"Myter" inom debatten som skarpa bett

* Det är handen som avgör hur skarpt bettet är - Jag håller inte alls med här. Eller ja, självklart bestämmer ju ryttaren själv hur mycket denne väljer att hålla i bettet. MEN, detta används ofta som en ursäkt till varför det är OK att rida på skarpt bett. Även "Hellre rida med mjuka hjälper på ett skarpt bett, än slita och dra i ett 3delat" läser jag väldigt ofta. Då undrar jag, varför ska man slita och dra i ett mildare bett över huvudtaget? Det är väl där problemet sitter, behöver man slita och dra så har man inte skolat sin häst rätt. Det krävs mycket kunskap och känsla att kunna utbilda en häst på rätt sätt, och har man inte den kunskapen så tar man hjälp. Att ta hjälp kommer man väldigt långt med, men inte om det är hjälp i form av ett skarpare bett. Det döljer bara grundproblemet.

Sen ska man ha i åtanke att det finns en anledning
till att de flesta hästar helt plötsligt "skärper till sig" på skarpare bett. Nämligen att det känns mycket värre i hästens mun än ryttarens hand. Tycker det säger sig självt att om hästen helt plötsligt blir reglerbar på ett skarpt bett, men inte är det annars, så är det någonting som gör ont/är obehagligt.

* Vissa hästar behöver skarpt bett - Nej, inga hästar behöver skarpt bett. Alla hästar är starka, de handlar om ett halvt till ett ton stort djur. Vill dom så kan dom använda styrkan dom besitter. Har de inte blivit skolade/utbildade korrekt så kommer dom att använda den styrkan. Att sätta in ett skarpt bett är enligt mig inte rätt väg att gå. Som skrivet tidigare tycker jag man bör fundera över sin ridning om man inte kan rida sin häst på ett mildare bett. Ridning ÄR svårt, låt det ta tid. Och ta hjälp av en duktig tränare, det kommer man långt på.

* Om man använder pessoabett på rätt sätt är det ok - Ett pessoabett KAN man inte använda på rätt sätt. (liksom alla typer av hissbett) Ett pessoabett fungerar rätt och slätt med samma horribla verkan oavsett hur mycket eller lite du tar i tygeln. Man kommer aldrig ifrån den funktionen som pessoabettet har. Det handlar inte om att pessoa är skarpt, det handlar om funktionen det har. De dubbla signalerna, och avsaknaden av eftergift såvida du inte släpper ut HELA tygeln. Hästen kan aldrig hitta ett bra stöd och arbeta korrekt på ett pessoa, pga de otydliga signalerna. Resultatet av det brukar vara att hästen helt enkelt ger upp, släpper bettet och böjer på nacken. Alltså knäpper av. Vissa nöjer sig tyvärr med det. Vill inte ens föreställa mig alla spänningar hästen får utav detta bett. Jag skulle inte ens testa det om jag fick pengar för det.

EDIT: Och innan någon börjar nämna eliten nu då. Eliten är eliten, på så pass hög nivå FÅR det inte ske några missar, så där har jag full förståelse om man använder ett hävstångsbett för att kunna ge rätt hjälp i rätt sekund. Som sagt när det gäller så svår hoppning på dessa höjder så får bara inte misstag ske för att hjälpen gick igenom för sent.

Kommentarer
Postat av: Hanna

Så rätt!

2011-09-30 @ 17:02:02
URL: http://hannnss.blogg.se/
Postat av: Emma

håller med till 100 % :D

2011-09-30 @ 17:11:14
URL: http://ponnyheart.blogg.se/
Postat av: Emma

håller med till 100 % :D

2011-09-30 @ 17:11:14
URL: http://ponnyheart.blogg.se/
Postat av: malin

Anledningen till att jag rider på ett skarpt bett i hoppningen är för att hon faktiskt funkar så mycket bättre på det. Med hävstångs effekten jag får lägger sig bettet framåt i munnen istället för att ligga "på" tänderna. I terrängen har jag de oxå för att hästarna gärna blir väldigt taggade och då hjälper de inte hur mycket skolade dom är, de är ju även viktigt att få tillbaka dom och ibland är de just därför man måste ha ett skarpare bett, när "taggandet" tar över. :)

2011-09-30 @ 17:42:54
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Anni Oveson

Håller verkligen med! Jag önskar att jag kunde rida Ravelli på novabettet alltid, och det är vårt absolut mål! Nu är det iofs inte lydnaden eller hur pass välriden han är som är problemet för oss, utan enbart att han helt enkelt bockar av mig i hoppningen om jag inte har ett lite skarpare bett. Men som sagt, målet är att kunna rida på novabettet även i hoppningen, och jag kommer inte att vara nöjd förrän det fungerar :)

2011-09-30 @ 19:04:54
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: fanny

Håller med till tuseen!

2011-09-30 @ 19:42:34
URL: http://fannyhellgren.devote.se
Postat av: Natalja

Riktigt bra inlägg!! Håller med om varenda ord ;)

2011-09-30 @ 20:30:20
URL: http://nataljas.blogg.se/
Postat av: Gabriella

Bra inlägg :) Men håller endast delvis med. Jag rider min häst med vanligt tredelat tränsbett här hemma i både hoppning och dressyr, ja. Men på tävling och i terräng behövs lite mer. Hon blir för taggad att hon helt enkelt blir "överpigg". Men min häst e ju en finnhäst, och de flesta kan man rida på vanligt bett men de kan bli väldigt starka när de vill, och även den mest skolade hästen kan bli för taggad och då kan ett lite skarpare bett hjälpa. Men man ska helt enkelt anpassa enligt hästen och använda det på rätt sätt. Inte om hästen annars är pigg, utan när den bara tänker tävling. Jag orkar inte hålla henne när hon blir för taggad inne på banan. Jag använde pessoa förut, men precis som du säger e det rena plågan, men det visste jag inte då. Kommer ALDRIG använda det igen. Men nu använder jag ett pelham, men endast på tävling och i terräng på trafikerad väg. Annars e min häst mjuk i munnen och mycket krävs inte för att få henne att lyssna, men på tävling har hon en tendens att stänga av, men planerar att träna bort det och få henne att lyssna bättre även där. Men nu är nu. Men alla har vi våra åsikter och man ska inte använda skarpa bett i onödan :)

2011-09-30 @ 21:43:53
URL: http://cadita-gabri.blogspot.com
Postat av: Emelie

Håller med dig helt och hållet, många har blivit väldigt chockade när jag alltid ridit mina hästar på vanligt 3delat tränsbett, vare sig jag rider ut, hoppar eller dressyrar.

2011-09-30 @ 22:03:50
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Camilla

jag tycker absolut man ska sträva efter ett så snällt bett som möjligt i alla discipliner. Dock så tror jag fortfarande att det är bättre att sätta ett skarpare bett i munnen på hästen vid situationer som gör hästen övertaggad/het och kan leda till att man på ett snällt bett måste slita tag i hästen eller tappa kontrollen. Till exempel vid galopp ute blir många hästar för överladdade. Visst kan man träna och få till det, men om hästarna sköter sig och respekterar ett skarpare bett utan bråk så väljer jag det. Då rider jag min ena häst på ett vanligt tvådelat i alla situationer (kan använda graman ute som "nödbroms") Den andra hästen rider jag på vanligt bett på ridbana, jaktkandar vid hoppning och vanligt bett + graman ute, vilket innebär harmoniska ridturer med full kontroll och inget slit. :)

2011-09-30 @ 23:03:19
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: Sandra

Jag håller delvis med dig, men så håller jag med som dom andra skriver att om det att hästar kan bli övertaggade. Men som Camilla skrev; att man ska sträva efter ett snällt bett, för det är ju inte säkert att det är ens fel att hästen är skolad fel, men då måste man ju börja någonstans och jobba sig ner, right?



Själv rider jag på rakt bett och 2 delat bett, vilket jag anser som rätt så milda bett. Hon går bäst på rakt bett, men hon funkar på 2 delat med. Vad har du för bett till din tjej?

2011-09-30 @ 23:18:19
URL: http://isolagrande.myshowroom.se/
Postat av: Carro

Bra skrivet :)

2011-10-01 @ 00:37:53
URL: http://sundsvallsryttarna.blogg.se/
Postat av: sofie

Jag håller verkligen med dig till 100% !

2011-10-01 @ 11:13:29
URL: http://tarsans.blogg.se/
Postat av: Anonym

bra inlägg håller värkligen med. Men något jag fick lära mig på gymnasiet och det säger sig själft att man kan ge eftergift på pessoa.



Ni vet när man tar i tygeln åker de tre ringarna bakåt släpper man på tygeln åker det tre ringarna fram igen. Sen är det ju ett hiss bett och säger åt hästen två olika saker, men ville bara säga det att DET GÅR men det är absolut inget bett man ska rida på. Så tro inte att jag säger att det är ett bra bett för det är det inte.



haha såg nu efter att jag skrivigt detta att du tog upp med att det går att ge eftergirfr om man släpper hela tyeln. my dad,

2011-10-02 @ 12:21:33
Postat av: vendela

håller med helt! om man väljer ett sånt bett flyr man bara från problem. dock tycker jag inte att det bara är ok med 2 och 3 delat, andra finns ju med, men hävstångsbetten... nae...

2011-10-03 @ 16:15:49
URL: http://vendelawending.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0