Lösgörande dressyrpass

Idag har vi typ -20 ute. Min plan idag var att antingen rida ut och rida oss varma, hålla igång. Eller så skulle vi åka till ridhuset. Men påväg till stallet märkte jag hur halt det var fortf, så det blir inge åka av då. ;-) Jag kände ändå att hon behövde sig ett rejält pass, så jag tog och red i grannens ridhus istället.

SKRITT stod på schemat. Repetition sedan skrittjobbet vi jobbade med senast. Samma enkla basic övning från början. När jag tar tyglarna så ställer jag henne det första jag gör, håller mig längs fyrkanten och ber henne endast om ställning och eftergift i insidan. Det märktes att passet häromdagen gjort skillnad. Dock var hon lite stressig då det var hästar som travade/galopperade runtomkring oss. Men när hon blev för på, så la jag in små volter och red in innerbak tills hon lyssnade igen och då fick hon gå ut från volten igen.

Därefter körde vi lite jogg, med samma tänk, inåtställning även på rakt spår. Det funkade fint! Efter lite jogg så gick jag ner i skritt igen och repeterade igen, ställning inåt, i skritt. Sedan la jag in öppnor på långsidorna, och då blev det ju himla besvärligt enligt B. Måsta jobba samtidigt som man går lungt i skritt?! ;-)

Det gick helt okej, avslutade när det kändes bra. La då in travjobb istället. Red först längs spåret, sen in vid C, och skänkelvikning ut till spåret, och så tillbaka och gjorde samma sak men flyttade för andra skänkeln osv. Hon sprang väldigt mycket här, på långsidorna påväg ner, så jag la in öppnor på långsidorna. Dom gick jättebra idag! Vi börjar verkligen få pejl på öppnorna i trav. I båda varven. :-) Skänkelvikningarna var väl sådär. Jag får inte riktigt till något bra flyt i dom. Men, det märks att hon blir lösgjord iallafall och att det händer positiva grejer med henne efter sånt arbete. Även om det inte utförs helt korrekt.

Sedan blev det galopp. Hade först planerat rida lite förvänd, och prova någon skrittövergång, men så blev det inte. B bjöd själv in till att rida öppnor i galopp, när jag helt enkelt skulle putta in hennes rumpa och göra henne rak i högervarvet, så börjar hon gå i öppna. Så jag tänkte, bra idé! :-D Så jag red öppnor i galopp på långsidorna. Hon var jätteduktig. :-D Mycket mer än jag trodde jag kunde begära! Gjorde samma sak i båda varven. Däremellan blir hon lite stressig, på och snabb i både skritten och traven. Men då tar jag in henne på liten volt och rider in innerbak så hon kommer tillbaka.

Ett bra pass som gav mycket! Hon frustade och hade sig. Och det som märktes ENORM skillnad på, var att varje gång hon fått skrittpaus och lång tygel (ganska många ggr), och jag skulle ta tygeln igen, så gick hon direkt i eftergift och lyssnade på mina tygeltag utan att ifrågasätta alls. :-D Snacka om att skrittarbetet i början gjorde sjukt mycket. Annars när jag tar tyglarna är det huvve rakt upp och fokus på allt annat än mig.

Sen blir hon ju stressig emellanåt, ganska så mycket. Hon blir taggad. Men jag bara red och red, red igenom stressande. Inte drog i henne, utan red volter, sidvärts, tog in henne i en öppna osv. Så hon fick börja jobba och på så vis sakta ner tempot. Dock var hon bitvis jäkligt tung idag, jag fick hjälpa henne ganska mkt.

Men som sagt, ett bra pass, och alla delar kan inte sitta direkt. Idag fick hon lov att få lite hjälp av mig med bärigheten, för vi hade fokus på andra saker t.ex. :-) Som gav jättemkt. Nästa gång kanske vi kan pussla ihop fler bitar. Tror det blir en lektion för G då. Ska försöka få in någon i veckan.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0