Att skylla på sin häst

Har tagit upp detta ämne förut, men det pågår alldeles för mkt sådant för att jag ska kunna släppa det. Jag tycker rent av det är fruktansvärt att beskylla en häst för något. Och då pratar jag om hantering och ridning. I mina ögon är en häst aldrig dum, aldrig. Det är rätt ofta man hör att "idag var han dum och gjorde si och så". Eller så skriker man och är arg på sin häst...? Och beskyller den för både det ena och det andra.

Hästar lever i nuet. Hästar kan inte tänka att "idag ska jag var extra jävlig" eller "nä men nu jävlar ska jag ta och vägra göra som min ryttare säger". Det hästen gör, är ett sätt för den att tala om något. Det kan vara alltifrån att den gör saker av glädje, av smärta, av irritation, av frustration, av överskottsenergi osv osv. Hästen försöker tala till oss. Men vad hjälper det om man som ryttare stänger av och istället beskyller hästen för att vara jävlig och dum? Varför i hela fridens namn skulle ett sånt underbart, och av naturen välvilligt djur, vilja vara dum och jävlas? Som sagt de kan inte ens tänka i de banorna.

Innan man beskyller sin häst så bör man utesluta smärta, och man bör även anse sig själv som en otroligt skicklig och ödmjuk ryttare som kan lösa de flesta problem i vanliga fall (vilket inte ens är en tredjedel av Sveriges ryttare). Det jag menar är, när man beskyller sin häst likt ovanstående, är det likadant som att säga att världens mest skickliga ryttare inte skulle kunna rida hästen korrekt. Man anser helt enkelt att man är så pass duktig att det är hästens fel.

I mina ögon är det alltid
ryttaren det sitter i. Jag kan gå tillbaka till mig och min häst Bellie. Jag vet inte hur många timmar jag lagt ner av att kämpa med denna häst, hon är inte lätt för fem öre. Och jag är inte heller lätt för fem öre. Jag har haft otroliga problem med humör, irritation, ångest, allt sådant. Detta leder till stress och hästen känner av det direkt, självklart.

Jag lägger inte all skuld på
mig, att det tar tid för oss att ta oss ur dåliga mönster eller beteenden, MEN det är mitt problem att lösa. Det är upp till mig att hitta ett sätt att få Bellie att acceptera situationer som uppstår och få henne att vilja vara med mig och att tycka det är roligt att göra rätt. Skulle jag få henne att tycka det var roligt om jag skrek, blev förbannad och la all skuld på henne? Aldrig. Jag vill ha en häst som gör som jag vill för att den själv vill, och inte för att den annars blir bestraffad på ett eller annat sätt.

Som sagt, skulle jag beskylla
Bellie för det hon håller på med, så är det likamed att säga att en extremt skicklig ryttare inte skulle kunna rida henne korrekt och på ett bra sätt. Det jag menar är, allt sitter i ryttaren.

Jag skulle aldrig hitta alla lösningar och nya knappar jag hittar på Bellie hela tiden om det inte vore för att vi tog hjälp av skickliga tränare. Och då får jag verkligen aha-upplevelser, när så lite från min sida, kan göra så mycket för min häst. Det får mig bara att vilja träna ännu mer och bli en ännu skickligare ryttare för att kunna rida min häst på ett ännu bättre sätt och få bort oss ur de situationer som uppstår.

En liten inflikning:
Detta ovan är förutsatt att hästen inte har fysiska problem eller smärta. Har en häst ont i lederna så börjar den förmodligen bete sig illa, plötsligt, så lyssna då på den istället för att bestraffa. Och en häst med låsningar eller spänningar kan inte prestera så bra som du vill, den kanske inte har fysisk möjlighet att ta en viss galopp, eller göra si eller så i ett visst varv. Det är upp till dig som ägare/ryttare att fastställa att hästen har alla fysiska möjligheter för att över huvudtaget kunna utföra det du som ryttare ber hästen om.

Slutsats: LYSSNA PÅ DIN HÄST!


En väldigt taggad och överenergisk häst när jag bad om lite trav efter 2 månader av vila. Skulle jag välja att bestraffa henne här? Skylla på henne? Kalla henne det ena och det andra? Avsky henne? Skrika på henne?
Vad skulle det hjälpa?



En nöjd, harmonisk häst när jag bad om trav, efter månader av tålamod, lugn och hjälp utav tränare för att hitta rätt knappar igen och lära mig att läsa av henne och förebygga utbrott som bilden ovan denna visar. Hade jag löst det hela med bestraffning i någon form hade vi inte ens varit i närheten av där vi nu är idag, några månader senare.

Kommentarer
Postat av: Linda

alltså ska det verkligen komma från dig som skrev att du hade piskad och sågad din häst? snälla ge dej.

2012-02-11 @ 17:49:13
Postat av: Ella

Men herre gud, du skriver ju hela tiden att du blir så arg på Bellie och bla bla bla... Och att hon är dum och så vidare, sen så lägger du in detta inlägg, snälla bestäm dig för vilken människa du vill vara för ingen gillar falska personer :)

2012-02-11 @ 18:08:53
Postat av: Fia

Du har helt rätt i det du skriver, det är ju vi som ryttare som 99.9 % påverkar det hästen gör. Gör vi fel eller illa hästen så är det klart att det kommer en reaktion oftast.



Däremot så vet jag hur frustrerad jag kan bli när jag väl sitter där uppe å allt bara går käpprätt åt helvete och jag kan tycka att faaaan vad bråkig hon är idag, samtidigt så vet jag för den självinsikten har jag att det beror oftast på mig eller omgivningen runt min häst till varför det ibland går fel.



Det är ju inte deras fel att vi utsätter dom för en massa saker som för dom är totalt onaturliga.



Att såga sin häst i munnen , spöa den fram till hinder osv osv hör inte hemma i min värld, men givetvis måste man ibland ta till ganska omilda metoder för att det rent utav inte ska bli farligt.



Höja rösten har jag gjort på många hästar för att dom helt enkelt ska ge sig, men stå å skrika åt sin häst ger inte så mycket mer än en häst som tappar respekten för en.



Att jobba med sig själv är otroligt viktigt i alla relationer , djur som människor. Tycker du har gjort det superbra att du kommit till den insikt du har idag om man jämför med långt tillbaka i dina inlägg. Vuxenpoäng ;) Du är helt på rätt spår i det här inlägget.

2012-02-11 @ 18:45:17
URL: http://iminegnalillabubbla.blogg.se/
Postat av: Sandra

Riktigt, riktigt bra inlägg!! Och så himla sant! Jag vet själv hur det är att tappa humöret och ta ut det över hästen, jag var så själv för några år sedan. Nu har jag tack och lov tränat bort det, men det är inte lätt! Som du säger, det är ALDRIG hästens fel. Allt ligger hos ryttaren. Och att då intala sig själv att man är världens bästa ryttare och att det är hästen som är dum är otroligt tragiskt i mina ögon.



Det är superviktigt tycker jag att man är medveten om att hästen återspeglar ryttaren, den går liksom aldrig ut för att jävlas "bara för att".



Så åter igen, riktigt bra inlägg! :)

2012-02-11 @ 19:01:23
URL: http://slizer.blogg.se/
Postat av: Anna

JÄTTEBRA skrivet tycker jag, helt rätt!

2012-02-11 @ 19:02:04
URL: http://munsborotonto.blogg.se/
Postat av: Tilda

Håller verkligen med dig! Massa sak det här med våld mot hästar. Det är massa som har sagt till mig att jag borde stå henne, när hon gör som hon gör. Men det skulle verkligen inte alls hjälpa utan, snarare skulle hon bara bli mer upprörd.

2012-02-11 @ 19:32:16
URL: http://goldenhorses.blogg.se/
Postat av: Erica

Jag känner mig lite träffad för jag brukar skriva att Grålle är dum i huvudet. Därför måste jag förklara mig. Även om det förhoppningsvis inte är riktat mot mig. Haha.



Först och främst håller jag med om allt du säger. Sedan vill jag bara säga att Grålle är jäkligt pigg och temperamentsfull. Får han inte som han vill blir han skitsur, även om han är en ängel och gör sitt bästa till 110% i alla lägen.



När han "blir dum" slår det typ slint i hjärnan på sig och han kastar sig runt som en galning. Så fort han lugnar sig fortsätter jag alltid ridpasset lugnare med mindre krav för att han ska känna att det är lätt och för att vi ska slippa bråka.



När jag skriver att han är dum i huvudet är det för att ta ut min ilska över honom. Istället för att jag skulle göra det på hästryggen och förvärra hela situationen :)

2012-02-11 @ 19:47:15
URL: http://tillhast.wordpress.com
Postat av: Linda

Jag håller med dig Jossan. En häst beter sig inte "dumt utan anledning" en häst beter sig efter instinkter OM det nu inte är något psykiskt felande på individen för sådana finnt också, dock inte så vanligt.



Sedan kan jag tro lite såhär, alla går inte ihop häst och människa. Hästar har sådana olika personligheter. Min Bitter är cool och skulle aldrig testa eller tjura på medans Fifa är motsatta hon har en stark personlighet, stark vilja och vilja gärna ifrågasätta, lite mer bus och lite mer humör detta gillar jag verkligen hos henne, lite full i fan.



Många har kallat Fifa för hästjävel och det har även jag MEN här kommer skillnaden:



Folk som inte förstod sig på henne, gav varken chans eller tid tyckte att denna oförstådda lilla islänning var en jävla hästjävel, inte klok i huvudet. Sådana människor har nog inget begrepp om hästar över lag. JA Fifa kanske var en svårare häst och kanske absolut inte gick med på allt i första taget som de andra hästarna men alla är de ju olika och DET måste vi människor börja begripa, bara för att ena hästen inte accpeterar det ena eller det andra på en gång måste man gå till sig själv och börja fundera HUR denna kommunikation skall funka. Dessa människor dömde ut denna häst på en gång bara för att hennes beteende eller osammarbetsvilja inte dög för dom i den eller situationerna och därav hästjävel.



När JAG säger hästjävel är det för att jag är less, trött, grinig och absolut inte på humör för den stunden. Mina mänskilga känslor tar över och allt som har med hästar att göra är skit. Men för det så tycker jag hästen i sig inte är en hästjävel utan mitt tålamod tog slut och därav humöret hästjävel. Trädet är ett trädjävel, vägen blir vägjvel och gud blir gudjävel.



Jag tror att många gånger blir människan arg på sin häst för att humöret och tålamodet svajar och det är väl här vi skall försöka bättra oss, men så mänskligt.



Så tycker jag :)

2012-02-11 @ 19:59:22
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Julia

Håller verkligen med! Sen finns det tonårstrots, som min 07:a är inne i nu...!

2012-02-12 @ 18:59:50
URL: http://ohjuliet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0