Update

Dags för lite bloggning kanske. Eller vad säger ni?! ;) I torsdags skulle jag hoppträna, men efter uppvärmningen började Bellie snubbla med frambenen och kändes ofräsch fram, så jag avbröt såklart träningen och traskade hem till stallet igen.
 
På söndagen hade jag ut L som böjde henne, och hon visade en mycket liten reaktion på båda fram, som värmde ur efter några steg. Bellie brukar inte visa på böjprov alls, så antingen var det en indikation på att något är fel/är påväg att bli, eller så är det att hon börjar bli äldre. 13 år är ju dock ingen ålder egentligen, men var går gränsen liksom..
 
Idag har Bellas massör varit ute. Hon började kolla på henne i longeringen, och hur hon rörde sig osv. och sen gick hon in och jobbade med henne. Allt tydde på att hon avlastar vänster fram, både när hon rörde sig och hur hon valde att stå på gången etc. Det lät inte alls positivt. Hon trodde B skulle vara HALT när vi var klara med henne, när hon släppt på spänningar osv. Så är hon halt så kommer det synas nu sa hon. Superkul att höra liksom.
 
Hur som helst, så hittade J problemet, som var att B inte kan höja ryggen nu. Alls. När man trycker under magen på hästen ska den höja ryggen, vilket B alltid haft lite svårt för, MEN hon har gjort det litegrann åtminstone. Nu LA HON SIG nästan ner, gång på gång på gång, för hon kunde verkligen inte höja ryggen.
 
Så, summan av de är att den fina bakdel vi jobbat fram, som inte har några spänningar över huvudtaget, ingen låsning, nada. Hur rund och fin som helst, och rörlig, den ger inget resultat i framdelen eftersom det tar stopp i ryggen då hon inte kan höja den. Detta leder till att hon går på bogarna och helt enkelt inte kan jobba upp sig i fram, vilket kommer att leda till en initial hälta OM vi inte får till ryggen.
 
Det är alltså inte ridrelaterat, och jag ska inte ändra något förutom att rida mer studs, bomövningar osv. Hjälpa henne att få upp ryggen. Däremot så fanns det ett sätt att höja ryggen på henne idag, och det var genom att ta en handduk och stå på varsin sida om hästen, och DRA som dårar i varsin ände. Då höjde hon ryggen! Så denna övning + rida bommar, ska jag göra för att få henne mer kapabel att lyfta sin rygg, så att denhär reflexen när man trycker under magen ska börja fungera igen. Vi testade longera igen efteråt och hon rörde sig bättre då.
 
Så hon har vilat 1 vecka nu. Imorgon ska jag prova rida ett dressyrpass för att känna på henne bara. Har precis pratat med G oxå, hopptränaren, och vi ska anpassa träningen till dehär, då hon inte ska hoppa mer än 50-60cm helst just nu. Men hoppträningen är jättebra för henne, så det tyckte J att vi absolut skulle fortsätta med.
 
Hur detta slutar, ja det får vi se!
 
 

Kommentarer
Postat av: Rebecca

Sån otur! Hoppas det blir bra snart :P

2013-10-23 @ 19:18:51
URL: http://zkold.se
Postat av: Helena

Hejsan!

det där lät ju inte så roligt, hoppas att det blir bättre..

tänkte bara tipsa på en bra ryggövning som du kan göra med henne och det är att skritta ut på långa tyglar i skogen på sidan om stigarna i terrängen så hon får lyfta ordentligt på framben och buk, mkt bra övning som gör att de höjer ryggen, det är iockförsig lite som kavaletti men ute i skogen....bara ett tips som jag har använt mig mycket av då min häst har ryggproblematik av annat slag och detta har gett positiva resultat:)

Svar: Tack för tips! :-) Vi är ute mkt och klättrar och lyfter på fötter i skog och mark, och jag håller med om att det är superbra träning!! :-) Dock så har jag världens spändaste häst just nu, så hon går mest och tittar omkring och sänker sig inte som jag vill. >,< Men de e bara å traggla på :-)
Josefine Fred

2013-10-23 @ 20:30:52
Postat av: Cathrine

Min pålle hade en del ryggproblem i våras, dock inte riktigt samma, mer muskelinflammation. Hursomhelst så reds hon inte på drygt 3 veckor, utan varje dag antingen promenerade jag henne för hand minst 6 km, longerade i pessoasele (i grimma) eller tömkörde över bommar och över studs på sockerbitar. Allt för att hon skulle bygga upp ryggen utan någon belastning. Masserade även med arnika eller heat lotion och varvade med back on track-täcke. Hon blev helt återställd och byggde upp ryggen fint. Så även om det inte är samma problem, så kanske du kan få lite tips av mina metoder iaf :) Lycka till!

Svar: Härligt att din polle blev bra! Tack för tips! :-)
Josefine Fred

2013-10-23 @ 20:52:50
Postat av: Lina

Håller tummarna för att det blir bra så snabbt som mjöjligt! Jag har jättesvårt för att få Siren att höja ryggen genom att trycka under magen. Jag hittar inte "knappen", men min sadelutprovare hittade den direkt haha. Ett annat sätt att få dem att höja ryggen är att trycka med någonting på bägge sidorna på rumpan, svårt att förklara precis vart men det märks när man hittar rätt :p

Svar: Tack för de! :-) Ja, trycka där bak funkar utmärkt, den övningen har vi fått göra många ggr för att höja hennes ena bäckenhalva. Men det är inte samma sak som när man får dom att höja ryggen underifrån. :-/
Josefine Fred

2013-10-23 @ 21:09:52
URL: http://sirblacksmith.blogg.se/
Postat av: Q ord & inga visor!

Håller tummar och tår att det löser sig .

sv:Men tack :´)
mvh/Q

2013-10-24 @ 10:33:20
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: Erika Pettersson

Hoppas det blir bättre nu med de tips och råd du fått. :)

2013-10-24 @ 18:35:33
URL: http://erikapettersson.webblogg.se/
Postat av: Sofia Spelkvist

jobbigt men tur att du är så uppmärksam! Du tror inte det är sadelrelaterat? Vad är det som gör att hon inte höjer ryggen?

Svar: Mm :/ nix det är inte sadlarna. Hon är superfin i muskulatur osv, inga spänningar. Hon har alltid haft dålig reflex under magen, o nu funkade den inte alls. Men med hjälp av en särskild övning samt ridövningar med cavaletti osv jobbar man upp den igen. Så så småningom ska de funka att trycka upp ryggen
Josefine Fred

2013-10-24 @ 20:00:29
URL: http://sofiaspelkvist.blogg.se/
Postat av: Sofia Spelkvist

Ta ut en equiterapeft? Dom kan göra susen, lasra ryggen och visa bra övningar :)

Svar: Jag har en et o massör som jobbar tillsammans. Dom är super! Men B är superfin i ryggen, o hela kroppen, musklat på sig bra osv. De som inte funkar är reflexen under magen som säger åt hästen att höja ryggen. Inga spänningar elr något i ryggen.
Josefine Fred

2013-10-24 @ 20:02:09
URL: http://sofiaspelkvist.blogg.se/
Postat av: Sofia Spelkvist

okej :) vad konstigt att den slutar att fungera? har din massör och et varit med om liknande fall? mycket intressant, hoppas hon blir bättre snart.... såg filmen, men jag såg knappt något skumt, men jag är dålig på sånt. ibland kan jag tycka en fräsch häst ser halt ut osv, svårt det där :(

Svar: Ja.. :/ Den har varit väldigt dålig på B alltid.. Jag vet inte, det frågade jag inte om. Men det är så mkt att ta in under 1 tim och 20 min, och massvis av frågor och svar så jag glömmer lätt.. och förklarar dåligt när jag ska förklara vidare.
Ja visst är de svårt! Jag filmade för att jag själv inte såg nånting, men det var glasklart vad jag kände när jag red henne. :/
Josefine Fred

2013-10-25 @ 17:56:26
URL: http://sofiaspelkvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0