Kan hästar bråka?

Jag måste bara skriva av mig, FYFAAN vad min häst har BRÅKAT senaste dagarna... Hon har bråkat och bråkat med mig. Besviken jag blir... Jag menar alla vet ju att hästar bråkar för att vara elak och för att dom av naturen är riiiiktigt osamarbetsvilliga djur.. Hello liksom?! Kanske borde sätta upp nån ännu bråkigare person på henne så kan hon bråka bäst fan hon vill tills hon GER SIG. Hallå, alla vet ju att man måste vinna över hästen när den BRÅKAR..........Ne, men seriöst. Hur mycket självinsikt har man på en skala om man anser att hästen bråkar med en? Man blir ju fan bara brydd.


Ser ni en häst som bråkar här? Inte jag.
Jag ser en häst som på ett eller annat sätt är frustrerad och inte får utlopp för vad det nu är (i detta fall extrem överenergi och frustration) som stör den. MIN uppgift här? Att lösa det på bästa sätt för att hästen ska bli nöjd.


Ser ni en häst som bråkar här?? Fortfarande inte jag heller. Sorry, men jag kommer aldrig köpa att en häst är bråkig. Det är piloten problemet sitter i, inte hästen. Att man ens har mage att skylla på hästen är något jag aldrig kommer förstå mig på.. Ta istället reda på varför hästen inte vill, byt metod, byt tränare. Gör nåt annat. En häst VILL göra rätt, om den bara får rätt förutsättningar.

HIhihihihhihi ska gå o vara social med min boyfriend nu! PUSS PÅ ER som har bråkiga hästar (och även ni som har snälla) :D

Kommentarer
Postat av: Ellinor

Jag kan uttrycka det som att min häst tjafsat med mig ibland, men jag förstår ju vart roten till det beteendet sitter. Att det bara är i mitt mänskliga sinne jag uppfattar det så, hästen gör det inte.

2012-05-14 @ 20:42:47
URL: http://felfri.net
Postat av: Siri

ååh, det är så jobbigt ner de ska hålla på så... Clinton bråkade med mig igår, han vägrade gå på en grusväg som jag ville att han skulle gå på!!! Så han backade ner i ett dike och ut på åkern och vände på en femöring (?!?!?!) Slutade med att jag fick hoppa av och leda honom dit och sen hoppa upp.. men jag vann iallafall ;)

2012-05-14 @ 21:10:19
URL: http://sirieinarsson.blogg.se/
Postat av: Malin

Ojoj! Jag har ridit mååååång bråkiga hästar i mitt liv. Speciellt ston! Ett sto som inte vill nånting varesig ha sadel, (som

Passar!) inte gå 1 meter nånstans, helst bara stå. Ouppfostrade ponnys som fått som dom velat alldeles för länge. Jag tycker det finns bråkiga hästar och det finns hästar som tar kommandot. Speciellt ston! Men har man vunnit över ett sto så brukar hon sedan hålla sig på mattan. Lillan har tex helt slutat med att kicka mot skänkeln sen jag tagit striden och vann.

2012-05-14 @ 21:18:50
URL: http://mallanord.blogg.se/
Postat av: Hanna

Åå tack! Jag fullkomligen avskyr när jag läser om hästar som "försöker komma undan arbetet" osv... Och så finns det ju tydligen otaligt många hästar som "jävlas" med sina ryttare. Blöhö!

2012-05-14 @ 23:34:59
URL: http://hannnss.blogg.se/
Postat av: Beatrice

trodde du var seriös från början och vart nästan rädd. jag håller helt och hållet med dig. synd att man inte kan ändra allas tankebanor bara, men så kommer det nog alltid vara..

2012-05-15 @ 09:05:32
URL: http://beatricenordin.blogg.se/
Postat av: Malin

Nu ska jag försöka min syn på saken här haha. Jag vet att jag själv många gånger har sagt "men sluta bråka, jag vinner!" Om min häst vägrar gå förbi ett hörn i paddan eller tycker att en soptunna längs vägen vi gått förbi 748 ggr helt plötsligt kan äta upp 'na. Det är min uppgift att övertyga hästen om att det inte är faligt, men jag skulle aldrig bruka våld. När våldet tar vid tar vettet slut. Vill ja ha respekt av min häst för att hon är rädd för mig eller för att hon litar på mig?



Jag har många gånger gjort val och agerat på ett sätt jag idag ångrar, man blir fostrad på ett sätt på ridskolan (tror du vet vilken jag syftar på) och man tycker att den hästhållningen är den "rätta" tills man blir äldre och får upp ögonen och får andra tankebanor och sätt. Iaf om jag tittar på mig själv. Jag är GLAD över att jag ständigt ifrågasätter mina val och mitt agerande - att jag ständigt vill utvecklas. Alla har vi olika syn på hästhållning men tror det är viktigt att man har sina öron och ögon öppna och aldrig vara fast i tänket "mitt sätt är rätt sätt!"



2012-05-15 @ 11:01:48
URL: http://rajala.blogg.se/
Postat av: Sanna

Håller med dig helt :)

2012-05-15 @ 11:40:54
URL: http://ridtravartjejen.blogg.se/
Postat av: Emelie

Enligt min åsikt så finns det alltid en orsak om hästen är bråkig, hästar är verkligen inte dumma djur.



Jag tittar alltid upp mina hästar om de börjar bråka "utan anledning", alltså om jag inte fattar vad problemet är.



Sen skulle jag aldrig någonsin försöka vinna över mina hästar i en fight, det är det brutalaste uttrycket jag vet. Så hemskt. För jag vill inte vinna över dom, jag vill samarbeta. Så jag letar istället efter lösningar.



Vill mina hästar inte vara på ridbanan en dag, då struntar vi i det och rider ut istället så tar vi ridbanepasset en annan dag. Rune som jag haft längst har då aldrig blivit dominant på grund av detta tanke sätt, han blir bara lyckligare för att han har en talan och mer motiverad till allt jag presenterar för honom.

2012-05-15 @ 12:02:07
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Anna Gylling - Equitatus

Har jag någon gång sagt att jag gillar dig och din hästhållning? ;)

2012-05-15 @ 15:54:28
URL: http://equitatus.blogg.se/
Postat av: Lina m. ridtravaren Siren

Hahah jösses, trodde att du var seriös först. Blev rädd där ett tag!

2012-05-15 @ 17:30:41
URL: http://worldisfullofmagic.blogg.se/
Postat av: madde

helt rätt! Ibland kanjag säga att min häst är dum för att hon är fjantig och inte villa gå förbi en sten vi har gått föbi hundra gånger, men jag skyller aldrig på henne om ett ridpass går dåligt istället kollar jag på vad som hände, om till exempel hon har stått och har jätte mycket energi eller om det blåser osv.Men måste säga en gång till verkligen ett bra inlegg!

2012-05-15 @ 21:06:41
URL: http://diddilen.blogg.se/
Postat av: AnneSofie

Beror lite på hur man definierar "bråkig". Man brukar väl kunna säga att hästarna "bråkar" med varandra i hagen när de rangordnar sig, på samma sätt (typ) kan hästen utmana dig som människa om ledarskapet. Enligt min erfarenhet är detta rätt vanligt och fullt naturligt när det gäller hästar. De flesta situationer (förutom paniskt rädd häst om nåt riktigt läskigt dyker upp) där problem uppstår handlar nog mkt om ledarskapet, dvs hästen utmanar dig. Sen är det ju frågan hur man hanterar detta. Tar man inte "fighten" flyttar hästen naturligtvis fram sina positioner och tar över. Dock kan ju en fight tas på olika bra sätt, men gör man det på rätt sätt får man en mkt mer harmonisk och trevlig häst som slipper utmana en om ledarskapet jämt och ständigt och som känner sig trygg med sin människa.

Så ja, jag anser nog att hästar kan "bråka".

2012-05-16 @ 14:17:03
Postat av: Linda

Jag förstår din tanke och man skall helt klart vara lyhörd med sin häst, men sedan finns det hästar som faktiskt är tjuriga, det behöver inte alltid vara obehag eller att man rider fel, hästar är i grunden lata djur men väldigt smarta.



Fifa kan "bråka" det kan hon, tjursto och hon ger sig inte i första taget, ibland är det så mycket dumheter så man ger en djup suck, men jag blir aldrig arg i vrede, jag älskar henne i alla situationer även om jag måste fostra och säga åt henne på skarpen ibland.



Att hästar VILL jämt kan jag inte hålla med om, de är ju individer med känslor och vilja som "vem som helst" de är inte alltid de vill, alla hästar tycker inte hoppning är roligt, alla hästar gillar inte att bli skodd. MEN de kanske måste lära sig att acceptera, men att alla hästar vill gör rätt jämt det har ju lite med deras egna intresse att göra.



Om hästen däremot bråkar jämt ja då kanske man skall kolla upp vad som är fel.

2012-05-16 @ 21:06:42
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Malin & Keyson

Jag använder mig emellanåt av ordet "bråkig" för att jag helt enkelt inte hittar rätt ord tror jag! Keyson va ju en "bråkig" häst när jag köpte honom, kan köpa att han är en problemhäst men han är inte född som problemhäst, han är behandlad fel så att han har blivit en problemhäst. Han gör allt för sin ryttare, han skulle döda för att få sin ryttare nöjd. Hörde från hans fd ägare senaste idag när vi frågade efter röntgenbilder, han ansåg bara att man skulle rida honom varje dag och att han ABSOLUT inte hade ont.. Men sanningen är den att han har ont, de är fakta & han mår allt annat än bra av att gå hela tiden. Det gäller bara att aktivera honom mentalt, för utan de så blir han "bråkig"= understimulerad.

2012-05-16 @ 22:48:01
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Sofia

Enligt min åsikt finns det hästar som "bråkar". Jag red häromdagen en ponny som efter några språng in i galoppen kör ner huvudet och bockar av mig. Den är kollad ordentligt och den har inte ont. Den har bara kommit på att den kan slänga av ryttaren för att det är bekvämast så.

När jag satt upp igen och såg till att den inte kunde bocka skötte den sig fint. Min åsikt är alltså att den hästen "bråkade" för jag kan inte riktigt sätta ord på vad det annars skulle va... Kan du? :)

2012-05-18 @ 11:26:32
URL: http://missquitelight.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0