Vad art2ride har lärt mig: övergångar / hästens mun / inspänningar

Det finns en del saker som jag lärt mig på vägen om hästens rörelser och hur den jobbar på sundast möjliga vis. En del saker går emot allt jag lärt mig och jobbat efter tidigare, en del saker är nya för mig, och en del saker bekräftar bara mina tidigare tankar.
 

 
ÖVERGÅNGAR:
 
Vi börjar med ett av de vanligaste tipsen jag har gett, fått och använt mig av genom alla år, nämligen övergångar. Det tipsas om övergångar hit och dit. "Rid övergångar, det är alltid bra". Vad kan jag göra för att få min häst att gå i form? Svar: "Rid övergångar i mängder!". Osv. Detta rekommenderas till alla, nybörjare som erfarnare ryttare, som rider alla sorters hästar, outbildade som utbildade hästar.
 
 
Här har jag helt ändrat åsikt. Eller, övergångar är såklart bra, men INTE om inte hästen jobbar över ryggen. Och hur många gör det? Tyvärr inte många. Jag har fått förståelse för hästens rörelser på ett helt annat sätt. Att traggla övergångar ger ingenting på en häst som inte arbetar över sin rygg, dvs har höjt sin rygg och arbetar korrekt. Det känns så basic att skriva domhär orden, domhär orden hör man jämt, jag har använt mig av dom i alla tider, att hästen ska jobba rätt, korrekt, ha bakbenen med sig osv. MEN jag har aldrig ridit en häst som har det, med detta facit i min hand. Jag har knappt sett någon som gör det. Du kanske tänker just det, men newsflash att hästen ska jobba över ryggen? Problemet är att hästarna sällan gör det, för dom tillåts inte att byggas upp nere i stretchen, där dom måste gå för att kunna aktivera den djupare muskeln i ryggen. Och därifrån byggas upp till en arbetsform. 
 
Precis samma gäller halter. Jag vet inte hur många hundra halter jag ridit på en ridtur, för det ska göras. Men nej, det gynnar inte hästen ett dugg om den inte är över ryggen. 
 

 
 
HÄSTENS MUN:
 
För att hästen ska kunna arbeta över ryggen, krävs en totalt avslappnad mun, käke, nacke och rygg. Men allt börjar i - MUNNEN. Har din häst en orolig mun kan den ALDRIG komma till ett ärligt arbete och till sin fulla potential. Om man ständigt är i hästens mun och grejar med bettet, hästen stretar osv, så är det fysiskt omöjligt för den att arbeta korrekt. Det går som i en kedja som börjar i munnen. Är inte munnen nöjd så kommer inget annat heller bli avspänt.
 
Jag har fått förståelse för mina händer som ryttare på ett annat sätt. Ni som känner mig vet att jag inte är en hårdhänt ryttare, utan en som verkligen vill vara mjuk i handen men som haft en stark häst som gärna lägger sig på. Men jag har alltid strävat efter att rida med så lite hand som möjligt, och det låter ju jättefint, men det har blivit en hel del dragkamper och stret från Bellas sida genom åren. Alltså verkligen stret, hon har gått emot, jag har inte fått till halter, övergångar, ingenting har känts speciellt bra. Varför? Hon var inte över ryggen. Hon var begränsad framtill av min hand, i munnen, där allt börjar. Är munnen inte bra, blir käke, nacke, rygg och bakben inte heller bra.
 
Ni som känner mig vet att jag varit jättenöjd och stolt över mitt och Bellas jobb. Tyckt att det känns fantastiskt osv. Det är verkligen ingenting jämfört med vad art2ride har givit oss. ALLA dragkamper är slut, allt munstret, allt som gjordes i munnen görs inte längre där. Allt går bakifrån via Bellas bakben, över ryggen och fram till en lugn och tillfreds mun. Hon rör sig på ett helt annat sätt nu. 
 

 
INSPÄNNINGAR: 
 
Inom art2ride används chambon och inspänningstyglar. Chambonen hjälper hästen att sänka huvudet, och hindrar den inte från att söka sig framåt (som resterande inspänningar gör som drar bakåt i hästens mun). Inspänningstyglarna kan användas i longeringen på hästar som behöver ett stöd för att hitta stretchen. Dessa får absolut inte vara för korta, utan ska tillåta hästen att strosa nere i backen med nosen framåt. Dom ska inte låsa hästens huvud. Dom ska bara erbjuda en kontakt för den häst som behöver det för att kunna hitta stretchen. Inspänningstyglarna används även när hästen ska börja komma upp från stretchen och upp till en arbetsform. 
 
I övrigt har detta bara bekräftat mina tidigare åsikter om att fixera hästens huvud. Jag är en ännu större motståndare till det nu. Den sekund du försöker fixera hästens huvud via en snodd, graman eller vad du vill som drar i hästens mun bakåt och ber den sträva bakåt/nedåt, så tar du bort möjligheten för den att ärligt arbeta över sin rygg. Det är fysiskt omöjligt. Du begränsar hästen framtill i munnen, där allt börjar, du ber den sträva bakåt och vill påverka hästens huvudposition. Du låser käke, nacke, rygg och bakben och hindrar dessa från att arbeta korrekt och avspänt. 
 
Du kanske tycker att du har en avspänd häst, du kanske tycker att den jobbar fantastiskt med snodd eller andra inspänningar, kanske en gångartshäst som ser flashig ut utan att behöva anstränga sig det minsta. Men då säger jag, din häst kan röra sig på ett fantastiskt mycket bättre sätt om du bara låter den. 
 

 
Detta var allt för denna gång. :-) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0