LYRISK! :-D

Idag var min prinsessa så himla himla fin. Hon hade en riktigt bra dag! Jag som var nervös inför träningen då det var första ggn med ny tränare, och då vill man ju helst kunna visa upp polles bästa sida liksom.
 
Jag började skritta själv, och red lite volter, serpentiner, la in någon halt osv. Det gick rätt bra. Hon var lite okänslig för halterna i början, men jag tog igenom dom och sen var det bra sen. Lägligt då så kom Marita, som hon heter, och då pratade vi lite och jag berättade lite om oss.
 
Sedan körde jag igång med jogging. M tyckte det såg bra ut, jag fick lite tips och råd. Bella var verkligen jättefin! Jag berättade att vi haft problem med skritten, så vi fick rida trav- skritt övergångar. Dom var jättefina. Jag fick tips på hur jag skulle rida in hästen i övergången, för annars blir det så tvärt och B blir "flack". Så jag fick lära mig att rida in henne i övergången så bakbenen följer med in i skritten. Gick bra!
 
Sedan joggade vi igång med lite galopp, den var oxå bra. La in någon volt, och så fick vi rida tempoväxlingar. Hon var jäkligt fin här alltså. Och otroligt känslig. Alltså, nu måste jag verkligen börja backa av med hjälperna. Börja gå mer på känsla och tanke, än teknik. För nu börjar hon bli så pass känslig att jag knappt behöver göra något för att det ska ske något. Så jag kom på mig själv flera ggr och blev påmind av M att bara räta upp mig då jag ville ha tempominskning. Jag behöver inte göra så mkt för hon är så känslig. Hon svarade jättebra både bakåt och framåt, i båda varven.
 
Skrittpaus innan vi körde igång med lite travjobb med nedsittning. Jag hade ganska svårt med nedsittningen idag för jag har fokuserat så himla mycket på mina ben. Långa fina ben och nedsläppta knän = så att fötterna och hälarna hamnar där dom ska. Så jag måste fortsätta öva in känslan. Jag red lite volter och varvbyten osv och så fick vi rida tempoväxlingar i traven. Komma tillbaka lite och sedan fram igen. Jag har svårt att hänga med när vi ökar traven, men det är bara att träna vidare.

Sedan gick vi in på skänkelvikningar på diagonalerna, och här fick vi jobba på lite annat vis än vi fått göra för andra tränare. Och det var bra. Jag fick tänka diagonala hjälper, att jag i skänkelvikning undan höger skänkel skulle tänka höger bakben till vänster tygel, att avståndet där ska kortas för i dåläget var det avståndet lite för långt = sladdande bakdel. Det hjälpte mig mycket att tänka så. Jag fick tips om att rida korrekt tekniskt, som vi gjorde då, och varva mellan att rida skänkelvikningen mer framåt så att hon får en bättre takt och schwung. Så kan man kombinera dessa sedan.
 
Vi fick galoppera sedan. Vi låg på stora mittvolten och fick börja med tempoväxlingar, Bella var döfin! Sedan fick jag flytta in henne till en mindre volt, och träna samlad galopp, riktig styrketräning. Hon var riktigt fin, och vi hittade en astrevlig samlad galopp som jag nog inte känt förut. M bad mig hålla den galoppen och rida ut till en större volt igen, men som sagt bibehålla den samlade galoppen. Och så bad hon mig bara sådär, att göra en övergång till skritt. Och jag gjorde som jag brukar, att klämma med röva och vara beredd att hålla om med benen ifall hon spänner till och rinner iväg i skritt. MEN, det tog tametusan nästan tvärnit! Haha. Jag vart så jäkla chockad. Behövde inte ta i tygeln ett smack, jag hann nästan bara klämma skinkorna så gjorde hon nästan halt. Jösses. Och då sa M, att har jag dendär samlade galoppen så är det ingen konst att göra en skrittövergång.
 
Efter det så gjorde vi samma i höger varv, och sedan gå ut till stora spåret. Och sen lägga in enkelt byte när det var läge, ur dendär samlade galoppen. Och de gick jättebra! Första ggn blev det två travsteg, men sedan gjorde jag om och då blev det bara skritt, och ett bra enkelt byte. Och vi fick rulla på och rida enkla byten ett tag, men B blir ju lite taggad och förutsägbar, så hon kom inte riktigt ner i skritt direkt på slutet, men det gjorde absolut ingenting. Hon var inte i närheten så taggad/förutsägbar som hon KAN bli. Hon var riktigt fin alltså.

Sedan la vi ner henne i galopp, och slutligen trav i en rund och låg form.

Jag är supernöjd! Och en sak till, jag vet inte om jag nämnt det här på bloggen. Men för typ en vecka sedan så hade Bellas päls skavts bort lite av höger sporre, dvs det ben som jag har svårt att hålla styr på. Alltså den hälen åker ofta upp. Dock så var hon askänslig i pälsen just då, så jag kunde nypa bort en stor tuss päls med fingrarna hur enkelt som helst. Så jag har INTE suttit och misshandlat min häst med sporren. ;-) MEN, jag blev ändå såhär.. att jag KAN INTE fortsätta rida med häl-jäveln på det viset. Så jag kollade på bilder på hur jag red, filmer osv. Sedan kollade jag på andra, och så läste jag, googlade om tips och råd osv.

Och det hjälpte mig att tänka att knäna ska ner. Att man hela tiden tänker på avspända knän som ska neråt. För att anledningen till att hälen åker upp är för att man börjar dra upp lår/knä. Så jag fokuserade på detta och det gav resultat sist jag red.

Idag hade jag hunnit läsa lite om att man ska rida med lår/knä, och jag tänkte stenhårt på det idag, och jäklar vad det gav resultat. Jag var nog inte uppe med hälen en gång! Och vilken känsla att kunna forma henne i volter osv med knäet/låret?! Och benet i bibehållen position. Jag är ... in chock. Haha. Jag lär mig bara mer och mer, det blir roligare och roligare. :-D

 

Kommentarer
Postat av: Anna

Riktigt fin blogg :) Kolla gärna in min

2015-05-17 @ 17:59:50
URL: http://foderponnyn.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0