Hur jag räknar foderstat - Del 2 (Protein + mineraler)

För att kunna räkna ut hästens proteinbehov måste ni veta hästens energibehov (MJ). Det räknar ni ut HÄR, i del 1.
 
I del 1 så såg ni att jag kom fram till att Bellie har ett energibehov på 70 MJ. Denna siffra tar man nu gånger 6. Alltså 70 x 6 = 420.
 
420 gram per dag behöver hästen i protein då. Så siffran man får ut efter att ha gångrat energi-behovet med 6, är så många gram hästen behöver i protein varje dag.
 
Vi går vidare till mineralerna. De mineraler jag räknar ut är Kalcium, Fosfor och Magnesium. Dessa är väldigt viktiga mineraler och man bör inte slarva med någon av dom. Selen är en fjärde mineral hästen behöver, som man ger tillskott av eftersom det inte finns i höet.
 
Även här måste ni ha räknat ut hästens energibehov (MJ) för att kunna räkna ut vilket behov hästen har av mineralerna. I detta fallet 70 MJ.
 
Ca (Kalcium) - 70 x 0,4 = 28 g
P (Fosfor) - 70 x 0,3 = 21 g
Mg (Magnesium) - 70 x 0,15 = 10,5 g
Selen - 0.2 milligram per 100 kg häst. Alltså 0.95 mg i mitt fall (0.2 gånger hästens vikt 4,75 = 0,95)
 
Hänger ni med? ;) Fråga annars!

Det finns något som kallas kvot när man räknar foderstat. En kvot man räknar är mellan energi (MJ) och protein, jag brukar säga att man räknar balansen mellan energi och protein. Det kan ju t.ex vara ett väldigt proteinfattigt hö, men med bra energi-värde. Då är förmodligen kvoten ganska låg. Är det ett hö med väldigt bra proteinvärden men dåligt energivärde blir kvoten förmodligen hög. En bra kvot ligger på 6. Kvoten får man ut genom att dela proteinet (420) på energin (70) = 6. Man tar alltså siffrorna från höanalysen och sätter in istället för de siffror jag använt mig av för att visa er, för de är bara hästens behov.
 
Det allra viktigaste är att hästens behov blir täckta. Jag tycker alltså inte att det gör något om kvoten diffar varken över eller under 6. Det gör alltså inget om hästen har överskott av något (Protein/MJ).
 
Man räknar även kvoten mellan Ca/P. Alltså mellan kalcium och fosfor, där man vill ha en bra balans. Kvoten räknas ut genom att dela Ca (28) med P (21) = 1,3. Kvoten (vad jag har fått lära mig) bör ligga mellan 1,2 och 1,8. Den får inte ligga under 1,1 och inte över 3.
 
Börjar ni bli trötta? ;) Jag har försökt förklara så tydligt som möjligt, men det är som sagt bara att fråga på om ni har funderingar, innan vi går vidare till hur man sedan vet vad hästen får i sig av den mat ni ger.

Kommentarer
Postat av: Chet

Hej kan du inte skriva ett inlägg om hästfoto? Lite om tips, inställningar och objektiv du brukar använda?

2013-03-07 @ 09:51:52
Postat av: Ord & inga visor!

selen ska vara i mg inte g =)
mvh/Q

Svar: Tack Q! :-)
Josefine Fred

2013-03-07 @ 12:06:36
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: beatrice

Bra skrivet, har inte greppat om mineralerna än, men med din text så lär jag nog lösa mysteriet!! (:

Svar: :-)
Josefine Fred

2013-03-07 @ 12:42:01
URL: http://stallmolke.blogg.se
Postat av: Ord & inga visor!

Fyller på lite extra här också för att hjälpa till.När det gäller MJ/energi så bör man tänka på detta fram för allt om man har en lättfödd häst.Skenar mj i beräkningarna får man en överviktig häst.Ett grovfoder med en låg kvot = låg smbrp och högre Mj lämpar sig alltså inte för en lättfödd häst vilket man bör tänka på när man köper sitt grovfoder.En del lättfödda hästar mår bättre och håller vikt bättre på ett hö med en högre kvot.Så det är viktigt att man letar efter ett grovfoder med bra balans om man har en häst som lätt blir fet.På en mer svårfödd häst gör därimot inte överskottet så mycket då den inte får problem på samma sätt som en lättfödd häst får.

Överskott av mj/energi omvandlas till fett.


mvh/Q

Svar: De e bra Q! :)
Josefine Fred

2013-03-13 @ 11:17:54
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: Viktoria

JÄTTEBRA SKRIVET! Har nu räknat ut min polles Behov och väntar på analysen på hösilaget :)

En fråga bara. Jag har räknat ut både hela behovet med MJ, proteiner/mineraler, tillägg för arbete och allt de där och sen hur hennes grundbehov i MJ är utan några tillägg för att veta hur jag ska fodra om hon skulle bli stående av någon anledning.. Men visst ska man räkna ut protein/mineraler även på "grundbehovet" för att de ska bli rätt? :)

Svar: Tack vad bra att jag kan hjälpa till! :)
Jajjemen, de stämmer bra de. :)
Josefine Fred

2013-03-15 @ 07:42:53
Postat av: Lisa

Hej! En fråga.. Kvoten mellan Ca/P hamnar på 2.8 om jag ger 9 kg hö/dag. Smrp hamnar dock bara på 279g, och hans behov ligger på ca 420g. MJ ligger han bra på. Höet har alldeles för mycket kalcium (ligger på 36, hans behov ligger på 28) och för lite fosfor (behov ligger på 21 och höet ligger på 12.6) Hjälp? :)

Svar: Hej! :-) för mkt kalcium gör ingenting.. huvudsaken behoven täcks. Och att kvoterna är ok. Ca/P ska inte ligga på över 3, så de är helt ok med 2,8. Men för lite fosfor, då bör du ge tillskott typ fosforbalans. Finns o köpa på typ granngården, dilles.. :-) Men då måste du räkna om, de är väldigt mkt som fattas. När du kommit upp till 21, som han ska ligga på, så måste du kolla kvoten igen. Men, kolla först hur mkt fosfor och kalcium hästen får i sig av fodret den ska få. Se nedan :-)
140 gram protein behöver tillsättas... lucern, soja, potatisprotein, krafft muskel, är några fodermedel med hög protein. Men då måste man kolla så att inte MJ sticker iväg alldeles. :-) Och kolla även hur mkt fosfor och kalcium hästen får i sig av de.

Hoppas du blev nå klokare! :-D
Josefine Fred

2013-10-29 @ 16:37:54
URL: http://gentleseat.blogg.se
Postat av: Anonym

hej! Då kanske du skulle kunna hjälpa mig lite med min foderstat, håller på att bli tokig..
mitt hösilage innehåller 66% ts. smältbart råprotein 74,4. Kalcium 8.6. Fosfor 3,2. Magnesium 1,9.
Kan inte riktigt räkna kvoten mellan kalcium/fosfor. men har förstått att det innehåller lite mycket fosfor vilket inte är så bra. Så huur ska jag gå till väga för att minska mängden fosfor?? När jag räknat foderstaten så har jag bara fått fram när grovfodergivan är klar att det innehåller för mycket fosfor, men det är ju inte lätt att plocka bort?

mvh Annie :)

Svar: Kvoten räknar man genom att dela Kalciumet med Fosforen, 2,7 i ditt fall. Upp till 3 är ok. :-)
Jag vet faktiskt inte vad man gör åt överskott av fosfor, om man ens gör nåt? Är det skadligt alltså? De är ju ganska mkt i ditt fall.. Prova googla elr fråga nån om fosforöverskott :-)

MVH Jossan
Josefine Fred

2013-11-20 @ 22:13:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0