För långa bett

På tok för många hästar rids omkring med för långa bett. Jag ser ofta bett som sticker ut minst 1cm på sidan när hästen rids t.ex. Du ska kunna ta lätt i tygeln utan att bettet sticker ut något. Så mycket som sticker ut, så mycket för långt är bettet. Tänk vad som händer inne i hästmunnen när du har ett för långt bett, antingen 2- eller 3delat. Det far ju omkring där på laner och tunga och skapar otroligt obehag = gapande häst som vill komma undan.

Hittade en superbra artikel som är mkt bra formulerad.



Ett utdrag ur denna artikel:
"De allra flesta hästar fungerar väl på ett ledat bett. Att föredra är ett 3-delat. Det ligger mer naturligt över tungan och ner över lanerna. Ett sådant bett ger ett fördelat tryck över tungan och lanerna.

Att tänka på är att välja ett lagom långt och tjockt bett. Är det för långt kommer hästen få knipskador på insidan av mungiporna och en häst som frenetiskt biter i bettet. Är det för tjockt kommer hästen att gapa då bettet inte får plats. Använd hellre ett smalare än ett tjockare bett. Visserligen är det skarpare men det får plats.

Se till om möjligt att bettet har fasta D-ringar. Det gör att hästen inte kan få knipskador på utsidan av mungipan.
Är bettet för långt får hästen knipskader inne i munnen. Hästen skyddar sig då med att suga in bettet och bita tag i det. Med tiden blir det ett nedslipat mellanrum och då alltså ännu lättare att bita tag i bettet. MÅNGA hästar går med för långa bett!

Många ryttare har för korta sidostycken och pressar på detta vis in bettet mellan tänderna. Självklart biter hästen då tag i bettet. Har du betslat på detta vis får du dina "2 veck i mungipan", fast av fel anledning. Börja med att sänka/justera sidostyckena, så att bettet ligger i viloläget! Därefter tar du med ett finger i bettringen och sträcker bettet i munnen så att det ligger rätt/rakt över tungan. Se till så att bettringen ligger intill på motsatt sida utan att pressas in i munnen. Om du då får ut ett överskott på andra sidan är bettet så här mycket för långt.



Själv är jag inne på att köpa ännu kortare åt lilla B, då hennes 2delade åker ut en liten bit ibland. Inte alltid, men ibland. Och det känns inte riktigt bra i mammahjärtat. :-)

Kommentarer
Postat av: Charlotte

Vilken bra fakta! Det ska jag verkligen tänka på :)

2011-10-05 @ 10:51:47
URL: http://dressyrlovet.blogg.se/
Postat av: Emblem

Jag håller med! Men har inte du 9,5 på bellis? kortare än så kan hon bäl inte ha? :o

2011-10-05 @ 12:13:09
URL: http://emblems.blogg.se/hast
Postat av: Anonym

Har samma problem med Zola att hennes meddelade ibland åker ut, så jag funderar på ett kortare med mindre ringar, dock har jsg ett problem, jag får aldrig till det med måtten på betten -.- så jag vet inte riktigt vad Zola har för bett längd -.-

2011-10-05 @ 13:34:35
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Ottilia

Jag har sett att det är många som skriver om det nu och jag har kollat och jag tror att jag har ett lite för lång bett för det sticker ut lite på sidorna. Super bra inlägg!:D

2011-10-05 @ 21:02:06
URL: http://bestmedhest.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0