas, absolut om tänderna är vassa men annars?! Jag är kluven i frågan!!

Svar: Ja.. inte lätt. Men jag ska försöka få tag på nån som ej använder sig av rasp. :
Josefine Fred

2013-11-27 @ 21:27:43
URL: http://Morik.blogg.se
Postat av: Michelle

Hade förut en gubbe som raspade tänderna på hästarna, alltid när han var ute. Men sen fick jag tag i en veterinär som är specialutbildad på tänder, som sa att jag skulle akta mig lite för den där gubben, han är billig och raspar gärna för att "göra något" och på så vis tjäna pengar.

Så jag låter den veterinären kolla tänderna på hästarna ca var 18 månad, förutom på vår lilla gammel shettis som behöver kollas oftare. Ser det bra ut så raspar hon inte, men behövs det göras något så gör hon det, vilket i mina öron låter väldigt logiskt. :)

Så jag tror inte heller att man måste raspa en gång om året, då försvinner väl tänderna till slut.. däremot att kolla tänderna så att allt ser bra ut, är en självklarhet för mig :)

2013-11-30 @ 19:20:56
Postat av: Linda

Vi har alltid åkt till Martin för att raspa Palles tänder. Han använder vanlig rasp. Sist Palle skulle till tandläkaren tog vi dit Elin som är veterinär och utbildad tandspecialist. Hon gav hästen lugnande och använde sig av en elslip. Hon undersökte alla Palles tänder och slipade med maskinen där det behövdes. Vi var nöjd med henne men hon var fruktansvärt dyr :/

Svar: Vart jobbar Elin? Efternamn? :) De låter super!
Josefine Fred

2013-12-06 @ 13:13:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0