LESS

Åh jag blir så less av att läsa om folk som har skadade hästar men inte tar dom till veterinär. VISST, jag förstår att man ibland vill avvakta. Men när de till och med skrivs ut med ett så tydligt "budskap" om att något faktist ÄR fel på hästen, varför blundar man då för hästens signaler? Hästar pratar visst med oss! Det är vi som inte lyssnar.

Och varför fortsätter man rida
på det stackars djuret? Varför ska man testa om det är olika saker först?? In till veterinär och sen VET man. Åkte man i onödan, grattis! Du har en helt frisk häst (om det inte är ngt en ET/massör behöver titta på). Om det var något med hästen, GRATTIS! Du åkte in i tid och besparade din häst en del smärta och lidande.

Ska det vara så svårt att ge hästen den vård eller den undersökning som den behöver? Som den signalerar till oss att den behöver? Ja, tydligen. Hästar är så godtrogna och vill göra ALLT för oss så vi fortsätter rida på dom trots vad dom försöker säga.

Det är VÅRAT ansvar som människor att ta hästen till veterinär när den behöver det. OAVSETT omständigheter.

Kommentarer
Postat av: Carro

true story broe!

2011-08-21 @ 08:47:14
URL: http://silverbern.bloggagratis.se
Postat av: Lina - Team Hippoteket

Allt behöver inte direkt vet.vård, men har man inte vett och kunskap att skilja de åt så kanske man inte ska ha en häst tycker jag. Kostar gör de oavsett.

2011-08-21 @ 08:52:40
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Ellinor

Var det inte du som skrev en tråd om en mystisk svullnad, och sedan hopptävlade ett par dagar senare för att den var borta lika plötsligt?

2011-08-21 @ 08:53:58
URL: http://felfri.net
Postat av: Klara

Håller absolut med dig! Många gnäller på att det kan vara dyrt att ta ut jour, vi väntar tills måndag och bla bla, men har man skrivit på ägarpappren så har man gått med på att ALLTID kunna betala veterinärvård.

2011-08-21 @ 08:54:13
URL: http://klaraskrabater.blogg.se/
Postat av: Jennie

Du har helt RÄTT!!

2011-08-21 @ 10:04:34
URL: http://nobleride.blogg.se/
Postat av: ryttartrion

Det är ju alltid bra att extrakolla med vet. Man behöver ju inte alltid åka dit, utan ringa en vet.

2011-08-21 @ 11:12:01
URL: http://ryttartrion.blogg.se/
Postat av: Malin

Känner mig väl lite träffad,men jag "vet" ju vad de är Penny har gjort,och vet även att det går över på ca 1 vecka och att de INTE är något allvarligt,självklart kan de bli så dumt att hon har trampat sig och skadat något annat ömtåligt,men då skulle hon ha visat det & det syns att hon mår bra. Går inte svullnaden ner så ringer vi självklart veterinären,men skulle ja ta ut vet för varje gång hon har skadat sig lite skulle jag behöva va millionär!

självklart sätter jag hennes bästa framför mitt & alla andras!

2011-08-21 @ 11:42:55
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Anni Oveson

Håller verkligen med!! Stör mig något så fruktansvärt på vissa människor som skriver varenda dag att hästen är stel, öm, halt etc, men ändå inte gör något åt det :/ Istället för att åka till veterinären tar de hjälp av "experten" i boxen brevid, och fortsätter dessutom rida i hopp om att skadan plötsligt ska försvinna.. fy

2011-08-21 @ 11:56:52
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Nikki

Min häst markerar på sitt ena ben, OCH de har varit veterinär både ute å telefonkontakt (vi känner honom) och han sa att jag skulle avvakta å göra vissa ridövnmingar (endast i skritt max 20 min 2 dagar sen vila). Darav gör jag som veterinären säger då han tror de bara e en belastningsfråga då hon skadade de andra benet för några veckor sen (stod i vila under ca 1 vecka tills svullnaden var borta). För de hittas inga fel på henne vid böjprov (som jag nu gjort 2 ggr sen jag fick hästen, båda ggr u.a). Så de 2 troligaste anledningarna e belsatningsfråga eller överbyggd på ena sidan sen travbanan. Dvs, att jag ska ringa ut en som håller på med termografi (på måndag). Och återigen, jag följer vets råd att försöka lösgöra henne från skritt för så som veterinären sa, jag väger 42 kg sitter jag barbacka på hästen med hack/sidepull med långa tyglar å bara skänklar å rider med sätet i skritt så gör inte de nån skillnad som om hon (som hon gör9 trava,galopperar å brallar runt i hagen med de andra hästarna. (nu kanske du inte menade mig över huvudtaget, men alla har rätt å föklara varför man gör vissa saker). Och gör dessa saker i förtroende att veterinären vet vad han snackar om (då han varit veterinär i iag 50 år).

2011-08-21 @ 12:45:57
URL: http://nikkiochfilippa.blogspot.com
Postat av: Camilla

Ett problem är att många inte litar på att veteriinärerna kan reda ut problemet. De tror att "dom bara sprutar" och därför går de inte dit, för det är ingen idé-

De tror helt enkelt att de kan mer än en veterinär på 5.5 års utbildning.



Många tar också ut ET eller massör om de känner att nåt är fel på hästen, eftersom de tror att dom av någon underlig anledning skulle vara duktiogare än en välutbildad veterinär.

Det tycket jag är precis lika fel, för dom har trots allt ingen utbildning på det sättet..

2011-08-21 @ 13:57:00
URL: http://parellikusken.blogg.se/
Postat av: Beatrice

så himla rätt!

2011-08-21 @ 15:19:27
URL: http://beatricenordin.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Eller så gör man som en annan och ringer och är halvt hysterisk för ingenting så vet skrattar åt en när man sedan ringer upp för tredje gången och berättar att maken tittat på hästen och allt ser normalt ut.



Bäst att vara på den säkra sidan.Men ändå.Den här gången blev det pinsamt i allafall för mig rodna

mvh/Q

2011-08-21 @ 15:21:42
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se
Postat av: Anonym

Håller med!

bättre att ringa en gång för mycket än för lite!



Sedan kan man alltid ringa en veterinär och rådfråga! (: Det gör jag alltid om det är något som inte står rätt till med Zola!

2011-08-21 @ 15:22:45
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Anonym

Åhh just ja, glömde fråga, men varför kommer dett upp användarnamn och lösenruta till broddnyckel.blogg.se när man besöker din blogg? Har kommit upp nu idag när jag varit inne och kollat! :S

2011-08-21 @ 15:24:07
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Josefin

Håller med helt och hållet! Folk blundar, de vill inte se det.

Min ponny blev halt på kvällen en dag (början av sommaren), dagen efter hade vi veterinär som tittade på honom. Visade sig vara en senskada. Det har varit en seg sommar men min ponny har inte ont i alla fall. Det tycker jag är viktigast:)!

2011-08-21 @ 18:41:43
URL: http://riddrommar.blogspot.com
Postat av: Camilla

JAg skulle snarare säga varför gör veterinärerna inget!!! Min tjej har ett knä som är jätte svullet men ingen vet vill göra något åt det... För dom anser att det bara kommer komma tillbaka

2011-08-21 @ 20:09:34
URL: http://bbqridtravare.blogg.se/
Postat av: Camilla

SV: Varit på tre olika nu men hos fyra veterinärer, men tänker inte ge mig... Nu går hon på laserbehandling om det inte funkar så måste någon vet. görs nått för min lilla tjej

2011-08-21 @ 20:40:27
URL: http://bbqridtravare.blogg.se/
Postat av: Camilla

SV: Kan faktiskt inte riktigt säga vad felet är då vet. säger olika. Men hennes knä är väldigt svullet och hon har en inflammation som du ser på bilden. Det funkar inte att spruta kortison för det kommer bara tillbaka. Men jag tycker då att som vet. i stället för att skicka hem så ska man komma på en annan lösning som kanske kan funka. Dom anser att det inte gör så mkt att hon är svullen för det besvärar henne "bara" lite. Men jag har inte häst för att den ska bara vara lite besvärad eller bara ha lite ont. vill att mina hästar ska må bra och vara friska. En svullnad tyder på att något inte är bra och då måste man göra något. Jag tror att svullnaden hör i hop med operationen men dom vet. vägrar erkänna att något gick fel =(

2011-08-21 @ 21:09:34
URL: http://bbqridtravare.blogg.se/
Postat av: Lovis

Helt rätt! Tibbe är ju "skadad" nu, gjorde illa sig i lördagskväll och på tors var vi på atg. Rådfragade både ph och atg och ph sa åt mig att avakta, men atg tog in oss dagen efter. Så det är oxå väldit olika om dom tycker att man behöver åka in, men det är alltid bra att ringa och höra från olika håll, dom brukar säga om dom tycker man behöver åka in eller inte.

2011-08-21 @ 21:37:42
URL: http://lovisakerstroms.blogg.se/
Postat av: Emblem

Förstår hur du menar! Får man fråga vem du menar? :P Har granskning på alla kommentarer så kommer ta bort den efteråt ;)

2011-08-21 @ 23:18:04
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: Anna Ericsson

sv: Tackar så mycket :)



Håller med dig till viss del här, har man häst ska man ju kunna skilja på om det är nåt som vet behöver titta på eller inte. Sen känner man ju oftast sin häst bra och vet vad som är felet. Tindra t.ex har alltid 1-2 veckor varje sommar som hon är riktigt hostig, runt midsommar. Ingen vet. som har kunnat konstatera vad det är men troligen nån allergi. Så när hon sätter igång och hostar så vet vi ju vad det är och går det inte över inom 2 veckor så ringer vi. Så får hon ta det lugnt de veckor hon hostar.

2011-08-22 @ 10:05:15
URL: http://cobol.blogg.se/
Postat av: Annelie

Visst har du rätt... men vad gör man i mitt fall då? Har varit hos vet 2 gg på ett halvår och sökt för samma sak. men dom hittar inget! Vi har tagit det lugnt och följt deras anvisningar/råd men efter ett tag blir det likt igen. Dom har tillochmed ordagrant sagt till mig -" rid tills han blir ordentligt halt, då kan vi lättare hitta felet..." Hur låter det då? Caesar håller på att bli pensionär och vi lullar just nu mest runt i skogen.. så det är ingen större belastning på honom nu. Har även varit hos en massör där vi fick lite nya tips och råd angående streching och sådana saker. Han har känts bättre efter det! Men nu tycker jag att han känns stel igen... Sist va besökte vet. betalade jag 1900:- för att vara där ca 30 min! Känns fruktansvärt att de som ska vara experter aldrig kan hitta felet! Dom har dessutom ställs fel diagnos en gång... först var det gaffelbandet, sedan helt plötsligt ändrades det till att vara en vrickning. Så njaa... jag litar inte alltid på dom! Nån som råkat ut för samma??

Gillar att läsa din blogg Josse, men gillar INTE att läsa såna här inlägg. Du får det att att låta som att väldigt många andra av oss hästägare är helt inkompetenta...!

2011-08-22 @ 19:24:11
URL: http://riderdressyr.blogg.se/
Postat av: Annelie

Tar åt och tar åt... har ju skrivit att jag rider lite på honom trots att nått är fel, vad det nu än är. Så jag tänkte att jag var en av dom du mena...? :) Jo det är sant... visst kan man byta klinik. Tyvärr tror jag ju inte dom gör så mycket mera åt en häst på 23 år, än vad vår nuvarande vet. gör. Och JA visst är det din blogg.. vems skulle den annars vara? Klart du ska skriva det du känner för... Ville bara framföra min åsikt till dig... precis som vi får din. :) Det får du ta när du har blogg där man kan ge dig kommentarer på inläggen ;)

2011-08-23 @ 14:19:39
URL: http://riderdressyr.blogg.se/
Postat av: Linda

Man ska absolut ta sitt djur till veterinären. Tänk när jag ville släppa ihop Bitter med en liten islänning, ihopsläppet gick precis som det skulle, Bitter var dominantare och tog övertaget, jagade bort islänningen och bet lite lätt på rumpan, de sprang omkring och "gjorde upp"

Ägarna till islänningen tyckte min häst var hemsk och ville inte att de skulle gå ihop längre för de hade inte råd att fara till någon veterinär.



För det första okej hur fan kan man tänka så? Har inte råd med en veterinär, du har skaffat en häst!! :P De kan göra illa sig var och när som helst.

För det andra, vilka hästar gör inte upp och spriinger omkring?



Då var jag less. Kvinnan hade fast arbete och jag studerade på gymnasiumet:P Vem har mest råd med vet tro? Hmm..



Ne men till saken jag tycker att visst kan man avvakta om man ser att det inte är livshotande, hästen kan ha sträckt sig eller gjort något annat mindre farligt som kan gå över av sig självt.

Dock ska man inte vänta för länge, är det en värre skada kan väntan förvärra. Vet man att sin häst har ont och besvärligt ska man inte förlita sig på vila, hästen går med skadan hela tiden, det är stora djur och stora belastningar.



Tänk "dig" själv att gå omkring med en inflamation i benet eller bruten arm, där är det en veterinär som ska avgöra om det är vila som behövs eller ej.



Så fort jag kände att något var fel, riktigt fel med Fifa så ringde jag vet på en gång. Då kollade jag även upp att jag fick tag på en bra omtalad vet som hade islandshästvana. Det är inte alla vet som ser skillnad på hälta eller ihopblandade gångarter..

2011-08-23 @ 17:54:19
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Lina - Team Hippoteket

SV: jag ser ingen anledning till din otrevlighet, jag skrev en enkel fråga och undrade hur du tänkte med det uttalandet.

2011-08-24 @ 13:03:23
URL: http://sallberglina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0