Dressyr, skrittpass

Imorse hade jag utsläpp så jag for upp vid 6.45. Pysslade på en del sedan och kl 9 rullade jag och Bellan iväg till Färsta för lite dressyr. SKRITT stod på schemat. Hon är så dryg i skritten nu fortfarande, suck.. Jag kom ju då på att jag för ett tag sedan tog igenom dendär förbaskade skritten. Det funkade bra, och det blev till och med riktigt bra tillslut. Men, så rann det ut i sanden och här är vi igen. Problemet är alltså att hon inte tycker om att skritta i form. Hon är ju fantastiskt fin i trav och galopp, spec. det sistnämnda. Men skritten, jösses, hon vill inte jobba i den. Varför göra det när man kan få springa i högre gångarter? ;-)

Iallafall, så har jag bestämt mig för att ta itu med den igen. För nu SKA den bli bra. Så jag började helt enkelt med att ligga längs fyrkantspåret, vänster varv, och bara be henne om att ställa sig till vänster och runda sig lite i formen. Utan att streta. Gjorde samma sak i höger varv, sedan började jag lägga in halter, där hon ska gå in i halten med bibehållen form, och samma sak när hon går ur halten. Sen provade jag variera mellan vänsterställd, rakställd och högerställd osv. Provade lägga in volter, byta varv med serpentiner osv.

Jag skrittade i 35-40 minuter innan jag la in trav. Hon är inte lätt. När det börjar gå bra i skritten så blir hon uttråkad och så börjar hon tjaffsa igen, och så får vi börja om. Och t.ex när jag tog av mig jackan och vi "pausade" någon minut, så var vi tillbaka på ruta ett igen då vi började för då trodde/tyckte hon att det var dags för trav. Så ja, nästan 40 minuter hann gå innan hon kändes OK och hon fick trava.

Joggade lite lätt, men hon kändes spänd och på, så jag la in övergångar i stället efter en stund. Och lika noga där, att hon får inte fatta trav igen förrän skritten är där jag hade henne i början av passet. Det var bra besvärligt tyckte B.

När jag kände mig hyffsat nöjd med det så red jag lite galopp i båda varven, på en JÄTTEFIN häst. Galoppen var otroligt fin idag. Både högern och vänstern. Men jag måste lära mig känna lite bättre, för på rutin så trycker jag tillbaka rumpan hennes i höger varv, för att jag är van att hon kör ut den. Men så kollar jag i speglarna och hon går ju så rakriktat man kan! Typ. Nä men, jag måste lära mig känna när det behövs och inte, att jag hjälper henne med rumpan. Sedan i vänstern, har jag fått för mig att jag ska trycka IN arslet hennes mot mitten?! Hallå... Hon går ju redan rakriktad där, så jag måste sluta få för mig saker.

Jag la in volter och kände av hur pass bra på hon lyssnade, och ja, det börjar bli riktigt bra i galoppen. Hon lyssnar mer och mer för mina ben och säte när jag ska lägga en volt t.ex, istället för förut när det blev som att jag nästan drog runt henne i volten i galoppen. Hon blir mer och mer följsam med andra ord.

Ja, av 60 minuter skrittade jag nog en 45 minuter iallafall. Hon var inte ett dugg trött fysiskt, men lilla hjärnan hade nog fått jobba på bra. ;-)


 Hon är bra fin i kroppen nu lilla madame <3

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0