Svar på frågorna från frågestunden

Här kommer frågor och svar på frågorna från frågestunden! Himla roligt att ni ställde så många trevliga och kreativa frågor. Gillas!! :-) Ni är bäst mina fina läsare.

Matilda
: Vad fick dig att börja rida?
Vad är din favorit färg på hästar?


En kompis som var medryttare på en basjkirhäst på en gård där de hade uppfödning av såna, frågade mig om jag ville bli medryttare där. Sagt och gjort!

Min favoritfärg på häst är fux (inte alls partisk haha) och isabellfärgad.

Marie: Har du klippt Bellie? Annars undrar jag hur du lyckats ha henne så kort i pälsen. Min ser ut som en björn fast hon haft täcke på sig sen en dryg månad tillbaka :P

Nej, Bellie är inte klippt. Hon får bara så lite päls oavsett täcke eller ej, på vintern. :-)

sara
: jag vill att du skriver ett inlägg om ridtravare.
Hur man kan träna upp och stärka galoppen på bästa sätt. Hur har du gjort med Bellie? :)

ps. bra blogg, läser den alltid!

Jag fixade det nyss, länk finns HÄR.

Tack! Kul att du gillar den. :-)

Julia
:
Hejhej! Otroligt fin blogg och du och bellie är såå fina :-)

Kan du skriva ett inlägg om hur du tränat upp bellie? Med traven och galoppen? Jag äger själv en ridtravare och de är så fantastiska hästar med ett hjärta av guld och ett bra sinne.

Skulle vilja veta vad Bellie får för mat och hur mycket hon får? :-)


Vad har du för hoppsadel? Märke/ modell? :-)

Kram Julia


Tackar så mycket! :-) Fixade ett sådant inlägg alldeles nyss, länk finns HÄR.

Bellie äter fri tillgång på hö som är analyserat, och utifrån den analysen samt hennes behov så äter hon endast tillskott av två mineraler. Selen och fosfor. Sedan får hon lite gott att blanda ner mineralerna med.

Jag hoppar i en Bates Momentum.

Kram!

sandra: Vart har dina tretorn stövlar tagit vägen?

Har du tänkt dig börja träna för tränare igen nu när B är igång?

Dom har varit hemma då jag är i en liten tvist om att få ett par nya då insidan av foten skavts sönder. Men fick reda på att det kan ta ungefär 6 månader så nu har jag börjat använda dom iallafall. Så får det bli som det blir.

Ja gud ja, tränare är prio 1 om man vill utvecklas! ;) Så ja, både i hoppning och dressyr kör vi igång för tränare när hon är helt igång igen.

Sandra: Har du någon gång stött på några fördommar mot dig och Bellie, just eftersom att hon är en travare? Nu menar inte jag på internet, utan på riktigt.

Man hör överallt om dessa "ridtravar hatare", men jag själv som har travare har aldrig stött på någon :P

Jag håller med dig, man hör överallt om dessa ridtravarhatare som tydligen existerar.. Jag undrar som dig, var finns dom? Jag har stött på kommentarer som menar på att B inte ser ut som en travare och att hon är väldigt välriden och ja, ser ut som en "vanlig" ridhäst. Fick även höra av en tränare att "Jag gillar egentligen inte travare, men hon är ju riktigt fin och ser inte alls ut som en travare". Men aldrig dessa fördomar som det pratas vilt om.

Den slutsats jag drar över såna kommentarer jag får är att dessa personer är vana att se travare som inte utbildas så väl, utan som det flängs runt med i obalanserad trav och något som ska likna galopp och som kastar sig över hinder och ja, som är helt utan grundridning helt enkelt. Då förstår jag att man blir paff när det kommer in en som "ser ut som vilken häst som helst".

Bettan
: Hej! Hur ser dina och Bellie´s mål ut inför tävlingssäsongen 2012?
Vi ses ute på tävlingsbanorna hoppas jag?! :-)

Kram/Bettan

Ja du, svår fråga. Jag har satt upp ett mål för mig själv, och det är att jag ska bli fri min hopprädsla nu. Jag ska börja RIDA mot hindren och ha ett bra självförtroende, tro på mig själv och framförallt VÅGA. När jag uppnått dehär, då vill jag tävla 90/1m. Så fixar jag det så kommer vi komma ut. Men i början kommer vi "bara" ligga på 80/90cm som förra året.

I dressyren så vill jag träna mer. Även här spelar det mentala in, främst på tävlingsplatser. Jag vill kunna slappna av mer och känna mig trygg med det jag ska utföra. Jag måste träna på mer nedsittning och jag måste lösa galopp-problemet och bakåttänkandet som uppstår. När detta är löst kommer jag kunna rida henne på ett mer rättvist sätt även på tävling.

Luddigt svar men, sammanfattat: Vi kommer börja på pay and jumps och clearround både i hopp och dressyr. Så att jag kan lära mig slappna av, känna att jag KAN komma runt en bana på 90cm utan problem, och känna att vi får bort problemen vi har med galoppfattningar och bakåttänkande i dressyren. Allt detta innan vi ger oss på lokalt igen.

Josefine L: Ohh, vill fråga lite om dina funderingar kring (skarpa) bett och hoppning. Vilket bett är enligt dig det mest optimala att hoppa med och skulle du använda det bettet direkt om du fick möjligheten att hoppa en stor och riktigt het och stark häst som med sin ägare reds på skarpt bett? Hur resonerar du, varför/varför inte?

Det mest optimala bettet att hoppa med är det bett hästen, individen föredrar att hoppas med. I mitt fall blir det rakt bett. Ska även testa novabettet som hon verkar gilla lika mycket. Jag tänker lite som så att i hoppning kan det råka bli att man får ta i hästen lite och då känns det bättre att det är rakt, än att det är delat. För då kan det nypas/klämmas och åka ur på sidorna så att det gör ont på lanerna osv. Så jag är rätt glad att det är rakt bett B gillar.

Jag är ju rätt osäker av mig i hoppningen så jag tror inte ens jag skulle få för mig att hoppa en riktigt het och stark häst som reds på skarpt bett. Visst studshoppning och gymnastikövningar, men inte gärna med det skarpa bettet. Dock så beror det på, alltså, om jag absolut inte kan kontrollera hästen så skulle jag nog välja det skarpare bettet för den gången och göra de bästa av situationen. Eftersom jag inte har någon möjlighet att påverka hur hästen rids och tränas i övrigt, och jag kan inte göra en häst lydig på en dag. Men då ska det vara ett hävstångsbett, och inte med för långa skänklar eller ett hissbett. För det skulle jag aldrig sätta mig och rida på.

Emma: Vad har du och Bellie hoppat som högst tillsammans? :)
Vad ger du henne för foder? Och vad är det för märke på din dressyr och hoppsadel? :D

Läser din blogg varje dag! Kanon bra blogg! :D

105cm.
Hon käkar fri tillgång på analyserat hösilage och äter två mineraler som tillskott, fosfor och selen.
Jag har en Bates Momentum och en Prestige Lucky Dressage.

Tack så mycket! Kul att du gillar den. :-)

C: vilka bett använder du på B ?
rider du aldrig barbacka?

Rakt eggbett och novabett. Jo, det gör jag. :-)

Sofie: Vad/vilka är din favorit...
...maträtt?
...godis?
...bok?
...film?
...blogg?

Vad har B för egenheter? :)

Kyckling Terriyaki
Raisin Crispers
Har ingen speciell men jag gillar deckare/rysare
Gillar det mesta, har ingen favvo
Hm... älskar Anni på Teamoveson.

Hela Bellsan är egen! Haha. Det går liksom inte att förklara, jag är ju så van med allt hon gör. Hon har otroligt mycket humör, ena dagen glad och gosig, andra är hon som ett monster. Alltså skitsur. Det rycker ofta i hennes läppar, hon måste liksom alltid ha något att naffsa/äta/tugga på typ (även om det är luft), och de kan man se när det rycker i hennes läppar. Haha. Hon är nyfiken som få, social, och helt galet smart (för smart för sitt eget bästa). På morgonen innan hon ska få gå ut tycker hon synd om sig själv som inte får någon morgonmat och står och skrapar med hoven på boxdörren och ser ALLMÄNT oskyldig ut när man tittar på henne elr säger åt henne. Och även om hon fått något att äta så ska hon ha mer enligt henne.  

Anonym: kan du skriva tips på hemsidor där man kan köpa utrustning?
Om B var omusklad och dålig kondition hur hade du då börjat med henne?
Rider du aldrig för din tränare Emma längre? Om inte, varför? :)

Du har en väldigt bra blogg :)

MyOne, RidsportOnline, Emmishopen, m.m. Jag brukar gå in på en sida där det finns samlat typ alla hästsidor (shopping), men nu har jag stort hjärnsläpp så jag vet inte alls vad den heter. :o

Bellie var väldigt omusklad (ur ridhästsyn) när hon kom. Vi började med klättring, mycket skritt, ridning offroad rakt ut i skogarna. Så småningom lärde jag mig rida henne lång och låg, osv.

Nej, därför att B stått skadad i 2-2,5 månad och är nu under igångsättning.

Tack så mycket!

Kommentarer
Postat av: Caroline

Ja exakt. Och om man vill rida på t.ex pelham för att förfina då? Är det helt plötsligt fel då? Ser allt för många som sliter sönder munnen på hästar på milda bett med tror att det är "ok" bara för att bettet inte är skarpt.



Bettet avgör definintivt inte hästens ridbarhet, att påstå det makes no senses för mig iallafall. Ryttarens skicklighet och inverkar på hästen väger över vilken bestling man har och så länge hästen är nöjd med det bett man har så skadar det inte.



Jag tycker också att det är intressant att diskutera olika frågor, ibland kan man få en insikt och kanske se saker på ett annat sätt. Men jag är tyvärr inte diskuterar typen, det går till en viss gräns sen blir jag bara irriterad.

2011-11-13 @ 20:45:20
URL: http://myvilbur.blogg.se/
Postat av: Caroline

Men det är ju det jag menar. Det är ju precis det jag skrivit :S Att det är ok att rida på skarpa bett om man är erfaren och vet vad man håller på med.



Om man MÅSTE ha skarpt bett för att klara av sin häst så är det givetvis fel i grundutbildningen. Där håller jag absolut med dig. Du får det att låta som att man måste rida på typ GP nivå för att ha en häst som är lika fin på både mildt och skarpt bett? Håller dock inte med dig där. Jag rider på skarpt bett för att förfina, VÄLDIGT SÄLLAN, men min häst är lika fin på mildt som såväl skarpt och jag är inte någon elitryttare.



Har inte påstått att jag är irriterad nu? Jag skriver tills jag känner mig klar, sen var det inge mer med det.



Apropå ingenting, hur är Bellie sen skadad föresten? Känns hon frisk och kry nu?, skönt att du kan börja rida riktigt igen.



2011-11-13 @ 21:17:34
URL: http://myvilbur.blogg.se/
Postat av: Caroline

Tror för övrigt att vi är rätt duktig på att missförstå varandra ;)



När ska du börja hoppa henne? Längtar som tusan tills jag kan sitta upp på min polle och rida riktigt. Har inte rida ett pass i ridhuset med henne så länge jag kan minnas. Helt sjukt...!

2011-11-13 @ 21:23:19
URL: http://myvilbur.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

sv:Lycka till .Hoppas du får rätt den här gången =)

mvh/Q

2011-11-13 @ 21:27:51
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: Caroline

Skojigt =)! då blir hon nog glad!



Haha ja, har haft sån himla otur nu på sista tiden. Men bakbenet ska iallafall vara bra nu, skulle ju fått börjat trava nu men med tanke på hovbölden så blir det några veckors skrittande innan jag tar ut veterinär som får kolla på henne igen och se om hon är helt friskt nu innan hon sätts igång.



Ja hovbölden har ju läkt ut nu. Så nu får jag iallafal börja promenera med henne =) skönt! Hon var så lycklig idag när hon fick komma ut och upptäcka världen efter en veckas boxvila!

2011-11-13 @ 21:36:01
URL: http://myvilbur.blogg.se/
Postat av: Linda

Sv; Ja du ser! Man kommer nog lite längre som människa att kunna vara så öppen och våga se det nya.

2011-11-13 @ 22:10:29
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Emma

Tack för svaren! :) Glömde en fråga, vart har du köpt din snygga chaps?:)

Tycker du ska ha fler frågestunder. :)

2011-11-13 @ 22:13:55
URL: http://klemmas.blogg.se/
Postat av: Anna

Tackar så mycket :) kul att du tycker det är kul med filmer, är dock lite dålig på att få med mig en kameraman :p

2011-11-14 @ 06:37:05
URL: http://cobol.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0