Bråkkärring!

Idag hade jag bestämt att B skulle få vila. Men jag plockade ändå in henne för att pyssla och mysa, göra övningarna och gå i backen (oxå en övning). Men direkt när jag hämtade henne i hagen så såg jag att något inte var helt 100. Hon la typ all vikt på frambenen, som att hon hade ont bak. Jag tänkte att det kanske var träningsvärk elr ngt.

Men när hon kom in så såg jag först en broddrispa på benet, och sedan ett sår högre upp. När jag gjort alla övningarna och pysslat, myst, klippt manen osv. och typ skulle ta ut henne, så upptäckte jag att hon hade världens lårkaka höger bak högt upp. Suck! Hon ömmade när jag tröck på den, och så var det ett hål i den = muskelbristning.

Så ja, inte konstigt att hon la vikten fram med andra ord. Men jag blir galen. Nu går Bella i flock, och det funkar bra. Hon står med alla och äter, alla äter med alla. Det är liksom inga direkta problem så. Dom har en stor hage och två matställen med fri tillgång på hö, så dom har alla förutsättningar. Dom behöver inte bråka.

Men Bella håller på och muckar med två st. Och inte på ett kaxigt vis, utan mer osäkert. Och så har hon svårt att ta när dom ska bestämma över henne, för det är hon inte van. Så om Mackan försöker flytta henne något steg så blir hon sur och typ vänder rumpan till, och ja, inte flyttar han sig, utan då kommer hans rumpa, och ja. Sen är det igång. Elr nä, nu lät de dramatiskt. Men iaf, dom lägger en spark lite då och då i luften sådär. Och uppenbarligen träffar dom ibland oxå.. Utifrån hur hon ser ut idag så har dom ju garanterat haft ett rejälare bråk.

Jag blir inte riktigt klok på varför hon håller på såhär. Hon har aldrig haft behov att "hävda sig" förr, hon haft funkat i flock utan problem. Men hon har aldrig haft någon över sig, direkt. Så nu när hon har dom som sätter emot lite (vilket är en 5-åring och en 7-åring), så tål hon inte riktigt det, men hon säger bara ifrån halvt liksom. Osäkert. Det ser ut som att dom är på samma nivå, samma rang, och inte kan komma överrens om vem som ska bestämma. Att dom har något otalt med varandra liksom.

Jag hoppas dom löser det så småningom..


 
 

Kommentarer
Postat av: lina

Rangordning är något som det hela tiden jobbas på. Och nu när ditt sto har haft ont och inte kunnat leda flocken så tar någon annan över. Plus att hon börjar väl bli äldre. Femåringar har fortfarande väldigt mycket energi och dom bör gå där dom får leka av sig.Tex som bruno som älskar att leka med yngre hästar,samtidigt som han bestämmer.Vi har två hagar en med äldre ston som är ranglåga som helst står och filosoferar. Och i den andra är det mest valacker som mer har brottning o bus i hagen.Sen såg jag att du hade fri tillgång. Annars är det vanligaste att det blir bråk att det tar slut på mat,eller att det finns för lite mat som dom måste vakta.

Svar: Bellie har inte haft ont när hon gått i flock. Hon har gått ensam hela tiden när hon haft ont. Vi släppte nyligen ihop dessa, bara några veckor sedan.
Ja, åldern går ju inte att göra något åt. Så om det är åldern, ja det är väl svårt att säga. Trappas dom ner i rangordningen då?

5åringen leker med 20åringen flera ggr varje dag, dom älskar att "valackbusa", så det går ingen nöd på någon.

Ja fri tillgång, och dessutom på två ställen. Och det är som en tråd emellan så det är egentligen två hagar, men dom kan nyttja båda då det är två öppningar. Så dom har liksom alla förutsättningar att inte behöva bråka.
Josefine Fred

2016-01-30 @ 06:15:48
Postat av: Beatrice

Vet inte hur många gånger Morik kommit in med bitmärken lite här och var på kroppen. Vissa stunder har jag täcken på honom bara för att täcket ska gå sönder och inte han. Han är också i en period där han behöver hävda sig och visa sig på styva linan. Önskar att man kunde prata vett med honom.. >.<

Beatrice -> Morik.blogg.se

2016-01-30 @ 17:39:09
Postat av: Lina Holmbom

Jag förstår att hon gick själv när hon hade ont, men även om dom inte har fysisk ont så kan det sitta kvar länge i huvudet att dom har ont.
Ja när dom blir äldre så brukar dom gå ner i rang och någon yngre ta över. Om det bara var för några veckor sen dom släpptes ihop så kan det nog ta ett tag till innan dom gjort upp rangordningen. Vi brukar undvika att släppa ihop nya hästar med varandra under vintern när hagarna är små och dom har brodd. Sen finns det hästar som aldrig accepterar att dom är lägre i rang utan fortsätter bråka.
Det finns ganska mycket studier om hästar beteende.
Här finns en =) http://www.equerry.se/doc/upload/pdf/Aggression%20hos%20h%C3%A4star.pdf


Svar: Vi försöker oxå undvika sådant,men B fixade inte att gå med D när det bara var Q som var med dom. Och för mig är det inget alternativ att ha henne ensam.
Tack för länken, ska kolla den. Och sen hoppas jag att dom hittar sin plats i rangordningen så småningom helt enkelt. I det stora hela trivs alla med varandra.
Josefine Fred

2016-01-30 @ 21:01:43
URL: http://nouw.com/n%C3%A4rstaranchen

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0