Provridning av sadel

Valde då att provrida i Ordon. Tog ett pass runt travbanan. Redan efter en kvarts varv i skritt så hade schabraket gjort sig osynligt där under sadeln framtill. *Suck*. Beslöt mig för att fortsätta rida. Sadeln upplevdes ha glidit kanske 1 cm fram, som ungefär där Prestige-sadeln la sig. Dvs inte farligt långt fram alls. Skillnaden är att Ordon ligger mjukt och behagligt längs bossan, och klämmer ingenting. Medans mitt problem ofta varit att sadlarna legat an för hårt upptill. Därför fortsatte jag att rida och se vad som hände.
 
Hästen var fin! Hon rörde sig trevligt. Visst hon har ju sina små fixideér, men hon ville göra rätt och vara till lags. Iallafall efter halva passet och framåt. Hon är ju ganska "oriden" just nu, inte ridit ett rejält dressyrpass på jättelänge, utan endast utomhus rakt fram, och då blir inte kraven desamma även om jag rider dressyr där. Hon funkar inte riktigt så. ;-)
 
Hur som helst, red i alla gångarter men mest trav. Fokus på att hon skulle vänta, och börja bära istället för att springa. Så hon får gå i ett litet undertempo (motför vad hon brukar), och sen när hon väntar och börjar vinkla bakbenen så får hon gå på framåt några steg.
 
Tog galopp ett par varv i varje galopp, och hon var JÄTTEFIN! Hon var nonchalant i början, men sen blev hon jättefin som sagt. Även i högervarvet. Jag lyckades även sitta kvar på höger sittben och hålla mitt högerben ganska bra på plats, och hon lyssnade skitbra när jag bad henne flytta tillbaka rumpan och rakrikta sig. Hon försökte verkligen! Flyttade även på framdelen och rättade den efter bakdelen, och även de gick fint! Tillslut bröt hon faktiskt av självmant = kvitto på att jag kommit åt henne. Annars studsar hon gärna på i dö-dagar och galopperar saktare och saktare bara för att få galoppera, när jag ber om avsaktning el liknande.
 
Iallafall... vad händer när jag hoppar av och kollar sadeln? Jo, sadelkräket ligger på plats! Precis där den ska. Bakom bogbladet. Precis där jag vill ha den. What the fuck liksom!? Medans schabraket ligger halvvägs på arslet.

Min första tanke är att gångarterna spelar in, hur hon rör sig i dom. Men å andra sidan har det aldrig påverkat någon sadel övht förut... Min andra tanke är att eftersom den ju är för smal, och ger ett större tryck nertill, att det är därför den ålar bak schabraket. Att det ev. blir bättre om sadeln är i rätt vidd.

Så det finns en möjlighet att den passar. Ska spåna vidare på detta. Jag är KÄR. Och hästen gick bra, var känslig och lyhörd för sätet och benen!!! Och den låg bra efter ridning. Detta känns positivt. Men det finns som sagt några frågetecken!
 
Före

Efter.. Hej kom å hjälp mig! :-) Såhär vill de allra flesta sadlar göra med schabraken. Vare sig dom är för vida elr för smala. Eller i balans.

Kommentarer
Postat av: Anjelica

Sådär blir det med min Ordo sadel också. Dock är det en med monoflap och sadeln rör sig inte en millimeter (bokstavligt talat), men schabraket hamnar nästan på rumpan...

Svar: Jag såg att du köpt den av Karin. Hur ställer hon sig till detta "fenomen"? Vet du om Juno o Venus är samma sadel fast Venus har singelkåpa? :-)
Josefine Fred

2014-03-05 @ 23:08:39
URL: http://kallblodssto.blogg.se
Postat av: Ida

Den såg riktigt skön ut!

2014-03-06 @ 00:03:57
URL: http://www.idasisisar.blogg.se
Postat av: Kerstin Falk

Jag tycker att det i 90% av fallet är schabraket ej sadeln som gör att det glider. Eller jo en sadel som ligger dåligt kan påverka men oftast för mig så är det mer schabraket som ställer till det. På primus hoppsadel åker 3 av alla hans schabrak bakåt medan ex hans mias RS hemma schabrak ligger superstill (inga problem med dressyrsadeln trotts att de är av samma prestige modell och de är utprovade regelbundet :S ). Tror det har och göra med stabiliteten i schabraket och passformen i kombo med att han rör sig annorlunda när han hoppar. Visst hans mias RS är vanliga sponsorschabrak som han fått av moster och kraft och inte är de värdens roligaste men de är stabila och en av få jag upplever håller kvalitén och luftkanalen över ryggen under passet vilket gör att han ofta har dem vid hemmajobb.

Svar: Ja jag börjar tänka så nu oxå.. Det finns ingen röd tråd i varför dom åker på min häst, utan dom bara gör det. Finns EN sadel dom inte åker på... Undrar dock varför. Men det lär jag väl aldrig få svar på. ;-) Utan hitta en sadel som passar oss båda, ligger kvar efter ridning och sen får väl schabraken åka bästfan dom vill, börjar jag känna.... Ska testa såndär acavallo antiglid, såndär supertunn som inte ska påverka passformen. Har en gelpad sen förr men den ger ökat tryck så den vill jag inte ha mer...
Ska testa fler schabrak oxå, om de kan funka med annan passform (Y) Men de måste beror på hennes rörelser... eller nåt..
Josefine Fred

2014-03-06 @ 10:07:53
URL: http://ksf.blogg.se
Postat av: Anjelica

Sv; Har inte pratat med henme om detta fenomen... Men eftersom att sadeln ligger stilla trots att vi provade med en alldeles för lång sadelgjord så tänker jag inte så mycket på det.. Jag tror att det beror på att min häst har en rörlig rygg, både täcken och schabrak har en tendens att glida bakåt. Även jag när jag rider barbacka, haha!

Jag har ingen aning om de är samma sadlar, har aldrig provat Juno-sadeln på min häst.

Svar: Okej.. ja, vet du de är samma för mig.. Jag åker bakåt på henne när jag rider barbacka. Främst i skritt... Så de måste ju ha nåt med rörelsen att göra.
Har fått svar från Globus och de ska vara samma =)
Josefine Fred

2014-03-06 @ 10:19:24
URL: http://kallblodssto.blogg.se
Postat av: Anjelica

Sv; Okej, ja det är inte lätt det där. Men det är mest mina Hööks schabrak som glider, mitt Mias ligger något stadigare, dock är det svårt att fästa på singelkåpa också...

2014-03-06 @ 10:29:31
URL: http://kallblodssto.blogg.se
Postat av: sarah

Jag har funderat på att köpa en tub med anti-glid-lim och prova på ful-schabraken. Så det blir som på barnstrumpor. Men då gäller det ju att det blir ett väldigt tunt lager så det inte påverkar trycket. Mina glider dock inte alls lika mycket som för dig men jag mår så dåligt av att kanten ibland åker in under sadeln.. :P

Svar: Finns sånt??? Jag tänkte tanken idag att ett sånt borde nån tillverka :-D
Josefine Fred

2014-03-06 @ 14:49:06
URL: http://sarahhbergman.blogg.se
Postat av: Agneta

Håller med om att det sällan är sadelns fel att schabraket åker bak. Ett välformat och "stelt" schabrak ligger oftast bättre än ett som är mjukt och rakt.

Svar: Ska prova ett. Kom på att ja har ett stelt med grym passform. Ska bli superspännande!
Josefine Fred

2014-03-06 @ 19:19:02
URL: http://www.sodertorparn.blogspot.se/
Postat av: Sofia Spelkvist

vad händer om du lägger dit en antiglid padd (en sån där med hål i) närmast hästen?

Svar: Skulle aldrig lägga nåt sånt närmast hästen. Har däremot haft mellan sadel o schabrak, o visst schabraken låg på plats, men trycket ökade desto mer upp till o klämde. Har dock ej testat på denna, men den är så mjuk o skön att jag inte vill förstöra det med en tjock gelpad.

Ska däremot testa nån liknande acavallos antiglid, som bara är några mm tunn. :-) Den påverkar nog inte nämnvärt. Hoppas jag!
Josefine Fred

2014-03-06 @ 20:09:50
URL: http://sofiaspelkvist.blogg.se/
Postat av: Erika Pettersson

Va irriterande att schabraket glider fast att sadeln ligger bra, men hoppas du hittar en passande sadel åt er snart. :)

Svar: Ja, de verkar som Junon kan funka!! :)
Josefine Fred

2014-03-07 @ 20:08:25
URL: http://erikapettersson.webblogg.se/
Postat av: sarah

Ja det finns! Jag har letat efter klistermärken men har bara hittat det på tub. Kolla i någon tygaffär :)

2014-03-08 @ 16:04:14
URL: http://sarahhbergman.blogg.se
Postat av: Rosanna

Hur är den i bomformen? Den ser inte spikrak ut? Den ser ut att ha gott om mankplats, men Bellie ser ut att knappt ha manke alls? Tror du den skulle funka på en häst med riktigt hög manke?

Svar: Nä den e inte spikrak men väldigt rak skulle jag säga. Den är för högre mankar. Bellie har typ normal manke, absolut inte obefintlig ;-)... Ja om hästen i fråga inte kräver så spec bred bomvidd kanske de skulle funka! :-)
Josefine Fred

2014-03-08 @ 18:03:30
URL: http://kattmedpistol.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0